Šta je novo?

Zasto ste presli na GNU/Linux?

laikexpert

Slavan
Učlanjen(a)
31.12.2008
Poena
319
Zasto ste presli na GNU/Linux?

Svako od nas preferira nesto vise ili manje :)
I normalno svi mi imamo neke svoje razloge i nazore.
Ali generalno mislim da bi bilo zanimljivo saznati:

-Zasto ste odlucili da koristite GNU/Linux?
-Da li je to jedini OS koji koristite?
-Ili mozda imate neki dualboot ili nesto slicno?

Radim na FreeBSD već malo jače od pola godine, prezadovoljan sam. Pretežno zbog toga što doslovno mogu mijenjati što god želim. Nedavno sam čak nabasao i na neke knjige po pitanju modifikacije kernela pa ću se i tim malo zabaviti. Više sam promijenio sredinu iz radoznalosti nego li potrebe. Ovako učim više o IT-u i uopšteno širim horizonte. :)

Naučili su me da vozim bicikl, a onda sam položio vozački.

Generalno sam ukinuo piratski sw po kuci. Za desk mi ubuntu super radi posao. Uz lap imam lic w7hp, office starter i placen total commander. Sve ostalo sto koristim je free.

Naslov ove teme je totalno pogrešan jer većina ljudi koji su korisnici linuxa nisu prešli na njega nego su počeli na njemu.

@LopeZ
Za šta ga koristiš server ili "igranje" jer mi tako deluje pošto planiraš i da mu budžiš kernel ili iole ozbiljnia upotreba kao desktop

-Zasto ste odlucili da koristite GNU/Linux?
Iz najglupljeg razloga: trebalo ga je znati za položiti Informatiku na prvoj godini fax-a ... to je bilo davno :D. Mislim da do 2000. nisam ni znao da Linux postoji.
Krenulo je prilično hardcore ... sa Slackware-om 8.1. Kernel konfiguraciju sam na Slacku već bio znao napamet :d. To je bila prva stvar nakon instalacije. To i konfiguraciju X-a. Kasnije sam dugo bio na Debian-u, zbog package managementa. Na poslu SLES i RHEL klonovi. Pa sam opet pokušao Slack, al nije išlo više. Sad bih probao Arch, ali nikako naći vremena.

Generalno je teško opisati zašto. Onaj osjećaj kad pošarafiš nešto u crnom ekranu pa nešto proradi, ili shvatiš kako radi neki servis kojeg si koristio zilion puta a nisi znao šta stoji iza.
-Da li je to jedini OS koji koristite?
Nije.
-Ili mozda imate neki dualboot ili nesto slicno?
Da, standardno Windows. Za softver koji nije podržan na linuxu ... i odigrat nešto.

Na poslu sam se "legalizovao", a eto i arhitektonski biro može komotno i legalno da radi potpuno besplatno naravno sem modelovanja, mislim može i to ali me mrzi da sa prilagođavam. :D

2005. godine sam se prvi put susreo sa GNU/Linux-om, i to je bila Fedora Core 1, ako me secanje lepo sluzi. Bilo je cisto iz radoznalosti. Nakon toga je bio neki OpenSuse, koji je bio u to vreme aktuelan. Na njemu sam naucio mnogo vise stvari. Na njemu sam prvi put namestio dial up modem, tako sto sam patch-ovao i iskompajlirao drajvere. Ali posto to nije radilo kako treba sa provajderom koji sam koristio, morao sam da se vratim na win. Onda je izasao Ubuntu 6.06, i tada sam odlucio da se otarasim wina i predjem u potpunosti na GNU/Linux. Tako da sam od tada veran toj ljubavi. :)
A razlog zasto sada koristim GNU/Linux je, sloboda, brzina, i mogucnost konfigurisanja (kernel kompajliranje mi je zaslo pod kozu). :)

Poslednja izmena:
Da, dobar je DraftSight, ali Linux verzija je samo za 32-bitne sisteme. Bar sam ja imao problema sa 64-bitnim OS-om.

