Šta je novo?

Zasto su skocile cene komponenata?

Pa nije toliko skocio dolar ali malo toga malo opsteg rasta cena malo prodavci zakidaju
Procitaj ceo topic videces lepo je objasnjeno

nema potrebe za celim topicom,sve je objasnjeno u ovom jednom postu....

evo jos jednom rezime,skocio dolar u odnosu na ero nekoliko %......ajde jos koji % opsti rast cena....(mada taj rast cena je izgleda u najvecoj meri samo u Srbiji,a ne u EU)...i ono sto je najvaznije PRODAVCI ZAKIDAJU....

ljude u Srbiji najvise pogadja to sto prodavci zakidaju.....jer u suprotom (slikovito objasnjavam) quad 6600 bi sa 130 skocio na 145-150 eu,a ovako je skoro 180....normalno,ljudi u Srbiji koji kupuju sada komp bi lakse podneli da plate 145 eura,umesto 180 za procesor......a tako je manje-vise slicno sa ostalim komponentama....

po mom misljenju,u ovom podforumu se otislo previse u bespotrebnu filozofiju,te stanje na svetskim berzama,te vrednost akcija coca cole,te nacionalni dohodak u SAD,te kriza na MARSU...

a u stvari,centralni problem je sto srpski PRODAVCI ZAKIDAJU,i sto ih je uvatila panika....:smash:

Kako bre nema?
Islamske drzave dizu cene nafte, onda skace dolar, pa onda skacu cene komponenti u Srbiji!
Jasno ko dan.

:d

Kakvo bre dizanje cena nafte od strane Arapa? Cenu nafte odredjuje dolar. Prosto, svi na svetu kao sredstvo placanja koriste dolar. Oni koji su koristili neku drugu valutu za placanje nafte, ili su bombardovani ili su na listi sila osovine zla (Iran). APEC i Arapi mogu da uticu na cenu nafte, jedino kroz intervencije u vidu smanjenja ili povecanja proizvodnje. A to se obicno desava ili kada je potraznja premala, ili prevelika.

Ali cenu jednog barela odredjuje dolar (FED) i stanje USA privrede: sto je ekonomija u USA "zdravija", to je nafta skuplja, posto je dolar jeftiniji (iz ovoga ili onoga razloga). Sto je veca "recesija", nafta je jeftinija. To sto kod nas drzava na naftu uzima razne harace i puni budzet je druga prica.

Sada je nafta jeftina, posto je potraznja mnogo manja. A dolar je jak, zato sto vlada pomama za dolarom (osnovno sredstvo placanja kredita, nafte i ostalih papazjanija).

Drugim recima: za trenutnu situaciju se zali Toniju iz Montane. :D

Poslednja izmena:
A kako to oni zakidaju, ajde objasni na sta mislis? Kad je panika valjda cene idu dole, a ne gore?

evo,cista logika...

videli smo zasto cene komponenti skacu u dinarima......svakim danom vrednost dinara je manja,i logicno je da jedna ista komponenta kosta vise dinara,nego sto je to bilo pre nekoliko nedelja......

ali do skoro,iako su cene u dinarima skakale,cene u eurima tih komponenti nedeljama su bile staticne....(dobro neki euro gore dole)

e a od prosle nedelje,pocele cene i u eurima da rastu.....navodio sam one primere....(quad sa skoro 135 na skoro 180 eura)...

onda je neko ovde naveo da je razlog skoka tih cena u eurima to sto dolaru vrednost raste u odnosu na euro....

i sad,lako moze da se vidi koliko procenata je dolar ojacao u odnosu na euro,a koliko procenata je "ojacala" cena jedne te iste komponente u eurima....npr tog quad 6600 procesora...

.....znaci,koliko je do sada dolar skocio u odnosu na euro,to bi trebalo manje da se odrazi na povecanje cene tog quada u eurima......a povecanje je od bar 30-40 eura...

i sad odakle tih 40ak eura vise??.......kako je neko vec rekao,malo zakinuli prodavci i ugradili se u postojecu cenu

ja nisam nikakav ekonomski strucnjak,samo sam nameravao da kupim komp u ovom periodu,pa bas pratim te cene....

e pa ko ti je kriv sto nisi kupio q6600 za 130€ :)

U polednjem trenutku sam kupila konfiguraciju koju sam zhelela, za 400 +/-20 e, a monitor ostavila za kasnije (kada se obnovi budzhet)

Sada gledam cene monitora, koje su skochile za 50e, pa planiram da josh malo muchim ochi i obnavljam budzhet dok ne prodje kriza, ili shta vec... smoooooooooooor
ili tju kupiti neko novo sr..e, samo da mi ne pucaju ochni kapilari.

