Šta je novo?

Zidna HDMI utičnica

Običan HDMI kabl od 1m. Ako grafička nema HDMI izlaz, onda kabl DVI to HDMI, ili HDMI kabl sa DVI to HDMI adapterom.

Da, ovo je dobra fora... samo što u tom slučaju (koliko ja kapiram) moraš imati dva HDMI kabla... jedan od kompa do u prve utičnice (koja je isto kablom spojena na drugi kraj sobe do druge utičnice) a zatim i od te druge utičnice HDMI kabl do TV-a...
Jel tako ili grešim ?

Legrand to ima u svom modularnom programu (princip da u zid ugradjujes kutije zirine npr 6 modula, i onda tih 6 modula popunjavas po zelji, npr 6 prekidaca, ili 3 suko uticnice, ili 2 suko + kablovka + ptt, sto otprilike izgleda OVAKO).

Ovde mozes naci Legrand-ov katalog u kom mozes da nadjes HDMI module.

E sad, znam da se Legrand modularni program prodaje kod nas na dosta mesta (ima ga u Merkuru npr), ali nisam siguran da ces naci i HDMI modul, ali probaj...

Da, ovo je dobra fora... samo što u tom slučaju (koliko ja kapiram) moraš imati dva HDMI kabla... jedan od kompa do u prve utičnice (koja je isto kablom spojena na drugi kraj sobe do druge utičnice) a zatim i od te druge utičnice HDMI kabl do TV-a...
Jel tako ili grešim ?

U pravu si. Praktično postoje tri kabla, treći je između utičnica.

Pa da, tako sam i mislio, a i dobro sam mislio :)
To je baš skupa varijanta... s obzirom da HDMI kabl od 1 - 1,5metra nije baš jeftin :(
A u zavisnosti od veličine sobe, ko zna koliki bi ti trebao :)
No, nećemo ulaziti u finansijska stanja, samo konstatujem da je to za naše uslove i dalje skupo :)
A hdmi utičnica ? :)
ako je i nađeš...
Sve u svemu strava fora, ali... :) što devojci sreću kvari... :)

Legrand to ima u svom modularnom programu (princip da u zid ugradjujes kutije zirine npr 6 modula, i onda tih 6 modula popunjavas po zelji, npr 6 prekidaca, ili 3 suko uticnice, ili 2 suko + kablovka + ptt, sto otprilike izgleda OVAKO).

Hvala ti puno na ovoj informaciji. Upravo takve modularne utičnice i prekidače planiram da postavim po celom stanu, i gledao sam katalog nekoliko proizvođača (Ave, Gewiss i neki domaći), ali nisam našao ni kod jednog HDMI modul. Ako može da se naruči HDMI modul i ako nije paprena cena ostalih modula i okvira, ovo je mi idealno rešenje.

^ Pogledaj i Fischer, Vimar, Tem Čatež (njih ima u Merkuru), svi oni imaju modularni program, možda imaju i HDMI, a kvalitetni su (i skupi ;) )

Vimar sam već gledao, nemaju HDMI, Tem Čatež sam sad proverio, nemaju ni oni. Da li može link za Fischer? Nisam uspeo da nađem link preko Google-a.

Opet mi nije jasno kako misliš da odradiš vezu nekog (i kog?) kabla sa HDMI utičnicom?
Jedino što možeš da namestiš jeste prazan modul sa ženskim HDMI u rupi, nije najsrećnije ali kompaktnije kod nas ne znam da može da se napravi.

Šta ti konkretno nije jasno? Od računara/televizora do utičnice običan HDMI kabl. Sa druge strane utičnica, kroz zidove, ide wall rated HDMI kabl, ili ako ne nađem takav, radiće i običan.

Ako se tvoje pitanje odnosi na terminaciju kabla koji je u zidu, HDMI utičnice (npr. ona koju sam linkovao u prvom postu) su žensko-ženske, tako da se kablovi sa obe strane prosto utaknu. Ako neki od ovih modularnih HDMI konektora nisu žensko-ženski, već se sa druge strane moraju terminirati na neki način koji ne uključuje konektor, npr. lemljenjem, za to moraju imati alat i majstore koji mogu da urade taj posao.

Na terminaciju sam i mislio tj. taj deo sa lemljenjem me interesuje jer sam razumeo da je to kod HDMI-a vrlo pipavo, pogotovo kod nas, pre godinu dve je priča bila - ma ne može to da se napravi da radi.

Hvala ti puno na ovoj informaciji. Upravo takve modularne utičnice i prekidače planiram da postavim po celom stanu, i gledao sam katalog nekoliko proizvođača (Ave, Gewiss i neki domaći), ali nisam našao ni kod jednog HDMI modul. Ako može da se naruči HDMI modul i ako nije paprena cena ostalih modula i okvira, ovo je mi idealno rešenje.

Legrand ima estetski ubedljivo najlepsi modularni program, ali su im cene definitivno paprene.

