Šta je novo?

Zasto su nam cene tolike?

Hajde da ne pravimo poredjenje na relaciji SAD-Srbija nego Austrija-Srbija. I da ne spominjemo paprike paradajz stanove i uloske.
Primer za Austriju koji sam dao je jasan. I oni imaju porez i troskove i to vece od nasih jer imaju veci standard.Obe drzave na istom kontinentu.
150 evra kod njih naspram 200-230 evra kod nas je veelika razlika. A odakle ta razlika ako sva roba dolazi iz Kine ili Tajvana (sto je opet Kina)?
P.S. I nemojte vise da smarate sa izjavama tipa "A jel treba da je jeftinije kod nas zato sto smo siromasniji". Ako znate da odgovorite na gore postavljeno pitanje samo napred. Ako ne znate ne pravite se pametni

Ima josh jedna stvar, troshkovi radnika su manji za oko 10-20X u firmama koje se bave knjigovodstvom, shpedicijom, prodajom i rachunarskim servisom.
Recimo da komercijalisti imaju platu od 80-260 eura, sklapachi imaju platu od 50(ukoliko su na probnom radu, a koji moze da potraje i po 6 meseci, da bi se na kraju stvarna plata zaustavila na 80-90 eura)-180 eura.
Shpediteri imaju plate od 140-290 eura- zavisno da li imaju zeleni karton, poznavanje stranog jezika, da li radi na terenu i slichno.
Imam najblize rodjake i u Austriji i u Srbiji na ovom poslu, u Austriji chovek ima platu od 4200 eura dok u Srbiji 240 eura, a uzgred i jedan i drugi su istog znanja i rade jedan te isti posao, chak su i poslovno spojeni. Znam recimo da je shpediter pochetnik u Nemachoj, koji je apsolutno ne sposoban za samostalni rad placen 1500 eura i to u manjem mestu, stim da mu je gazda rekao da ga ochekuje plata od 2400-3000 posle 2-3 godine ukoliko preuzmu jedan veliki industrijski kompleks.
Itd itd, pa po tome dolazim do zakljuchka da bi izgrada svih papira kao i sklapanje rachunara trebalo da je od 10-20 puta jeftinije kod nas...............da li je.
A gde je tu zarada vlasnika rachunarskih firmi na zapadu i kod nas, recimo da se zapadnjaku ne isplati ukoliko mu plata ne prelazi 10000 Eura dok se nashim gazdama zarada krece od 650-1400Eura. I sad kako to objasnite vi meni, neshto ovde nije jasno, ili mi nismo sposobni trgovci, te su nam vele-cene na ogromnom nivou ili uvoznici idu linijom manjeg otpora, to jest odluchuju se za nabavku robe na najjednostavnijem i najnepovoljnijem Evropskom mestu, pogotovo kod Austrijanaca koji su poznati kao najgori i najneposhteniji trgovci u celoj zapadnoj Evropi.
Jednom mi je rekao jedan Shvajcarac vlasnik jedne rachunarske firme, da bi rushum napravio kada bi placao radnike na nivou kakav je u Srbiji, te da bi lako postao preprodavac broj jedan regiona. Medjutim ubishe ga troshkovi pa je tek na 83 mestu u Shvajcarskom regionu.

Poslednja izmena:
Au, ala se ovde razvezala rasprava i otislo se u razne dubine i shirine...

Generalno mislim da su nase cene sasvim korektne. Ima tu i tamo da neko odvali cenchugu, ali je to po pravilu druga ili treca ruka. Uvoznici manje-vise imaju izbalansirane cene u odnosu na cene napolju. E sad, problem je sto obican Pera po pravilu nema pristup takvim cenama, nego se nekako ko za inat "dogodi" onim pomenutim rukama, koje ga rasirene cekaju i gule... ***, zemlja Srbijica!

