Ne nedostaje SBB-u nova tehnologija. Zasto bi im nedostajala kad imaju docsis 3 koji moze da zadovolji potrebe rezidencijalnih korisnika jos nekoliko godina? Prelazak na optiku je skup i neracionalan sa stanovista postojecih provajdera. Ne samo kod nas, nego u svim zemljama. Vrtimo stalno istu pricu, ali optika kao tehnologija jos uvek nije zazivela nigde u svetu osim u par zemalja (ako se pokrivenost od 10% i manje moze uopste nazvati "zazivela"). U EU je plan da optika postane glavni vid prenosa tek 2017. godine. Ako se ne varam, Litvanija je jedina zemlja za koju se moze reci da stvarno ima razvijenu opticku mrezu.
Ja da sam vlasnik SBB-a ili nekog drugog kablovskog provajdera ne bi mi uopste padalo na pamet da ulazim u skupe FTTH poslove jos uvek. Pre bih ulozio novac u sredjivanje postojece mreze i ponudio bolje pakete korisnicima (npr. 20/2, 40/4, 60/6) po trenutnim cenama.
A i inace u Srbiji uopste nije problem SBB, koji ima sasvim pristojnu ponudu (a u skorijoj buducnosti ce verovatno ponuditi nesto slicno kao Vektor). Najveci problem u Srbiji je taj da preko 60% stanovnistva nema drugu opciju osim ADSL-a cija je ponuda zastala negde u 2009. godini. Daleko veci korak napred za Srbiju bi bio da se kablovski i drugi provajderi prosire u njihove krajeve, nego da jos 20 000 ljudi u Beogradu dobije mogucnost za optiku pored vec postojecih opcija za kablovski net.
Ako trazimo neko instant kratkorocno resenje, najbolje sto moze da nam se desi ovog momenta je da Telekom kaze "Ok, ukidamo sve pakete i ostavljamo samo 16/1 za 1500 dinara". To bi znacilo da je vise od 60% korisnika interneta u Srbiji dobilo brzine koje su solidne i u evropskim okvirima.
Ne razumem kako je povezano to sto govoris. Stabilnost trenutne last mile infrastrukture nema nikakvu ulogu sa njihovim prelaskom na optiku. Za optiku moraju da menjaju kompletnu last mile opremu.
Tvoje zelje i uverenja su jedno, ali stanje na svetskom ISP trzistu je takvo da je optika jos uvek slabo zastupljena, i to se nece brzo promeniti. Ocekivati da mi budemo ti koji ce pre ostalih da krenu u vece sirenje optike je prilicno nerealno, u najmanju ruku![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari