Šta je novo?

Zeza SATA kontroler

NixyJungle

Čuven
Učlanjen(a)
02.12.2002
Poena
620
Uzeo sam neki SATA kontroler za dodatna dva hard diska, ali nesto me zeza. Treba mu jedno 5 restarta da bi ga ucitao. Drajver sam lepo instalirao. Prvi dan je zezao, drugi je vec bolje radio, sad sam uradio neki system restore zbog nekih problema i ponovo instalirao drajver i sad pa nikako ne mogu da ualim kompjuter. Jednostavno ne moze da ih ucita. Sta da radim po ovom pitanju. Kontroler ima oznaku 3112, a hdd je maxtor 160.

Evo uspeo sam posle desetog restarta da ukljucim komp, ali to opet nije resenje. Sta je najcesci problem kod ovih mass kontrolera i kako ga resiti da odmah prepoznaje hdd. Da napomenem da je hard vezan za secondary, a ne primary. Mozda je tu problem, ne znam.

Evo ponovo nece. Restartovao sam ga vise od 20 puta. Poludecu. Na kraj cu da zafrljacim hard kroz prozor.

Jos nesto. Hard disk deli napajanje sa 2 ventilatora. Nadam se da to nije problem p[a da zbog toga zeza. Pre bih rekao da su drajveri mozda.

Poslednja izmena od urednika:
Za pocetak uradi sledece:

proveri da li ti je kontroler uboden lepo u pci slot. Zatim proveri sve kablove. Znaci skini ih i stavi ponovo.

Onda lepo povezi hd na master. Takodje probaj i sa drugim kombinacijama napajanja. Naime LC (ako ti je na toj masini lc) je dobar ali sta ti bese sve imas na toj masini?

jorgovan je napisao(la):
Za pocetak uradi sledece:

proveri da li ti je kontroler uboden lepo u pci slot. Zatim proveri sve kablove. Znaci skini ih i stavi ponovo.

Onda lepo povezi hd na master. Takodje probaj i sa drugim kombinacijama napajanja. Naime LC (ako ti je na toj masini lc) je dobar ali sta ti bese sve imas na toj masini?

Kao SATA master HDD???

Mislio sam na primary. Mada mi nije bas jasno kako sve to izgleda na kontroleru.

Nije on master. Windows je na drugom hardu. Ovaj je samo prikljucen preko kontrolera i mnogo zeza. Sve je lepo prikljuceno, ali ipak nesto zeza. Verzija SATAlink-a za BIOS je 4.2.10. Tako pise kad se startuje. Ma ne znam ni ja vise. Ovako je lepo radio hard na prikljucku za SATA na ploci, a ovde zeza.

nixylive je napisao(la):
Nije valjda da niko nema jos nekih predloga.

1. Koji je kontroler u pitanju (marka, model...)?
2. Da li si dobio drajvere sa kontrolerom?
3. Da li koristis drajvere koji su dosli sa kontrolerom, nove drjvere sa sajta proizvodjaca ili windows drajvere?
4. Da li si trazio na sajtu proizvodjaca kontrolera/cipa nove drajvere?

Pozdrav

mmmm je napisao(la):
1. Koji je kontroler u pitanju (marka, model...)?
2. Da li si dobio drajvere sa kontrolerom?
3. Da li koristis drajvere koji su dosli sa kontrolerom, nove drjvere sa sajta proizvodjaca ili windows drajvere?
4. Da li si trazio na sajtu proizvodjaca kontrolera/cipa nove drajvere?

Pozdrav

nixylive je napisao(la):
Kontroler ima oznaku 3112, a hdd je maxtor 160.
Pretpostavljam da je u pitanju Sil3112, tj. Silicon Image 😉
Solidan kontroler, ali losi drajveri 🙁
Ako se ne varam ovo je poslednja verzija 🙁:
ftp://ftp-tw.abit.com.tw/pub/download/driver2/sata_driverdisk/abitsata_v133.exe

A ako slucajno imas VIA kontrolor, baci ga u kantu :crash:

Crni je napisao(la):
Pretpostavljam da je u pitanju Sil3112, tj. Silicon Image 😉
Solidan kontroler, ali losi drajveri 🙁
Ako se ne varam ovo je poslednja verzija 🙁:
ftp://ftp-tw.abit.com.tw/pub/download/driver2/sata_driverdisk/abitsata_v133.exe

http://www.siliconimage.com/support/downloadcenter.aspx (mada na ovom linku nema izricito 3112 modela).

U fajlu sto je Crni dao (sa Abit sajta) se nalaze drajveri za Intel, Via i Silicon Image 3112 i 3114 kontrolere.

Drajver za 3112 je verzija 1.0.0.50 iz 12.05.2004.

; This INF file installs the Silicon Image Serial ATA Raid driver
; for the SiI 3x12 controller on systems running Windows 98/ME,
; Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows XP, and Windows Server 2003.
;
; Copyright (C) 2002-2004 by Silicon Image, Inc.
; All rights reserved

[Version]
Signature="$Chicago$"
Class=SCSIAdapter
ClassGuid={4D36E97B-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}
Provider=%SI%
CatalogFile=SI3112r.cat
DriverVer=05/12/2004, 1.0.0.50
(izvod iz fajla Si3112r.INF)

Drajver koji sam ostavio u attach-u je malcice novija verzija (tj. 1.0.0.51 iz 27.08.2004.)

; This INF file installs the Silicon Image Serial ATA Raid driver
; for the SiI 3x12 controller on systems running Windows 98/ME,
; Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows XP, and Windows Server 2003.
;
; Copyright (C) 2002-2004 by Silicon Image, Inc.
; All rights reserved

[Version]
Signature="$Chicago$"
Class=SCSIAdapter
ClassGuid={4D36E97B-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}
Provider=%SI%
CatalogFile=SI3112r.cat
DriverVer=08/27/2004, 1.0.0.51

(drajver sam skinuo prije par mjeseci trazeci ga po sajtu Silicon Image-a, a ne Abit-a, iako mi je dosao integrisan na plocu Abit AN7).

Pozdrav

Prilozi

Poslednja izmena:
EDIT - nasao sam na sajtu Silicon Image-a :banana:

Pasuje drajver za Sil3512 (tj. 3x12).

Evo linka.

I direktnog linka za windows 32-bit verziju drajvera.

Ipak je preporucljivo poci na prvi link, i od tamo pogledati drajvere za win 32bit, 64bit, linux, novel, sata bios, management utility...

Pozdrav

Pomogao je onaj noviji drajver kolko tolko. Mada nekako mi se cini da kad kompjuter duze vreme radi da mu je lakse da ucita hard disk preko kontrolera, a kad ne radi 2-3 dana onda mu treba dosta. To je neko moje zapazanje za sad, mozda i gresim, nadam se da ce ovaj noviji drajver da pomogne za ubuduce.

Hvala svima za pomoc.

Nazad
Vrh Dno