Šta je novo?

Zivotni vek maticnih ploca

link2rage

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2004
Poena
620
Razmisljam se ovih dana da nadogradim racunar, na umu mi je padala da izmedju ostalih komponenti uzmem i Asus Z87 Pro plocu, medjutim ono sto me kopka je reklama high-quality solid state capacitors 5k. Sta ovo znaci da im je radnih vek 5000 sati, i da posle 2-3 godine koriscenja po 10 sati dnevno ovo ploca ce da vrisne (cak sta vise nece moci da izdrzi ni 7 meseci pod uslovima 24h exploatisanja). I ja to ne posmatram lepo. Pa ako ova ploca od 20000 dinara ima takve kvalitetne kondezatore, sta tek da kazem za ove od 5000din.

Na istom tom Asusovom sajtu ti piše i ovo:

ASUS high-quality solid-state capacitors offer great durability, excellent thermal resilience and an incredible lifespan. Our capacitors have been tested to withstand temperatures as high as 105 degrees centigrade and will provide over 50 years of continuous use at 65 degrees centigrade – that’s 2.5 times longer than traditional capacitors.

Tih 5000h ti je rad u "worst case" uslovima, tj. kad se krčkaju na tihoj vatri od 105C.

За сваких 10 оС повећања радне температуре (електролитског кондензатора) дупло се скраћује радни век. Исто важи и обрнуто, за сваких 10 оС смањења радне температуре радни век је дупло већи. Значи, за те кондензаторе (4.000 радних сати при 105 оС), ако раде на рецимо 65 оС, радни век ће им бити 64.000 радних сати.

Ovo vezano za temperaturu je apsolutno tačno.

Na mom uzorku od više stotina računara, sklapanih i brand konfiguracija, oni koji su imali "sreću" da rade u server sobi gde su rekovi imaju neuporedivi manji procenat otkaza, matičnih ploča i hard diskova prvenstveno u odnosu na računare koji rade na sobnim temperaturama, a pogotovo u odnosu na računare koji rade na nekim Point of Sale mestima, gde su često stavljeni u loše provetrene i vruće kabinete.

Hard diskove i ploče držite sa promajom preko njih i značajno ćete im produžiti radni vek.

Sve je to lepo što ste izložili, ali ne sastoji se ploča samo od elektrolita i ne riknjavaju samo oni. To je dobrim delom marketing u pitanju to što lepo čitate na kutijama ploča ili sajtovima tih proizvođača. Veoma bitna stvar kod trajnosti ploča je kvalitet napajanja, redovno čišćenje kompletne mašine i naravno provetrnenost kućišta. Takođe iz mog nekog iskustva koje nije malo tvrdim da ploče sa Intel procesorima traju dosta duže, nego što je to slučaj sa AMD-om. Nekako je sve to kod Intela hladnije, napojna sekcija, mosfetovi itd. Najaviše mrtvih ploča sam video AM2/AM2+ upravo gde su radili procesori 95w ili 125w i bivalo sve nekako vruće.

Tako da te cifre o trajnosti solid elektrolita meni recimo ne pretstavljaju ama baš ništa, onaj ko kupi ploču srednje ili više klase na odličnom napajanju uz redovno održavanje smem da garantujem trajnost 5+ god. ~12h dnevno. A takvih je verujem ispod 20% koji to ispunjavaju ;)

U preduzeću gde radim, prošle godine je "crklo" 5 od 15 matičnih ploča, kupljene iste godine (uglavnom su Asus i Gigabyte) za Intel 775, starih oko 6-7 godina. Ove godine očekujem novih 5-6 rikavanja. Neki od računara su radili u knjigovodstvu, 6 sati 5 dana nedeljno (klimatizovane kancelarije), a dva u proizvodnji (prašina, temperatura skoro kao spoljna, od 10-35 stepeni), 16-24 sata 7 dana nedeljno (zavisi od sezone). Tako da mislim da nije vreme rada presudno, već samo ukupno vreme.