@Broz
E to se zove koncizan i za promenu (ne mislim na tebe) besprekorno tacan post!
Poz
nedjo

Ne dovlače svi robu iz Kine u BG

Postoje u Evropi određene kompanije (kao jedna koju je pomenuo Nedjo), koje funkcionišu, (uproštenim jezikom) kao "sabirni centri" za robu koja stiže sa istoka a odatle se prosleđuju u zemlje centralne i istočne Evrope. Dosta firmi odavde svoju robu povlači upravo iz takvih komplanija. Dosta je razloga zašto sve funkcioniše baš tako, a ne povlači se roba direktno iz fabrika ili od "prve ruke" iz Kine/Singapura/Tajvana. U toj varijanti na nabavnu cenu se dodaju iznosi potrebni za prenos robe Kina/Austrija-Holandija-Belgija/Srbija. A ovo naravno povećava krajnju cenu.

Čisto da bi bilo jasnije, evo izvoda iz "dilerskog" cenovnika jedne takve firme iz Austrije. Cene su od 08.08.2005.

HDD Pricelist CW 32/8.8.2005

Art.Nr. Bezeichnung/description Euro LZ/Availab.
MAXTOR - DiamondMax Plus8/9/10
MAX6E040L0 40GB, UDMA133, 7200 rpm, 8.5ms, 2MB, 2 yrs g., VPE=25 pcs 38,80 on stock
MAX6Y080L0 80GB, UDMA133, 7200 rpm, 2MB, 2 yrs g., VPE=20pcs 46,60 on stock
MAX6Y080P0 80GB, UDMA133, 7200 rpm, 8MB, 2 yrs g., VPE=20 pcs 47,40 on stock

Ako se malo obrati pažnja i uporedi cena sa nekim od naših "poznatijih prodavaca" doći će se do zaključka da su razlike u ceni relativno male.Tako na primer u Imtel-ovom cenovniku za Maxtorov disk od 40 Gb stoji cena od 39.50 Eur a ovde 38.80 Eur. Znači razlika između cena je 0.70 eur ili 1.8%. naravno kao što disk u Imtelu može da se kupi za cenu koja je niža od 39.50 isto tako i ovde može da se dobije niža cena od one izražene u cenovniku. Ali opet razlika između te dve cene (koje god da su) nije 700% nego 1-5%. Tako je bar u većini slučajeva.

O kojoj onda nenormalnoj razlici u ceni govorimo?

Mislim, naravno da ako kupujesh robu iz Austrije ili Kine ili bilo kog drugog mesta ili osobe, moraš da imaš višu cenu od tog nekoga od koga kupuješ. Ako izuzmemo sve ostalo što ulazi u cenu (a izgleda da ljudima to nije baš najjasnije) onda bar ostaje da ako Austrijanac, Kinez ili bilo ko drugi ima nešto za 9 dinara, meni će da proda za 10 a moja MP cena će biti 11. Dok on šmekerski može to da proda za 10 din i jeftiniji je. I to ni manje ni više nego 10% jeftiniji.

Razumem da krajnjim kupcima nije baš najjasnije kako se formiraju cene i kako čitava priča funkcioniše. Ali, kada se podvuče crta Nedjo je to lepo rekao. cene su generalno ok. Uvek ima nekoga ko hoće da na jednom komadu nečega zaradi 100 eur umesto da na 100 komada zaradi po 1 eur ali ... to nema veze sa Srbijom.

Pozdrav

Marvin Freestyl je napisao(la):
MAX6Y080P0 80GB, UDMA133, 7200 rpm, 8MB, 2 yrs g., VPE=20 pcs 47,40 on stock

Gde nadjoste ovoga (ili on samo sluzi za pravdanje :D) pa kod mog dobavljaca u Italiji, koji nije neka extra svetski poznata firma i mahom snabdeva firme iz ovog regiona, veleprodajna cena tog hard diska je 42,50 i to mozes da kupis 1 komad po toj ceni.

Ja ne znam sta nekima ovde nije jasno. Normalno je da ce ista stvar u Austriji da kosta manje nego u Srbiji, cak i sa vecim platama i istom nabavnom cenom, jer prodavac u Austriji proda 10.000 komada a prodavac u Srbiji 100.

@Vladimir

Znači razlika između cena je 0.70 eur ili 1.8%. naravno kao što disk u Imtelu može da se kupi za cenu koja je niža od 39.50 isto tako i ovde može da se dobije niža cena od one izražene u cenovniku.
Pozdrav

Poslednja izmena:
Jel to nešto znači da, ako su nama manje plate, trebalo bi u skladu sa tim da nam budu i cene niže?

