Šta je novo?

Zbog piraterije u zatvor

Preoccupation

Čuven
Učlanjen(a)
01.11.2004
Poena
725
Okružni sud u Beogradu pooštrio kaznenu politiku za visokotehnološki kriminal
Zbog piraterije u zatvor
Pravosnažne presude Jovanu Mirčevskom (11 meseci) i Darku Jovanoviću (devet meseci)
Zaštita intelektualne svojine: Radnik stavlja zaplenjene diskove u mašinu za uništavanje
Beograd - Okružni sud u Beogradu prvi put je, umesto novčane i uslovne kazne, izrekao dve presude na osnovu kojih će osuđeni morati da odu na izdržavanje zatvorske kazne zbog krivičnog dela piraterije.
Na šest meseci osuđen je Darko Jovanović, a Jovan Mirčevski na 11 meseci zatvora. Osuđeni su bili mesec dana u pritvoru, a njihov odlazak na izdržavanje kazne očekuje se uskoro, jer su presude postale pravosnažne.
Taj svojevrsni presedan označava novi odnos pravosuđa prema krivičnim delima iz oblasti takozvanog sajber kriminala. U prethodnim slučajevima, prema rečima posebnog tužioca za visokotehnološki kriminal Lidije Komlen-Nikolić, kazne su se kretale u rasponu od 30.000 dinara do uslovnih godinu dana zatvora, ukoliko u sledeće četiri godine napravi novo krivično delo.
Kako uništiti zaplenjene diskove
Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal još nije rešilo na koji način da uništi oduzeti materijal koji je predmet izvršenja krivičnog dela, pre svega zaplenjene diskove. "Oni predstavljaju ekološki problem. Ne mogu da se bace, jer materijal od kojih su napravljeni ne može da se razgrađuje u prirodi. S druge strane, postupak recikliranja je preskup. Oduzeti računari će, u skladu sa zakonom, biti izloženi na prodaju, a novac će otići u budžet", zaključuje Lidija Komlen-Nikolić.
- U dosadašnjoj praksi sudova kaznena politika prema izvršiocima krivičnih dela takozvane piraterije bila je izuzetno blaga. Međutim, poslednje dve presude Okružnog suda su odstupile od te politike. Jovanović je osuđen na šest meseci, a Mirčevski na 11 meseci. Bezuslovne kazne su im izrečene zato što su višestruki povratnici u izvršenju istog krivičnog dela. Mirčevski je prethodno osam puta uslovno osuđivan pre nego što mu je izrečena kazna zatvora, a u momentu presuđivanja protiv njega su vođena tri krivična postupka za isto krivično delo - objašnjava Komlen-Nikolić za Danas.
Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal pokrenulo je više od 90 istraga za 15 meseci rada. Pored istraga zbog krivičnog dela iz oblasti zaštite intelektualne svojine, vode se istrage za računarske sabotaže i prevare, kao i krivična dela falsifikovanja isprava. Takođe, podignuto je 30 optužnica za prevare i zloupotrebu intelektualne svojine.
- U Odeljenju za visokotehnološki kriminal u Okružnom sudu u Beogradu formirano je istražno odeljenje sa dvojicom sudija. Međutim, oni pored predmeta kompjuterskog kriminala rade predmete i takozvanog opšteg kriminala, što utiče na brzinu završetka istrage. Na osnivanje Posebnog tužilaštva sačekao je veliki broj predmeta. Radi njihovog bržeg rešavanja, odeljenje u Okružnom sudu omogućilo je da istražni sudija donosi presude, pa imamo 25 presuđenih predmeta. Sve presude se odnose na zaštitu intelektualne svojine - ističe Komlen-Nikolić.
Inače, Srbija još nije ratifikovala međunarodnu Sajber konvenciju. Njenim potvrđivanjem Srbija bi se obavezala da uspostavi "Mrežu 24/7", preko koje bi se ostvarila saradnja sa svim zemljama potpisnicama Konvencije u slučajevima sajber kriminala. Komlen-Nikolić ipak napominje da se informacije i sada brzo razmenjuju preko Interpola.
- Francuska je najviše napredovala dajući procesna ovlašćenja i policiji i istražnom sudiji u borbi protiv kompjuterskog kriminala. U istragama nas najviše ometa neadekvatna zakonska regulativa u oblasti telekomunikacija, gde i najviše zaostajemo u odnosu na EU - navodi posebni tužilac za visokotehnološki kriminal.
Početkom avgusta počeće sa radom internet sajt Specijalnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, na kojem će biti dostupne informacije o njegovom radu, najavljuje Komlen-Nikolić. S. Stamenić

