Šta je novo?

Zeza me digitalac

Civil

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2005
Poena
380
Imam Samsung Digimax od 3.2MP. Aparat je star dve godine ali nije mnogo koriscen. Stavise, veoma malo. On po danu slika fantasticno ali nocu, u mraku, UVEK mi pise LOW LIGHT i slika ispadne jako tamna! Znaci, nesto nije u redu! Ja mislim da bi i pozadina trebalo da se malo vidi, a ne samo covek a okolo sve crno...

Da li je problem u baterijama koje su slabe? Moram da kazem da nemam postene baterije. Imam neke sugave Varta i istoimeni punjac koje sam kupio na buvljaku. Posle toga sam uzeo neke druge baterije koje sam koristio na moru ali bila je ista prica. Ove prve nisam ni formirao kako treba, nisam ni znao da se one formiraju tri puta, kao baterija na mobilnom.

Generalno, koji DOBAR punjac u kompletu sa DOBRIM baterijama da kupim ali NE na buvljaku? Da li su dobre baterije + punjac marke GP ?

Dok je sestra koristila bateriju koja je dobijena uz telefon, koja nije punjiva i onako je iz jednog dela, tih problema nije imala, a baterija je trajala 3 nedelje.

Takodje, ove baterije kada god sam koristio tripovale su se nesto, na primer ja ih napunim, one budu pune 5 minuta a onda vec pokazuje da su polu pune, pa za neko vreme opet su pune, pa se kao isprazne, i stalno tako... sto je dokaz da nesto nije u redu sa baterijama...

Kako da formiram baterije? Konkretno, trebaju mi za letovanje. I znaci kupim baterije recimo sutra, napunim ih jednom ali na more idem tek za 20 dana. Sta da radim u medjuvremenu? Kako da ih ispraznim da bih ih ponovo napunio kada ih necu koristiti? Da li je lose da ih tako napunjene drzim 20 dana? Da li ce se isprazniti ako budu van aparata?

Позадина би требало да се релативно лепо види на ноћним снимцима само ако је (наравно) осветљена и то под условом да си одабрао night shot mode. Ако користиш и блиц онда намести Red eye reduction + slow sync и требао би добити задовољавајући ефекат.
Ово НЕМА никакве везе са батеријама, јер да да има писало би low battery, а не low light ( што је потпуно логично јер покушаваш да фоготрафишеш у мраку).
Ја са GP батеријама и пуњачем купљеним у комплету на бувљаку имам добро искуство, једино што морам да пуним 16 сати.

Poslednja izmena:
Hmmmm... mislio sam da da LOW LIGHT znaci lose svetlo BLICA a da je ono lose zbog losih baterija... Night mode ne mogu da koristim jer je za taj mod potreban stalak a i slike ispadaju zute.

Ako mozes u svakom slucaju da mi das neki savet u vezi baterija bio bih ti zahvalan. Posebno me zanima u vezi formiranja. Evo, na primer ja imam neke Camelion vaterije od prosle godine, na moru su koriscene i od tada nisu, da li su one upotrebljive? I one se onako ponasaju kako sam spomenuo, stalno se menja indikator napunjenosti...

Da li je vazno da punjac i baterije budu iste marke ili mogu i da budu razliciti? Ja imam VARTA COMPACT CHARGER, onaj standardni kupljen na prokletom buvljaku. Da li da ga bacim u djubre ili on vredi nesto?

Koliko ti traju te GP baterije i koji im je kapacitet?

Моје GP су од 1800 mAh i знам да док сам их користио са FinePix S5000 могао сам да направим мнооого снимака, сигурно преко 350.
Нисам стручњак за формирање па бих то прескочио, а убеђен сам да за батерије и пуњач уопште није битан произвођач, ионако је све made in China. Додуше, биле су неке врхунске ултра брзе Вартине батерије које су се могле пунити само на специјалном вартином пуњачу, али то је друга крајност. Тај твој пуњач је, ако је исправан, сасвим ОК. За дигиталце немој да купујеш батерија мањег капацитета од 1800 mAh.

To je onaj punjac type 57039, cini mi se najsocijalnija moguca varijanta, cena mu je bila smesna a i kupljen je na buvljaku zajedno sa sve baterijama tako da sam max skeptican.

