Šta je novo?

Zeza me Word 2003

Rusi

Slavan
Učlanjen(a)
06.01.2006
Poena
390
Nisam hyper aktivni korisnik Word-a ali mi cesto ustreba za kuckanje. Tako da jos mnogo stvarcice nisam isprovaljivao.

1. Kada ga pokrenem, otvori uvek dokument pod nazivom: 'Document1'. Kako da iskofigurisem Word da kad god otvorim bude podeseno npr da bude A4 stranica, kolko da bude po marginama ramzak, kolka velicina fontova itd. Da li postoji neka save opcija da kad god pokrenem da bude tako kako sam ja podesio a ne uvek po defaultu tj da moj konfig onda bude po defaultu?

2. Problem. Kada otvorim Word kursor se nalazi na vrhu i kako kliknem enter da spustim red (da bi odredi odakle da mi krene tekst) on spusti kursor skroz dole na dno, ovo mi se od juce desava :mad:

3. Slikovito.
20-06-2008_01-48-03_00028.jpg20-06-2008_01-50-15_00029.jpg

4. Jel ima neki domaci sajt za osnovna kofigurisanja Worda? Gomila stvari kojih ima ne znam za cega su, koja mogu da mi unaprede kucanje. Svaki put da gledam u help je po malo tovar pa reko da vidim da li ima negde da se nadje neko upustvo za semi-usere.

Hvala i pozz.

Poslednja izmena:
za defaultnu postavku stranice:
File / page setup... / paper (pa namjestis koji ti odgovara - A4 u tvom slucaju) / click Default...
I to je to da u novom dokumentu stranicu uvijek otvara kao A4
Ovo drugo - ne kapiram problem...
Ovo trece - klikni i drzi na tom "bjelom" pa vuci na nize, pojavice se "sivo" - slikovito :)

Poz

Poslednja izmena:
Hvala za ovo prvo puno! Ne mogu da verujem, da ni jednom ne kliknem, ja kontao da onda vrati na default :)

2. Pogledaj drugu sliku, vidis gde je kurzor? E kada kliknem 'enter' ne spusti se za jedan red nego se spusti skroz na dno.

3. Nece :(. Probao sam da razim levi tast. desni tast. i nece. Testirao sam za horizantalno. Sakrijem ga skroz i kada stavim kurzor izmedju pojavi se strelice da izvucem <----> a za vertikalno nece kao ni to sto si mi ti rekao.

Ovo je vise ne verovatno kolko ljudi ovde slabo pomazu... 70x pogledano i samo mi je network1-BN izasao u susret.
Sva ostalo pitanja mi vise nisu bitna bitno mi je samo pod brojem 2. Zamolio bi nekog da mi pomogne.

pa kad si uradio nesto sto 99.99% ljudi nikada ne proba...verovatno si u Page Setup podesio Vertical alignment na Jusified - vrati ga na Top. a i dajes info na kasicicu. da si otkucao par pasusa i opisao kompletno ponasanje verovatno bi dobio brze odgovor.

sto se tice 3-ke, aktivirao si opciju Hide white space koja iskljucuje iz prikaza stranice gornju i donju marginu. pozicioniraj se kursorom na vrh "papira" dok kursor ne promeni izgled (izbacice tooltip "Show white space") i tu obavi levi klik misem.

Poslednja izmena:
:banana: sve je kako si napisao, hvala puno!!!

pa kad si uradio nesto sto 99.99% ljudi nikada ne proba...verovatno si u Page Setup podesio Vertical alignment na Jusified - vrati ga na Top. a i dajes info na kasicicu. da si otkucao par pasusa i opisao kompletno ponasanje verovatno bi dobio brze odgovor.

Trudim se ukratko da napisem da ne bi bilo zamorno za citanje pa reko zato ne pisem opsirnije.

Jusified sam stavio i nekako je memorisao (nisam kliknuo na default) iz tog razloga da kad god stampam ne bude ista stampa kao sto je na Wordu. Uvek mi negde nesto strci. Npr ako stavim da ima okvir (borders) nije proprcijalno po svim stranama, ako sam stavio da bude 'portret' (regularno postavljen papir) onda je donja granica za 5,6cm podignuta. Kada stampam da nesto samo procitam stavim da mi ide text od ivice do ivice i opet ne bude tako kako je u Wordu itd.

1. Kako ovo da ugasim i da kod god startujem word da mi se ne pojavljuje? 17-10-2008_15-15-46_00169.jpg

2. Kako da namestim da font koji hocu uvek da koristim da taj bude po defaultu kada ukljucim word, npr ne Times new roman nego arial?

3. Kako ovo da izvedem a da ne centriram sa sa spaceom? Ovo stoji u donjem desnom uglu
17-10-2008_15-20-32_00170.jpg

Skinuo sam sa neta fontove "100 BEST Comercial Fonts EVER MADE" kako njih da uvrstim pa da mogu da ih koristim kao i sve ostale regularne fontove svuda gde god da su mi potrebni. Ima 100 foldera i svaki folder ima gomilu fajlova. Ne verujem da se samo prekopira u c:\windows\font\ ...

1. Kliknes na x?
2. format/styles and formating, nadjes normal, modify, podesis font
3. ctrl-l - levo; ctrl-e - sredina; ctrl-r - desno?