izvor: Dnevni list "DANAS", 15.07.2008.

Hmmm zanimljivo.
Ali iz OVOG posta se vidi da nam drzava koristi krekovani softver za svoju administraciju, sto znaci da pravila vaze samo za smrtnike...

PS
Dobar si kropovao Dejva :wave:

Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal još nije rešilo na koji način da uništi oduzeti materijal koji je predmet izvršenja krivičnog dela, pre svega zaplenjene diskove. "Oni predstavljaju ekološki problem. Ne mogu da se bace, jer materijal od kojih su napravljeni ne može da se razgrađuje u prirodi. S druge strane, postupak recikliranja je preskup.
resili su oni, podele medjusobno ;)

kada budu pohapsili ove sto stancuju diskove koje kupuju ljudi po trafikama za 99 dinara onda mozda i poverujem u primenu zakona.

Ovo nije prvi put da neko ode u zatvor kako piše u članku, bilo je vipe slučajeva izdržavanja zatvorske kazne zbog piraterije.

Generalno piraterija je do skoro bila veoma unosan biznis. Drugar se time bavio i imao je nekad nedeljnu zaradu i do 20k dinara nedeljno. Praktichno leba bez motike biznis.

Ja koristim piratski win koji sam i sam skinuo sa neta. Drugar je skoro uzeo licencirani cs3 za web [premium] po ceni od 1650 dolara za gajbu. Normalno zivi u us i 1500 dolara moze i da zaradi radeci u mekdonaldsu :)

Ovde bi me isti koshtao 1700 evra, a prosechna plata je 300-400. Odplatio bi se on kroz nekoliko projekata bez ikakvih problema da je firma u pitanju, ali razlika u ceni je ogromna i jedino se isplati rentiranje software ili placanje licence na godishnjem nivou.

Ja cu naravno koristiti pirateriju sve dok ne postane taboo tema ko u americi :)

Poslednja izmena:
Vrlo je bitan taj odnos ulaganja u softver i količina novca koja se njime zaradi. Sve dok jedan web dizajner u USA naplaćuje na sat onoliko koliko većina ovdašnjih web dizajnera naplaćuju za ceo oveći sajt - dotle ne možete očekivati da će se jednako hitro ispružiti da kupe legalan PhotoShop i Dreamweaver kao onaj u USA.

Ja ću po hiljaditi put spomenuti da sam radio na jednom američkom projektu u kome je učestvovalo više desetina vrhunskih stručnjaka iz Srbije. Kad se sa poslodavcem započela diskusija oko plaćanja i kad je ovaj Amer za neke smešne pare koje je nudio rekao da misli kako je to OK cena, usledilo je pitanje: "Dobro, a koliko bi ste u Americi platili ljude ovakvog stručnog nivoa i sa ovakvim profesionalnim iskustvom kakvi su oni u ovom timu?" usledio je odgovor: "Ne može to da se poredi, drugačiji je vaš način života."

Jel drugačiji? E pa u taj "drugačiji način života" spada i piraterija, žao mi je. Što se ne plati na mostu, platiće se na ćupriji. To tako ide.

potpuno se slazem sa oba prethodna posta! Nije realno to sto rade... male plate a velika cena softvera
...