Nisam ni ja ekonomista, ali se slazhem sa maxx79 Jednom rechju: PRETERIVANjE

Poslednja izmena:
Narocito je zalosno kada se uporedi sa zvanicnom statistikom gde je index rasta cena na malo roba i usluga u septembru 0,2%, a u oktobru 1,2%.

Izasla je zvanicna statistika za index rasta cena na malo roba i usluga u novembru:
-0,1% tj. deflacija :)

Pa sve pojeftinjuje, eto benzin i ... , jesam li pomenuo benzin ? :D

Cene su nerealno skočile odjednom. Po meni ne treba kupovati HW dok se cene ne vrate u normalu, osim kome je jako hitno (a takvih je manji broj). A moraće da se vrate, ipak je u pitanju globalna svetska kriza, a ponuda je velika, treba prodati nekome sav taj hardware, a lager se puni.....:smash:

jedino kod nas skacu cene :) koliko mi cale rece slovenci sve dali na akciju od 20-30% popust samo da prodaju a slicno je stanje i u UK jer kod njih od sutra i PDV manji za 2.5% al dobro nasi ce sad da dignu cenu pa par dana oko nove godine ce biti akcija i svi ce da kupuju.

Ajde sad nek neko kaže "aprilili" ili tako nešto, pošto ja čitam kao ove gore postove i stvarno se pitam da li se vi zezate ili kao stvarno vam nije jasno zašto su skočile cene?

Kao, svi zaradjujemo dinare isključivo, volimo svoju valutu i uopšte niko nije primetio da je ta naša valuta za mesec i kusur dana devalvirala 16%? Jel' moguće da niko nije primetio da je kurs nedavno bio 78 din za jedan evro, a sad je 90?

Svi uvoznici, ne samo IT opreme (koji su u najvećem bedaku jer su im marže mizerne) plaćaju tu robu proizvodjačima u EUR ili USD. Ako kupe nešto za 1000 EUR, oni to moraju i platiti 1000 EUR proizvođaču, a to što je to pre mesec dana bilo 78000 din, a sad 90000 teško da možete okriviti te uvoznike.

Pitajte "svetsku krizu" kobajagi, tj pre naše drage političare, ujedno ih pitajte i što je cena benzina u Srbiji pala za 10% kad je nafta pojeftinila više nego duplo.

Ali sve to nema veze sa cenama komponenti, niti sa uvoznicima i prodavcima opreme. Pouzdano znam (a to će tek da se vidi u mesecima koji dolaze) da će zbog neverovatnih gubitaka koje trpe te iste firme zbog ove zaj****ncije sa kursom mnogo firmi otići nepovratno sa scene. Toliko o tome da se ubijaju od para i da su krivi za skok cena.

skocile su cene u eurima :)

Care kako niko nije primetio..pa ja radim za 400e koje nazhalost primam u dinarima na rachun. Trebalo bi samo da budem happy shto sam prijavljen za stalno imam markicu i zdravstveno uplacjeno ?!?!

To mozhda neki student nije primetio ako ga matorci tetoshe sa evrima pa su chak i na dobitku :d

Ajde sad nek neko kaže "aprilili" ili tako nešto, pošto ja čitam kao ove gore postove i stvarno se pitam da li se vi zezate ili kao stvarno vam nije jasno zašto su skočile cene?

Kao, svi zaradjujemo dinare isključivo, volimo svoju valutu i uopšte niko nije primetio da je ta naša valuta za mesec i kusur dana devalvirala 16%? Jel' moguće da niko nije primetio da je kurs nedavno bio 78 din za jedan evro, a sad je 90?

Svi uvoznici, ne samo IT opreme (koji su u najvećem bedaku jer su im marže mizerne) plaćaju tu robu proizvodjačima u EUR ili USD. Ako kupe nešto za 1000 EUR, oni to moraju i platiti 1000 EUR proizvođaču, a to što je to pre mesec dana bilo 78000 din, a sad 90000 teško da možete okriviti te uvoznike.

Pitajte "svetsku krizu" kobajagi, tj pre naše drage političare, ujedno ih pitajte i što je cena benzina u Srbiji pala za 10% kad je nafta pojeftinila više nego duplo.

