Šta je novo?

Zbogom Srbijo!

BOOK

Čuven
Učlanjen(a)
04.05.2002
Poena
619
Zdravo prijatelji (čitaj: biću dug),

Ako sve bude kako će biti, krajem avgusta odlazim u Nemačku na undergraduate study. U pitanju je english-language International University Bremen.

E to je bio uvod, a sada na razradu. Univerzitet zahteva da svaki student ima svoj laptop (za ovo ima mnogo razloga, da nabrojim samo submission of domaćih zadataka i taking notes na predavanjima). Laptopovi se mogu kupiti od univerziteta, ali koštaju 1500 evra što mi izgleda puno (iako daju trogodišnju garanciju, čuo sam da nisu extra kvalitetni i uopšte - nije to ono što ja hoću).

Kako ja nikad nisam imao laptop, a i ne razumem se mnogo u njih, treba mi vaša pomoć za izbor istog. 1. Da li mi je jeftinije da ga ovde kupim ili u Nemačkoj? Stvar je u tome što odmah počinje ludnica kad stignem, i ja bih više voleo da ovde u Srbiji sve lepo configuring, installing i setting po mojim unutrašnjim jelte htenjima.

Kao što implicirah, do sada sam imao samo stone kompove. Biće mi teško da se odvojim od ove za mene fantastične desktop konfiguracije koju sam sklopio još pre oko tri godine i nije mi nijednom zatajila.

* AMD Athlon XP 1500+
* Asus A7V133-C
* 256MB SDRAM
* Maxtor 80GB 7200rpm
* CDRW TEAC W540E 40x/12x/48x
* Creative SB! Live 5.1
* NVidia Vanta 16MB (uljez)
* Motorola Spekerphone 56K modem
* Hansol 710P (17'')
* ASound 480W
* Logitech optički miš
* Andrmolje such as tastatura, flopi, mikrofon te najzad jedno lepo zeleno vertikalno kućište.
* Printer: HP 5550
* Skener: Artec AS6E

Ja dakle sve ovo prodajem (ne nameravam da je ostavim mlađem niti starijem bratu - huligani bre obojica) i moje sledeće pitanje je 2. Koliko mogu para dobiti za tu konfiguraciju?

I onda moj plan ide dalje da za te pare (i još dodam naravno) kupim laptopić. Iako će moj major na univerzitetu biti Computer Science, ne treba mi neki ekstra. Mnogo mi je bitnije da je POUZDAN, da je neke poznatije marke (čitaj: da ga znaju nemački majstori popraviti kada ga sjebem).

Bitno je da može da se priključi na univerzitetsku "802.11b wireless ethernet" mrežu. 3. Šta ovo znači? Da li mi treba neka specijalna kartica?

Nešto tako recimo jedan dva gigaherca, 256MB RAMa. Bitno je da ima rezalo (ne treba DVD, n-dimenzionalna grafika i tako te perverzije). Da je sposobno za maltretiranja (ROBUSTAN, jel' se tako kaže?). Ne treba softver. Još je bitno da ima neki veći ekran, jer ja imam veliku dioptriju i neću još da mi se poveća. 4. Dakle, preporučite mi neki takav laptop, please. 5. Koliko bi to koštalo?

Eto tako. I sad zaključak (kao što su nas učile naše dobre učiteljice): već je kasno, nešto je bilo još da pitam, ali dosta je i ovo. Pozdrav svima.

p.s.
Jebote davno nisam bio na benchmarku, koliko ona početna stranica ima mrdalica, to je čudo jedno!

Poslednja izmena:
3.To znachi da ti treba wireless mrezna kartica. Ja je npr imam integrisanu na lapu (nx9000). Ona omogucava pristup mrezi (logichno)
4.Imash review na benchmarku ovog mog mezimca(Hp Compaq nx9000). Ima pisach i dvd (Combo)! 15" TFT 256Mb, 30Gb, 2GHz...Mislim da je ovo bash ono shto ti trazish ali definitivno sachekaj da se oglase ljudi koji su koristili vishe komada. Jesam imao dodir sa dosta lapova ali ne na neko duze vreme. Ovog HP-a imam vec par meseci i prezadovoljan sam. Dobijesh i WinXP uz njega.
5. Ne secam se tachne cene ali znam da je Comtrade davao neshto povoljno+neki HP digitalac. Pozovi ih telefonom, najbolje!