Apsolutno i to u velikoj meri nize, bar za 20%, ako ne i celih 35% nize samo po tom osnovu... pa nije isto dati platu nekom 3000€ i 150€...

Poslednja izmena:
provlace se price o smanjenju poreza sa 18% na 8% tako da se situacija mozda malo poboljsa. Zivi bili pa videli

Principal Skinner je napisao(la):
provlace se price o smanjenju poreza sa 18% na 8% tako da se situacija mozda malo poboljsa. Zivi bili pa videli

Pa i smanjio se PDV sa 18% na 8% pre par dana, ali za neke druge proizvode. Inace privredna komora (ja mislim BGD-a) trazila je ovo smanjenje i za racunarske komponente jos pre dva meseca.`Al izgleda nista. :mad:

A jel ti imaš više godina od 13?

Mare je napisao(la):
Apsolutno i to u velikoj meri nize, bar za 20%, ako ne i celih 35% nize samo po tom osnovu... pa nije isto dati platu nekom 3000€ i 150€...

Da razmisliš još malo o tome? Ili misliš da si i dalje u pravu, sa tim svojim mišljenjem, pa ga potkrepljuješ činjenicom o nekoj slabije razvijenoj državi koja je u lošijoj ekonomskoj situaciji od Srbije (ako je to moguće), gde ista ona karta sa početka priče umesto 150 Eur (a sve u skladu sa nemanjem para) košta 12 Eur (jer je situacija u toj državi baš onako prilično loša)?

Da razmisliš još malo o tome? Ili misliš da si i dalje u pravu, sa tim svojim mišljenjem, pa ga potkrepljuješ činjenicom o nekoj slabije razvijenoj državi koja je u lošijoj ekonomskoj situaciji od Srbije (ako je to moguće), gde ista ona karta sa početka priče umesto 150 Eur (a sve u skladu sa nemanjem para) košta 12 Eur (jer je situacija u toj državi baš onako prilično loša)?

Chekaj Marvine, ne izvrci choveku rechi, da pojednostavimo situaciju, prostije matematichki.

Niko nije rekao da se cena umanjuje u odnosu na globalnu nabavnu cifru, koja je recimo za hard u krajnjoj nabavci u Austriji, kao shto si rekao, 47,40 on stock, recimo da je ova cena i za Austriju kriminalna i da je barem za -15%~ manja, od ove koju si spomenuo, ali sad necemo da detaljishemo oko razlike u zenama. Idemo dalje...

Recimo da je realna Austrijska cena 40.60~E, sa svim transportnim troshkovima (i to u svim tachkama), osiguranjem, carinom, porezom na transakciju, swift-om, shpedicijom, eventualnom lezarinom na carini, smeshtajem (skladishtenjem), onda dolazimo do plata utovarivacha, istovarivacha (utovar.istovar), magacionera, pa komercijalista, te i dolazimo ka zadnjoj odredishnoj tachki u lancu, to jest gazdi (naravno njegov je najveci udeo u ovoj u prichi).

Medjutim na 10000 kom, preko Ruske veze, ovaj isti hard je 27,80eura (i chini mi se da je ova cena losha), kad se sve iskonvertuje iz dolara u euro, na ovu cenu potrebno je samo platiti isti troshak transporta, kao shto bi ga i Austrijanac platio, jer su vlasnici transporta brodom, avionom i slichno stranci, te su im i cene u skladu sa njihovim standardom.
Recimo da je Austrijanac vlasnik 4 kontejnera, te mu je to mala prednost u odnosu na nas. Ali svaki sledeci korak posle transporta bi bio po cenovniku nashih firmi. Ako Austrijanac, magacioner, ima 1100 eura platu, dok recimo nash magacioner ima platu od 180eura, to jest razlika u plati je oko 610%, faktor obrachuna je mnogostruko manji te bi rachunica bila:

(uzimamo samo jednu tachku u lancu, chisto da utvrdimo faktore rasta)

10000x27.80=278000 eura, da bi Austrijanac otplatio magacionera, on bi morao da poveca cenu ovog kontigenta za chitavih 0,4%.
Odnosno 27800+1100= 279100, razlika izmedju pochetne i krajnje cifre je oko 0,4%, e sad, kad se taj lanac poveze, cena se kalemi malo po malo, te i nivo postaje osetno uvecan u odnosu na pochetni, naravno.