Sve je to lepo što ste izložili, ali ne sastoji se ploča samo od elektrolita i ne riknjavaju samo oni. To je dobrim delom marketing u pitanju to što lepo čitate na kutijama ploča ili sajtovima tih proizvođača. Veoma bitna stvar kod trajnosti ploča je kvalitet napajanja, redovno čišćenje kompletne mašine i naravno provetrnenost kućišta. Takođe iz mog nekog iskustva koje nije malo tvrdim da ploče sa Intel procesorima traju dosta duže, nego što je to slučaj sa AMD-om. Nekako je sve to kod Intela hladnije, napojna sekcija, mosfetovi itd. Najaviše mrtvih ploča sam video AM2/AM2+ upravo gde su radili procesori 95w ili 125w i bivalo sve nekako vruće.

Tako da te cifre o trajnosti solid elektrolita meni recimo ne pretstavljaju ama baš ništa, onaj ko kupi ploču srednje ili više klase na odličnom napajanju uz redovno održavanje smem da garantujem trajnost 5+ god. ~12h dnevno. A takvih je verujem ispod 20% koji to ispunjavaju ;)

То је друго, те компоненте су отказале због преоптерећења.

Mnogo stvari utiče na životni vek matične ploče...ali ništa kao prašina u kućištu i pregrevanje ;)

Iliti samo pregrijevanje. Posto prasina u kucistu dovodi do pregrijevanja. I ne samo maticna, vec sva elektronika strada najvise zbog temp...

Takođe iz mog nekog iskustva koje nije malo tvrdim da ploče sa Intel procesorima traju dosta duže, nego što je to slučaj sa AMD-om. Nekako je sve to kod Intela hladnije, napojna sekcija, mosfetovi itd. Najaviše mrtvih ploča sam video AM2/AM2+ upravo gde su radili procesori 95w ili 125w i bivalo sve nekako vruće.

Imali smo već priče da su Intel procesori trajniji i manje se kvare od AMD-a, što je jedna nedokazana besmislica. A pogotovo da ploče (?) sa AMD procesorima traju kraće od onih sa Intelom zvuči kao neopevana glupost. Jedan isti proizvodjač, iste komponente stavlja na ploču u oba slučaja i ne može biti razlike.

To što je tebe zapalo više AM2 ploča samo znači da su bile najmasovnije kod nas zbog povoljne cene a ne da su procesori loši.

Imali smo već priče da su Intel procesori trajniji i manje se kvare od AMD-a, što je jedna nedokazana besmislica. A pogotovo da ploče (?) sa AMD procesorima traju kraće od onih sa Intelom zvuči kao neopevana glupost. Jedan isti proizvodjač, iste komponente stavlja na ploču u oba slučaja i ne može biti razlike.

To što je tebe zapalo više AM2 ploča samo znači da su bile najmasovnije kod nas zbog povoljne cene a ne da su procesori loši.

Druže da li si ti dobro pročitao šta sam ja napisao ??? AMD ploče se kvare više zato što se ti procesori greju više od Intela i cuflaju dva puta više struje i to potvrđujem, a dokazano je da komponente koje su izložene grejanju kraćeg su veka. Niko nije ni pomenuo da su komponente na AMD pločama lošije u odnosu na ploče za Intela, mislim da me nisi razumeo ;)

Realno, sa ovim tempom zamene sve preko 3 godine dodje mu kao poklon, za nesto sto i tako nema neku upotrebnu vr. Mozda po firmama, mada opet ako ne zbog hardvera menja se zbog softvera.

MSI P67 GD65 B3 kupljena 13.03.2011. Od prvog dana radi 24/7. Gašena samo u slučaju nestanka struje i sitnih intervencija unutar kućišta. Dodavanje SSD-a, memorije, zamena grafičke kartice....itd. Radi i dan danas u Corsair Graphite 600T kućištu. Mašina se koristi za sve. Gaming, storage, download.

