Šta je novo?

Zasto se racunar restartuje?

acca

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2002
Poena
619
Cesto mi se desava da se racunar sam restartuje prilikom surfovanja po netu. Uglavnom se to desava kada istovremeno otvorim nekoliko prezentacija (prozora). Mada nekada se desi da se restartuje kada samo proveravam postu. Mislio sam da je problem u Win (XP) .Ponovo sam podigao sistem i instalirao sam 2000 , ali se opet isto desava. Da li se neko sretao sa ovakvim problemom i da li neko ima resenuje? Sve je do skoro sve normalno funkcionisalo.

Dakle ima problema. Da bi blize saznao sta izaziva probleme, bitno je da iskljucis opciju automatskog restarta kada problem nastane. Za w2k ne znam ali u winXP je Control Panel > System > Advanced > Settings > Startup and Recovery > i dechekiras opciju automaticaly restart.
Nakon ovoga ces kada nastane problem biti obavesten (plavim ekranom), i bilo bi dobro da obratis paznju na to sto tamo pise (bar u prvom redu). Pokazace da je neki fajl izazvao gresku, i samo je pitanje kome taj fajl pripada (pa da onda znamo sta treba da resavamo).

S obzirom da opisujes da se desava dok serfujes, problem bi mogao da bude vezan za drajver od modema ili od graficke kartice. Mada dosta drugih stvari mogu da budu uzrok. Da se meni desava ovo, potrudio bih se da budem siguran da sam stavio i najnovije drajvere za plocu. (4in1?). A takodje bih dobro skenirao HD.
Sad vidim da kazes da je sve dobro funkcionisalo do skoro. Hm, mozda si instalirao nesto novo (staro)... stvarno moz` da bude svasta.

&srecno!

P.S. bar dok ne utvrdis sta je problem, iskljuci eventualno ukljucen screen saver, zvuke dodeljene za odredjene komande i slicnu sminku. Tesko da bi to bio uzrok, ali je umevalo da se desava.

Mozda si "pokupio" kakvu boleshtinu na net-u, ortak je imao slichan problem, uzrok--> bio je manijak za xxx sajtovima... (trojanci, itd...)

Neznam neko mi rece da je mozda problem u napajanju. Mozda je slabo, a ja u kompu imam milion komponenti. Danas cu pogledati od koliko W ja napajanje.

Probaj da iskljucis u bios-u sve "sigurnosne" temperaturne akcije...

skini neki antivirus :D

iskljuci opciju za automatsko restartovanje, kao sto je predlozio, i prijavi sta se desava.
takodje pogledaj u control panel > admin tools > system events da li postoji neki log gde pise sta je prouzrokovalo pat sistema.

Oće i od memorije. Sobzirom da se dešava i na XP i 2000 verovatno je neko parce hardvera.

Stavri stoje ovako. Imam Antivirus, nisam manijak na XXX sajtovima, neverujem da sam skinuo neku bolestinu jer i posle detaljnog skeniranja disaka, njegovog formatiranja i ponovnog podizanja sistema problem je ostao, iskljucio sam u biosu "sve temperatrurne akcije, tj. da se restartuje kada se zagreje do odredjene temperature, iskljucio sam screen saver, zvuke dodeljene za odredjene komande i slicnu sminku..... Ali problem ostaje. Iskljucio sam i Control Panel > System > Advanced > Settings > Startup and Recovery > i dechekiras opciju automaticaly - sada se vise ne restartuje , ali nije mi jos nijednoim prikazao plavi ekran, ali posle odredejnog vremena jednostavno poludi. Nereaguje kada kliknem na neki link, nereaguje kada kliknem na desno dugme misa, neotvara mi ni jedan program sa desktopa kada 2 x kliknem na njega, nemogu da otvorim konekciju da bi se diskonektovao .....U Start up- u - kada otvorim nema malte ne nisata pa cak ni da restarujem ili iskljucim racunar, pa moram rucno ....... ?????????? Ima li neko ideju sta bi moglo biti u pitanju ili predlog kako otkolniti problem?

Aj ti lepo otvori kuciste, izvadi graf, memorije i ostale kartice, proveri da li je konektor za napajanje dobro spojen, memorija dobro lezi, i vrati sve kartice tako da budes siguran da sve lepo stoji...