E sad, u nashem sluchaju bi se taj nivo povecavao mnogo manje, poshto bi se otplate ka platama nashih radnika i nashih sluzbenika, ukljuchujuci tu i gazdino povecanje, osetno smanjilo u odnosu na Austrijsko povecanje, nadam se da ce iole malo matematichki potkovanji user moci da prorachuna kakve su razlike u pitanju.
Recimo da je to toliko prosto i da se ceo kapitalistichki svet ustremljuje ka zemljama koje imaju nizak faktor isplata. Mi bi glatko sa ovim platama i znanjem trebali da smo Meka Evrope, Afrike i zapadne Azije sve do sredine bliskog istoka, poshto se Indijci ubijaju od wholesale trejdovanja i upravo su oni tachka broj jedan sveta u ovom trenutku, upravo zbog malih plata sa odlichnom pozicijom u njihovom regionu.

Medjutim gde je tu problem, poznato je da nas kao narod, niko ne ceni, svi Azijati znaju da mi nemamo nikakav uticaj, odnosno drzava nema nikakav uticaj, ukoliko bi doshlo do medjunarodnih prekrshaja, mi kao strana nismo zashticeni, Austrijanac nece chekati ni mesec dana na povracaj svog novca, drzava i njeni mehanizmi ga shtite, (da ne objashnjavam kako), prekrshaji se deshavaju a i deshavali su se, kad su nashi ljudi kupovali direktno od srednjih wholesale trgovaca (nashi ni u snovima nisu mogli ni da rachunaju na najvece igrache a kamoli i da rade sa njima), uglavnom su nashi izbegavali da rade sa srednjima, em nisu dobijali nikakve cene, em su ih i varali, em su im uvaljivali robu, em su ih kriminalno unishtavali sa reklamacijama, bilo je tu i kradje novca, podmetanja i otimanja robe po lukama itd, itd...

Ritual cenkanja (da ne objashnjavam shta sve potpada pod ovim nazivom) je vrhunski uspeh, te je poznato da najjachi wholesale traderi imaju status bogova i da je sposobnost komunikacije, sa bacanjem udice vrhunski kolach u ovome poslu.

Kad bi vi znali koje se nepismene face uplicu u belosvetsku trgovinu, kod nas, pa vi bi pali na teme. Vlasnici najjachih firmi kod nas ni u snu nemaju nameru da plate vrhunskog choveka, (kojem bi platile 6000-10000E min.) i koji bi bio sposoban da postavi i ostvari ultra nisku cenu, koja bi se (kroz razne kanale razmene roba i dobara), chak umanjila u odnosu na pochetnu ostvarenu nabavnu cenu.
Poznato je da najjache Americhke kompanije imaju ekonomske nauchike i ajkule u svojim redovima, a i Kinezi i Indijci su se ugledali na njih te ih prate u korak.

Medjutim, nivo nam je takav, kakav je, zaostali smo, kako privredno, nauchno, ekonomski. Ovo kod nas je obichna palanachka trgovina. Prosta i nesofisticirana (pogodan izraz trange frange), prosta reprodukcija. Ne misli se na kvalitet robe, na zadoveljenje kupaca i slichno, na zapadu vlada kupac a kod nas trgovac. Cela struktura trgovine je kratkog daha. Nishta nismo gori niti bolji od okolnih zemalja.
Kapitalistichke ale zapadnih zemalja, zive od nashe nesposobnosti (naravno u svim oblastima).
Znachi kod nas vlada prosta reprodukcija.

Nadam se da sam malo razjasnio pojmove pojeftinjenja, u odnosu na pochetni nivo. Chinilo mi se da je jako razumljivo matematichki i da nije potrebno dublje razmatranje, medjutim ispostavilo se da je to neophodno, kako bi se razumeli neki pojmovi i kako bi mi uspostavili zajednichki jezik i razumevanje.