Ja sam počeo pre oko 5 godina, sa openSUSE 10.2 čini mi se. Nije išlo sve glatko, tako da i nisam mnogo pokušavao. Prvi pravi linux koji sam koristio više nego Win, bio je Ubuntu 8.04 LTS, a sa 10.04 LTS sam definitivno izabrao Linux kao primarni OS. Koristio sam jedno vreme i openSUSE 11.1, i u tom periodu od nekih 5-6 meseci nisam ni video Windows, pošto mi nije ni trebao. Sada sam na openSUSE 12.1. Nije savršen, KDE ima dosta bagova, ali i gomilu fenomenalnih rešenja. Da imam malo više vremena i volje, verovatno bih se vratio na Ubuntu ili neki od njegovih derivata, ali i ovako sam više nego zadovoljan.

Linux koristim isključivo zbog toga što mi omogućava lakši i brži rad. Navikao sam se sada i nemam želju da se vratim na Windows, iako znam da je i to dobar OS.

Daj opiši nek iod tih bagova nešto sintno ili

Pa manje-više sitno. Ne smeta mnogo u svakodnevnom radu. Npr. Akregator (rss reader) zabaguje i gasi se pri zatvaranju tabova, tako da ako hoću detaljno da pročitam neke vesti, otvaram ih u eksternom browseru. Kontact se ponekad ne ugasi kada zatvorim prozor, pa ga gasim sa "kill" u terminalu i slično. Imao sam jedno vreme probleme sa power management-om - išao je u sleep mode iako nije bilo selektovano, ali sada je ok. To me je ujedno i najviše nerviralo. I imao sam problema sa podešavanjem dimenzija prozora u Operi - nije hteo da zapamti prethodnu veličinu i poziciju.

Ja koristim 4.7.2 verziju KDE-a, možda su u verziji 4.8 neki od problema rešeni. Ali i pored svega, čini mi se da je ovo okruženje koje pruža najviše mogućnosti za podešavanja.

Dolphin kao fajl menadžer je odličan, a i Konqueror je prilično dobar. Skoro svi programi koji idu uz KDE imaju sve što meni treba za udoban rad. Probao sam i ostala okruženja i jedino bih na Cinnamon i Gnome fallback mogao da se vratim.

Poslednja izmena:
pa svakako zbog vise razloga....sa linuxom nekako stalno ucim nesto novo, vise se upoznajem sa samim nacinom funkcionisanja OS-a itd...

druga stvar je svakako slobodan softver. jednostavno ta ideja mi se svidja, i podrzavam to da se softver slobodno deli, modifikuje, prilagodjava raznim potrebama itd...jer zato je i softver. hardver ne mozemo menjati, ali softver mozemo i to je sjajna ideja...

treca stvar je sto ne volim tu obavezujucu politiku koju vode apple i microsoft. oni prave njihove proizvode, i teraju nas da sve koristimo njihovo ...

i jos generalno ne volim preterano bogacenje vec prebogatih firmi, jer to nas zapravo ogranicava...

a i naravno tu su stabilnost, brzina, virus-free itd...

Koristim kao sekundarni OS na kucnoj masini mada bi realno mogao da prodje i kao primarni jer tu gledam samo HD filmove, serije i surf, mozda poneka video montaza i sl. Navika je cudo pa se koristi i dalje Win kao primarni ali mi se svidja ideja da je (skoro) sve besplatno a totalno funkcionalno za 95% populacije (muzika, film, office, net, skype, faceshit, itd.) i nema virusa. Ko nije zahtevan korisnik i ne igra igre, moze lagano da koristi na primer Ubuntu, kupovati Win nema previse smisla po mom misljenju. Prevod na Srpski je takodje dosta bitan za one koji se prvi put susrecu sa racunarom, a posebno mi se svidela opcija kod Ubuntu-a da kada promenite jezik on se automatski promeni u svim instaliranim programima koji su prevedeni na Srpski (ovo kod Win-a mora rucno da se radi).
Inace koristim Ubuntu 12.04LTS a probao sam i par drugih i sve je to ok.

Pa vecina igara (i programa) iz Win-a mogu da se pokrenu (i budu potpuno funkcionalni) i kroz WinE program. Tipa, ja igram World of Tanks i na Win-u i na Linux-u (Mint 13 Cinnamon). Imam dual boot pa naizmenicno koristim oba. A Linux sisteme sam poceo da koristim jer sam hteo da naucim malo vise o njima, a i iz podrske Free i Open Source zajednici. Danasnje distribucije Linux-a mogu u potpunosti da zamene Windows, potrebno je samo malo vise marketinga i edukacije.

Malo više kriričkog osvrta i realnosti nebi bilo na odmet.

