Šta je novo?

Zbog piraterije u zatvor

Postoji dovoljno rupa u zakonu da bi jaci advokat mogao da ga izvuce...
Ukoliko autorska prava npr nisu na srpskom, cirilicom ispisana, nije prekrsio zakon..
Ukoliko fizicki nije bio pristuan i ukrao film, nije ga moguce okriviti..Stvarno postoji krs nacina da se decko izvuce, osim ako drzava bas nije zapizdela da ga zatvori po svaku cenu kao primer..Mada zesci primer, ne znam sta planiraju da postignu, garantujem da nece postici..tuga :trust:

Ха, ха, није ни чудо, они користил јутјуб као бесплатан file storage и тамо качили сате и сате програма. Је л има и неко објашњење са нечије стране о овоме?

Него да се вратимо на тему, ако може још нека информација, ево сада смо сазнали да је снимак са неког енглеског фестивала (ког?), да је прво био на торенту а овај га је окачио на рапид. Ајде молим вас још који податак.

B92 je zakupljivao svoj kanal, kao i jos neke mediske kuce u Srbiji. Zakup tog njihovog kanala (sa mogucnoscu kacenja klipova duzih od 30 minuta , zato s ei placa) je bio preko 100.000$ godisnje. ;)

@Tiristor:

Nije losh film :D Meni ga drugar doneo na USB stiku :d

PS. a eno ga kod spensa svaki dan dvojica stoje prodaju filmove, niko ih ne hapsi...sramota bre, ovo nisu dvostruki arsini, ovo je cist bezobrzluk na ovaj nacin primenjivati pravdu ovako selektivno.

Poslednja izmena:
PS. a eno ga kod spensa svaki dan dvojica stoje prodaju filmove, niko ih ne hapsi.

Kakva dvojca ja video pre neki dan stoji neka klinka(ma nema 17-18 god sigurno) ispod onog drveta sa koferom punim rezanog materijala, prolaze panduri i niko ni da je pogleda, sem ljudi koji pazare od nje naravno:d

Ne moralisem uopste. Razlika je ta sto ja te stvarim drzim za sebe, ne prosipam ih po ulici i ne zaradjujem na tome.

Uvek sam tvrdio da ne postoji selektivno postenje. To znaci da svi koji imaju
net su neposteni, jer je svaki korisnik skinuo nesto sto nije platio, a da nije free.
Razlika je u tome sto treba podrzati domaci film, jer nasa kinematografija je imala i ima sta da pokaze svetu.
Policija radi po nalogu. Ako su dobili nalog da pretresu pirate, oni ce to uraditi.
Neki dan je bila racija na Cvetku. Nema diskova, nema cigara.
Sutradan je bilo sve starom.
To je vec problem zakona i primene istog, a da ne bude selektivno.
Dotakao sam u mom originalnom ( dok nije pao pod noz cenzure) postu i druge aspekte nase, srpske, filozofije.
Toliko.

ja ne mislim da on nije kriv, ali mislim da ne treba da odgovara za nesto za sta je i mnogo drugih krivo, tj. ne zelim da momak bude zrtva nasumicnog politickog izivljavanja pod banerom "borimo se protiv piraterije" !

ja ne mislim da on nije kriv, ali mislim da ne treba da odgovara za nesto za sta je i mnogo drugih krivo, tj. ne zelim da momak bude zrtva nasumicnog politickog izivljavanja pod banerom "borimo se protiv piraterije" !
OK, ti si u pravu, ALI!

To tako ne funkcionise, ne u pravnom svetu. To ako su tebe uhvatili da dilujes zuto, ne znaci da treba da ti oproste jer i drugi to rade.
Znaci tu imas konkretan slucaj, i samo se taj slucaj gleda.

Ja tvrdim, i uvek cu tvrditi, da treba prvo mnoge druge stvari da se rese u ovoj "drzavi" nego da se lupaju tu neke kazne za pirateriju...
Kada se srede neke osnovne stvari, i piraterije ce biti manje sigurno.

Ako tebe uhvate da dilujes "belo" i strpaju te u "mardelj" i tu sva prica stane, svi izadjete u novinama sa velikim naslovom "Uhvacen narko diler" onda u tom slucaju nista nije uradjeno...
Samo se javnosti mazu oci.
Ali ako uhvate tebe pa posle tebe uhvate i "ruku" ispred tebe pa i "ruku" ispred nje, pa se kolicina "belog" na ulici smanji u dobrom procentu.. Pa padnu neke zverke.. E, onda mogu reci da su nesto uradili
Isto, takodje u ovom slucaju, treba da uhvate one koji zapocinju taj proces zvani "piraterija"
Hvatanje pojedinca, koji btw to i nije uradio radi zarade i profita nego, da kazem, iz gluposti, to nije nikakav policijski posao.. Niti ce dovesti do smanjenja piraterije uopste niti ce bilo sta uraditi sem malo zamazati oci javnosti..

