Šta je novo?

Zenit-E Helios 44-2 2/58

stevanix

Slavan
Učlanjen(a)
07.06.2011
Poena
225
Znam da ovo nije digitalni fotoaparat ali posto se ne bavim fotografijom ne znam u sta tacno spada moje pitanje a najlogicinije mi je da stavim ovde :)

Elem , kopajuci po nekim starim stvarima naidjem na pomenuti aparat sa sve futrolom sto mi je probudilo interesovanje a kako i ne bi kad je to predmet koji je jos moj deda koristio :)

Optika i mehanizmi su u odlicnom stanju sto me je zainteresovalo da probam da napravim neke fotografije sa njim , pa me zanima : Jel se ovaj aparat smatrao profesionlanim u to vreme ? Koji film treba da trazim za njega i gde bih to trazio u Beogradu ?

Jos jednom izvinite ako tem otvaram gde ne treba :d

Sovjetski fotoaparati, cast nekolicini izuzetaka, nikad nisu smatrani profesionalnim jer su bili veoma nepouzdani i riknjavali su. Sada je situacija jos gora jer se u tim aparatima gomila delova raspala i to sto se tebi cini da radi kako treba ne znaci da je zatvarac tacan, da ne pusta svetlo, ne jede film. Idi do DM parfimerije i kupi rolnicu 35mm (Lajka) filma pa probaj da skljocas.

Taj objektiv moze da se koristi na DSLR i CSC aparatina ili za makro snimanje u kombinaciji sa nekim digitalcem.

Zenith aparati, naročito kasniji su odlični ako ih maziš i paziš (totalna suprotnost standardnoj ruskoh mehanici...). Prvo strada tajmer zavesice koja se zaglavi na jednoj brzini, a dalje ne znam. Onošto zanm da su objektivi kopije, uglavnom, Carl Zeiss Planar objektiva i da su neki od njih ultra cenjenu (Talir 11 zbog toga što je to objektiv originalno pravljen za špijunske avione, 20 listića blende i fantastične oštrine, Jupiter 9 koji je jedan od najboljih portretnih objektiva, taman toliko oštar koliko želiš za portrete, par njih koji su proizvodjeni sa blago radiaktivnim premazom koji daje fantastične boje i zvezdasti bokeh).

Ono što ni na jednom ruskom aparatu više ne radi ili ne radi kako treba su svelomeri. Ili poredi sa modernim svetlomerom i provero koliko podbacuje, ili se ne obaziri na njega.

Hvala na odgovorima , kupicu film i javiti rezultate

Aparat je ispravan , ne svidja mi se kojim pravcem ovo ide :) Sve sam vise zainteresovan za fotografiju (a inace imam neki medium skill u photoshop) , i vec vidim sebe kako dajem 2 plate za dslr :) Nisam trebao da nalazim aparat . Inace jel zna neko gde ima da se kupi crno beli film posto svuda gde sam ja gledao ima samo kolor ... ?

pogledaj u staklencu na trgu. drugi sprat

Palata Istra je sve samo ne stambena zgrada ;).

On topic
Radnja se zove Centrofoto Hammer tel. 011/2635-180 Trg Republike 3 VI sprat. Proveri šta imaju pošto prošli put kada sam bio, bio je mršav izbor CB filmova (rekoše trenutno).

Poslednja izmena:
Da ti smanjim trud, iskočio mi je jutros neki sastanak na trgu pa sam svratio da da kupim par komada CB filmova i nemaju ništa. Kako mi rekoše sve što su imali su dali Elitu tj. radnji u staklencu.

Nazad
Vrh Dno