Da li ovaj punjac (ili bilo koji drugi) moze da puni baterije sa bilo kojim kapacitetom ili postoji ogranicenje?

Poslednja izmena:
Vredi li kupiti CR-V3 bateriju i koliko ona dugo traje i da li su te baterije punjive? Konkretno, bacio sam oko na SBP-1103, CR-V3 , to je Samsung baterija koja odgovara i mom aparatu?

Izgleda da je moj aparat ipak KRS !!! :wall: Veceras sa bio na jednom mestu i tu je bio neki Canon A70 kojim je slikano. Imao je naaajobicnije Varta baterije od 1900mAH. Slika kao lud, bukvalno! Na primer, uperim ga prema drustvu koje stoji u mraku, uopste ih ne vidim na ekranu, opalim, slika ispadne fantasticno!!! Znaci, bas ono sto ja zelim, uslika i njih i pozadinu, onako bas kako bi to trebalo da izgleda! Moj smrdljivko bi tu napisao LOW LIGHT i ne bi mogao da slika nista zivo!

Onda NIGHT MODE na tom Canon-u... nista mi nije jasno... pravi mu sasvim normalne slike, skoro se i ne razlikuje od normalnog moda... a na mom aparatu night mode kada ukljucis, slike su bukvalno ZUTE i potreban ti je stalak, jer na ekranu sve ide onako ispresecano i prosle godine na moru sam tako upropastio nekoliko sjajnih slika zato sto on uopste ne uhvati lepo coveka nego ako mrdnes samo malo on onako napravi "trag" kao da se covek pomerao... da li sam spomenuo da su slike ZUTE !?

Dodje mi da se ubijem kada se setim koliko je skupo placen. S*anje jedno!!! :wall:

Poslednja izmena:
Canon pravi fotke u mraku zato što ima focus assist lampicu (tvoj Samsung to očigleno nema), koja baci malo svetlosti na objekat - taman toliko da aparat može da fokusira...

Night mode na Samsungu izgleda žestoko produžava vreme ekspozicije pa je ta opcija neupotrebljiva iz ruke (samo stalak)... Kod Canona ista opcija tek fino podesi sve parametre za low light uslove + fleš kako bi fotka ispala što korektnije..

Naravoučenije: ne kupovati Samsung fotoaparate (svaki nauk se plaća)...

Poslednja izmena:
Kako si uopshte mislio da slikash nocne slike bez stativa ili nekog zida, kante, sherpe ? :D

Pa da li si procitao sta sam napisao sinoc!?? Na Canon-u A70 sam BEZ night mode-a pravio fenomenalne slike!!! Uopste ne vidim sta slikam, ali kada okinem, slika bude osvetljena strava! Night mode se na tom aparatu i ne razlikuje od obicnog moda koliko sam ja video...

Ok, cak i da imam stalak... ne razumem zbog cega slike nisu normalnih boja nego tako nekako ZUTE !?

Civil je napisao(la):
Na Canon-u A70 sam BEZ night mode-a pravio fenomenalne slike!!! Uopste ne vidim sta slikam, ali kada okinem, slika bude osvetljena strava! Night mode se na tom aparatu i ne razlikuje od obicnog moda koliko sam ja video...
Како то мислиш: "slika bude osvetljena strava!"? Блицем или амбијенталним светлом? Ако је блиц одрадио то онда није прави Night mode већ неки flash + slow sync или какве су већ ознаке код Canon-а.

Civil je napisao(la):
Ok, cak i da imam stalak... ne razumem zbog cega slike nisu normalnih boja nego tako nekako ZUTE !?
Статив, наравно, нема утицаја на доминантну боју фотографије. Сликао си у амбијенту у коме је било сијалица са ужареним влакном. Подеси WB (Wight Balance).:wave:

Civil je napisao(la):
ne razumem zbog cega slike nisu normalnih boja nego tako nekako ZUTE !?
Najbolje bi bilo ako taj samsung ima Custom WB (vidim da U-CA 3 ima) onda sa parcetom papira ili necim drugim bele boje podesis taj WB ("White Balance" mitrowsky se tesko snalazi sa latinicom :) ).

aaaaa, који сам љаксе :S:
White Balance, наравно :wall:

Civil je napisao(la):
Pa da li si procitao sta sam napisao sinoc!?? Na Canon-u A70 sam BEZ night mode-a pravio fenomenalne slike!!! Uopste ne vidim sta slikam, ali kada okinem, slika bude osvetljena strava! Night mode se na tom aparatu i ne razlikuje od obicnog moda koliko sam ja video...