Svako ko misli da decko nije kriv neka potpise peticiju

http://www.petitiononline.com/JLK/petition.html

Momci mozemo/te tako do prekosutra, ovu peticiju ako do sutra ne postpise 10.000 nismo nista uradili, a tek je 177 potpisalo.
....
Slazemo se svi, "bugarska" piraterija jeste kriminal na kome se eto opismeni kompjuterski cela Srbija. A ovo sto je JL uradio je najobicnija glupost, a filmska ekipa bolje da se usredsredi ko im je stvarno ukrao hard-copy iz arhive ili nek jure tog filmadziju sa tog festivala.

Dakle back to
http://www.petitiononline.com/JLK/petition.html

OK, ti si u pravu, ALI!

To tako ne funkcionise, ne u pravnom svetu. To ako su tebe uhvatili da dilujes zuto, ne znaci da treba da ti oproste jer i drugi to rade.
Znaci tu imas konkretan slucaj, i samo se taj slucaj gleda.

Ja tvrdim, i uvek cu tvrditi, da treba prvo mnoge druge stvari da se rese u ovoj "drzavi" nego da se lupaju tu neke kazne za pirateriju...
Kada se srede neke osnovne stvari, i piraterije ce biti manje sigurno.

ali vidi, mi ne pricao o dilanju praskova ! Mi pricamo o tome da su recimo panduri koji su njega uapsili pre toga prosli pored prodavca diskova na ulici...NEce se desiti da ja stojim i vicem "dzojus 30din, dzojus 30din" da me panduri obidju i odu jedan blok dalje i uhapse lika koji deli prijateljima u dvoristu vutru dzabe ! Kapiras sad ? :) A bukvalno je tako ! Ilegalno je i jedno i drugo, i oni ne uhapse likove koji zaradjuju i prodaju vec lika koji apsolutno nikakvu zaradu od toga nema ! ;)

Razumem ja tebe u potpunosti, ne znam zasto si stekao utisak da ne razumem.
Ali jednostavno, u procesu se gleda taj konkretni slucaj, a da u ovoj drzavi nema apsolutno nikakve pravde... Pa valjda smo se navikli na to do sada.... sto je lose, postalo je sasvim normalno.
Ja opet vucem na politiku, ali sta da radim kada tema u sustini i jeste usko vezana za istu.

nisam stekao takav utisak vec sam se osvrnuo na onaj deo o zakonu. Tu se i ja slazem sa tobom, ali ocu onda da zakon vazi za sve ! :) Ocu da nas sve pohapse, eto, pa da vidimo onda ko ima sta da kaze, nek utvrde odakle zaista sta dolazi, kako se nabavlja itd. ko sto je Okijum rekao. Znaci sve da nas pohapse, tj. optuze, pa da prebukiramo nas 100.000 ako ne i vise, sudove, da vidimo kolika je piraterija problem ! Pa tuzilastvo i sudstvo bi se raspalo. Zato oni navataju nekog lika koji je okacio domaci film (nije g ani prodavao vec sharovo) pa njega vuku za jaja, a onog pored njegove zgrade sto doticni film koristi za profit, i kao sto moj sugradjanin rece, cak salje i maloletne devojcice da rade "rabotu" , njega ne diraju, devojcica je simpa, nece murijaci na nju. E na to se grozim i zato kazem da je ovo cisto licimerje. Ocu da neko pregleda recimo Tadicev laptop. Pa da vidimo da li je istina sve sto on govori, da li zakon vazi za svakoga itd.
Kad moram da opsujem - vazi qrac malo ! Da je neki zesci politicar sherovo taj fil nista se ne bi desilo, a mozda je i bio u seeder/leecher listi ! :d

Znam i ja da je usko vezano za politiku ali stvari su takve kakve su. Oni ce tog jadnika eksploatisati u nekoj prici sa strancima oko borbe protiv piraterije zarad par politickih poena, tipa 5 od 1000000000 potrebnih...