Nađi mi ili navedi jednu distribuciju koja bi trenutno apsolutno mogla da odradi sve kao WIn

Ni jedan OS ne može da urade SVE kao neki drugi OS. Ali bi bilo koji popularan sistem (Win, OS X, Linux, pa čak i BSD) mogao da zadovolji potrebe većine korisnika. Prosečnom korisniku trebaju web broser, običan office paket, skype, audio/video plejeri i ne mnogo više od toga. To je i svrha kućnih računara.
Evo primera: Na mom starom desktop računaru već 4 godine linux je jedini OS (prvo ubuntu 8.04, pa 10.04). Moja sestra koristi samo taj računar za sve što joj treba, iako nema pojma o načinu funkcionisanja operativnih sistema, razlikama između istih i sl.
I mnogi drugi ljudi koji znam su vezani za piratske kopije Windows-a, AV programa i ostalog softvera, iako je je za njihove potrebe FLOSS objektivno bolje rešenje.

S druge strane, i na Win-u se može koristiti samo open source softver. Ja sam ranije bio takav, ali kad sam video da OpenOffice ima sve što mi treba, izbrisao sam nelegalan MS Office iako je znatno bolji. Sada na jednom starom Win računaru nemam nijedan nelegalan program.

@kritika, poredis babe i zabe

Linux moze sve sto i windows pa i vise od toga, to sto neki "bitni" proizvodjaci softvera zaobilaze linux ne moze da bude merilo toga sta OS moze i ne moze.

S druge strane, i na Win-u se može koristiti samo open source softver. Ja sam ranije bio takav, ali kad sam video da OpenOffice ima sve što mi treba, izbrisao sam nelegalan MS Office iako je znatno bolji
Onda probaj i Kingsoft Office Suite Free:
http://www.kingsoftstore.com/kingsoft-office-freeware.html
Toliko lici na MS office da je to neverovatno. Cudi me da ih ne tuze za kopiranje :)
A Libre Office na Linuxu je odlican tako da nema potrebe bacati pare na MS office.

@kritika, poredis babe i zabe

Linux moze sve sto i windows pa i vise od toga, to sto neki "bitni" proizvodjaci softvera zaobilaze linux ne moze da bude merilo toga sta OS moze i ne moze.

Ovakvi odgovori kao što je tvoj čak i nezaslužuju komentar jer sami sebi repliciraju ili sami sebe demantuju. Džaba koriniku računara to što linux pokreće spejs šatl, moderni smederevac koji se sam puni, mašine u nuklerarnoj centrali i slično kad gomilu svakodnevnih situacija ne može da obavi ili to radi traljavo ili uz dosta muke.

Jedan deo koji si naveo nije loš i zato ću te citirati posle reči zbog svega nevedenog nemešaj babe i žabe

Ne znam na koje te svakodnevne situacije mislis?
U principu je samo ovo sto je i TingoL rekao, mnogi proizvodjaci softvera, a i hardvera (sa drajverima) zaobilaze Linux. To je jedino sto moze da napravi neki problem, ali u principu gotovo sve radi i radi dobro.
Takodje, ne treba zaboraviti da je Linux i vecina softera za njega besplatno, a to je jedan debeli razlog za zasto preci na GNU/Linux.

@djalf
Nije bilo potrebe, pošto Open/Libre Office dolazi sa standardnim distribucijama, pa mi je bilo lakše da ga koristim i na Win-u

@Kritika
Naveo sam primer korišćenja linuxa u svakodnevnim situacijama. I to sasvim prosečnog korisnika, koji nizašta nije uskraćen prelaskom sa windows-a na linux.
Ja npr. koristim iste programe bez obzira na OS - LibreOffice, GNU Octave, Opera, VLC, Clementine, Skype... Ima i nekih koji su samo za jednu platformu, ali to mi je uglavnom svejedno sve dok imaju sve što mi treba - npr. KWrite/gedit/notepad++ ili KMail/Evolution/Thunderbird

Prije ~7 godina instalirao prvi server na Linux-u (tada je bila cini mi se Fedora 4, pa kasnije CentOS)
Razlog - radili smo projekat na kome je sve trebalo biti legalno, a licence se nisu uklapale u budzet. Bilo je to malo "grlom u jagode", ali smo prezivijeli i ojacali :)

Prije ~4 godine - Fedora 8 postaje mi glavni OS na laptopu, dualboot sa win. Razlog - da bolje naucim OS i cake, jer smo tada vec planirali instalacju veceg broja servera na linuxu.
Od prije godinu dana nemam vise dualboot niti win (osim jedne virtualne masine u Virtualbox za testiranje), trenutno vozim CentOS 6.1 na laptopu i ne mogu se pozaliti da mi bilo sta nedostaje u odnosu na win

Zadnji kompjuter, kojim sam stvarno vladao, bio je Sinclair QL.

