Mx je napisao(la):
Moram i ja malo da se umesham

BTW,video sam te notax na sajmu audio opreme u hajatu.A eto i zgodne prilike da napravimo paralelu izmedju ove dve naizgled potpuno razlicite stvari.Naslusao sam se tamo raznih stvarcica,a verovatno i ti.I sve mi je manje jasno zasto davati tolike pare na sisteme koji zvuce malo bolje od onih do 700 dem(mislim na zvucnike,a i pojacala).Kriva odnosa pare/performanse je logaritamska,tako da se pri boljim sistema jako malo dobije za mnogo vecu svotu novca.Mnogo je znanja ulozeno u hifi od svog nastanka ali imam osecaj da sadasnji hifi manijaci(kako ih ja iz miloste zovem) ,pokusavaju samo da nesto mrace.Nemoj da se uvredish notax,ti si mi pomogao pri pravljenju mojih zvucnika,a uopste i ne mislim nikoga da vredjam.Jednostavno dosli smo do zasicenja gde mogu da se nadju sistemi odlicnog zvuka za relativno male pare(secash se Wienna-haydn modela sa sajma za samo 220e po komadu).Shodno tome pozlaceni konektori su super stvar,ali opet toliko malo doprinose boljem kvalitetu zvuka na zvucnim karticama da je to neprimetno,a obicni konektori vremenom sigurno nece oksidirati-pre cemo zameniti zv. karticu 5 puta za to vreme.:wave;
Zasto bi se vredjao neko, ako se radi o argumentovanoj raspravi?
Pa da obrazlozimm stav o Platinium karti.
Nije stvar sto u tome da su konektori RCA, pa pozlaceni zbog zvuka, vec je nekoliko realnih raloga, ali druge, prakticne prirode.
Kada imas pozlacene RCA konektore, mozes veeeliki broj puta da namestas kablove, a da to ne utice na konektor na katrici ili na kvalitet zvuka na istoj. Znaci moze doci do fizickog ostecenja 3.5 mm konektora na katrici, chemu sam nekoliko puta bio svedok kod AWE64 i 32 zvucnih. Dolazi i do oksidiranja tih konektora zbog habanja, sto utice na zvuk iz karice, dok je kod pozlacenih konektora to nemoguce (ne oksidiraju).
Oksidacija se ne desava zbog starenja, tj. nije vezano samo za vreme, vec zbog habanja zastitnog sloja konektora, pa ako se mnogo haba, brze ce i oksidirati.
Vec sam pre napisao da i ceo komplex od D/A konvertora do izlaza nije isti, tj. bolje je uradjen na full verziji kartica. Nisu dzabe Value verzije kartica (bez obzira da li je u pitanju AWE64 ili Live!) u trenutku izlaska kostale 180 DM, a full verzije 400 DM.
Zbog nacina upotrebe, koji je chovek opisao, smatram da je bolje uzeti tu karticu, nego Audigy Value. Na papiru je Audigy bolji, u praksi - PRC!.
Sto se tice audio uredjaja, donekle se slazem. Sve ti je to pitanje toga : 1. koliko imas para ; 2. koliko volis hi-fi ; 3. gde postavljas svoju granicu (koliko ces da potrosis za kvalitet koji zelis) ; 4. pitanje ushiju i njihove osetljivosti (ne vashki, nego ushesa). Poslednji razlog moze da se nalazi na bilo kom mestu razloga od 1 do 4.
To da neki hi-fi manijaci pokusavaju da mrace, pokusavaju i MRACHE, ali samo tako, i to se potpuno slazem. Negde vise, negde manje. Primer je strana industrija kablova (zvucnichkih i interkonekcijskih) gde ima takvih prica, da je to kao humoreska. Pa, treba prodati kablove od 400 E za metar nekome. To je umetnost.
Ja imam svoje granice za pojedine uredjaje (koje su za vecinu ljudi nepojmljivo visoke, ali sta da im radim). Granica je, naravno, mnooogo iznad onoga sto mogu da priustim (za sada

).