Meni je jednom kabel od napajanja slucajno stezao memoriju pa je to uzrokovalo resetovanje (memorija gubila kontakt)

Pokusacu i to. Neko mi je rekao da je mozda problem u napajanju. Ali ako je u tome problem zasto se onbda ne restartuje kada ga koristim za nesto drugo nego samo kada sam na netu?? Inace danas sam otvarao kuciste i video da mi je napajanje verovao ili ne od svega 145 W. ZA tako slabo napajanje nisam cuo, ali na ovom mom tako pise. Tacnije pise sledece: ASTEC model SA147-3315 145 W. Malo mi j e neverovatno ali tako je .

acca je napisao(la):
Pokusacu i to. Neko mi je rekao da je mozda problem u napajanju. Ali ako je u tome problem zasto se onbda ne restartuje kada ga koristim za nesto drugo nego samo kada sam na netu?? Inace danas sam otvarao kuciste i video da mi je napajanje verovao ili ne od svega 145 W. ZA tako slabo napajanje nisam cuo, ali na ovom mom tako pise. Tacnije pise sledece: ASTEC model SA147-3315 145 W. Malo mi j e neverovatno ali tako je .
U tom slucaju, pokusaj da izbacis privremeno neki uredjaj iz masine(recimo zvucnu, ugasi USB..), cisto da joj obezbedis bar jos malo struje da vidis da li se resetuje.

Nisam pokusao da izbacim neki uredjaj, ali sam proveravao da li sve kartice "leze" na svom mestu i sve je Ok. Evo malo pre se racunar opet zakucao, nije se retartovao jer sam iskljucio opciju da se restartuje. Nije mi izbacio plavi ekran, vec crni. Sam se diskonektovao (cuo sam modem kada je "kvrcnuo" i ekran je pocrneo. Interesantnmo je da muzika koju sam slusao se i dalje cula, znaci Winamp je i dalje normalno radio.

Meni se isto desavalo samo zbog glupih drivera za tastaturu, znaci sve je radilo cool i kada sam instalirao doticne drivere komp je poceo sam da se restartuje, znao sam sta je pokusavao svakakve prepravke i kombinacije ali sam na kraju ipak morao da uninstaliram drivere i sada je opet sve cool. predlazem ti da uninstaliras uredjaj po uredjaj, da proveris za nove drivere, pa tek posle da trazis hardware-ski kvar.

Probaj da zamenis modem; ovde imam jedano Aztech sa PCtel chipom koji resetuje svaki racunar u kome radi duze od deset min.

Meni se slicna stvar desavala, ali racunar je bio nov novcijat[jedno nedelju dana po kupovini] i tako posle nekog random vremena rada odjednom se restartuje. Ja sam chak ostavljao racunar ukljuchen bez screen saver-a i stalno mi je buljio desktop, pred mojim ochima se posle jedno 15min nerada [iskljuchio sam i sve pozadinske programe kojih je i malo bilo jer je PC tek doshao kod ciacie] restartovao.
Odmah sam odneo chovechuljku koji mi je PC prodao i objasnio mu kako stoje stvari.
Posle jedno nedelju dana, chova je prihvatio da nije u redu PC i rekao da nije bilo u redu napajanje.
Samo kuciste je imalo 300W [ako tako mogu da kazem] a imalo je samo graficku od dodatnih komponenti [ni stampac ni skener nisam ukljuchivao]
Naknadno sam primetio da se procesor previse pregreva [dostizao je i maksimum od 99C] ali racunar nije vise restartovao tako ludo.
Za poslednji problem sam promenio samo duvach [propeler od kulera]
i posle toga je na konstantnih 49C
MOzda moje iskustvo moze da pomogne.

Ponovilo se....

.... ali ovaj put sam ga upecao
Znaci ja krstarim netom, kad ono kvrc i plavi ekran na kome pise
"An exception OE has occured at 0028:C174103F in VxD LTMODEM (01) + 000811EF. This was called from 0028:C17OE488 in VxD LTMODEM (01) + 0004E638 if may be possible to continue normaly." i posle toga ono standardno bilo koji taster za nastavak ili kombinacija tastera za restart. Onda sam se "vratio" u WIN i kada sam hteo da otvorim jedan sajt on nece, pa drugi , pa treci, pa cetvrti, pa da proverim postu, ma nista nece. Pogledam dole stoji desno stoji konekcija, ja je otvorim dvostrukim klikom , vreme tece i sve je normalno. Ja slucajno uzmem telefon i imam sta i da vidim (cujem) tu-tu tu-tu. Signal, znaci modem se diskonetovao a komp se ponasa i pokazuje kao da je i dalje konektovan. Ja se ponovo kontektujem, ali on nece. Morao sam da restartujem racunar i evo sada sljaka. Sta li ga muci?