Pre nje DFI X48 Dark u istom kućištu i istim uslovima 2 godine bez problema.

A pre nje DFI X38 u Cooler Master kućištu gde je imala povećanu temperaturu. Crkla je posle 7 meseci.

MSI P67 GD65 B3 kupljena 13.03.2011. Od prvog dana radi 24/7. Gašena samo u slučaju nestanka struje i sitnih intervencija unutar kućišta. Dodavanje SSD-a, memorije, zamena grafičke kartice....itd. Radi i dan danas u Corsair Graphite 600T kućištu. Mašina se koristi za sve. Gaming, storage, download.

Pre nje DFI X48 Dark u istom kućištu i istim uslovima 2 godine bez problema.

A pre nje DFI X38 u Cooler Master kućištu gde je imala povećanu temperaturu. Crkla je posle 7 meseci.

Cekaj, sta je to, svega 3 godine ;). Moja P35 Gigabyte od 2007 god. radi po ceo dan, koliko puta se komp gasio zbog nestanka struje i radi odlicno. Jedino na njoj sto ne valja su one iglice na koje se kace ventilatori.

Kolicina struje nema veze ako se maticna ploca napravi kako treba. Kod nas su popularne jeftinije varijante pa tako i riknjavaju vise.
Doduse istina je recimo da su postojale i veoma skupe ploce koje su riknjavale zbog razlicitih defekata.
No to je ipak cena koju placamo za masovnu proizvodnju.

Od ploca koje sam imao i prodao a znam da i danas rade bila je jedna sa cyrix procesorom iz ranih devedesetih ko zna ko je to proizvodio, 462 socket ploca MSI neka sa Athlonom 2000+ i asus 775 socket ploca sa q6600.

Sve to i dan danas radi.

Jedino sto mi je riknulo od ploca je bila MSI ploca platinum sa Bartonom 2500+.

Primer od skoro... drugar na moju preporuku uzeo istu plocu kao sto imam i ja, i nista radi mi sve ok no kada sam dosao kod njega on meni opusteno kaze da mu se zamrzava komp (on je mislio da je periodicno zamrzavanje kompa prihvatljivo ) sam od sebe (nije nista klokovao ima 6300 itd) na kraju se ispostavi da je ploca defektna, iako na desetak racunara stoji ta ploca i radi kao zmaj od 4170 do 8320, a ja je jos silujem kod kuce sa 8120 i ne pokazuje znake slabosti jos uvek (stvarno sam radio sve i svasta) :)

Hocu da kazem da je ploca sasvim ok dizajnirana i izdrzljiva ali jednostavno postoje problemi u proizvodnji i to je sve.

Poslednja izmena:
Imam AsRock K8Upgrade-NF3 sa AMD Sempron 2600+, radi po čitav Bogovi dan i sve je bez problema. Delovi kupljeni januar 2006

da rezimiramo:

1. Temperatura
2. Napajanje
3. Koliko se koristi

Realno, svako ko drzi PC u klimatizovanoj prostoriji, gde fanovi nisu blokirani (narocito onaj od napajanja), i gde je sve dobro produvano od prasine moze da ocekuje sigurno 6-7 godina, 24/7.

da rezimiramo:

1. Temperatura
2. Napajanje
3. Koliko se koristi

Realno, svako ko drzi PC u klimatizovanoj prostoriji, gde fanovi nisu blokirani (narocito onaj od napajanja), i gde je sve dobro produvano od prasine moze da ocekuje sigurno 6-7 godina, 24/7.

Ili 20 u normalnoj upotrebi ;)

Može i vise ako je kvalitetna. Jedna Intel BX ploca je do odlaska u penziju radila vise od 14 godina od kojih zadnjih 7 skoro neprekidno a u mojoj bivsoj firmi su 2005 jos koristili 486 masinu koju bog te pita kad su nabavili. :S:

Poslednja izmena:

Koji si car, maticna verovatno jos uvek pod garancijom, a ti prijavljujes rekord :D

DFI LANPARTY NFII Ultra B kada uzmete ovu plocu u ruke odmah vam je jasno
teska kao da je od olova,nece se uviti ni da stanete na nju,naponska od mesalice za beton.
Napravljena 2004 na vrhuncu overklokerskog "rata" asus-abit-dfi.
Uz normalno koriscenje mislim da bi trajala vecno.

