Šta je novo?

Zasto mi se PC resetuje u odredjenim igricama ?

Sto kaze u Vrucem vetru, kakvo bre novo te snaslo, krpi, zapusavaj.. sva sreca da jos nesto nije crklo... ama jeste i SSD i integrisana zvucna :ROFLMAO:

Napajanje cu mozda imati za vikend da uzmem da probam, medjutim hteo sam ovaj SSD da zamenim i onako ko zna moze da otkaze kad god, Kingston A400, nisam zadovoljan nikako, relativno brzo je stigao do ovih 84% health, do duse bio je tada kada je kupljen i najjeftiniji tako da mozda i zalba nije na mestu.

Prvo sam mislio da uzmem novi SSD uradim novi sistem i onda da probam ako to ne resi problem da uzimam napajanje negde da isprobam.
Eto dole slike da ne pucam novu temu sta da uzmem od ovoga u ponudi, igra mi posao 120 / 128 ne treba mi veci.. ?

Prilozi

• ssdovi.jpg
    ssdovi.jpg
    141.5 KB · Pregleda: 77
Prvo sam mislio da uzmem novi SSD
Ako želiš ssd od 120/128gb, a da na njemu trpaš i neki gejm idi na veći kapacitet zbog lufta.

Imam isto napajanje kao i tvoje od 1kw, i naravno prosto te tera drugačije da razmišljaš i kažeš sebi, ma nije napajanje, gde ono da bude, ono je jako, ali ne mora da je uvek tako. :)

Probao bih ja tu novi pes da stavim, ali ne krekovani, pa da se proba (pod pretpostavkom da imaš warez varijantu istog).

Setio se još nečeg kad si zadnji put menjao pastu na procesoru? Nekima i to stvara problem. 🤔🤔🤔dolazi do pregrejavanja pa se komp resetuje da ne bi se naravno pokvario.

SSD je samo za sistem i programe...
Nije zbog toga sto je jako, svemu dodje kraj normalno, nego zbog cinjenice da zahtevnije igrice, procesi i stvari rade bez problema, ali dobro mnogo je godina proslo ne bi me ni zacudilo da je napajanje oslabilo i ako nije opterecivano..
Ma kakvi procesor ne prelazi 50, pre oko godinu dana, buduci da je Arctic MX-4, moze to da gura jos..

Meni se desva u Dead by Daylight da mi se igra restartuje jedino kada krene da se ucitava gejm. Grafika je RX 580, napajanje Chieftec CFT 600. Drugar ima identican problem sa gasenjem, ista grafika, napajanje je seasonic neko od 520w.

U ostalim igrama je sve normalno, temperatura predje 70C, nista se ne gasi, samo na Dead by Daylight se ugasi svaki put kada krene gejm da se ucitava i to se ne ugasi "normalno", vec iz nekog razloga ne mogu uopste da upalim racunar, vec moram skroz da iskljucim napajanje na par sekundi i onda kad ponovo upalim, tek tad mogu da pokrenem PC.

Bas mi nije jasno do cega moze biti, grafika se u drugim igrama zagreva daleko vise nego u DbD pa se nista ne restartuje.

Jedino sto mi se uvek pojavi jeste poruka: Default Radeon WattMan settings has been restored due to unexpected system failure

imam slican problem..i uglavnom se desava kada pokrenem neku zahtevnu igricu...manifestuje se tako sto komp pocne da zuji i na ekranu se pojavi sneg(kao kod televizora) dok se komp sam ne restartuje...ne znam ali mi deluje da komp ne moze da podnese igru i onda se sam gasi kako nesto ne bi crklo ...rx560.ryzen 5 1600....danas par puta dok gledao seriju na stremio u 1080p par puta zaredom gasi na taj nacin...

Isti problem sa restartovanjem racunara bez plavog ekrana sa istom grafickom Sapphire RX 580, a na napajanju Evga Supernova 750g2 sam imao do prosle godine. Problem su pravili ekstenderi za kablove za napajanje grafike. Nakom vadjenja istih, nema nikakvih problema.

Izgleda da ta RX 580 zna da povuce mnogo vise struje od deklarisane maksimalne.
Pa se napajanja usere :D

Pa koliko moze da povuce i zasto bas vuce na krvavom PES-u da mi je znati samo.

Probaj underclock grafičke, tipa na 950 mV, gpu na 1100 MHz, memoriju na 1800 MHz. To će malo da rastereti napajanje, čisto da imaš uvid.

