- Učlanjen(a)
- 18.03.2005
- Poena
- 1,185
Potpuno pogrešno. Sve u Mac-u je isto kao i u drugim PC računarima, isti čipovi, ista štampa, sve sasvim isto uz poneku začkoljicu da ne bude kompatibilno, kako ne bi mogao da stavljaš jeftine PC delove u Mac kada nešto otkaže. Kvalitet Mac-ova je danas u dijapazonu od osrednjeg do slabog, nisu nikakva retkost defektni ekrani, defektna napajanja, defektne baterije. Od svega što su Mac-ovi nekad bili ostao je zajedničko sa današnjim samo atraktivni spoljašnji izgled i paprena cena (doduše mrvicu manje paprena nego pre).
Svi se mi (sem par Apple elitista koji kupuju Apple iz istog razloga zbog kog bogate babetine kupuju džipove) potajno nadamo da će Apple konačno da pruži licencu drugima da proizvode hardver i razvijati samo Mac OS, pa da konačno dobijemo ekvivalent bitke na Endoru, ali nema pojma to da se desi jer sve dok su ljudi spremni da preplaćuju Mac računare, Apple će da sedi tu gde je i bude zadovoljan.
Nisi me razumeo, hteo sam da kažem da Apple prodaje zaokružen proizvod, dakle harver i softver u kompletu, tako da je uvwk avw to mnogo bolje optimizovano i naravno da će bolje da radi, kada se OS prilagođava za par desetina različitih makina, dok Microsoft ni u ludilu ne može svoj OS dovoljno dobro da istestira.
Nisam mislio da poredim kvalitet izrade hardvera, iako se moraš složiti da je ipak na zavidnom nivou i da 99% custom made "kinez" konfi koje se kod nas vrte ne mogu ni da se porede, eventualno neko brand rešenje.
OS je posebna priča i lično sam stava da je filosofija implementacije novih rešenja u OS X-u bliža korisnicima, a kada ovo kažem mislim na de novo korisnike, ne one koji su xy godina radili na Win-u, pa im se sad servira OS X.
U pitanju je potpuno drugačiji razvojni put, a ako hoćeš i potpuno drugačiji izvor.
Dok je OS X u pravom smislu OS, s obzirom da mu je pradeda UNIX, možda prvi, pravi kućni operativni sistem, Win je od starta pravljen naopako i sada se vide posledice.
Win 7 jeste možda najbolji Win do sada, ali za mene je OS X bez premca za ono što radim i ne verujem da ću se ikada vratiti na Win.