Moracesh da budesh precizniji shta si radio, kakvi su to uslovi, da li je blic ili ne, itd.

"Strava" nocnu sliku nikako ne mozesh da dobijesh bez stativa i blicem bilo kojim aparatom (ako prichamo o outdoor fotografisanju). Daj neki primer da vidimo shta ti to uopshte hocesh i u chemu je problem, ovako mozemo samo da se igramo gluvih telefona jer ti ne razumesh osnovne stvari.

Pazi, ja nemam veze sa fotografisanjem ali to je upravo ono sto pojednostavljuje stvari, jednostavno zelim da uzmem aparat u ruke, skljocnem i da ta slika ispadne dobro (da se i po mrklom mraku vide ljudi koje slikam kao i pozadina (to obavezno) a ne kao na mom Samsungu da se od cele pozadine vide maltene samo ulicne sijalice koje svetle).

Znaci, uzeo sam taj Canon A70, slikao sam drustvo koje se nalazilo u mraku, na ekranu nisam uopste video koga slikam, znaci slikao sam otprilike, uhvatio sam sve lepo i kada sam posle pogledao sta sam slikao, video sam da je slika ispala bas onako kako sam gore opisao odnosno kako bi trebala da bude. Blic je bio podesen na A sto znaci automatic. Zaboravimo night mode jer na tom aparatu ocigledno ni nema razlike izmedju njega i ovoga koji sam ja koristio kada sam uslikao ovo.

Saljem primere:

Slika 1 : Vidite li kako je tamna? Vidimo se bukvalno samo nas dvoje i nista u pozadini a najmanje smo mi bitni na slici. :) Vazno mi je da slikam ambijent, pozadinu... Cak je i cvece jako tamno a nalazi se neposredno iza nas.

Slika 2 : Ovo je savrseni primer NIGHT MODE-a na mom Digimaxu V3 i primer kako je fenomenalna slika propala. Sve slike koje su slikane iz ruke tako izgledaju, znaci sve je "razliveno" i ima "tragove", znate na sta mislim. Takodje, na ovoj slici se sjajno vidi zutilo o kojem govorim.

Dakle, na A70 nema toga, slika u najvecem mraku ispadne 100x bolje nego kada ja slikam svojim aparatom na polu svetlu, prvu sliku je slikao neki prolaznik sto znaci da je morao da vidi nesto na ekranu pa evo kako je ispala a ja sam, ponavljam, preksinoc uslikao super sliku a nisam ni video sta slikam od mraka.

Night Mode kod A70 uopste nema ovakve tripove, u stvari ja nisam primetio nikakvu razliku izmedju tog moda i obicnog dok kod mog aparata cim udjes u mrak a imas podesen NM, slika na displeju pocne da secka, da onako ide sporo...

Prilozi

• proba1.jpg
    proba1.jpg
    138.8 KB · Pregleda: 100
  • proba2.jpg
    proba2.jpg
    203.1 KB · Pregleda: 90
Poslednja izmena:
1. Samsung je poznat da pravi izuzetno lose slike u mraku ili losijim svetlosnim uslovima kada koristi blic. Neces nikako dobiti sliku kao na Canonu, Nikonu, Fujiu...

2. Canon drasticno bolje, brze i preciznije fokusira. Samsung cak i sa autofocus assist lampicom ne moze da fokusira dobro u 50% slucajeva u losijim svetlosnim uslovima. Low light znaci da aparat nema uslova da dobro fokusira (odnosno nema dovoljno svetla da bi zakljucao fokus).

3. Pogledaj da li na tvom aparatu postoji "Party" mod, koji mozda moze da ti pomogne - on ukljucuje red eye + slow sync flash, to je ono sto tebi treba. Ako nema, onda ces tesko dobiti neku dobru sliku sa blicem u takvim uslovima. Kod

4. Pogledaj da ti mozda nije iskljucena autofocus assist lampa (AF Lamp) negde u meniju. Iako lose radi kod Samsunga, moze da pomogne barem u nekim situacijama.

