Šta je novo?

Zivotni vek maticnih ploca

@amor Los ti je primer za automobila. Autoindustrija zivi od prodaje auto delova a ne od prodaje novih automobila. Najmanja im je zarada od novog auta a najveca od kasnijeg orzavanja istog.

Sto se tice maticnih ploca situacija je da nema pravila i da se time ne treba opterecivati. Uzmi plocu koja ti odgovara budzetu i nekom pouzdanog proizvodjaca (Asus, Gigabyte) i bice sta bude. Mozda crkne posle 1god a moze i posle 10god. Do sada se nikad nisam opterecivao time i ni jedna jedina ploca mi nije crkla u poslednjih 10god. Kuci uslovi koriscenja naravno.

I proizvođači računara i računarske opreme žive od prodaje.Ne operećujem se uopšte time koliko će nešto trajati,čak se ne opterećujem ni imenom proizvoiđača jer je ono donekle garant kvaliteta,lično sam video gomilu kvalitetnih računarskih komponenata renomiranih proizvođača(na njima kvalitetne elektronske komponente tipa Nippon Chemi-Con elektroliti)koje su otkazivale ili brljale u radu recimo zbog dotičnih elektrolita koji slove za najkvalitetnije i najpouzdanije kada je u pitanju ugradnja u računare.Kao što sam gore u nekoj od poruka već naveo treba imati i malo sreće i ponešto znanja da bi računar bio relativno dugovečan.

Koliko kosta popravka ploce i da li je moguce popraviti nesto mimo naduvenih kondenzatora.
Ja sam imao tri racunara u zivotu do sad. Ne racunam laptop.
Prvi mi je trajao 6 godina , bez ikakvih problema. ATA disk mi je i dalje u zivotu, star je 10 godina i koristi se kao primarni disk na AMD masini iz potpisa.

Ujedno ta AMD masina mi je i najveca briga.
NIsam kupio novi komp prije skoka pdv-a pa cu ovaj ganjati koliko god duze moze.
Vec sad je na linuxu jer mi je browser na xp-u preko noci jeo cijeli ram.

S tim u vezi je i moje pitanje.
Koliko kosta popravka ploce u prosjeku i koliko se procentualno od prijavljenih kvarova moze popraviti ploca.

BIlo bi korisno da neko od servisera napise nesto vise obzirom da oni imaju iskustva sa postavljenim pitanjem.

Nisam serviser, ali ne verujem da se osim kondenzatora puno stvari na staroj ploci ne da popraviti, sto zbog nedostatka delova, sto zbog neisplativosti. S druge strane, polovne stare ploce su banalno jeftine.

Problem može da bude i nedostatak odgovarjućih elektrolita,često se dešava da nađeš elektrolite ali da zbog njihovih dimenzija nije ih moguće ugraditi naročito na matičnim pločama.Još kad su u pitanju takozvani solid elektroliti situacija je još nezgodnija jer njih je vrlo teško naći kod nas koliko ja znam.

Pitam cisto prakticnosti radi.
Propustio sam da ovu AMD masinu iz potpisa prodam dok je bila u garanciji da bi dobio koliko toliko.
Propustio sam da kupim i dok je pdv bio nizi.
Sad ne vjerujem da za cpu, mb i ram mogu da dobijem vise od 50 EUR-a.

Zbog toga idem sa ovom masinom do kraja (sad je na linuxu) i u slucaju potrebe cu platiti i opravku.
Sa linuxom i ako bude sve kako treba mislim da imam jos 4 godine normalne upotrebe.
I da ima solidno hladjenje, mislim da je i to bitno.

Potrudi se da dobro hladiš procesor i prostor oko procesorskog ležišta(naponsku sekciju i po mogućstvu čipset) redovno čisti računar(na kompresoru) i možda jedna od najvažnijih stvari kvlitetno napajanje,to je formula za dug radni vek računara.

Ova AMD masina je stara mislim vec 5 godina u aprilu.
Ranije je bio stock kuler sad je hyper101.
Napajanje sam dva promjenio, oba lc420w.
Prvom je trokirao ventilator i nisam htjeo riskirati tako da sam kupio novo isto a ovo nakon servisa prodao.
A i nema nista na njoj znacajno da trosi.
Mislim da je tu oko 180-200w u maksimumu a lc daje oko 250w realno.

Imam onu spravu za naduvavanje balona, prilicno prakticno.
Malo se zadisem pumpajuci ali cisti samo tako :)

Nazad
Vrh Dno