Poslednja izmena:
Nemoj da vijas laptop sa integrisanom wifi mreznom karticom nikako. Za 40e ces u nemackoj kupiti najkvalitetniju pcmcia karticu za laptop sa kojoj nikada neces imati problema.

IBM ThinkPad R40 ima apsolutno sve što ti treba, čak će mu možda garancija važiti i u Nemačkoj.

Jedino je pitanje da li si spreman da daš oko 1350 €, koliko košta ovde. Taj isti na www.ibm.de košta 1496 €, mada sigurno može da se nađe i po ceni sličnoj ovdašnjoj, ako ne i (dosta?) nižoj.

nIce Cream je napisao(la):
Nemoj da vijas laptop sa integrisanom wifi mreznom karticom nikako. Za 40e ces u nemackoj kupiti najkvalitetniju pcmcia karticu za laptop sa kojoj nikada neces imati problema.

Da li ta kartica "strci" iz laptopa (u jarkim bojama) ili ulazi skroz u kuciste?

Štrči antena iz laptopa

balsa je napisao(la):
IBM ThinkPad R40 ima apsolutno sve što ti treba, čak će mu možda garancija važiti i u Nemačkoj.

Važiće mu garancija u bilo kom IBM servisu na svetu.

nIce to stoji. Ali pitanje je da li njemu treba eksterna antena (sma konektor) ili ne. Ja na mom lapu kao shto rekoh imam integrisanu i za tako neke potrebe je sasvim OK. Naravno da je dodatna kartica uvek bolja varijanta!

Inache karticu gurnesh u pcmcia slot (cela se unutra ugura) i shtchi ti samo antena ;)

Nisam ni rekao da mu treba externa antena. Svaka zasebna wifi kartica ima dobar dipol na sebi koji je sigurno dosta jaci od nekog integrisanog na ploci laptopa, uz to dobijes mnogo kvalitetniju karticu, rasterecenje procesora od kontrole integrisane.... A sto se tice strcanja, zanemarivo je. Kartica je samo 2cm duza od dubine pcmcia slota, i ne smeta pri radu ni nosenju, jer je slot uglavnom postavljen blize monitoru.

Nisam ni rekao da mu treba externa antena. Svaka zasebna wifi kartica ima dobar dipol na sebi koji je sigurno dosta jaci od nekog integrisanog na ploci laptopa, uz to dobijes mnogo kvalitetniju karticu, rasterecenje procesora od kontrole integrisane.

To sve stoji !
Samo je pitanje da li to njemu treba! O tome ja pricham. I ja kazem da je u svakom sluchaju bolje uzeti posebno karticu. Samo ne znam koliko li vishe/manje struje vuche pcmcia u odnosu na integrisanu (mozda je i isto - zato pitam :d) ?

Ajde šta ste se tu raspričali... Pogledajte malo i 1. i 2. pitanje.

Prvo ako ides u avgustu kupuj tek u julu tj. sto kasnije.A logicno ako mozes bez kompa prodaj sto pre da izvuces sto vise iz masine.Dalje nemogu da ti kazem da li ti se vise ispalti ovde ili tamo ali znam dosta likova koji zive preko a kupovali so ovde kada dodju ovde moze da se nadje nov vec od 1000 e cak i manje.Dalje pazi da kupujes nov da nebude posle da je kraden pa da imas problema jel je nase trziste preplavljeno kradenim iz evropske ...

Srecan ti put, budi dobar student i mozda ostanes tamo.

Sto se tice prva dva pitanja: odgovor nije lak. Prvo, ako zelis dobru i sigurnu podrsku, garanciju i zaj*banciju, kupi laptop preko grane. Vodi racuna da ces u tom slucaju biti skoro onemogucen da instaliras bilo kakve pirate... Doduse mi smo balkanci, pa je sve moguce :d

Ako ti je bitan softverski paket, cena i "sirovina", onda kupi ovde kod nas. Bez obzira na to sto neki pricaju da je preko jeftinije/kvalitetnije ili slicno, to uglavnom ne mora da bude tako. A u slucaju da kupis komp ovde - imaces vise vremena da ga opremis kako treba i dolikuje jednom nasem buducem gastarbajteru :d Salim se naravno ;)

Za svoj desktop ni sad ni za dva meseca neces dobiti neke silne pare. Za dva meseca ces dobiti mozda 20e manje, sto je zanemarljivo. Razlog je taj sto su makine kao tvoje vec dostigle maltene minimalnu realnu cenu; ispod tesko da moze da ode u neko dogledno vreme. Tako da prica da ga sto pre prodas ne pije vodu.