5. Postoji nesto sto se zove i night portrait mode, ako hoces - to je isto sa slow-sync flashom - pozadina se vidi, a blic doda samo koliko da osvetli subjekt koji je ispred aparata, a onda duplom ekspozicijom uhvati i sve iza aparata. Ako aparat lose barata sa tim, slike ce ispasti lose. Nikon recimo ima odlican night portrait mode i oprasta cak i ruke koje drhte, ponekad se samo desi da ispadne mutno (2 od 100 slika recimo u tom modu).

Kod A70 to je ovo:

Night Scene

Known on other cameras as "Slow Sync Flash". Put simply in this mode slow shutter speeds are used to capture a dimly lit background (buildings at night for example) and the flash fires briefly to illuminate a foreground subject.

Kod slikanja nocnih scena, ako se ne koristi party ili night portrait mode, postoji night scene ili night landscape mode, kojim automatika dize ISO vrednost, produzava ekspoziciju, otvara blendu, ali ostaje automatski balans belog (WB) i onda je sve zuto. Zute su i tebi slike jer automatski WB ne radi dobro u tim uslovima. Ako imas custom WB, uzmi beli ili blagosivi papir i izmeri WB vrednost na njemu (jednostavno je). Ili podesi WB u odnosu na uslove koje slikas (dnevno svetlo, sijalica, neonka...). Za takve scene OBAVEZAN je stativ. Kod Canona mozes da manuelno podesis recimo WB, podesis ekspoziciju na 15 sekundi, otvoris blendu, stavis najmanji ISO, namontiras ga na stativ i dobices FANTAZIJA slike nocnih pejsaza ili scena.

A kad slikas to sto ti hoces nocu (ljude ili lica a da se vidi pozadina), pogledaj da li imas taj party ili night portrait mode. U automatskom rezimu Canon i Nikon ce ti sa blicom dati drasticno bolje rezultate i bez koriscenja tog moda! (vec rekoh).

Nije tebi aparat los (neispravan) vec je jednostavno Samsung takav, mnogo iza marki kao sto su Canon, Fuji, Nikon, Sony. Za 200 eura mozes naci odlicne Canone, Nikone i Sony aparate koji su i brzi i prave drasticno bolje slike i nemaju tih problema (Samsung ima i jako slab blic).

Ako kojim slucajem imas manuelne modove, mozda je zgodno da namestis veci otvor blende, ekspoziciju na 1/30, dignes ISO na 200 recimo i onda probas sa blicem da odslikas nesto.

Eksperimentisi... ali ja bih ti preporucio da kupis neki bolji aparat:

Do 200 evra imas Canon A530, Sony DSC-W30, Neke od Nikona L serije...

Poslednja izmena:
@Cozmo Uf, uf, uf, dao si mi mnogo informacija za koje mi se cini da prevazilaze amatersko koriscenje aparata (jednom godisnje na moru). Najvaznije je da je pitanje u samom aparatu. Odnosno, sada barem znam da je aparat takav i da nije problem u baterijama. Kupljen je na brzaka, bukvalno za jedno poslepodne, "preko veze" .

Ja ne znam ni sta znace ti pojmovi (ekspozicija, ISO...) niti me iskreno interesuje. Interesuje me samo da mi aparat slika onako kako zelim ali to je izgleda nemoguce sa ovim aparatom.

Ima neka AF lampica koja pocinje da trepti tek kada okinem. Inace, od modova na aparatu imam: EASY, PROG, A/S/M, MySET, NIGHT MODE, PORTRAIT MODE, SNIMANJE KAMEROM I SNIMANJE ZVUKA.

Upravo gledam... u okviru PROG moda pa u meniju imam ISO=AUTO i WB=AUTO. Da li bi to trebalo da promenim? Ako mozes da mi definises pojmove ekspozicija, ISO i WB kako bih znao sta znace u cilju boljeg podesavanja aparata. Ti isto imam i EFFECT i SHARP opcije.

