Šta je novo?

Zasto treba uparivati RAM memorije?

suncica2222

Cenjen
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poena
180
moze li neko da pojasni po cemu treba da se upare moduli osim po frekvenciji? kako se odrazava to kad jesu ili nisu uparene? zasto mora cak i po proizvodjacu, zar nije po standardu?

Mislim da se pravi prevelika fama o tome.
Po mom iskustvu, vazno je samo da memorije budu istih karakteristika i radice dobro i u dual channelu.
Ne mora da bude isti proizvodjac.
Evo konkretno kod mene rade uparene Samsung ddr4 2666MHz iz 2020 i neka Silicon Power najjeftinija iz 2022 koju sam nasao istih karakteristika.

Probaj to sa DDR 5 ili DDR4 na brzinama iznad 3200..naravno za svakodnevni rad i 2666 je ok. U principu zavisi šta neko hoće, Niko ne kaže da različite memorije neće da rade (pogotovo ako su jako slične ili čak iste) ali niko i ne garantuje da će da rade. Proizvođači grantuju samo za KIT da će da radi i to je to.

Poslednja izmena:
Nije baš da mora ali je preporučljivo da sve bude jedan kit jer su tako upareni u fabrici. Drugi po redu je da svi moduli budu isti model, to je nakih 99% sigurno, Posle toga dolaze moduli raznih proizvođača ali istih karakteristika. Na samom kraju su moduli raznih karakteristika (brzina, latencije, single/dual rank i T1 i T2) Tada je BIOS naj važniji tj da li može da se prilagodi. Ako i to možeondaće da postavi da rade na freqvenciji naj nižeg modula i latencijama naj višeg modula pri čemu se ne dobijaju pune performase. Jedini izlaz je ako sporiji modul može da se klokuje na brzinu bržeg, isto i za latencije. Tu malo i lutrija pomaže ali je ipak lutrija da se sve poklopi. Treba dobar i fleksibilam BIOS za to, od njega sve zavisi.
DDR3 je bio dobar za mix&match, DDR4 daleko manje.

...padobranac here ! :p

Jel ok sto se ne poklapaju ovi parametri trc 58 naspram 70...?

fdfdafadf.jpgfdsdfsd.jpg

Pa ako ti radi, a ocigledno ti radi cim si napravio screenshot, onda je OK jer je "samo da baci sliku" ono sto i ocekujes od razlicitih memorija cim si to i pokusao. Levo ti je ono kako ti memorija radi, tj kako je BIOS podesio da radi i to vazi za sve stikove. Desno je ono sto je upisano u eeprom svakog modula. To su JEDEC i XMP specifikacije (profili) koji su standardni i verifikovani da rade na tim modulima. BIOS je postavio nesto opustenije (sporije) u odnosu na to i eto, radi ti :)

Da ne otvaram novu temu. Da li je bitno ako se frekvencija "prilično" razlikuje kod laptopa u odnosu na sistemski/zalemljeni modul? Drugar ima laptop sa ddr4 4GB i 2133MHz i hoće da kupi još 8GB. Sinoć sam otvorio laptop da vidim ima li slobodan slot i vidim da je ovih 4GB zalemljeno tj. "u sklopu" ploče, pa me pitao može li da kupi neku od crucial sa 3200MHz ili Adata sa 2666MHz? Sem spuštanja na ovu prvu frekvenciju, da li bi mogao imati nekih drugih problema?

A u praksi, šta može da bude problem? Da ova druga nije u sklopu matične, lako bi promenio, ovako ne znam da li da mu kažem da traži da istom frekvencijom. Bezveze je što na kp polovne koštaju isto ili više od ovih novih koje pride imaju po 10 god. garanciju.

Da li postoji neko "pravilo" oko postavke 3 modula na plocu sa 4 slota?

2 modula 8Gb su uparena kingston ddr4 KVR 3200,
a onda sam dodao treci kingston KVR 3200 8Gb koji ima samo 4 memorijska modula i ne izgleda isto kao ova prethodna dva.

Gde bi trebao da stoji taj treci modul?

U praksi ćeš da vidiš kad je staviš u lapotop, ne znam kako možeš da očekuješ da ti neko ovde da odgovor.
Najverovatnije će ova nova raditi na 2133 ili će bios podići zalemljenu na 2666, a kupljenu oboriti na 2666….šta će biti videćeš kad je staviš unutra.

Da li postoji neko "pravilo" oko postavke 3 modula na plocu sa 4 slota?

2 modula 8Gb su uparena kingston ddr4 KVR 3200,
a onda sam dodao treci kingston KVR 3200 8Gb koji ima samo 4 memorijska modula i ne izgleda isto kao ova prethodna dva.

Gde bi trebao da stoji taj treci modul?
Kada atavis "nov" ram, uvek ce se sinhronizovati sa "sporijim" ramom. Mozes pokusati da podignes frekvenciju, nekad upali, nekad ne

Pa sve tri su kingston KVR3200 Mhz samo su dva modula ista a treci je vidno drugaciji i ako je iste oznake.

Meni ploca inace radi na 2666mhz i vidi svih 24Gb rama, nego cisto pitam da li postoji neko pravio kako se slaze 3 rama u 4 slota

Mislim da bi trebalo za svaku ploču u uputstvu da stoji šema za svaku varijantu. Koliko znam zavisi od ploče do ploče, nema univerzalnog pravila.

EDIT: Našao sam ovo:

Three-RAM-Sticks-1536x810.jpg

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: uji
Negde ide prvi i treći, a ne prva dva slota, tako da može da postoji još neki izuzetak.

Pošto na leto planiram da pređem na AM5 platformu još uvek nisam siguran da li ću uzeti Ryzen 9 7900 ( ne X verziju ) ili 7800 X3D ( tek će da se pojavi krajem februara ), što se matičnih tiče o tome još ne razmišljam, ali za memoriju znam da je Corsair jedini izbor. I tako, kad nešto namerim da kupim, volim da odem na Amazon i čitam recenzije korisnika. Gledajući Corsair memoriju zanimalo me ko to daje jednu zvezdicu na možda najkvalitetniji RAM koji postoji na tržištu. I, naravno, kako da se ne prekrstiš kad vidiš ovako nšto...
ddr5.jpg

Znam, ni ja ovo ne shvatam ozbiljno, Amazon dođe čisto kao dodatno informisanje.

Imao sam 4*4gb kingston, sad sam uzeo 2x16gb crucial. Svi stikovi su 3200mhz, je l bi moglo da se upari 2x4gb kingston+2x16gb crucial?
Je l ovo sad radi u dual channel na 3200mhz?
1690480696804.png

Vrh Dno