Sve u svemu, mislim da ti se vise isplati da komp ostavis bratiji koja ostaje ovde, nego da ga prodajes - za te pare koje dobijes od kompa, neces se previse ovajditi i kupiti bilo kakav laptop koji ti je dosada ovde ponudjen. Svi su ili oko ili (dosta) preko 1000e...

Pozdrav, i srecno tamo! Pokazi im ko smo i sta smo!

Ovo ide odvojeno sa posebnim razlogom:

Idi, obrazuj se, pokazi se, uspi, ali
NE ZABORAVI ODAKLE SI!

Ovaj PS bas i nije HW prirode, ali nisam mogao da izdrzim... Ako nekome bas smeta neka obrise...

Pozdrav!

Sto se tice same kupovine, toplo ti preporucujem da to obavis u Nemackoj iz jednog vrlo bitnog razloga:
"Sta ako...?"
Naravno, kad kupis takvu stvar sve bi trebalo da ide kao po loju ali zamisli da se ne daj Boze nesto desi.. kako ces ga na servis? A veruj mi, neces imati uopste vremena za takvu avanturu. Takodje je pitanje koliko glatko ide garancija ako lap kupis u Srbiji a servisiras u Nemackoj.
Raspitaj se takodje da li postoji lizing ili kreditiranje kupovine u Nemackoj, to bi ti verovatno pomoglo.
Osim toga, trebace ti laptop kome sto duze traje baterija. Razlog je to sto predavanje moze da se oduzi a ti ne bi bas zeleo da ti se pred kraj ugasi i slicno. Preporucujem ti laptop sa Centrino-m, kako zbog trajanja baterije tako i zbog toga sto ima integrisanu wireless lan karticu (koja bi ti zavrsila poso sasvim dobro). Moja preporuka je, recimo nx7000 ili "tu negde", pa pogledaj takodje i nx9000 kao sto ti neko preporucio gore. Okreni HP sajt i pogledaj tih par modela, mislim da ces naci nesto za svoju dusu.

Pozdrav

Za dusu da... Ali za dzep tesko. Korektni WiFi laptopi kostaju djavo i po.
Ja preporucujem Soni VAIO, neku verziju. Nije preterano brz, niti mocan, ali zato baterija traje li traje. A i izuzetno je lagan (na tezinu posebno obrati paznju, ako ces da vucaras laptop sa sobom). Video sam jednog kod gazde... ;)
Eto, pitaj Pecu za iskustva sa istim. Ja sam licno bio odusevljen. Mada sam se opredelio za polovan IBM...

Evo samo da se duboko zahvalim svima na dosadašnjim odgovorima (čitaj: da podignem ovu prilično potonulu temu na vrh). Bliži se vreme kupovine mog laptopa, i ja bih bio jako radostan kada bih dobio još odgovora tj. različitih mišljenja, pa da onda eto napravim jednu mudru odluku koja će odslikavati glas naroda :)

Zasada ste preporučili:

1. IBM ThinkPad R40 1 glas
2. HP Compaq nx9000 2 glasa
3. Soni VAIO neka verzija 1 glas

Eto ako se ja troumim između nabrojane gospode, i vi ste "na mom mestu" sa mojim zahtevima, šta biste uzeli?

p.s. Naročito hvala Darku (sa zakašnjenjem :)) i njegovom "idi i pokaži ko smo". Budi uveren da hoću!!!