Pozdrav, nadam se da necemo ulaziti u duboke prepirke, a ne daj Boze u neke okrshaje i sukobe, zbog ove priche o cenama.
Svako ima svoja shvatanja, nije pozeljno naturanje svog gledishta drugima, vec je smisao ovakvih pricha, razmena i dopuna znanja, kako bi postali persone shirokih shvatanja u vrhunskom lancu svetske trgovine, odnosno kako bi neki uzivali u razmishljanjima oko elitne trgovine rachunarskog sveta, a dobro i korisno bi bilo kad bi neshto nauchili.

Nećemo naravno da ulazimo u rasprave i svađe

jer za tim jednostavno nema potrebe. Pokušavam samo, kao neko ko se, pa recimo sličnim poslom bavi već neko vreme, prenesem svoje utiske i iskustva. Pogotovo onim ljudima koje interesuje priča a pri tome se nisu previše zadubili u razmišljanje kako sve to funkcioniše, ili jednostavno ne mogu da sagledaju celu priču.

Što se tiče tvoga posta mogu samo da ti kažem da sam pisao o konkretnim stvarima i slučajevima a ne o šta bi bilo kad bi bilo varijantama. Btw. ne znam ni jednog čoveka u Srbiji koji se bavi nabavkom/prodajom računarskih komponenti da ima platu 6.000,00 a ni 10.000,00 Eur, a volim da mislim da znam relativno dosta bitnih ljudi iz posla.

Takođe, ne znam o kojoj "ruskoj vezi pričaš" ni kako si došao do cene od 27.80 Eur. Za ovo mogu čak i da malo provociram pa da kažem da sam spreman da po toj ceni kupim veliku količinu 80 G diskova. Dalje, količina od 10K diskova čak i za igrače kao što su CT i/ili Asbis, Imtel itd nije mala. Razmisli koliko ti znači da ti neko ponudi nižu cenu (bez obzira na to koliko nižu cenu) a pri tome te uslovi količinom (a moraš da imaš u vidu veličinu našeg tržišta i stanje istog) i plaćanjem (koje je u poslovanju sa inostranstvom u delu slučajeva "in advance").

Diskovi, procesori i memorije, kao i dosta optičkih uređaja (pogotovo LG i Pioneer) trenutno ulazi u Srbiju iz mnogo bližih zemalja od Indije i Kine. Zbog petljanja sa porezima i carinama (da ne idem u detalje) jako je popularno poslovanje "manjih kompanija" sa Mađarskom. Sa druge strane tu su firme iz Hrvatske koje su provalile da toliko dobro posluju sa narodom ovde pa su otvorile čak i predstavništva svoja ovde (da ne objašnjavam kolika je predost takvih "filijala" i koliko ugrožavaju ljude sa ovdašnjih prostora na tržištu). Pa se zbog toga dešavaju akcije a la ERC-ovo ubijanje Sasmsung-a, ili ovo novije CT-ovo sa HP-om. A znam i da se Vesa sprema da zatvara taj mađarski kanal za LG.

Ne znam da li treba da spominjem porez koji je uveden. Da li treba da objašnjavam da prilikom uvoza od 100 din treba (ako se izuzmu sve ostale stavke) imati (i platiti) 118 din (zbog gorepomenutog poreza).

Ma sve utiče na cenu. Ali bukvalno sve. Ali i dalje mislim da smo ok sa cenama.

RazbojNick je napisao(la):
Budimo srecni, znate li kolike su cene u Grckoj? U Duty Free Shopu, jos jednom, u Duty Free Shopu
Nisi naveo bas dobar primer. Njihovi free shopovi su najskuplji. Vise od polovine artikala je jeftinije u BGd-u. Samo su njihovi proizvodi jeftiniji (ouzo, vina...)

Girese je napisao(la):
Nisi naveo bas dobar primer. Njihovi free shopovi su najskuplji. Vise od polovine artikala je jeftinije u BGd-u. Samo su njihovi proizvodi jeftiniji (ouzo, vina...)
Zapravo, primer je vise nego dobar, jer su im cene u regularnim radnjama vise za tacno 9% koliko iznosi njihov PDV. Provereno. To samo govori da nismo najgori po cenama (ali smo i dalje prilicno skupi).

Poslednja izmena:
Dakle kako vi lupetate napamet... ja nemam reci.
EU, zivot u inostranstvu, cene, ovo ono, plate, standardi ko sta kako sa kime i cime. Totalan promasaj...