Zavisi od svega što je već gore navedeno,ali i od toga na kakav primerak ploče naletiš.Smatram da ono što se prodaje kod nas i negde van po Evropi nije istog kvaliteta.

Stare dobre teorije zavere, vec zamisljam kako Tajvanci slazu ploce u kutije, pazljivo biraju 2000 najgorih i onda konstatuju: "A ove saljemo za Srbiju".

Ljudi ne pričajte, ja 20 godina slušam tu priču ono što dolazi kod nas je lošijeg kvaliteta nego preko, to je čista glupost. Tako razmišlja onaj koji kupuje najjeftiniju stvar. Ljudi u inostranstvu kupuju bolje stvari jer imaju i razmišljaju drugačije mi smo baš tipičan narod, hoćemo sve da je jeftino i da nam radi 20godina kao nekada Philips televizori ili sl. Evo tipičan primer da ako kupite identičnu stvar tamo i ovamo: prijatelj je u Berlinu pazario čuvenu ploču GA-EP31-DS3L i nakon godinu dana počela da brlja na isti način kao i dve što sam video kod nas kupljene i baš sa istim kvarom, i po netu u inostranstvu ljudi sa istim problemom. Brdo Samsung monitora od preko sam video mrtvih sa identičnim kvarovima kao i ovi kod nas. Tako da o tome ako kupujete istu znači potpuno istu stvar oznaka artikla u 100% tačna kvalitet je isti.

Pogledate garanciju za bilo koju komponentu i sve je jasno.
Pa niko nece rasipati materijal i trud za neku plocu
koja ce za 4-5 godina zavrsiti na reciklazi,naravno da ce
uloziti sto je moguce manje i napraviti zaradu.
Samo se plocama namenski pravljenim za OC pridaje
nesto veca paznja,ali tu je i druga cena.
I na kraju su i najskuplje ploce podlozne kvarovima
tako da sve zavisi od cika Marfija.

Moj prvi kompjuter ima plocu Gigabyte GA-60XT REV 1.0 sa Pentium III @ 1.0GHz i nekom grafom nVidia Gforce 200mx ili tako nesto od 32MB. I dalje radi kao sat sa XP-om na sebi i cale ga koristi za visecasovno kucanje vestacenja, po koju Starcraft igru i Counter Strike 1.6 :d Prezivela je i udar groma u obliznju trafo stanicu, kada joj je stradalo napajanje :)

Tesko je porediti nove ploce sa starim,prvenstveno
koliko su danas izlozene vecim opterecenjima.
Napon i amperaze kojima su izlozene
danasnje ploce su nemerljivo vece.
Nekada je to radilo sve na 200w napajanju
Sada je za neke konfiguracije i 1KW malo.

Evidentno je da se više ne prave stvari da traju dugo godina,jer ako bi sva roba bila dugovečna proizvođači iste bi propali.Imate gomilu primera za takve stvari recimo mašina za veš napravljena da izdrži 5000 pranja i posle toga kraj, pa recimo automobili teško će Nemci napraviti automobil kao Golf 2 da traje po 20 i više godina,naprave ljudi auto da ga voziš 150000-200000 kilometrara i menjaš za nov, jer na autu počinju da otkazuju neke stvari nimalo jeftine za opravku.Kad sam rekao stvari lošijeg kvaliteta mislio sam statistički (u gomili kupljenog proizvoda veči broj potencijalno defektnih),takve serije proizvoda su jeftinije i prodavcu ostavljaju mogućnost za veću zaradu uz određen rizik.

Nazad
Vrh Dno