@Rusi: 1. Tools> Options> uncheck "Startup task pane"

Skinuo sam sa neta fontove "100 BEST Comercial Fonts EVER MADE" kako njih da uvrstim pa da mogu da ih koristim kao i sve ostale regularne fontove svuda gde god da su mi potrebni. Ima 100 foldera i svaki folder ima gomilu fajlova. Ne verujem da se samo prekopira u c:\windows\font\ ...

Steta sto ne verujes, probaj. Naravno, nece raditi ako se folderi kopiraju - moraju da se kopiraju .ttf fajlovi u \font folder

Malo drugacije, ako udjes u c:\windows\font folder pa kliknes (u windows exploreru) na File - mozes iskoristiti funkciju Install New Font

A svojevremeno je za verzije word-a iz office-a 97 bilo opisano da ukoliko neko ne zeli da instalira neki font, a npr. zeli da ga u nekom dokumentu iskoristi - da je onda dovoljno da startuje taj font (dvoklik na .ttf fajl) a zatim startuje word i kuca, jer ce mu se taj font automatski pojaviti u listi fontova. Nisam probao sa novijim verzijama al` ne vidim razlog zasto bi to ukinuli.

Vezano sa poslednjim, instaliranje vise stotina (preko hiljadu) fontova moze da pod odredjenim uslovima donese usporenje ili eventualnu nestabilnost sistema (prema informacijama koje je svojevremeno dao microsoft), pa je onda logicno sto bi ovakav nacin koriscenja fontova bio zgodan

Na kraju, za one kojima su bitni nasi karakteri (cirilicni i latinicni) treba proveriti da li neki font njih sadrzi. Ovo napominjem iz razloga sto si naveo da si skinuo "100 BEST Comercial Fonts EVER MADE" i da pri tome zelis da ih koristis u svakoj prilici. Kada prebacis tastaturu na SR (Latin ili Cyrillic) trebalo bi da se korektno kucaju nasa slova, mada iskreno sumnjam da ces to moci sa tim fontovima iako se vrlo bombasticno reklamiraju. Osim naravno u slucaju kada fontovi ne sadrze slova, vec karaktere tipa raznih slikica.

Pa biraj sta ti je najzgodnije

Poslednja izmena:
@joojant200

2. Kako da da zapamti to po defaultu? Jedino da snimim ali to mi ne odgovara, necu svaki put da ucitavam fajl.

3. Nisi me dobro razumeo. Ako mi taj tekst stoji dole desno, kako da se to nacentrira dole desno kao na slici u primeru, ne treba meni to po sredini nego da bude u donjem desnom uglu.

@Valmont

:banana: to je to!

@ DS9

Ekstenzija ovih fontova je .otf pa mi otvori neki prozor samo da vidim kao izgledaju fontovi.

Uradio sam kako si rekao preko win exp. ali sada nisam siguran da li ceo ovaj jedan listing treba da instaliram ili je dovoljno samo na jedan da kliknem i 'ok'? Ako ovo sve treba da instaliram onda ih necu ni isnstalirati jer je ovo samo jedan folder od 100.
22-10-2008_17-22-16_00173.jpg

@joojant200
2. Kako da da zapamti to po defaultu?
2
Kada podesis style, ako chekiras 'add to template' u modify prozoru podesio si ga kao default za sve nove dokumente. Prakticno podesis normal, heading 1,2,3 i napravis poseban stil za tabele i recimo nazive ispod slika i neko specificno nabrajanje pokrio si vecinu korisenja worda.
Ako hoces da iskopiras podesene stylove u neki ranije napravljeni dokument, nadjes 'organizer' stylova u opcijama i iskopiras stylove iz odgovarajuceg fajla u neki za koji hoces da primenis formatiranje.

3. Napravis text box i stavis ga gde zelis?

Poslednja izmena:
@ DS9

Ekstenzija ovih fontova je .otf pa mi otvori neki prozor samo da vidim kao izgledaju fontovi.

Uradio sam kako si rekao preko win exp. ali sada nisam siguran da li ceo ovaj jedan listing treba da instaliram ili je dovoljno samo na jedan da kliknem i 'ok'? Ako ovo sve treba da instaliram onda ih necu ni isnstalirati jer je ovo samo jedan folder od 100.

Ipak moras da ides od foldera do foldera. U svakom folderu ce ti dati listing (list of fonts), ali ne moras da ides i klikces na svaki pojedinacni font, vec ce se instalirati svi fontovi iz listinga kada kliknes na Select All>Ok.

Teoretski bi mogao da sve fontove iz svih foldera premestis u jedan folder, ali se moze desiti da prilikom instalacije svih tih fontova dodje do prilicnog usporenja.

Za ovakve slucajeve ljudi obicno instaliraju neku aplikaciju koja im brzo da preview fontova koji nisu instalirani na sistemu, pa onda izaberu da ih privremenu instaliraju. Trebalo bi da je takva npr fontloader. http://www.softplatz.com/Soft/Graphics/Font-Tools/FontLoader.html

Ako ti treba nesto tako googlaj sa kljucnim recima "fonts utillity".

Ovo je vise ne verovatno kolko ljudi ovde slabo pomazu... 70x pogledano i samo mi je network1-BN izasao u susret.

hm , pogledaj 100 tvojih poslednjih poruka i vidi koliko si ti pomogao drugima..
koliko njih ne pocinje u stilu "kako da.." ili "hvala.."?

Hvala puno drugari :). Sve mi je ovo sada jasno.

Vrh Dno