Nisam nista uradio povodom napajanja, iz razloga sto sam uradio ovo sto je covek predlozio.
E sada nisam nesto preterano igrao, ali ono sto sam odigrao nije bilo restarta, sto moze vrlo lako da znaci da se problem povukao.
Istestiracu jos u narednih 4-5 dana cisto da budem siguran da nije slucajnost nego da je sigurno tako.

Ja sam i dalje ubedjen da ovo nije problem do napajanja nego do nekog neslaganja odredjenih igrica sa grafickom recimo, nema mi logike da udara ovako samo na odredjenim naslovima, a u nekim drugim mnogo zahtevnijim stvarima radi kao leptir, vidim da se i ostali zale i to mahom na RX seriju. Hmm.

Jedno je sta je zahtevnije za gpu a sta za ceo sistem.
Kod nekih cpu radi u leru ili obratno.
Undervoltovao si gpu = smanjio si snagu i kazes da ne verujes da je do napajanja vec do igre ili sta vec.
Vec ti je receno, takvi instant restarti bez ikakvog log-a iliti narodCki bsoda su znak da napajanje pali samozastitu da se ne spali od preopterecenja, kratkog spoja, sizofrenog napada itd...
Amd je lagao za rx peak power spajkove koje si ti bukvalno odsekao undervoltom a proizvodjaci napajanja lazu za snagu radi prodaje i stavljaju osetljivije zastite da bolje stite komponente losijeg kvaliteta.
Isto sam imao random restarte sa i7, 1080 i novo novcatim Corsair napajanjem iz VS serije. Sutno ga napolje, stavio proverenu Seasonic S seriju i od tada ni jedan jedini restart a ima vec lagano 2 godine i jedino nisam majnovo sa tim racunarom...
Btw i da imas ne kompatibilnost igre sa boga pitaj cim, opet bi dobio bsod tipa kernel_load_fail i sl nerazumljive poruke.
Gledaj da nabavis-pozajmis napajanje i testiras, sve ce ti se samo kasti..

Pa koliko moze da povuce i zasto bas vuce na krvavom PES-u da mi je znati samo.

Nisam nista uradio povodom napajanja, iz razloga sto sam uradio ovo sto je covek predlozio.
E sada nisam nesto preterano igrao, ali ono sto sam odigrao nije bilo restarta, sto moze vrlo lako da znaci da se problem povukao.
Istestiracu jos u narednih 4-5 dana cisto da budem siguran da nije slucajnost nego da je sigurno tako.

Ja sam i dalje ubedjen da ovo nije problem do napajanja nego do nekog neslaganja odredjenih igrica sa grafickom recimo, nema mi logike da udara ovako samo na odredjenim naslovima, a u nekim drugim mnogo zahtevnijim stvarima radi kao leptir, vidim da se i ostali zale i to mahom na RX seriju. Hmm.
meni koliko se desava sa zahtevnim igrama, u pesu retko ali je u zadnje vreme pocelo npr menadzer mi u pozadini a ukljucen mi stramio ili film na bs player-u i samo od sebe se restartuje uvek na isti nacin...pistanje bela sneg slika ...

Probaj da je napajaš grafu sa odvojena kabela, ako koristiš jedan, treba da imaš jedan integrisani sa 2x6+2pin konektora, i dodaj jedan modularni i u svaki konektor u grafi ubaci konektor od jednog kabla, ipak je to Raidmax pa neka je 1000W. Možda padne napon jer je kabel malo tanji nego što treba.

Ništa ne bi falilo da staviš Windows 10, jer taj tvoj 6.1.7601.2.1.0.256.1 (Win 7) već odavno nema podršku a pitanje u kakvom je stanju.

Poslednja izmena:
Ovaj model ima 3 slota da tako kazem za napajanje grafickih, jedan je standardni iz kog idu ostali defaultni kablovi a ostala dva se kace na modularne slotove..
Graficka kartica je uvek bila prikacena na te defaultne da tako kazem, nikada nisam ubo u modularne PCI-e slotove i povezao tako kablom.

Kablovi su dobri i debeli tu nema price, evo sada sam ubo u taj modularni slot, mada ne vidim da li ce to ista promeniti, on vuce 12V granu te vuce.. Ne znam da li ima veze ako se kaci na njih, ali dobro probacu malo i ovako da vidim sta ce da bude.