Poslednja izmena:
Ma sve je to kod nas nakaradno. Kada bih vam rekao da sam podneo vise od 10 prijava samo u poslednja 3 meseca protiv nelegalne trgovine na Bulevaru Kralja Aleksandra i nikada mi nisu ni odgovorili iako je nacelnik trzisne inspekcije Radenko Cetkovic rekao (to mozete i da procitate na netu) da po svakoj prijavi gradjana izlaze na teren. Borim se od 2006 godine sa bagrom koja na cosku moje ulice a i svuda od depoa zauzima trotoar sa susilicama za ves i kartonskim kutijama, izdajuci se za socijalne slucajeve. Vrhunac je bio pre nedelju dana sam na cosku kod Gvozdiceve video lika koji valja gace iz novog BMW-a 3. Svi se izdaju za socijalne slucajeve a obzirom da tu zivim, odlicno poznajem situaciju i koliko zaradjuju.Vecina ima vise automobila, jedna od njih je kod mene u ulici kupila i neki stan. Takodje znam par supruga milicajaca koje tu dole prodaju robu i extra se zezaju.Samo na potezu te 1-2 tramvajske stanice depo-djeram ima oko 300 preprodavaca. U proseku svaki od njih ostvari dnevni promet od 200 eura.Znaci njih 300 naprave dnevni promet od 60 000 e, ili skoro 2 miliona e mesecno. Godisnje je to oko 25 miliona e. Za prethodnih 8 godina je to oko 200 miliona eura na koje nije placen nikakav porez. Ejj pricamo o 1 tramvajskoj stanici i 700 metara Bulevara. Licno sam sam isao i kod nacelnika saobracajne milicije sa laptopom, fotografijam , tablicama... ma sta sve nisam radio, i malo sam toga uspeo da uradim.(ali su ipak posle cimanja promenili saobracajne znake i onemogucili na jednom delu da se skotovi parkiraju nasred trotoara).Sve to radim, jer me je sramota da mi neko dodje u goste i da izdjem dole a moj grad lici na indijski buvljak. Nekome mozda to nesmeta ili ne razmislja o tome zato sto stanuje na NBGD, ali ja se secam ovog grada kada nije bio tolika selendra.
sorry na duzem offu, ali to opet ima neke veze sa nasim dustvom, i koliko je sada prioritet jedan file sharing domaceg filma. Milislim da bi mnogo lakse resili problem tih 300 preprodavaca nego file sharing. Takodje mislim da bi imali i vecu finansijsku korist, a i grad bi vise licio na grad. Pa opet to nema nikakve veze u Srbiji, isti preprodavci su i danas na ulici opusteno prodajujuci gace nasred ulice a uhvaceni 21 godisnji klinac je sada glavna okosnica novog pravosudnog sistema Srbije.
Jedino sto i dalje mislim da ce se on ipak izvuci, i da nece biti neke rigorozne kazne.

dobro si ti nama ziv i zdrav. Bolje da ovo (zarad svoje bezbednosti) nisi ni piso. :wall: Jos ce mozda neka budala od tih izguglati (sumnjam) pa ne daj Boze ti se nesto desi, znas onaj mrak, ali ne demokratski, vec svercerski :D Meni je lik pola godine parkirao autobus ispred zgrade, zauzimao 9 parking mesta, u 5:30 ujutro krene da ga drnda, kanta uspe da se raspali oko 6 ujutro...pola godine zoves policiju i oni ti govore da posto on ima strane registarske oznake (BOSNA) ne mogu mu nista osim da mu pisu kaznu. Dok "komshiluk organizejshn" nije uzeo stvar u svoje ruke i izvadio mu sva stakla cigljama i sedista edirolom, nista se nije pomeralo u pozitivnom pravcu...Bas njih briga bre...

Ja sam se vec pobio dole, a i pretili su mi tako da sam i sa tom stranom upoznat, ako me pojede mrak da znate da je tog zbog sugavih prodavaca, inace i ovi dole kod mene imaju sto crnogorske sto bosanske table, naravno ima i nasih. Samo me cudi kako driveru ne smeta pa i on tuda prolazi svaki dan.:-devil-:

Ni od koga se ne krijem,sa svim tim zvanicnom organima(nacelnicima trzisne inspekcije, inspektorima, sto gradskim,opstinskim,republickim.) razgovaram ali im prvo odmah dam licnu kartu , nemam sta da krijem.
npr. iako je zakonom zabranjeno parkiranje na trotoaru, kod nas se neki mesecim, godinama parkiraju nasred pesackog prelaza i tu prodaju robu sa automobila. To je prelaz na kome dnevno predje mozda i 50 000 ljudi (ulaz u pijacu) i ako prijavis miliciji 10 puta , pauku ma kome god oces, nece da ga odnesu. Krv sam propljuvao dak mu jednom nisu naplatili kaznu nisu ga ni odneli jer je pored auta. Posle toga sam se pobio, ali se vise ne parkira tu, sada donese kartonsku kutiju nasred pesackog prelaza, ali barem moze nakako da se prodje, mogu zamisliti kako je ljudima sa decom u kolicimia ili ljudima sa specijalnim potrebama, ali koga to brine u Srbiji. Eto tako su sada nasli da se prave pametni sa ovim klincem, uzas.