Softver je uglavnom alatka, i kao i svaka druga ima svoju cenu. Zasto bi bila jeftinija u siromasnijim drzavama? Zato sto mastamo o dobrotvorima u kapitalistickom drustvu? Zar je BMW jeftiniji u Srbiji ili Rumuniji nego u nekoj drzavi zapadne Evrope? Njihovi troskovi izrade i zeljena zarada su isti gde god da prodaju.
Jedino na trzistima kakvo je npr. SAD zbog kupaca koji su uglavnom zahtevniji se ili ide na ustrb zarade ili se degradira kvalitet da to nadomesti (pre ovo drugo). I opet se svodi na isto. Sto bi to neko radio u slucaju Srbije, zar smo toliko bitno trziste? :)

Npr. slucaj Kine. Vecina ljudi zivi ispod donje granice siromastva, ali strane kompanije itekako ulazu i prodaju tu svoje proizvode. Jeftinije? Ne. Zasto bi kad ima dovoljno onih koji mogu sebi da priuste Ferrari ili sta vec prodajes.

Poslednja izmena:
[QUOTE
Jedino na trzistima kakvo je npr. SAD zbog kupaca koji su uglavnom zahtevniji se ili ide na ustrb zarade ili se degradira kvalitet da to nadomesti (pre ovo drugo)[/QUOTE]

Vidi se da nisi ziveo na zapadu. Mislis li ti da bi se ova kineska *ovna, prodavala u Usa? Bi, ali je taj kvalitet 10x bolji od ovih majica i patika koje imamo kao izbor u Srbiji i okolnim zemljama. Tamo jednostavno, ne mozes da prodajes bofl i kraj. Uostalom neka Broz iznese svoje utiske iz zivota u Usa.
TAmo se zaradjuje kroz kvalitet i kvantitet ( mala zarada po komadu, a kolicine su milionske), jer je konkurencija ogromna, a ljudi nisu papani (ma koliko mi mislili da jesu), tako da ne mozes da im uvalis bofl. To sto nadju neke u nekom getou, koji ne znaju gde je Srbija ( bas ih zabole) ili koji je glavni grad Madjarske, je sasvim nebitno.

Softver:

Svacija intelektualna svojina mora da se postuje. Radim u firmi koja se bavi aplikativnim softverom ivrlo dobro znam sta znaci covek/sat/mesec.
Ko zeli na net ima alternativu ( Linux, firefox, open office, thunderbird...).

Ne vidim cemu cudjenju oko kazni. Ajmo da pocistimo djubre u svom dvoristu, a da li ce komsija isto da uradi, ne interesuje me.
To sto je on lopov, ne daje i meni pravo da isto radim.
Ovu zadnju recenicu, mozete posmatrati i u drugim kontekstima.

Poslednja izmena:
borab je napisao(la):
Vidi se da nisi ziveo na zapadu. Mislis li ti da bi se ova kineska *ovna, prodavala u Usa? Bi, ali je taj kvalitet 10x bolji od ovih majica i patika koje imamo kao izbor u Srbiji i okolnim zemljama. Tamo jednostavno, ne mozes da prodajes bofl i kraj.

Pogresno si shvatio, u sustini se slazemo. Rukovodio sam se automobilima kao primerom, uzasno degradiran kvalitet u SAD u odnosu na evropske modele i tako je postignuta niska cena. Nisam rekao da je to jedini faktor koji utice na cenu, niti da je isto u svim bransama, prosto jedan od primera kako je postignuta niska cena. U nekim drugim slucajevima se ide na kvanitet kao sto kazes i slicno. Htedoh reci da smo previse nebitno trziste da bi se smanjivala cena softvera da bismo se eto kao udostojili da ga koristimo.

U slucaju softvera, npr. AutoData kosta otprilike 3000 dolara za jedan racunar. Zasto bi kostala manje u Srbiji, znanje i vreme ljudi koji su to pravili kosta isto nezavisno od trzista na kom ce da se prodaje, taj alat ima iste mogucnosti nezavisno od geografske lokacije.