U želji, da isto probam sa PCom, brzo sam bi obeshrabren apsolutno ******skim HW i zatvorenim SW. Za svaku glupost ti je trebao program sa cenom da te sruši s nogu.

Čak ni najobičniji assembler nije bio tek tako, da o dissassembleru i debugeru ne govorimo.

Linux je bio za mene jedini put od spoja sa aktualnom računarskom off-the-shelf tehnikom.

Počeo sam sa Suse ( 6.4 mislim) i teškom mukom skontao da nisam ja kriv što ništa ne radi kako je predviđeno, mada instalacijski CDovi izgledaju lepo ( a tek kutija ! :d). Nekako sam posle sve te hvale Linuxa očekivao da tako banalne stvari rade...

Nakon beezbroj izgubljenih noći, shvarih da tu nema vajde i da nema teorije da to radi 100% ako nisam siguran u svaku kockicu mozaika.

Tako počeh da teturam na LFS- Linux From Scratch. Dok ne saznah za Gentoo. Od tada ( "verzije" 1.4 mislim) sam strogo na Gentoou.

Možemo da pljujemo po raznim distroima po volji i sigurno ima šta sa osnovom da se prebaci ali stvar ima neki osećaj slobode i "disanja punim plućima", koji na Winsima nikad nisam imao i kojeg nisam spreman da se odreknem.

Koliko mi to znači vidim svaki put kada treba da instaliram neki zatvoreni kod. Stvari se sasvim drugačije ponašaju i evoluiraju kada su sašivene zajedno već u sourceu.

Instaliraš novi kernel sa podrškom za kernel-mode-setting i već imaš novi X11 drajver koji to koristi. Pojavi se novi API za štelanje WiFI kartica i već imaš novi utlity koji to koristi. Pojavi se promena u strukturi ext4 ( variacija 256-bytnog inodea) i već imaš fs-utilse koji to koriste. Pojavi se nova jeftina mrežna kartica sa otvorenim specsima ( konkretno Intel, odsada bacam Realtek crap direktno u kantu!) i drajver za nji ti ne treba- već je u kernelu itd itd itd.

Eh,d a, zaboravih još dva razloga:

1. Svi mi "koristimo" računare ali nije svejedno kako. Ako se pojavljuješ tu samo kao dresirani majmun koji dr*a mišem i pritiska tipke unoseći neke račune na blagajni onda ne upravljaš ti računarom nego sistem preko kompjutera koristi tebe. Ako ti za svaki pa i najmanji problem treba piratska kopija nekog programa onda nisi mnogo više od starog izlapelog zavisnika od droge. Ko god ima volej da ti opali kaznu i ponudi legalan zatvoreni program postaje tvoj gospodar.

2. Slobodni kod ( "Free Source") nudi mogućnosti oje zatvoreni jednostavno nema. Možeš da pogledaš, da li je neki majmun nešto muljao sa drajverima, nešto popraviše, promeniš ili jednostavno optimizuješ.
Kad se recimo pojavio novi kompajler gcc-4.7.0, reših da probam novu "-flto" optimizaciju, pa ceo sistem prevedoh s njom. Trajalo je dan za 1.200+ paketa ali baš me briga, radilo je u pozadini. Da sam pazario Bulldozera, samo bi kasnije upalio novu optimizaciju specifično za njega. Kada je otkiriven cache coloring problem, izašao je patch za njega u kernelu i trebalo je rekompajlati par knjižnica IIRC.
Najmanji problem.
Da se sutra pojave Kinezi s nekim otrovnim MIPS-based LoongSONom na solidnoj frekvenciji, uzeo bi ga momentalno. Binarna kompatibilnost mi već dugo ne znači ništa.

Čak i kod x86 mašina Free Source je u prednosti. Eto, pogledajte famozni Bulldo FX-8150. Stvar je bila mešano ocenjena u WIn krugovima i tome shodno ima nisku cenu. ALi pod Linuxom - na kodu, generisanom baš za njega naprosto otkida.

Nazad
Vrh Dno