E ***, prokleti esc taster ode text u nishta, kasnije ce ici odgovor.
A uuu..., uvek me je nerviralo ovo sa esc-om i brisanjem teksta. Ima li nachina da se ovo disable-uje.

Poslednja izmena:
Ovaj deo je upucen samo Marvinu, zamolio bih vas da ga preskochite i da ga ne komentarishte, hvala.

@Marvin, recimo da je cena u pochetnoj tachki po cenovniku 36e, pa ko ti je rekao da ajkule kupuju po odredjenom cenovniku.
Jako je teshko, a u stvari je nemoguce, da se recimo ti pojavish negde i sa 5mil. u dzepu, a da nisi ajkula, spremna na sve.
Rekao sam ti prosto je potrebna magija, udice i organizovan teren (novinski izveshtaji i slichno). Koliko sam se raspitao i kad bi mi poslali najboljeg cenkarosha, cena ne bi pala ni na 34.40e. Chuo sam da su se neki nashi raspitivali i da su ovakvu cenu dobijali.
Te im se valjda nije isplatilo posle finalne rachunice, ni da ga razmatraju a kamoli odradjuju.

To je recimo slichna situacija kao i sa vojnim avionima, za jednu zemlju je 30mil. a za drugu 50mil. I jedni i drugi su srecni, svaka tachka u tom lancu je zadovljna jer svi misle da su povljni, a na kraju sve placa obichan gradjanin.

Recimo da je slichna situacija sa gushenjem kanala (o kojima ti prichash), a koji je upucen nekim zapadnim zemljama. I recimo da chak i ovaj kanal ima samo neshto malo manju krajnju cenu od one Austrijske, jer i ovaj kanal ima zapadne troshkove i zapadno odredishte.
Znachi kad bi se neko i uglavio, u ovaj kanal, bio bi opet samo sledeca ruka koja je samo malo povoljnija od one Austrijske. Kljuch je pokupiti i organizovati prvu ruku, naravno po cenama koje bi bile u nashu korist. Josh jednom se nadam da sam ti pojasnio. Pozdrav.

-------------------------------------------------------------------------

@nekima, svaka plata koja je spomenuta je tachna i to mozda u dinar, iza svake od onih navedenih plata, stoji realna osoba sa imenom i prezimenom(samo je plata od 6000-10000 uzeta kao minimalna fiktivna, recimo da neki ljudi ne bi ni u fotelju seli ukoliko im plata ne bi bila veca od 15K), koju lichno poznajem, bilo da je rech o gazdama, bilo da je rech o sluzbenicima, pa chak i najnizim radnicima. Iza nekih plata i zanimanja chak stoje i neki chlanovi Bench-a.
Lanac posla je tachan u promil, mozda je izostavljena nesvesno po neka stavka u karici ali ne namerno.
Odredjene stvari nisu za spominjanje jer su poslovna tajna.

Rekao bih samo neshto, ja lichno nemam nishta sa ovim lancem trgovine, imao sam ponudu i mesto u jednoj sitnoj karici tog lanca, ali zbog teshke povrede, nisam mogao da prihvatim niti ostvarim ovu ponudu. Lichno sam trenutno prikovan, nadam se ne do veka.

Josh jednom molba, zamolio sam da se svi ponashamo u skladu i vedrom duhu, te da ne potezemo globalne prozivke, niko ovde nije primoravan da prihvati ili ostavi bilo koji tekst. U sushtini je mnogo bolje reci, ja se ne slazem ili ja se slazem sa nechim, nego li poletati sa opshtim uvredljivim iskazima.
Ukoliko neshto nije u skladu sa pravilima , neka se obrishe, u suprotnom bih zamolio da se samo drzimo teme i to bez rasprava. Stvarno nema potrebe za tim.

Ako je ispushtena neka tachka u lancu dopremanja robe zamolio bih nekog od usera da me dopuni, chini mi se da nije, a ako niste upuceni u poslovanje i ovu trgovinsku prichu, glupo je i da se meshate a da se pozivate na nju ili bar na delove koji se nalaze vrhunskoj trgovini, platama pa i cenama.

Pozdrav. NHF, take a chill, life is short.