Poslednja izmena:
U slucaju softvera, npr. AutoData kosta otprilike 3000 dolara za jedan racunar. Zasto bi kostala manje u Srbiji, znanje i vreme ljudi koji su to pravili kosta isto nezavisno od trzista na kom ce da se prodaje, taj alat ima iste mogucnosti nezavisno od geografske lokacije.

Zato što nije isti standard u USA, Srbiji i Nadžameni. Te tri lokacije izjednačiti je nerealno do granice sa debilitetom. Mesečne zarade recimo 2500$, 250e, 25e. A cena da bude ista?

A recimo upravo dok pričamo ovde o ovome, ta ista USA ratuje i bombarduje po tim istim zemljama. Nas su ovde lično bombardovali kao da je juče bilo. Ali kao pojeo vuka magarca, nema to veze, puj pik ne važi. Bogati postaju bogatiji, a siromašni siromašniji. E pa ne može tako. I onda se javite vi pametni sa nezavisnom cenom na celoj planeti. Ako ćemo da se lažemo, ajde. Ali ako nećemo, onda je piraterija 76% ili koliko već. Ili dajte prikladne cene, pa da nema piraterije.

Onda tako mozes da krenes u proteste i trazis od proizvodjaca automobila da nama prodaju jeftinije automobile nego evropljanima, od proizvodjaca namestaja da smanje cene za Srbiju, trazi da graficke kartice i ostale pc komponente budu jeftinije ovde nego u Nemackoj itd. Ili prosto, probaj sam da se bavis nekom proizvodnjom ili prodajom, pa svakome ko dodje da kukumace kako ima malu platu ti poklanjaj stvari, jer eto, nije isti standard za njega i za nekog bogatijeg.

Takav softver kosta zbog svoje upotrebne vrednosti, ulozenog truda/znanja i uostalom profitiranja takvih softverskih kompanija. Koga boli uvo sto neko u Srbiji to ne moze da priusti, ili u nekoj slicnoj trecerazrednoj drzavi. Da smo bitni kao trziste onda bi se te kompanije borile da nam to uvale, buduci da nismo, nista od toga.

Sto rece BaneR na nekoj temi, u Srbiji vecina ljudi navikla da dobija stvari na poklon. :)

Poslednja izmena:
Da samo sto auto ne mozes da skines piratski sa interneta i koristis ga, a softver i te kako mozes.
Softverskim kompanijama je manja steta da prodaju zemljama u razvoju softver sa manjim profitom, nego da gube time sto su piratizovani...

Krenimo ovako jedan student za uspesno skolovanje treba racunar i softver na kome ce kasnije raditi, a kod nas je mali broj ustanova koje imaju studentske ugovore sa nekim softverskim kucama... Kako takav student da se skoluje za graficki dizajn ili slicno ako nema Adobe paket kod kuce. A logicno je da kao student ne moze da plati punu cenu, tako da ce morati da se okrene piratu...

Itd, itd.

Ja ću po hiljaditi put spomenuti da sam radio na jednom američkom projektu u kome je učestvovalo više desetina vrhunskih stručnjaka iz Srbije. Kad se sa poslodavcem započela diskusija oko plaćanja i kad je ovaj Amer za neke smešne pare koje je nudio rekao da misli kako je to OK cena, usledilo je pitanje: "Dobro, a koliko bi ste u Americi platili ljude ovakvog stručnog nivoa i sa ovakvim profesionalnim iskustvom kakvi su oni u ovom timu?" usledio je odgovor: "Ne može to da se poredi, drugačiji je vaš način života."

Jel drugačiji? E pa u taj "drugačiji način života" spada i piraterija, žao mi je. Što se ne plati na mostu, platiće se na ćupriji. To tako ide.

Какав отрежњујући одговор :d. У преводу "Ми имамо право на паре, а ви немате, зато што треба нама" :D

i sta je bilo na kraju price,jel ste odbili posao ?

