nema tu vise magije
Svaka cast autoru diskusije..
Moje skromno misljenje: u svetu igara se retko pojavljuje nesto sto moze da me opcara, secam se amige i commodore-a i uzivanja u igrama na njima,
C64:Creatures 2 i lomljenje dzojstika, supremacy i globalno ratovanje na nivou solarnih sistema, 1942 i osecaj kada nesto sto ste placali u luna parku imate u svojoj kuci, primera je mnogo ali najbolje dolazi.
Amiga 600: Colonization (neznam ni sam koliko sam vremena proveo uz ovo), cannon fodder (igranje u pravom smislu reci, da se mis znoji!!), The settlers (remek delo optimizacije i umetnosti programiranja: 4 igraca od toga 2 ljudska, desetine gradjevina i procesa, stotine likova, grafika iz snova i sve to 12 sati bez prestanka, bez blokiranja,bez seckanja na mom mc68000 cpu na 7,16mhz i 1mb chip rama, i sve to stane na jednu disketu iz koje se ucita u 700kb rama.) Lords of Chaos: najbolji hot seat multiplayer tog vremena, traps & treasures: najlepsa arkada, frontier, lotus, ishar, eye of beholder, darkmare, darkstone.. primera ja mnogo, nebih ja pisao sve ovo da mi se nesto nije desilo pre par dana: naime na mom ubogom: duron 1ghz, 384mb, gf4mx440, sam instalirao pirates i bio gorko razocaran performansama igre (ja sam svestan sporosti mog kompjutera) cak i kada sam sve kvalitativne opcije sveo na minimum igra je bila prakticno neigriva, ali da bar ima da se vidi nesto: plavo jednolicno more, par brodica, zeleno zuta ostrva i to je to..
Necu da gresim dusu, postoji jos ljudi koji obracaju paznju na optimizaciju (blizzard u prvom redu) ali ostali supostali bezobrazni: zasto da optimizuju igre kada cemo mi i onako kupiti najnovije graficke karte,procesore i gigabajte rama a njima ustedeti trud, mada taj trend jos nije dosao do programerskih timova iz istocne evrope koji jos imaju svesti o plateznoj moci prosecnog igraca, samo je pitanje vremena kada ih moguli tipa (prethodno pomenutih) ea games-a i microsofta uzmu pod svoje pa mi za blitzkrieg 3 bude trebalo 4gb rama a za tetris samo 1gb...
Ja verovatno nikada necu prestati da se igram jer sam navukao kuci kolekciju igara u periodu od 1998-2004 za koju cemi biti potrebno bar 2 godine da ih predjem (bg, icewind dale, planescape torment, mohaa komplet, cod, nwn, morrowind, gta, max payne, diablo2,wc 3, age of mith.. i jos gomila igara) a koje rade odlicno na mom jadniku (kojeg nebih prodao ni za kakve pare) a u kojima uzivam zbog najvaznije kategorije (koje se stariji citaoci sveta kompjutera i opisa igara secaju) a to je IGRIVOST a koja je dominantna u retko kojoj novijoj igri, svet igara ce biti bolje mesto tek kada neko iz razvojnih timova pogleda 10-15 nazad i u igrama koje su tada bili hitovi nadje onu cistu esenciju zabave koja se nemeri poligonima i frejmovima vec uzivanjem onoga ko je igra...
Izvinite zbog duzine i preteranog preseravanja ali morao sam da olaksam dusu, nadam se da ce se neko sloziti sa mnom...