Laki

ja čak i ne znam šta da ti odgovorim na ovo. Neću ti reći ni da se slažem ni da se ne slažem sa tvojim postom, jer jednostavno, čini mi se da ti i ja ne pričamo o istim stvarima a izgleda ni o istim ili bar sličnim sredinama. Ja sam u Beogradu, Srbija, i ovde nema kupovina u tim milionima silnim (osim ako nisu milioni dinara u pitanju) ni tih ljudi plaćenih 15000 (opet, samo ako nisu dinari u pitanju, ali je to onda neka niska plata), ni tih aviona, novinskih izveštaja, ajkula nekih ne znam kakvih itd. Mogu da se složim se sa tobom samo ako o primanjima i prometima pričamo na nekom godišnjem nivou.

Voleo bih da nisam u pravu.

Pozdrav

Poslednja izmena:
@Marvina i samo za njega, zamolio bih ostale da ne uchestvuju i ne chitaju dalje tekst.

I ja sam iz Beograda, ali poslovi o kojima ja pricham nemaju nikakvog dodira sa Beogradom, niti ce imati, vec iskljuchivo sa jednim zapadnim regionom.
Naravno da prichamo o zapadu( a to sam barem 8 puta jasno ponovio), kada se spominju plate od 15000E, nije mi jasno kako iz jasnog teksta to nisi zakljuchio (ili namerno nisi hteo da zakljuchish).

Rekao sam jasno, u postu broj #42, shta mislish da li je neko lud, a da je pri tome i sposoban, da za recimo Vesu odradi posao u kome ce on zaraditi milion ili dva, a da pri tome dobije platu od 1000-1500E.
Da bi postao takav igrach, gazdi je obavezna nabavka skupe Ajkule, koju bi platio adekvatno po nekom krajnje minimalnom svetskom trgovinskom standardu.
Kakve veze imaju prosechne plate u Srbiji sa tajkunima i recimo ljudima koji prave ove pare, sa situacijom u zemlji u kojoj se nalaze.
Koga je briga da li je u Srbiji, Avganistanu ili Texasu. Kad platish ima i da klatish, dok je god pilicarenja bice i pilica.
Poshto su stipse, a pri tome im i ne pada na pamet, da poshteno plate, vlasnici chesto upadaju u ulogu Ajkula, te oni odredjuju, pravila, uslove i pregovore. Jeste ima pametnih medju njima, ali ne i na tom nivou koji je potreban za ovaj tip ekonomije.

I najbolje bi bilo da ukoliko imamo neku potrebu za daljim sinhronizovanjem podataka, prebacimo svu sinhronizaciju na PM, kako ne bi ovako obilno razmatrali o ovome na public-u. Toliko je razmotrena i razradjena situacija, da ce mnoge zaboleti glava prouchavajuci trgovinski standard.

moje misljenje

Ako je ovo neko objasnio u poslednjih 5 postova nemojte mi zameriti posto je pola dva AM i stvarno me je mrzelo da citam eseje na temu cene u srbiji

E sad samo bi hteo a izrazim moje misljenje koje je sledece.
1. Sto se tice cenau svetu i kod nas mislim da su priblizno iste.
2. Nema logike da cenebudu jeftinije iz sledeceg razloga kao sto strane drzave proizvode kompjutere i imaju svoju cenu za njih tako i mi proizvodimo neke druge stvari jugo za primer. i sad bi mi u slucaju izvoznje juga u recimo neku nerazvijenu zemlju tipa nigerija koja je srazmerno ne razvijenija od nas koliko i mi od pola evrope trebalo da prodamo njima jugo za 500e umesto za 5000e posto jadni oni nemaju para.

Elem poenta. *nisam ekonomista pa nisam siguran dali co ovo najbolje objasniti.* Ne mozete da poredite nas i austriju za primer u cenam nekih proizvoda uvezenim iz neke trece zemlje iz prostog razloga sto je ta austrija standardom, platama i u svemu drugom priblizna toj nekoj zemlji koja proizvodi taj neki hardware a mi smo par lestvica nize.