Da, i mene to interesuje jer radim za firmu čija je centrala u Nemačkoj a headquater u USA.
Takođe sam imao problema sa realnim plaćanjem za profesionalnu uslugu gde je, gle čuda, problem bio u domaćem managementu (Board) a ne u stranom.
Znači stranac je voljan da pošteno plati uslugu i vrednuje urađeni posao dok je problem sa našim ljudima u upravi.
Zaključite sami...

Zato me i interesuje da li je taj Amer do te smešne cene došao samostalno ili u dogovoru/istraživanju sa nekim od naših pametnjakovića.

i sta je bilo na kraju price,jel ste odbili posao ?
Ne, uspeli smo da ispregovaramo više para od onoga što je on nudio, mada je to još uvek bilo ko zna koliko puta manje od onoga što bi za isto platio u USA.

Zato me i interesuje da li je taj Amer do te smešne cene došao samostalno ili u dogovoru/istraživanju sa nekim od naših pametnjakovića.
Cenu je Amer odredio samostalno, a da li se pri formiranju cene prethodno konsultovao sa nekim našim "pametnjakovićima" to ne mogu da znam, vrlo verovatno da jeste.

Pazite, mi smo tada bili pod sankcijama, on nije uopšte mogao legalno da nas plati po američkom zakonu. A kad se dođe do toga da Amer barata sa kešom onda se uvek postavlja pitanje nije li tako da što manje plati nama više će ostati njemu za u džep? Njemu je odobren neki budžet za taj projekat (mi ne znamo koliki), da li će kad ispregovara povoljnu cenu resto para da se vrati u budžet firme ili će ostati za džeparac? Ovakve kaubojske države podstiču kriminal i kod njih, bezbroj puta se pokazalo.

Poslednja izmena:
ova zemlja ima milion problema, kradja, korupcija, mito je na svakom koraku pogotovo u tim krugovima gde se vrti lova a mi se ponosimo borbom protiv piraterije i hapsenju nekih klinaca po ulici...

Piraterija je mozda za nekog unosan biznis ali ti definitivno ne budu hapseni, ja dok sam se sa time bavio radno vreme mi je bilo ~16h (skidanje, testiranje, rezanje, resavanje problema sa creckovima, titlovi, prevodjenje) za kes koji da sam u USA i da radim kao cistac ziveo bi 2-3x bolje... e toliko o tome koliko je to lako bilo... a zaradio sam 3 meseca uslovnog bez realnih dokaza na sudu, a sve to samo zato sto je neko u selu video reklamu na TV-u o pirateriji

ova zemlja ima milion problema, kradja, korupcija, mito je na svakom koraku pogotovo u tim krugovima gde se vrti lova a mi se ponosimo borbom protiv piraterije i hapsenju nekih klinaca po ulici...

Ali treba narodu mazati oči kako se radi na uspostvljanju pravne države... To što je priča o "borbi protiv korupcije" mrtvo slovo na papiru, nije mnogo bitno, bitno je da se o tome priča... a rezultati? Pa evo, počeli smo da hapsimo pirate, još malo pa će i borba protiv korupcije početi da daje rezultate... E, ne lipši magarče...

Zna se odakle riba smdri, a odakle se seče!

Poslednja izmena:
Samo cu reci sledece:

1) Softver je skuplji u Srbiji nego u Evropi (vise puta sam se sopstvenim ocima uverio u to)
2) Hardver je skuplji u Srbiji nego u Evropi (vise puta...)
3) BMW je mnogo skuplji u Srbiji nego u Evropi... :D

A plate mnoooogo manje...

Uhapsen zbog piraterije

Jel ovo prvi put kod nas?

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=11&dd=11&nav_category=16&nav_id=328306

Krivična prijava zbog piraterije
11. novembar 2008. | 14:49 | Izvor: Beta
Beograd -- Protiv I.J. iz Beograda podneta je krivična prijava jer je na internet postavio piratsku kopiju filma "Turneja”, koji se trenutno prikazuje u bioskopima.

Kako je danas saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Služba za borbu protiv organizovanog kriminala podnela je prijavu protiv I.J. (21) zbog neovlašćenog iskorišćavanja autorskog dela.

"Osumnjičeni je bez odobrenja nosilaca autorskih prava, scenariste i reditelja Gorana Markovića i producenta Svetozara Cvetkovića, umnoženu kopiju 'Turneje' postavio na sajt ‘rapidserbia’ i na taj način omogućio korisnicima ovog sajta da neovlašćeno preuzmu kopiju filma", navodi se u saopštenju.

"Turneja" reditelja Gorana Markovića je kandidat za Oskara, a prema poslednjim podacima Filmskog centra Srbije, za četiri nedelje prikazivanja imala je 23.047 gledalaca.

I.J. je na sajt postavio i kopije domaćih filmova "Čitulja za Eskobara" Milorada Milinkovića, "Četvrti čovek" Dejana Zečevića i "Hadersfild" Ivana Živkovića, navodi se u saopštenju.

Takođe je tamo postavio i epizode domaćih TV serija "Vratiće se rode", "Moj rođak sa sela", "Selo gori, a baba se češlja", "Bila jednom jedna zemlja", "Mješoviti brak", "Neki novi klinci", "Gorki plodovi" i "Bela lađa".

I.J. će uz kriviču prijavu biti priveden nadležnom istražnom sudiji, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova

pocelo je pocelo....taman kad nam budu povecali brzine,necemo moci nista da skidamo tako da ce Radujko biti u pravu ovo sto imamo bice dovoljno....eeee...propadosmo..,mada sa druge strane snimiti film u Srbiji, naci novac,koji nije mali i sad da ti neko to baci pod noge i svima deli besplatno,bice ovaj mali za primer kao onaj zvezdin navijac,s obzirom da su mu podneli krivicnu prijavu..

Sram ga bilo.
Ovaj osteti drzavu gore od svecke krize.

Poslednja izmena:
Lik je aploadovao NASE filmove! Znam iz iskustva da kada se pojavila BIOSKOPSKA verzija 4tog coveka, policija je dobila naredbu da se svaka kopija koja se nadje na ulici zapleni a distributer iste privede ... tako da, ovako ili onako, lik ga je naj**** jer je "krao" nase filmove ...
Gluposti.
proxyCC ce uvek raditi ;)

Poslednja izmena od urednika:
Ovo je klasican add insult to injury. Nije bilo dovoljno sto su uhapsili coveka vec su sada i svi saznali da na kompu ima budalastine tipa "Moj rođak sa sela" i "Selo gori, a baba se češlja".

pozd.

Softver je uglavnom alatka, i kao i svaka druga ima svoju cenu. Zasto bi bila jeftinija u siromasnijim drzavama? Zato sto mastamo o dobrotvorima u kapitalistickom drustvu? Zar je BMW jeftiniji u Srbiji ili Rumuniji nego u nekoj drzavi zapadne Evrope? Njihovi troskovi izrade i zeljena zarada su isti gde god da prodaju.
Jedino na trzistima kakvo je npr. SAD zbog kupaca koji su uglavnom zahtevniji se ili ide na ustrb zarade ili se degradira kvalitet da to nadomesti (pre ovo drugo). I opet se svodi na isto. Sto bi to neko radio u slucaju Srbije, zar smo toliko bitno trziste? :)

Npr. slucaj Kine. Vecina ljudi zivi ispod donje granice siromastva, ali strane kompanije itekako ulazu i prodaju tu svoje proizvode. Jeftinije? Ne. Zasto bi kad ima dovoljno onih koji mogu sebi da priuste Ferrari ili sta vec prodajes.

A zašto cena moga rada košta manje nego na zapadu, jel si se možda o tome zapitao...

Nazad
Vrh Dno