Šta je novo?

Zbrush, max, rendering konfiguracija?

goranagf

Slavan
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5950x / Dark Rock Pro
Matična ploča
Gigabyte B550 Aorus Pro AC
RAM
Corsair Vengeance 4x16GB 3200Mhz
GPU
ASUS GeForce RTX 4070 DUAL OC
Storage
Samsung 980Pro/Kingston A2000/2x WD Red Plus
PSU
Phantex Revolt Pro 850W
Kućište
Ms Titan II Pro
Monitor
3x Dell P2317h
Miš & tastatura
Logitech MX Keys S / MX Master 3s
Mobilni telefon
Samsung S20 Fe
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Pozdrav svima!

U narednih mesec-dva planiram nadogradnju/zamenu komponenti u racunaru, pa me zanima vase misljenje sta je (sta ce) najbolje i najisplativije biti.
Bavim se modelovanjem i skulptom (max, rhino, zbrush) i archiviz-om, dakle renderingom (max, vray), s obzirom na budzet, zamisljam sljedece:

CPU: i7 4770k ili mozda nesto drugo ??
MOBO: ???
RAM: 16GB (kasnije u planu 32GB)
VGA: GTX660Ti ili mozda 760
PSU: Trenutno imam CoolerMaster M620, (ostatak konfuguracije na profilu) hoce li biti dovoljno za novu konfiguraciju, ili ce mi trebati nesto jace, dodacu da ce u racunaru biti 2 HDD-a i SSD.

Nisam u zadnje vrijeme u toku sa svim desavanjima oko ovoga, pa bih zamolio za pomoc iskusnijih :)

I sustini me zanima neka best buy kombinacija u ovom rangu, nije iskljucivo potreban i7 4770k (k sam stavio jer cu vjerovatno ici na overklok, ali nista pretjerano); sto se ploce tice, tu sam se bas izgubio, bitno mi je da moze podrzati 32GB RAM-a i pruza mogucnosti nekog ne pretjeranog overkloka.
GPU: zasigurno nvidia; GTX 660ti, 760 ili mozda nesto trece? (igram i igre povremeno).

Dosta pitanja, nadam se da nisam pretjerao, hvala u napred na pomoci! :)

Malo je nezgodno pricati o budzetu jer sam iz BiH nisu iste cijene (dodaj 10% na vase) u sustini, nekih 750-780e (nije fiiksno) za proc, plocu, ram i graficku.

Malo je nezgodno pricati o budzetu jer sam iz BiH nisu iste cijene (dodaj 10% na vase) u sustini, nekih 750-780e (nije fiiksno) za proc, plocu, ram i graficku.
I7 4770k,Asus maximus vi hero,Kingston 2x8 1600mhz,asus gtx 650(ako budes imao para uzmi 760-660) kasnije kad budes hteo kupi kuler tipa nh-d14 u oc-uj procesor na4,3-4,5ghz I pevaj.

Hvala Todore. Sa ovom plocom malo prekoracujem budzet, a kontam da necu nikad iskoristiti njen potencijal, mislim da bi i neka skromnija zadovoljila moje potrebe.

Da upravu si malo pretera sa plocom,vidi asrock z87 pro4 valjda se tako zove,kasnije obavezno kupi kuler greota da drzis takav procesor na default taktu.Javi sta si uradio.

Za kuler naravno, ali to nakon par mjeseci, dok se naviknem na ovo.

Ima li jos neko neki prijedlog? Ima li potrebe da mjenjam PSU?

...bitno mi je da moze podrzati 32GB RAM-a i pruza mogucnosti nekog ne pretjeranog overkloka.
GPU: zasigurno nvidia; GTX 660ti, 760 ili mozda nesto trece? (igram i igre povremeno).

Dosta pitanja, nadam se da nisam pretjerao, hvala u napred na pomoci! :)

Si siguran da ti nikad nece trebati 64GB rama?
Za vrlo komplexne scene zna da povuce i 20-30GB rama, retko kad i vise, al sa 64GB mozes onda da radis i nesto drugo.
Svi ce ti reci da je to preterivanje i cisto foliranje, al veruj mi da nije, znam sta pricam.
U tom slucaju bi ti trebala 20II ploca.
....

GTX660, puna kapa, osnovna verzija, msm da je potpuno isto ko i GTX760.

U kancelariji na poslu imam racunar sa 32GB RAM-a i za sada mi nije trebalo vise, a uskoro ce stizati novi vjerovatno sa 64GB tako da sam siguran da mi kod kuce nece trebati vise od 32GB.

Vrh Dno