Najmudrija odluka bi ti bila da masinu kupis tamo:
Imaces zagarantovan servis ako se, ne daj Boze, masini ista desi. U mom okruzenju trenutno od 7 laptopova ne starijih od pola godine 5 je crklo. OK, to je ekstrem, ali 'oce nova stvar da crkne. Kako ces u takvoj situaciji da ostvaris garanciju iz Beograda to ne znam ali tamosnju garanciju sigurno 'oces, i sigurno lakse nego Beogradsku.
Drugo, verujem da ces u Nemackoj, za isti model koji bi kupio u Beogradu, proci jeftinije, a i da ces prvi put kad budes izlazio VAT moci da trazis nazad (15-20% je ipak suma).
Trece, imaces tamo veci izbor i brandova i modela. A kad se odlucis za konkretan model mocices da biras komponente koje ce biti ugradjene... koji procesor, koliko memorije, koliki disk, koju graficku, itd. Dobijes listu pa budzis prema svojim prohtevima i mogucnostima.
Moj izbor bi bio neki Centrino. Meni baterija traje 6 sati kad sam u Office-u! To P4 ne verujem da moze. Razlika u ceni Centrino modela i P4 ekvivalenata nije vise tako velika. Ne mora obavezno da bude Intelova wireless karta... cak sta vise ima boljih resenja od Intelovog. Svaka integrisana wireless karta ce te lepo sluziti. Ako se odlucis za neIntel varijantu neces imati Centrino nalepnicu ali neces ni za sta biti uskracen.

PS. Gledaj da wireless karta bude 802.11g varijanta - daje ti 54Mbps mrezu a potpuno je komatibilna sa b varijantom (11Mbps). Compaq nx9000 ne bih uzimao jer nije Centrino (gledao sam na brzinu i nadam se da nisam propustio takav detalj). IBM model koji si naveo mi se najvise svidja od tri navedena. Deluje OK kao osnovna ponuda i pod uslovom da ima mogucnost izbora komponenti uzeo bih ga. Sony VAIO - ono sto vredi kod njih, tipa model od 2kg, 1" debeo kad se zatvori, 12" ekran, je preskup. Ostali modeli me nisu privukli.

Poslednja izmena:
glas za r40 od mene definitivno... ibm je zakon
ako ga dobijes sa 256mb rama, lako se ugradjuje jod 256 |>
takodje se slazem da ako mozes uzmes g karticu
sony je uvek skuplji nego sto stvarno pruza...

ja sam za ibm. deluju mi najpouzdanije.

Sta znaci to 'deluju mi najpouzdanije' i 'ibm je zakon'?

Meni je sve jedno da li ce laptop biti IBM, HP, Compaq, Dell, Toshiba... Dobra kupovina je po meni kad u masini dobijes ono sto tebi treba a ne sto prodavac hoce da proda. Jeftinije te izadje da odaberes komponente u startu nego da posle juris veci hard i dokupljujes memoriju. Ti posle kupujes celo parce hardvera, dok u startu samo doplacujes za vise GHz, GB. Kad to sve dobijes po najnizoj mogucoj ceni u tom momentu, kod prodavca koji brine o svojim kupcima... znas da ce ti pomoci ako se vratis sa problemom - ti onda izlazis zadovoljan time sto si kupio, pokriven u slucaju kvarova... volis svoju masinu, i kazes ovo je zakon.

E za takvu kupovinu treba traziti, cunjati, uporedjivati 50 modela, pokupiti iskustva drugih i onda sam doneti odluku.

Moja keva ima ibm-a, gomila profesora na mom faxu ima ibma (t41), itd... pre toga je tu bilo par dellova... od ibm-ova se pokvarilo 0, a crklo je 2 della, pa se cekalo po 2 meseca na zamenu (popravka u yu izgleda nije bila moguca...) a to sto se cekalo 2 meseca je upravo taj deo price kako NISU bas bili ekspeditivni i kako ih je trebalo cimati... istu pricu sam cuo i za dell u usa, tako da sumnajm da su igde puno bolji...
nagledao sam se raznim lapova i definitivno mi ibm ostavlja najbolji subjektivan utisak...
sto se komponenti u laptopu tice, to malo teze ide nego u desktopu... tj u usa mozes da biras na sajtu proizvodjaca vise ponudjenih varijanti za svaku komponentu, ali nigde ne mozes da izmisljas sta ti hoces... i u toj varijanti je naravno dosta skuplje (npr isti r40 kao sto je keva uzela sa newegg je bio sa ibm sajta 200$ vise...)
da li istu peripetiju mozes da izvodis u evropi, pomalo sumnjam, posebno kad je ibm u pitanju, ali ti probaj, naravno NE u yu, nego tamo negde napolju...
i jos jednom ibm |> i to ne samo moje misljenje, nego i inace... jedina mana mu je sto je malo skuplji od konkurencije, ali definitivno i vredi...

