Šta je novo?

Zemun Wireless pomoc !

petarst

Čuven
Učlanjen(a)
24.05.2002
Poena
619
Obzrom da sam dvojnik vec vise decenija ,a i ne znam kada ce telekom da odradi zamenu postojecih brojeva novim digitalnim jedino resenje koje mi preostaje je Wireless internet.

Molio bih sve ljude koji imaju iskustva sa doticnim nacinom umrezavanja da mi pomognu za koju opremu bi trebalo da se odlucim i kolika je okvirna cena iste.

Naravno moje najvaznije pitanje je DA LI JE MOGUCE IGRANJE IGARA KAO STO JE BATTLEFILED 2 BEZ LAGA SA WIRELESS NETOM ?

unapred zhavalan :)

Za pocetak reci u kom si delu Zemuna. Mozda tvoj kraj nije ni pokriven signalom, sto je malo verovatno, ali uvek moguce.
Potreban ti je UTP kabal+AP+kabal do antene+antena = cena varira od stotinak evra, pa do neograniceno (nekih 300-330e je odlicna oprema).
Ukoliko imas dobar polozaj u odnosu na AP provajdera, mozda mozes da prodjes i sa PCI karticom + kabal+ antena...

Sto se igranja tice, tehnologija to omogucava, ali je pitnaje kakav kvalitet veze dobijes od provajdera...

PJ je napisao(la):
Sto se igranja tice, tehnologija to omogucava, ali je pitnaje kakav kvalitet veze dobijes od provajdera...

... i koliko se otvoris za opremu. Kao i uvek, vise para, vise muzike, ovaj igranja :)

Hvala momci mnogo vam hvala. Trenutno zivim na Cukovcu - kod Muhara ajde da kazem. Vidim da cu morati da se dobro otvorim za opremu !
Zvao sam Verat i onu su me pitali koliko ima od Muhara do Karadjordjevog trga (access point mesto) vazdusnom linijom sto ja stvarno nisam znao da im odgovorim.Kazu da ako ima preko 1km da mogu sve da zaboravim !
Sta vi mislite ?

Cukovac ili Muhar? :) Probijas taj km....ali za malo....mozda bi te i pustili sa extra opremom da se prikljucis. Ovo sto Sasa rece je preduslov, ali opet ti ne garantuje kvalitet ako nema odogovarajucih uslova. Ja sam se extra opremom kacio na jedan AP na oko 1800m i konekcija bila krsh, jer je bilo nekih refleksija koje su ometale sve to.
Zavisi gde se nalazis na Cukovcu i koliko ti je visoka kuca, do Maxnetovog AP-a u Ohridskoj imas 500-800m.
Ja koristim Maxnet, kao i GP, zivimo u istoj ulici :), ne igram igre, ali vidim da se ljudi povremno zale da bude los ping, ali sad skoro je oprema izmedju nodova zamenjena (na 5Ghz, valjda) i od tada nisam primetio da se bilo ko zali na lose pingove u igrama.
Link ide preko Verata i PTT-a. Veci deo ide od Verata id esava se da Veratovim serverima sasvim regularno pristupamo (znaci link do njih radi), ali nema izlaza na NET, onda nas prebace na PTT, nema DL-a (dogovorno), pa nam radi surf/mail/ICQ i sl....mada, neko vreme nije bilo ovakvih problema.
Najbolje je da ti neko izmeri signal, pa da vidis sta hvatas.

Nalazim se na Cukovcu tacnije i imam do AP-a nekih 500 metara.
Evo danas sam zvao maxnet pa treba da kupim grid antenu i sve ce biti OK.
Jedini problem je to sto imam drvo na sred puta radio signala, ali bice ok.

Zanima me da li ping ka nekom server zavisi od brizne veze koja se uzme ili ne?
npr ako se uzme 512kb/s da li ce ping biti bolji nego kod 256kb/s ?
Da li je 256kb dosta za Battlefied 2?

Poslednja izmena:
Ne, isti su pingovi, razlikuje se protok.
Dosta ti je 256

Ako vec uzimas antenu, kupi i motornu testeru, pa odseci to drvo :d
Vidim na lokalnom chatu (Maxnet) pominju da su igre sada na zasebnom linku, da ne skace ping kada mi koji ne igramo krenemo da DL :)

Uh ovo je stvarno EXTRA i svaka cast MAKS NETU !
test bandwith je dao rezultat od 241kb/s stvarno impresivno !
Za sad sam zadovoljan igre lete kao lude !

Sanao AP + Hyperlink grid !

Poslednja izmena:
Pozdrav,ja sam gore u Prvomajskoj,tj u jednom od onih ogromnih solitera...
Zanima me da li ja imam neku prednost ako imam opticku vidljivost sa celim gradom?
I da zanima me koliko bi me kostala sva oprema za uspostavljanje wireless-a,s obzirom na tu (mozda) prednost?
Da li bih ja to mogao da razvucem po zgradi(s obzirom da ima bar 10-ak zainteresovanih)?

Pozdrav svima posto je ovo moj prvi post na ovom forumu.

Vidim da svi spominjete opticku vidljivost kao nesto sto je obavezno za umrezavanje.
Licno sam imao iskustvo na poslu gde smo sa grid antenom od 24dB coveku dali 512kb/s a od naseg stuba gde nam je antena do njegove kancelarije ima 800m vazdusnim putem. I covek sa laptopom sedi u prizemlju zgrade sa malom antenicom na laptopu i ima oko 450kb/s dl.
A ima 800m vazduha, jedan stakleni izlog i dva zida od cigle izmedju nase antene i njegovog laptopa sa antenicom. Pa mi je to iskustvo bilo extra zanimljivo s`obzirom da sam i ja bio ubedjen da to bez opticke vidljivosti nece raditi. Eto.

A sve ovo pisem jer sam i ja u Zemunu na zeznutom terenu za wireless. Okruzen sam visljim zgradama i kucama nego sto je moja sa jedne strane, a zemunskim grobljem koje je na uzvisenju sa druge strane. Ovih dana planiram da ovu istu gorespomenutu antenu od 24db montiram sebi na krov ali na cevku od oko 6, 7 metara. Pa me interesuje kakva su vam iskustva sa tim Maxnetom i sta da ocekujem ovde u ovom kraju. Na koliko provajdera mogu da naletim?

Nemoj da dangubis vec pozovi provajdera i neka ti izmere signal. Znaci nista dok se prakticno ne isproba.
Poz!

Ma izmericu ga ja, nego samo pitam za utiske. Koliko su pouzdani, koliko su tih njihovih 512 recimo, blizu a koliko daleko od 512. i takve stvari. A evo sad u informativnom surfovanju o provajderima u Zemunu vidim da SBB ima AP na 100 m od mene vazduhom. Jel ima neko ko je kod njih? I kakvi su?

Pretrazi malo forum i nacices podosta iskustva korisnika. Na Maksnetu mozes da koristis i 3.5GHz opremu za extra kvaliet. Pored interneta, razlicite su i ostale usluge koje provajderi nude pa neka ti i to bude pitanje za razmisljanje.

Nazad
Vrh Dno