Zna li neko sta li bi moglo da bude?

a da probas neki drugi drajver za lucenta?
ili promenis pci slot?
ili modem?

Probao sam sa nekoliko drivera , ali problem ostaje. Slot nisam pokusavao da promenim, ali probacu i to. U krajnjem slucaju promenicu modem, ali prvo da pokusam da resim problem, pa ako nemoze promenicu ga.

Da li ti zvukovi normalno rade na kompu pre nego shto se konektujesh ? Meni se na jednoj mashini desilo da glupi AC97 pravi konflikt sa modemom (ili obrnuto), pa kad kliknem na link (chuje se zvuk) restartuje se komp....reshio sam zamenom modema, drugachije nije moglo....jednostavno je primerak bio "losh" ili shta vec....u pitanju je bio stariji model Agerea...sada su sve sredili, radi chak i na 845E plochama,i po meni su najbolji od ovih krdza..

Zvuk radi normalno, inace imam Creative SB 128 (ovu integrisanu sam iskljucio u BIOS-u)

Menjaj modem nista drugo nece pomoci.
Svi ovi novi lucenti sto dolaze su tesko *ranje zato probaj neki Conexant.

Do skoro (mada mozda i ne tako skoro) je bio No1. Znaci Lucent i samo Lucent.

Samo da obavestim da sam i ja imao isti problem sa spontanim restartovanjem XPa. Mašina radi u W98 bez problema, a XP je sveže instaliran i nema niti gluposti niti virusa, a opet jednostavno se restartuje ponekad, i onda prijavi da se system has recovered from a serious error.
Napominjem još jednom da u W98 sistem radi bez ikakvih problema.

I ja sam u pocetku mislio da je do OS, ali restaretuje se i u XP-u i u WIN 98

radosh je napisao(la):
skini neki antivirus :D

Ali sa svoje masine, pa onda probaj. AVP sa neregularnim kljucevima u verzijama 3.5 3.6 i 4.x zna da napravi lom.

zormanic je napisao(la):
...

Ali sa svoje masine, pa onda probaj. AVP sa neregularnim kljucevima u verzijama 3.5 3.6 i 4.x zna da napravi lom.
U pitanu je Norton, ali probao sam i to. Desava se isto bez obzira bio instaliran ili ne.
Ma skraicu sebi (a i vama) muke i uzecu drugi modem. Nadam se da ce tada biti sve ok. Mada nije mi jasno sta je sa ovim , kakv je to kvar kada on nekada radi Ok, a nekad ne pa se komp. restartuje?

Evo promenio sam modem i prodje i drugi dan bez restartovanja kompa :) Ali u paketu sa modemom promenio sam i napajanje (uzeo sam od 400W) pa je mozda i do toga, ali ipak mislim da je bio modem jer se restartovao samo dok sam na netu a u igrama, filmovima ..... radi super.

DS9 je napisao(la):
Dakle ima problema. Da bi blize saznao sta izaziva probleme, bitno je da iskljucis opciju automatskog restarta kada problem nastane. Za w2k ne znam ali u winXP je Control Panel > System > Advanced > Settings > Startup and Recovery > i dechekiras opciju automaticaly restart.
Nakon ovoga ces kada nastane problem biti obavesten (plavim ekranom), i bilo bi dobro da obratis paznju na to sto tamo pise (bar u prvom redu). Pokazace da je neki fajl izazvao gresku, i samo je pitanje kome taj fajl pripada (pa da onda znamo sta treba da resavamo).

S obzirom da opisujes da se desava dok serfujes, problem bi mogao da bude vezan za drajver od modema ili od graficke kartice. Mada dosta drugih stvari mogu da budu uzrok. Da se meni desava ovo, potrudio bih se da budem siguran da sam stavio i najnovije drajvere za plocu. (4in1?). A takodje bih dobro skenirao HD.
Sad vidim da kazes da je sve dobro funkcionisalo do skoro. Hm, mozda si instalirao nesto novo (staro)... stvarno moz` da bude svasta.

&srecno!

P.S. bar dok ne utvrdis sta je problem, iskljuci eventualno ukljucen screen saver, zvuke dodeljene za odredjene komande i slicnu sminku. Tesko da bi to bio uzrok, ali je umevalo da se desava.

Vrh Dno