Šta je novo?

Zbogom FB-DIMM!

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Neka pociva u miru zajedno sa BTX-om.

Jedino pitanje koje sada ostaje: Sta je taj tajanstveni microbuffer i kakve veze ima sa RDIMM?

Hm, kako ce u buducnosti srecni vlasnici Mac Pro masina da apgrejduju memoriju? 🙂

Pa za apple ce uvek moci da se proizvede kolichinica tu i tamo 😉

LM

Evo veoma zanimljivog clanka:

http://www.anandtech.com/mac/showdoc.aspx?i=2832

Znaci zzasu kako se taj FB-DIMM greje, kad je i pored aktivnog hladjenja instaliranog u MAC PRO izbacivao greske koje je ECC morao da ispravlja!

Neka pociva u miru zajedno sa BTX-om.

Jedino pitanje koje sada ostaje: Sta je taj tajanstveni microbuffer i kakve veze ima sa RDIMM?
Kakve veze ima? Pa samo je Rambus pominjao microbuffere 😉

Zar XDR koristi RDIMM? Bio sam ubedjen da je RDIMM otisao u penziju zajedno sa RDRAM-om.
Ako ih je Intel stvarno povukao za rukav da ih spase od FB-DIMM-a, to bi mogao znaciti Rambusov veliki comeback.
Ali... da li je to dobro ili lose? 🙂

Poslednja izmena:
RDIMM je skracenica od Rambus DIMM. RDRAM je skracenica od Rambus DRAM.

RDRAM cini RDIMM.

XDR, odnosno XDR2, koji je predstavljen prosle godine je najnovija verzija RDRAM-a.

Shuska se da bi Intel mogao da kupi Rambus, nakon debakla koji su doziveli presudom da su krivi za muljanje sa patentima.

RDIMM je skracenica od Rambus DIMM.
Dobro.
RDRAM je skracenica od Rambus DRAM.
Da.
RDRAM cini RDIMM.
Jasno.
XDR, odnosno XDR2, koji je predstavljen prosle godine je najnovija verzija RDRAM-a.
Aha.
🙂

Mislio sam na to da li XDR i originalni RDRAM koriste identicne RDIMM-ove. Kao sto su DDR1/2/3 srodni, ali se DIMM-ovi razlikuju.
Jedina primena XDR za koju znam je na Cell-u na PS3, a u tom slucaju su chipovi direktno zalemljeni na plocu, a ne u obliku modula.

Shuska se da bi Intel mogao da kupi Rambus, nakon debakla koji su doziveli presudom da su krivi za muljanje sa patentima.

To svakako ne bi bilo lose za Intel.

1. Inquirer

2. 2003/2004 su je zapocelo da se kroisti DDR2 za Xeone, a tek 2005 je stvarno koriscen DDR2 (jer je tada DDR bio jako brzi - Tom's H ima ceo review o tome).
Znaci jedva 2 godine se koristi DDR2 za Xeone.
2006 pocinje FBDIMM (ovde vec nema cile-mile, ili FBDIMM ili nista, ranije je bilo opcije), a 2008 prekida FBDIMM - so? Who gives a f***.
Sve dok ima demand, a bice ga sve dok Intel ne izbaci nesto epohalno kao Core 2, bice i FBDIMM-a.

Core 2 nije u direktonj korelaciji sa FB-DIMM modulima, posto iste koriste i Xeoni LGA 771 zasnovani na Netburst jezgru

Malo proveri. Xeoni Woodcrest su Core 2, stariji Dempsey su Netburst (oba koriste FBDIMM).
Nazalost - OC mogucnosti 0.

Cudo je koliko u IT industiji ima skracenica 🙂 Pored Rambus DIMM, RDIMM je skraceno i za registered DIMM tj. DIMM za registrovane DDR1/2/3 memorije.
Zanimljivo da nam je prva asocijacija svemocni Rambus 🙂

Ovako sa registered DIMM ima vise smisla, pogotovo ako se uzme u obzir ovo: http://www.eetimes.com/news/design/...4RPMSCQSNDLQCKH0CJUNN2JVN?articleID=193000398 - AMD je umesao prste u DDR3 specifikaciju, posebno registovanu verziju.
Ako su omogucili postavljanje velikog broja modula sa "obicnom" registrovanom DDR3, bez negativnih strana velikog buffer-a, to moze biti valjani razlog da Intel odustane od FB-DIMM-a. I vremenski odgovara - DDR3 ulazi u proizvodnju 2008.

Malo proveri. Xeoni Woodcrest su Core 2, stariji Dempsey su Netburst (oba koriste FBDIMM).
Nazalost - OC mogucnosti 0.
pa ja sam i rekao da stariji netburst procesori koriste FB-DIMM, sto ide u prilog moje tvrdnje da FB-DIMM nije u direktnoj korelaciji sa Core baziranim Xeonima...

Pa nije direktnoj, ali Dempsey se toliko malo prodao da je bilo vise prodanih 286-ca, a Woodcrest je ipak jaki igrac.

Inace: http://www.gamepc.com/labs/view_content.asp?id=5160vs6800&page=1
Skoro isti rezultati Woodcrest-a i Core 2 Duo procesora. Note: Koristili su dva FBDIMM-a, a potrebno je 4 (ili 8) za dobre memorijske performanse FBDIMM-ova.

Da se Kentsfield ne greje (ili ako se ne greje, da budem korektan 😛) kao sto su pokazali testovi, ubio bi trziste Woodcrest-a.

Nazad
Vrh Dno