Ja mogu recimo u okviru PROG moda da stavim da mi blic bude S ali opet, u uputstvu pise da je za to potreban "tripod".

Nemoj bre da komplikujete.

Civil, ove fotke koje si okachio je nemoguce drugachije slikati, bilo kojim amaterskim aparatom. A70 bi isto ovo uradio na istom mestu, i sa blicem i bez, nema to veze ni sa aparatom, ni sa night modom. Jednostavno za ovu stvar pomaze samo visoki ISO (shto od amaterskih ima samo nekoliko modela Fujija) ili kombinacija ISO i externi blic, u prevodu, ovo se moze fotkati samo SLR aparatom kako bi ti hteo, odnosno kako vidish okom.

Slow sync ce delimichno pomoci, ali pri 1sec ekspoziciji, pozadina ce i dalje biti umrljana bez stativa. Jednostavno se bez visokog iso ovo ne moze fotkati nikako, ne pomaze ni stabilizacija, nishta.

Kako bre brate ne moze, pa rekao sam da sam slikao sa Canon-om i da sam se odusevio! Ne mogu vise da ponavljam. U svakom slucaju ja imam mogucnost da na svom aparatu povecam taj ISO (postavljen mi je na AUTO) pa cu da probam tako. Jes' da ne znam sta znaci ali...

Poslednja izmena:
Civil, pokazi mi tu fotku sa Canona, ne znam shta drugo da ti kazem, jer to je tehnichki nemoguce.

Ne mogu da ti pokazem zato sto nije moj aparat i nisam slikao za sebe nego za druge. Ali kazem ti... to nije nista neobicno, neobicno je kada aparat slika kao moj... veruj mi na rec... pa evo i ljudi su rekli da je Samsung los za slikanje po mraku...

Evo ti primer profesionalnim aparatom i potpuno istim setovanjima kao tvojim. Slika nije tako mutna kao tvoja zbog velichine aparata pa ga mozesh drzati mnogo stabilnije, ali ovo je najbolje shto moze. I nema shta da ti verujem, znam shta koji aparat moze.

Prilozi

• sample.jpg
    sample.jpg
    145.2 KB · Pregleda: 86
Poslednja izmena:
Pretpostavljam da je mislio na slikanje sa blicem na slow-sync... ali dok ne vidimo slike sa Canona, ne mozemo znati o cemu se radi. Canon ima dosta jaci blic od Samsunga, pa mu mozda zato izgleda da je slika svetlija i da se vidi pozadina. Evo ja saljem primer sa Nikona - samo blic i slowsync (night portrait mode).

Slikanje sa slowsync-om je problematicno jer je ekspozicija duza i ako nemas mirnu ruku... eto mutnih slika. Meni se cini da tvoj Samsung ima uzasno slab blic, cak i mali Nikon ima jaci blic, veceg dometa i kad treba koristi povecanje ISO vrednosti da bi se dobio svetliji rezultat (iako to podize nivo suma na slici). To isto i Canon radi, dosta bolje od Samsunga pa ti slike izgledaju (ispadaju) bolje na Canonu.

Ekspozicija je duzina (vremenski, u sekundama, minutama) otvorenosti blende. 1sec ekspozicija znaci da je blenda bila otvorena 1 sekundu i za to vreme svetlost pada na senzor/film. Naprimer, 1/250 znaci da je blenda bila otvorena samo 250-ti deo sekunde. Sto je duza ekspozicija, vise svetla pada na senzor/film i slike su svetlije, ali zato slike mogu ispasti mutne jer je dovoljno da malo mrdnes aparat i slika ispada mutna. Stoje brza ekspozicija, svetlost krace-brze pada na senzor, slike ne mogu biti mutne i zato se brza ekspozicija koristi za snimanje ljudi/predmeta u pokretu ili kad je ono sto se slika veoma osvetljeno da slika ne bi ispala preeksponirana (presvetla). Ekspozicija se koristi zajedno sa velicinom otvora blende (f broj). Recimo, duga ekspozicija i mali otvor blende mogu dati istu sliku kao kratka ekspozicija i veliki otvor blende. Podizanjem ISO vrednosti (osetljivost filma ili senzora) se moze kompenzovati duga ekspozicija u losim svetlosnim uslovima. Recimo na ISO100 ti treba 1/10 sec, a na ISO400 1/60 sec. Normalno je da ce slika na ISO400 biti ostrija jer je ekspozicija kraca. Ali povecanje osetljivosti povecava i sum na slikama.