Legrand ima estetski ubedljivo najlepsi modularni program, ali su im cene definitivno paprene.

Izračunao sam, jedna od njihovih serija (Vela) koju sam pronašao u maloprodaji ovde u NS za moj stan izađe čak jeftinije od Ave. Problem je u tome što u toj seriji nema HDMI modula, a pre ponedeljka ne mogu saznati cene artikala iz druge serije u kojoj ima HDMI (i ne samo HDMI, skoro sve što ti padne na pamet). Ali po izgledu u katalogu se plašim da si u pravu za cene.

^ Možeš li mi ostaviti ovde link ili možda cenovnik za Legrand program?!

Što se tiče Fischer programa, nisam našao ništa zanimljivo na netu, a ima ih u Beogradu u radnji u ul. Maksima Gorkog (kada se krene iz Južnog bulevara uzbrdo ka Kaleniću, pa sa leve strane)...

^ Pa da, lakše mi bilo da pitam, nego da potražim na netu, svašta... Hvala, jox :wave:

Ima zanimljivih stvarčica, moraću da pogledam i uživo ovih dana...

Cene bez PDV-a Legrand Cariva i Vela serija možeš videti u cenovniku ovde. Da bi se snašao, trebaće ti katalog. Kompletan u PDF formatu se može naći ovde (PDF od 160MB).

Stvarno ima svega za kombinovanje...
Ja sam se odlucio za module po cenom stanu, i bio sam vrlo odlucan da cu uzeti Legrand, jer su to ipak "samo uticnice i prekidaci" :)
Kad sam shvatio da bi me komplet za stan izasao ~800€ bilo je :zgran: i onda sam izbor suzio na domace Majurke i Aling-a (tada na zalost nisam znao za Ave, koji je kvalitetniji a tu negde sa cenama).

Najjeftinije je postaviti cat5 (mrezne) kablove kroz zidove i povezati sa vec gotovom uticnicom koja sa unutrasnje strane ima mrezni prikljucak, a sa spoljne hdmi (u ovom slucaju treba 2 mrezna).

Bilo bi pametno vuci kablove kroz buzir zbog eventualne nadogradnje u buducnosti (ko zna sta ce biti sutra od prikljucaka:S:)

kablovi se šniraju kroz gibljiva ili samougasna creva (to su ona rebrasta) koja se u zid uštemavaju, gipsuju i zamalterišu.

moja preporuka, pošto te rabote rutinski radim (takođe i sakrivanje kablova u po kanale ili ukrasne kanale po želji), da dobro smislite gde i odmah se štemuje samo za nijansu dublje i postavlja crevo fi 20 ili veće, 25 (16 ili 18 se pokazala kao nedovoljna za takve stvari-retko se provlači samo jedan vod, ljudi odmah iskoriste mogućnos provuku još koji kabel), pa ste mirni od tih prlj rabota jako dugo, ali ponavljam, smisliti odmah gde, triput razmisliti.

Ne kažu ljudi džaba "triput meri, jednom seci" - mene uskoro čeka gradnja potkrovlja i adaptacija donjeg dela, tako da već danima sedim i razmišljam šta, gde i kako, trideset puta sam crtao i precrtavao, i na kraju ću sve uraditi i opet ću negde da se preračunam ;)

Ako nekog interesuje, cena HDMI modula iz Legrand Celiane programa je oko 7000RSD :zgran:

Najjeftinije je postaviti cat5 (mrezne) kablove kroz zidove i povezati sa vec gotovom uticnicom koja sa unutrasnje strane ima mrezni prikljucak, a sa spoljne hdmi (u ovom slucaju treba 2 mrezna).

Koje su cene takvih utičnica i gde mogu da se nađu? U Netiksu sam video HDMI-Cat5 adaptere za oko 50 evra, što baš nije jeftino. Napolju se cene takvih adaptera/utičnica kreću u rasponu od $50-$100, koliko sam video.

Ne bi bilo zgoreg da onaj ko bude zaista ugrađivao sva ta čuda (muda :) ), okine par slika i postavi ih na forum... Naravno, bilo bi dobro malo opisati ceo proces, i staviti koliko je šta platio (i naravno gde ?)...
Eto, moj predlog...

Koje su cene takvih utičnica i gde mogu da se nađu? U Netiksu sam video HDMI-Cat5 adaptere za oko 50 evra, što baš nije jeftino. Napolju se cene takvih adaptera/utičnica kreću u rasponu od $50-$100, koliko sam video.

Mislim da je to cena za par jer se uglavnom tako i prodaju. Mada ima to preko dosta jeftinije (kod nas nisam gledao).

Evo recimo ovde http://www.pimfg.com/Product-Detail/HDMI-CAT5-WPL

Te skuplje su verovatno aktivne za vece duzine ili imaju ir extender i sl.

Da dam epilog ovom threadu. Kupio sam danas dve zidne žensko-ženske HDMI utičnice u Tehnotroniku za 1500RSD po komadu.

Nazad
Vrh Dno