Ali sve to nema veze sa cenama komponenti, niti sa uvoznicima i prodavcima opreme. Pouzdano znam (a to će tek da se vidi u mesecima koji dolaze) da će zbog neverovatnih gubitaka koje trpe te iste firme zbog ove zaj****ncije sa kursom mnogo firmi otići nepovratno sa scene. Toliko o tome da se ubijaju od para i da su krivi za skok cena.

Pa nije poenta u kursu Dinar/EUR, skočile su cene u Eurima. :rtfm:

Care kako niko nije primetio..pa ja radim za 400e koje nazhalost primam u dinarima na rachun.

Pa ako radis za 400 eur koje ti isplacuju u din onda si na konju sa ovim divljanjem kursa, zar ne? Evo ja pristajem da mi platu vezu za eur koliko god postojala mogucnost da kurs ide dole.

Pa nije poenta u kursu Dinar/EUR, skočile su cene u Eurima. :rtfm:
Vrati se koju stranu unazad pa vidi da je i dolar porastao u odnosu na sve valute. A dolar je osnovno sredstvo placanja u medjunarodnoj trgovini.
Celo leto se dolar vrteo oko 50 din, cak je u jednom periodu bio 48 din. A sada je 68 - 70 din. Koliki je to skok? Preko 40%?
Isto tako euro je dosta dugo, jos od kraja prosle godine stajao na vrednosti od oko 80. Posto je taj period stabilnosti potrajao jako dugo u odnosu na ono na sta smo mi ovde navikli, uvoznici su se opustili i u svoju zaradu nisu ugradjivali bilo kakvu dodatnu marzu kao zastitu od varijacija kursa u valutnom periodu (odlozeno placanje). Bilo je bas lepo kada su cene ovde bile nize nego u Nemackoj npr.

Evo domaci zadatak ovim "perama-racundzijama" koji se uvredjeni sto ih neko potkrada:
Ako ja (vi, bilo ko) danas nesto uvezem za 10.000 USD i planiram da mojoj firmi ostane oko 10% profita. Hocu da to brzo prodam dok ne izadje neka nova serija pa ovo izgubi vrednost, moram da dajem kupcima na odlozeno. Normalna valuta u zemlji Srbiji je 30 dana a prosecan rok naplate fakture je preko 45 dana. U poslednjih 2 meseca je USD (kojim placam robu) porastao u odnosu na domacu valutu 45% a ista ta, voljena valuta je u odnosu na EUR izgubila 15% u zadnjih 7 dana. Za koliko dinara bih trebao danas da fakturisem tu robu kako bih bio siguran da cu za nekih 45-60 dana moci za te dinare da kupim 11.000 USD? Evo dajem novcanu nagradu za pouzdanu informaciju o vrednosti EUR i USD u januaru-februaru 2009.

Stvarno ocekujem da sad svi ovi koji se zale na cene uglas viknu "aprilili". Prosto ne mogu da verujem da mozete da ignorisete ili, jos gore, ne primecujete ocigledne cinjenice. Da i ja bih voleo da je situacija ista kao letos ali ko mene pita.

Poslednja izmena:
Pa ako radis za 400 eur koje ti isplacuju u din onda si na konju sa ovim divljanjem kursa, zar ne? Evo ja pristajem da mi platu vezu za eur koliko god postojala mogucnost da kurs ide dole.
Kako na konju kada mi je fiksna u dinarima. Evo sada je vecj 89 din shto znachi kada podelish 31800 din nikako nije 400e vecj 357e care.. Meni jeste bilo ok kada je euro bio 78 din ali to je jako kratko trajalo i tada je ona bila 407e. I shto sam se usrecjio za tih 7e onda ?

Ako ti matematika nije jacha strana ...

zaista sorry svima na lichnom off topic-u. ali kapiram da nisam nikako jedini sa ovim sluchajem !

Kako na konju kada mi je fiksna u dinarima. Evo sada je vecj 89 din shto znachi kada podelish 31800 din nikako nije 400e vecj 357e care.. Meni jeste bilo ok kada je euro bio 78 din ali to je jako kratko trajalo i tada je ona bila 407e. I shto sam se usrecjio za tih 7e onda ?

zaista sorry svima na lichnom off topic-u. ali kapiram da nisam nikako jedini sa ovim sluchajem !

I ja sam te razumeo da radis za 400e koje ti isplate po nekom (srednjem) kursu...

Care kako niko nije primetio..pa ja radim za 400e koje nazhalost primam u dinarima na rachun.

Sorry na zbunjivanju ja radim za "400e" ali kako da sve bude legalno ako to ne primam sve na rachun u dinarima ? Zato sam rekao ono za stazh markicu i ostalo.. Nekada je 400e bilo 31800din sada nikako to nije sluchaj..jer meni u ugovoru pishe naravno iznos u dinarima a ne u evrima.