I slazem se da nas nekad dileri\uvoznici\..\.. deru po pitanju cena nekih komponenata ali moze im se. Ko nam je kriv kad bi bilo vise firmi koji bi se bavili uvozom komponenata (da su posteni, a da pritom ne budu ubijeni ili da im se ne preti od strane ljudi iz senke koji jos uvek upravljaju ovom drzavom)
verovatno bi situacija bila bolja, ponuda MNOGO raznovrsnija a cene pristupacnije. I jos kad bi tako krenulo sa svakim delom nase privrede pa mi bi bili na konju.

s' postovanjem JA :smoke:

za slovne greske ne zamerite posto sam na poslu i mnogo sam umoran

A da ti ipak procitas ceo thread... :d

RazbojNick je napisao(la):
Zapravo, primer je vise nego dobar, jer su im cene u regularnim radnjama vise za tacno 9% koliko iznosi njihov PDV. Provereno.
Da ponovim: Cene u free shop-u su im "jake" za vecinu artikala. Jedan od najskupljih u Evropi. (1. Solun, 2. Evzoni)
Sto se tice cena u regularnim radnjama - one su uglavnom nize jer (ako gledamo samo cene kompjuterskih komponenti)u DFS imas samo digitalce i memoriju za njih sa cenama od ko_zna_kad!
I, provereno, moguci su dogovori sa prodavcem (u regularnim radnjama), ali to je vec neka druga tema.

Kako vidim strasti su se rasplamsale.Ali,kako je negde neko u nekom od prethodnih postova naveo: poenta je u tome da se tamo negde,pa bila to Austrija,Italija,Nemačka ili bilo koja država iz regiona zapadne Evrope,proda 1000 ili 10000 jedinica bilo čega a što spada u domen hardware-a - kod nas se za isti vremenski period u Srbiji proda max. 100 jedinica istog.Što se tiče cena one će u budućnosti gotovo da se izjednače sa zapadno Evropskim kako firme sa zapada budu postepeno otvarale predstavništva kod nas.Najbolji primeri su za to trenutno MSI i HP.Cene proizvoda pomenutih firmi su identične kod nas i širom Evrope - cilj je probiti se na tržište.
P.S.
Ono što niko nije pomenuo a mene čudi to je i vremenska distanca kada se uzima u obzir poređenje cena.Da pojasnim malo.Kada se vrši poređenje trebalo bi ga posmatrati i u svetlu kada je određeni proizvod uvežen u Srbiju a taj isti je prethodno stajao u distributivnom centru u npr. Beču 14 dana a cena na sajtu neke firme u Evropi je aktuelna da ne može biti aktuelnija sa robom koja im je stigla juče.Tu tada dolazi takođe do značajnih razlika u ceni.
Kada se objedini faktor broja prodatih jedinica i faktor vremena uvoza tada dolazimo do razlike koja varira od 10% do max. 30%.
Moramo da se pomirimo da smo "mali" i da čekamo svoj red.

lucky2001 je napisao(la):
I najbolje bi bilo da ukoliko imamo neku potrebu za daljim sinhronizovanjem podataka, prebacimo svu sinhronizaciju na PM, kako ne bi ovako obilno razmatrali o ovome na public-u.

zamolio bih te da nastavite ovu polemiku ovde u thread-u. jako je korisna a ako neko zna sve ovo sto pisete neka preskoci vase postove (pretpostavljam da su takvi poznavaoci u manjini u odnosu na ukupan broj ljudi koji citaju ovaj thread).

poz

My 2 cents

Oni koji su pazljivo citali mogu da nadju nekoliko pametnih postova, a kao dodatno stivo preporucujem search sa nekoliko srodnih tema i Zormijevim objasnjenjima kako to funkcionise i sa strane prodavca. Kada se to sagleda, onda se shvati da cene ovde i nisu toliko strasne (cak je i Silver nekoliko puta konstatovao da cene ovde i u DE nisu toliko razlicite).
Pozdrav
P.S. A da se ovaj thread zakljuca ili brise?

sad sam video na guru3d.com u onom odeljku gde pokazuju najnize cene na netu Sapphire X850 XT za 229$:zgran:.nije losa cena zar ne?

DiSLOcAtEd je napisao(la):
Kada se to sagleda, onda se shvati da cene ovde i nisu toliko strasne

Upravo to. Prihvatljive su.

Nazad
Vrh Dno