"deluju mi najpouzdanije" znaci da im se ime najmanje prepovlaci po raznim diskusijama sa problemima. znaci na njih se ljudi najmanje zale, barem meni to tako deluje.
a drugo kvalitet 'pakovanja' tj plastike, tastature, pada je daleko bolji od bilo kog drugog koji sa ja pipnuo.

Da li znate neko "posebno" mesto gde ima dobar izbor IBM laptopova? (u Novom Sadu ili Beogradu). Ovo mi je takođe veoma važno, jer, iako sam najverovatnije odredio proizvođača, oko modela još nisam siguran i na licu mesta bih ga izabrao.

Poslednja izmena:
BOOK je napisao(la):
Da li znate neko "posebno" mesto gde ima dobar izbor IBM laptopova? (u Novom Sadu ili Beogradu). Ovo mi je takođe veoma važno, jer, iako sam najverovatnije odredio proizvođača, oko modela još nisam siguran i na licu mesta bih ga izabrao.
Ja ti savetujem iskljucivo HP ( sada je Compaq u njihovom vlasnistvu) ili IBM. Obavezno uzmi Centrino platformu, zbog trajanja baterije od cca. 5-6 sati u Office paketu. Uzmi u obzir da je najgora stvar koja moze da ti se desi prazna baterija na sred predavanja!!! :smash:
WiFi je bar kod centrina OK, dakle tu nema problema, ne treba ti dodatna kartica. Jedini problem kod centrina su nesto slabiji TFT-ovi ( manje dijagonale, slabiji kontrast i osvetljenje) zbog manje potrosnje, ali to se da prevazici. Svakako je rad na njima dosta konforan i ugodan. Jos jedna vazna stvar je kvalitet same tastature, obrati paznju na to. Trebace ti i neki solidan opticki mis, po mogucnosti Logitech iz MX serije ( lepo rade i na kolenu ako treba :D ), da nebi dosao u situaciju proklizavanja kuglice i preskakanja lose optike, a lako staje u dzep. Nemoj slucajno da uzmes bezicni, moze jos neko da ga ima u blizini i onda ces imati mogucih problema :crash:
Pozdrav i srecno!

Firma se zove EuroCom 011 3617-411 trazi Zeljka!
Ja sam kod njih pazario IBM i odlicni su -od cene do servisa cista 10 ! :)

Što se tiče kupovine IBM Thinkpada ovde, ja dobra iskustva imam sa firmom Logo. Njih mi je, zajedno s Genekom, preporučio Pinsoft, koji je IBM-ov distributer, ali nema maloprodaju u Beogradu. I Logo i Geneko su IBM Advanced Partneri.

Geneko sam otpisao jer nisu hteli da prime keš, nego samo preko računa (ko će da se zeza s tim, pa onda provizija pošti od skoro 1000 din, itd.), pa sam odabrao Logo.

Cene su bile oko 10% niže nego u Pinsoftovom zvaničnom cenovniku, uz Thinkpad je išao i Logitechov miš na poklon, a dozvolili su mi, pre no što su dobil novac ;), da laptop raspakujem, pokrenem, lovim mrtve piksele (a i ja sam blesav, tražim mrtve piksele na Thinkpadu ;), itd. Sutradan sam dokupio još 256 MB dobre Transcendove memorije.

Ja ne znam da neko u Beogradu ima izložene Thinkpadove u radnji, ali verujem da nije problem da ih unapred zamoliš da ti iz magacina dovuku dva modela, pa da se na licu mesta odlučiš.

Sad gledam u Pinsoftovom cenovniku - Thinkpad R51 košta koliko je pre dva meseca koštao R40.

Poslednja izmena:
Josh nisi otishao, choveche. Shta radish.. :-devil-:

Nazad
Vrh Dno