;d

Poenta priche je : da i te kako osecam na svojoj kozi i svestan sam toga.

Ja sam za sada odložio kupovinu novog kompa do smirivanja cena... A odgovor zbog čega su kod nas cene porasle bi možda mogao da bude sledeći:

stara cena procesora npr. 75$ ili 50€ (ako uzmemo da je kurs bio 1.5, mada je dolar bio još slabili, kretao se oko 1.55-1.58), ili, sve to u dinarima 3900 (kurs 78)!

kriza, cene komponenti u svetu padaju, procesor sa 75 pada na 70$!

nova cena procesora, nakon pojeftinjenja u dolarima: 70$ ili 53.85€ (trenutno, odnos je oko 1.3) ili sve to u dinarima 4738 (kurs 88, mada je sad već 90)!

suma sumarum, prosesor sa 75$ na 70$, cene u dinarima sa 3900 na 4738 ili 21.5% rasta!
:smoke:;)

"perama-racundzijama" koji se uvredjeni sto ih neko potkrada:
Ako ja (vi, bilo ko) danas nesto uvezem za 10.000 USD i planiram da mojoj firmi ostane oko 10% profita. Hocu da to brzo prodam dok ne izadje neka nova serija pa ovo izgubi vrednost, moram da dajem kupcima na odlozeno. Normalna valuta u zemlji Srbiji je 30 dana a prosecan rok naplate fakture je preko 45 dana. U poslednjih 2 meseca je USD (kojim placam robu) porastao u odnosu na domacu valutu 45% a ista ta, voljena valuta je u odnosu na EUR izgubila 15% u zadnjih 7 dana. Za koliko dinara bih trebao danas da fakturisem tu robu kako bih bio siguran da cu za nekih 45-60 dana moci za te dinare da kupim 11.000 USD? Evo dajem novcanu nagradu za pouzdanu informaciju o vrednosti EUR i USD u januaru-februaru 2009.

Mozes staviti klauzulu u ugovor ili racunu da ce se cena obracunati po kursu dolara na dan dospeca placanja, zaboravio sam kako tacno ide procedura otprilike sastavite ugovor sa tom klauzulom izdas robu i racun i posle knjiznim odobrenjem ili tako nesto se zove uradis konverziju za kursnu razliku.

Samo sto niko nije lood da prihvati tako nesto :D

Matematika mi je sasvim ok, stvar je u tome sto si ti rekao da ti je plata 400e a ne 31800 din ;). Nema ljutnje, nisam mislio nista lose. Takodje se izvinjavam na offu.

ontopic:
Da li su cene u eurima skocile za sav hardwer ili samo za neke egzoticne komade? Mislim primer za qxxxx i nije toliko merodavan posto se to uvozi i prodaje na kolicine ciji se broj moze opisati kao nesto manji od polovine broja prstiju jedne ruke, tako da tu cena moze da skakuce zbog ko zna kakvih faktora.
Sto se tice promene kursa euro-dolar, to bi moglo da bude relevantno samo u slucaju da nasi uvoznici placaju robu u dolarima ili da su im dobavljaci digli eur cene zar ne? Mozda da neko od ljudi koji radi u bransi a dolazi ovamo baci malo svetla na ovo?

Sinoć sklopim kantu po net cenovnicima i danas nakon zvanja radnji, izađe me + 100e :d

-Evo vam 150€, nemam sitno 140.
-U redu je, ostaćete dužni 10€.
I to bez folira(ntira)nja... :)

......

Matematika mi je sasvim ok, stvar je u tome sto si ti rekao da ti je plata 400e a ne 31800 din ;). Nema ljutnje, nisam mislio nista lose. Takodje se izvinjavam na offu.

ontopic:
Da li su cene u eurima skocile za sav hardwer ili samo za neke egzoticne komade? Mislim primer za qxxxx i nije toliko merodavan posto se to uvozi i prodaje na kolicine ciji se broj moze opisati kao nesto manji od polovine broja prstiju jedne ruke, tako da tu cena moze da skakuce zbog ko zna kakvih faktora.
Sto se tice promene kursa euro-dolar, to bi moglo da bude relevantno samo u slucaju da nasi uvoznici placaju robu u dolarima ili da su im dobavljaci digli eur cene zar ne? Mozda da neko od ljudi koji radi u bransi a dolazi ovamo baci malo svetla na ovo?