Poslednja izmena:
ja neznam te tipove, svercere jer nisam u BG-u al sta ocekivat od zemlje gde 40% stanovnista jednostavno nema posao jer posla nema!!
znaci verovatno ima onih koji zgrcu lovu al sigurno ima vise onih koji tako prezivljavaju
sad ce neko pametan da se javi i da me napljuje al prvo nek razmisli u drzavi gde privreda skoro da ne postoji i gde vecina radi u drzavnim sluzbama na teret ostalima nek prvo stave prst na celo...
da imamo nesto malo privatnika al mesta za druge jednostvano nema jer cak ni trzista nema a u EU nas bas ne zele a i neki ovde se busaju protiv toga (da ne sipadne da je piraterija problem jer nije..)

Dok "komshiluk organizejshn" nije uzeo stvar u svoje ruke i izvadio mu sva stakla cigljama i sedista edirolom, nista se nije pomeralo u pozitivnom pravcu...Bas njih briga bre...

Najcesce je bas tako kako kazes, ako se secate 5 parkica to je ovde 2 tramvajske od mene, tamo sam isao u skolu, i ljudi su se organizovali i 2 godine ako ne i duze se borili, ali bukvalno. Gadjanje kamenjem, barikade ulica kontejnerima, ma svasta. Cak su i koncerti organizovani, svakojaki politicari dolazili i tek od skora je problem resen gradjani su pobedili. Svaka cast ovaj gradonacelnik je barem nesto resio, ili imao zelju da resi. Nazalost bilo je potrebno 2 godine i mozda 100 ljudi da bih to neko primetio u Srbiji. Uglavnom ako nedaj boze nesto lose bude sa deckom sem advokata, mozda bi vise znacila organizovana podrska ispred neke institucije sa pametnim parolama, pa da snime mediji i pokrenu pricu, Ovde su se ionako mnogo veci slucjevi (razne fudbalske,drumske.... mafije) otkrile preko neke tv emisije.

Ne zelim da potpisujem nikakvu peticiju, jer svako ko je punoletan ima valjda nesto u glavi i zna sta je prekrsaj.
Gore je neko pominjao neke cifre. Potpuno je u pravu. Samo da dodam, da kada bi inspekcija radila svoj posao i obilazila razne "str", razne butike, razne privatne prodavnice i trazila radne knjizice zaposlenima i pri tome debelo kaznjavala "gazde" koje te jadnike nije prijavila penzionom, zdravstvenom, bila bi drzava mnoogo bogatija. Moju su setricinu setali na po 3 meseca. Radila je 3 meseca, pa 15 dana ne i tako par godina.
Radim u vekoj kompjuterskoj i It firmi. Izadjemo na tender i privatnik bude jeftiniji i do 15%. Kako.
Lepo.
Zasto moj direktor mora da plati sve doprinose drzavi i punu platu na racun, ataj jeftini privatnik minimalac naracun, ostalo u kesu. Znaci ne placa pun porez drzavi i samimk tim jeftiniji je od nas velikih.
Mogu ja da trcim sa svakim na 100m. Ali ako ja imam ranac sa 50Kg tereta, tesko da mogu da budem konkurentan.

@svi:

Odlutali ste od teme. Davno je zakljuceno sta se sve desava i kako se radi u ovoj drzavi, tako da je iznosenje primera "nase svakodnevice" nepotrebno jer samo se jos vise udaljavate od teme.

Ako neko ima neki konkretan predlog, sugestiju ili vest u vezi sa slucajem koji je pokrenuo ovu temu - neka je iznese. Svi ostali postovi ce ili biti brisani ili dovesti do zakljucavanja.

Poslednja izmena:
podrzavam one sto tvrde da domaca intelektualna (i svaka druga) svojina (proizvod) mora da se zastiti i to po svaku cenu, pogotovo ona koja donosi pare u drzavnu kasu, a prekrsioce kaznjavati drakonskim merama, a sa druge strane stavljam prst na chelo sto se tiche stranih produkcija bilo kakvog proizvoda iz nebrojano mnogo razloga

ako se ovaj film finansirao preko drzavnog budgeta tj parama poreskih obveznika a ne privathin producenata onda takav film mora i da se besplatno distribuira u bioskopima ili bilo kakvim drugim nacinima distribucija pa tako i file sharingom npr, u svakom drugom slucaju novac stecen na takav nacin ide u dzepove producenata, glumaca, chistachica, kamermana...

@JLK_ManiaC

jedna od strategija mozze da ti bude i ona koju primenjuju i zapadne drzave a koju i indirektno savetuju svi internet provideri na ovim prostorima a to je "Vi ili neko sa vase IP adrese je..." :zgran:

dobro, ovaj je zasluzio, ako smem da kazem...Profitiranje od kradje/piraterije je jedna stvar, a ovaj momak sto je seedovo za dzabaka je nesto sasvim drugo. Nazalost, kod nas je to izgleda jedno to isto :(

Vrh Dno