Može da promeni, imaš i na Raidmax sajtu (tvoja grafa može da povuče preko tog limita), znači imaš dva konektora u grafi, u svaki ubodeš konektor od posebnog kabela, može jedan fiksni i jedan modularni ili dva modularna. Znači druga, treća i četvrta šema dole(nikako ne prva, tj oba konektora na istom kabelu):
Capture.JPG

Ajd pa sad i tu sam kombinaciju stavio pa da vidimo kako ce se ponasati.
Inace ko hoce da se prekrsti nek se prekrsti, ko nece nek ignorise :ROFLMAO:

IMG_8767.JPG

p.s. Mislio sam zbog kablova, samo sto nema zivih ljudi.

Prirodno staniste gremlina :D

Ne vredi ima 2 HDD i 1 SSD, 6 ventilatora, sada jos dupli kablovi za graficku a vec jedni bleje unutra, napajanje nije full modularno da moze da se iscupa sta ne treba + kuciste je jako malo i nema apsolutno nikakav kabl menadzment. Ako hocu da izvadim nesto moram dve komponente da skidam..

Elem, ona intervencija sa dva razlicita kabla u dva PCI-e slota na napajanju nije urodila plodom, na drugom mecu restart.

Ponovo spustim klokove pa probam nema niskakvog restarta moze da se igra 10 meseva, tako da definitivno to je to.

Slucajno nabasao na ovu temu pa da vidim jesi rjesio problem... jesi mjenjao napajanje ili i dalje koristis sa spustenim klokovima?

Drug mi ima slican problem, komp mu ode u sleep kad igra neke zahtjevnije igre. Ovaj problem se poceo pojavljivati kad je uzeo novu graficku (RTX 3060) a ima neku "tempiranu bombu" od napajanja od 600W (3 god. staro)

I ja slucajno vidim temu. Imao sam i ja slicne probleme(random restarti), ispalo je da je maticna. Ona Asus A320 ili kako vec. Cak mi je sprzila i mnogo dobar usb hub.

Imam problem sa kompom, desava se kada upalim igricu i igram od prilike nekih 20 min, ekran pocrni pojavi se,, no signal,,.Posumnjao sam na napajanje ali nije, pustio sam par benchmarka i cpu i gpu neki 30min,komp se nije gasio, temperatura cpu je isla do nekih 81stepem a gpu do 70stepeni,gpu je integrisan vega7, a cpu je Rayzen 7 5700g
Imam problem sa kompom, desava se kada upalim igricu i igram od prilike nekih 20 min, ekran pocrni pojavi se,, no signal,,.Posumnjao sam na napajanje ali nije, pustio sam par benchmarka i cpu i gpu neki 30min,komp se nije gasio, temperatura cpu je isla do nekih 81stepem a gpu do 70stepeni,gpu je integrisan vega7, a cpu je Rayzen 7 5700g
Da dodam, kompjuter ne mogu da resetujem niti da isključim na dugme, jedino mogu direktno na dugme kod napajanja.

Da dodam, kompjuter ne mogu da resetujem niti da isključim na dugme, jedino mogu direktno na dugme kod napajanja.
Vega8*

Isti ovaj simptom sam video na jednom kompu, ispostavilo se da je maticna problem.

Prvo drajveri, hoce i zbog toga
Nije problem softverske prirode. Kako objasnjavas da ne moze da ugasi komp na dugme kad zapuca/pocrni ekran? Tu je nesto vrlo naopako poslo na relaciji maticna-CPU i ostatak sistema.

Bukvalno mi se pre 2 dana desilo isto, u sred Company of Heroes 1 mi se ugasi monitor a sve radi i ne reaguje ninasta osim na dugi pritisak na dugme za gasenje.

Kad sam gledao za sebe bilo je ili PSU ili drajveri, sama grafika ili kablovi - kod mene je bio GPU drajver.

Nije rekao da li ga je zadrzao duze ili ga samo pritiska. Ako ne reaguje na 5 do 10 s drzanja onda je nesto drugo problem.

Spominjao je i reset dugme koje ne mora duze da drzi ;)

Na dva razlicita laptopa sa ryzen 5 cpu,vega6 i 7 gpu ,desava se u chromu na internetu da zamrzne sliku.Pomaze samo gasenje na power dugme.Win 10 ,temperature ispod 65c.Sta bi moglo da bude.

Nazad
Vrh Dno