pa koja je to egzotika quad 6600,procesor ko zna koliko star,i koji ce prestati da se proizvodi tokom sledece godine,tj za nekoliko meseci?...sta ce tek onda biti novi core i7 procesori i novi amd-ovi phenomi?.......super-turbo-ultra egzotika?....:)

cene su skocile BUKVALNO za sav hardwer...

i sta ima neki diler da baca svetlo?.....da se pojavi ovde na forumu i da napise nesto tipa "ja pre 10ak dana usao u moju firmu,vidim svetska kriza,ojacao malo dolar u odnosu na euro,i palo mi na pamet da quadu 6600 povisim cenu sa 130 na 180 eura,cisto da bih se osecao sigurnije,a i eto,vise ce mi ostati kinte...."....:smash:

Vrati se koju stranu unazad pa vidi da je i dolar porastao u odnosu na sve valute. A dolar je osnovno sredstvo placanja u medjunarodnoj trgovini.
Celo leto se dolar vrteo oko 50 din, cak je u jednom periodu bio 48 din. A sada je 68 - 70 din. Koliki je to skok? Preko 40%?
Isto tako euro je dosta dugo, jos od kraja prosle godine stajao na vrednosti od oko 80. Posto je taj period stabilnosti potrajao jako dugo u odnosu na ono na sta smo mi ovde navikli, uvoznici su se opustili i u svoju zaradu nisu ugradjivali bilo kakvu dodatnu marzu kao zastitu od varijacija kursa u valutnom periodu (odlozeno placanje). Bilo je bas lepo kada su cene ovde bile nize nego u Nemackoj npr.

Evo domaci zadatak ovim "perama-racundzijama" koji se uvredjeni sto ih neko potkrada:

Stvarno ocekujem da sad svi ovi koji se zale na cene uglas viknu "aprilili". Prosto ne mogu da verujem da mozete da ignorisete ili, jos gore, ne primecujete ocigledne cinjenice. Da i ja bih voleo da je situacija ista kao letos ali ko mene pita.

covece,pa ni ti ne primecujes,ili ignorises ociglednu cinjenicu koliko je veci procenat poskupljenja komponenti u srbiji U EURIMA,u odnosu na to koliko je procenata dolar ojacao u odnosu na euro zadnjih nedelja...........mislim,ko sada da vice aprilili?

a sto se tice domaceg zadatka....pa mislim,to je suvise relativno...

...ne bih da odlazim u off,ali po toj istoj logici u problemima moze da se nadje npr nas "voljeni" monopolista Miroslav Miskovic......po kojoj ceni on sad da prodaje BMW-ove?..ili NIKE patike......kako zna koji ce biti kurs za nekoliko meseci?......ali najbolje da BMW i NIKE poskupe i budu medju najskupljima u Evropi(ne samo to,vec i osnovne svakodnevne namirnice koje se kupuju u MAXI-ju),pa ce onda vise monopolisti da ostane kinte i bice sigurniji.....:mad:

u svakom biznisu postoje rizici,narocito u Srbiji.....toga su trebali da budu svesni i prodavci tog hardwera......ali meni,kao kupcu,je glupo da se zbog tih njihovih problema na meni vade kada kupujem neku komponentu....ili na bilo kom drugom kupcu...

Ajde pogledajte ovaj link ... ima i to neke veze sa ovim što pričamo.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2008&mm=11&dd=25&nav_id=330571

Na žalost, velika većina kupaca nije upoznata sa mehanizmom distribucije IT opreme (niti bi to i trebalo da ih zanima), ali oni koji se malo duže bave ovim, znaju da su margine velikih distributera jako male, da su cene usko vezane za dolar, da nagle promene tih parametra na svetkom nivou izazovu dramatične oscilacije cena kod nas. Znam da je besmisleno da sad ja kao nešto nekog ubedjujem ovde, jer 99% ljudi i dalje veruje da je to neka globalna mišković-jevrosimović zavera, ali igrom slučaja znam da su svi veliki uvoznici IT opreme u Srbiji na velikom gubitku, i da se SVA IT oprema trenutno prodaje sa MINUSOM. SVE, od kulera do notebook-a. Baš sve.

***a, izgleda da ni to nije dovoljno jeftino, šta da radimo kad nam je standard takav....

da sigurno rade taj posao zbog gubitaka :)

Pa ako su navukli robe na lager, a posluju sa minusom (yeah right) :trust:, nesrazmernim i neopradanim dizanjem cena (skocio je dolar, ali ne toliko) sigurno nece resiti probleme. To prilicno negativno utice na prodaju. :smoke:

Nazad
Vrh Dno