Najbolje bi bilo da izguglas nesto na ovu temu, a i ovde na forumu uradi search i ima dosta ovakvih tema.

Prilozi

• blic.jpg
    blic.jpg
    55.7 KB · Pregleda: 89
  • slowsync.jpg
    slowsync.jpg
    81.2 KB · Pregleda: 90
cosmo, ne vredi da mu tako objashnjavash, on nishta ne razume.

Ne znam kakve veze sa tim ima blic, jer pozadina ce da bude tamna kako okrenesh, ne moze on da osvetli 100 metara, to ne moze nikakav blic. A s obzirom da se ti aparatici teshko drze, nema shanse ni slowsyncom da uradi nishta bez dobrog oslonca.

Ok Driver, ti teraj svoju pricu i nemoj da mi verujes.

@cozmo To je to, tvoja prva slika je bas to sto ja zelim! A gledaj sada, saljem slike maltene sa istog mesta (Trg Repuke, pocetak Kneza) slikane mojim aparatom! I DA, moj Samsung ima ****** blic! To se vidi golim okom, onaj Canon kada raspali to bre blicne da zaslepi a ne k'o ovo moje ******. Ne znam kojim slovima da pisem da bi ste shvatili: Canon-om sam slikao grupu ljudi koja se nalazila u MRAKU tako da nisam na ekranu video sta slikam pa je slika ispala super, videli su se i ljudi i pozadina. A evo kako to izgleda slikano mojim aparatom.

Posebno obrati paznju na drugu sliku, znaci krs zivi, nista se ne vidi u pozadini osim sto se vidi da NESTO svetli, deo prema Konju je bukvalno CRN! Prva isto tako, sve iza ljudi na slici je u mrklom mraku! ****** bre, bacicu cu u djubre ovaj aparat.

Prilozi

• x.jpg
    x.jpg
    206.7 KB · Pregleda: 76
  • x1.jpg
    x1.jpg
    164.1 KB · Pregleda: 69
Цивил, било би заиста добро да прво мало изгуглаш на тему, оставио сам ти већ један линк.:type:
Твој замзунг нема AF-assist lamp, један од разлога зашто је Canon направио оштрију фотку.
Ако хоћеш да се на ноћној фотографији виде и људи у првом плану и позадина + да ти људи не буду жути примени Slow-sync + Red eye reduction. Ово ће ипак захтевати да апарат наслониш на нешто, а ако је позадина баш мрачна, статив ти не гине. Шта постижеш овим модом: апарат ће пустити дугу експозицију како би добио осветљену позадину ( покретни објекти ће ти свеједно бити мутни ), а опалиће блиц да ти осветли људе у првом плану.
За сликање твојим Хјундаи апаратом замоли људе да приђу ближе камери, за све преко 3 метра твој блиц је, очигледно, преслаб.

Tacno tako. Samsung ima uzasan blic i ne vredi slikati u takvim uslovima, 2-3 metra je vec predaleko za njega. Osim da namesti ISO na 400 pa da proba, ali onda ce mu slika ispasti krs zbog suma. Canon i Nikon daju malo bolje slike u tim uslovima jer imaju jaci i bolje kontrolisani blic, pa ce slike ispasti bolje.

A ako hoces da ti slika bude kao ona druga sto se vidi apsolutno sve, tu nema pomoci, tu moras da imas mirnu ruku ili da oslonis aparat na nesto (slowsync flash)...

Ali, tvoj jedini problem je sto je Samsung los aparat, nista vise. Za 200 evrica imas sad masu aparata - vec ti preporucih neke... recimo Canon A530, Sony DSC W30... Neki Nikon L serije... A do nekih 250e vec imas i malo bolje masine, recimo Canon A620, Sony DSC W50... Nikon P2...

Jedino ti preostaje da kupis novi aparat, ako bas hoces jaci blic... nema tu pomoci.

Ok, onda smo apsolvirali. Samsung je krs od aparata i kraj price.

Nazad
Vrh Dno