Šta je novo?

Zasto je propao Simbian ?

Maestro

Cenjen
Učlanjen(a)
23.02.2013
Poena
169
Da li ste ikada koristili Simbian i šta mislite zašto je ovaj operativni sistem koga je podržavala, većina najvećih proizvođača mobilnih telefona propao ? U temi zašto su propali Pocket PC i Palm za njihovu propast ljudi su uglavnom navodili tri glavna razloga:

1. Neprilagođenost telefoniranju i upotrebi pomoću jedne ruke

3. Nedostatak masovnosti i

3. Visoku cena uređaja

Međutim nijedan od tih razloga ne važi za Simbian koji za razliku od Palma i Windowsa koji su imali kakvu takvu konkurencuju jedno vreme maltene nikakvu konkurenciju nije ni imao. Podsetio bi vas da je većina Simbian telefona za razliku od Windowsa, itekako bila prilagođena telefoniranju a Nokia 3650 je bila ekstra jeftina u odnosu na Windows i Palm telefone.

3650inboxcol.jpg

Poslednja izmena:
To je bar jednostavno, zbog konkurencije, i sporosti kompanije na promene.

Nokijin ******ski menadžment.

Symbian Foundation je bio osnovan sa ciljem zajedničkog razvoja mobilnog operativnog sistema koga bi svaki član fondacije koristio prema svojim potrebama. Onda je Nokia otkupila za prilično velike pare akcije ostalih u fondaciji, postavši jedini vlasnik, što je naravno otuđilo ostale proizvođače. Svi su naravno očekivali da će Nokia onda da punom parom pogura čisto svoj Symbian napred, međutim Finci su bez ikakvog vidljivog razloga rešili da napuste skupo plaćeni Symbian i usvoje MeeGo kao novi OS. Onda ponovo bez ikakvog vidljivog razloga i on biva napušten, a kao dugoročnu strategiju Nokia usvaja Windows, sa očekivanim katastrofalnim posledicama.

Neko će se već naći da pametuje kako su iPhone ili Android touchscreen telefoni uništili Symbian, međutim to jednostavno nije tačno. U vreme kada je Apple tvrdio da vlada svetom smartfona jer se njihov iPhone 3GS prodao u 20 miliona primeraka, Nokijin 5230 se prodao u 110 miliona primeraka i ostao najprodavaniji smartfon do dana današnjeg. Nokijino tehničko odeljenje je odradilo pristojan posao u prilagođavanju Symbiana touchscreen telefonima, ali džabe sve kada uprava kompanije nije želela da promoviše, gura i razvija platformu, već su ga ostavili da polako umre.

Gori operativni sistem na telefonu nisam koristio. Vrlo moguce da je propao jer je neupotrebljiv u poredjenju sa androidom i iosom :)

Neko će se već naći da pametuje kako su iPhone ili Android touchscreen telefoni uništili Symbian, međutim to jednostavno nije tačno.

Nego? Kažeš menadžment je kriv, naravno da jeste, ali da je proizvod zadovoljavao tada rastući trend misliš da nokia ne bi ostala na čelu kolone? Najveći krivac za generalni raspad symbiana su N97 i 5800, zato što iako uspešni po prodaji, pokazali su nespremnost nokie i koliko su uhvaćeni na spavanju. Džaba sve prednosti symbiana kao sistema u odnosu na iOS i android (koje nisu bile male) kada je proizvod bio upakovan da izgleda kao da je trebao da izađe na tržište 2005 godine.

Takođe jako bitno je reći da nokia nikada nije bila trendsetter, oni su bili prvi jer drugih nije bilo. WM je uvek bio niche market, bb van USA nije postojao. Symbian je bio jedini OS koji je bio namenjen "telefonima" i to je ključ njegovog uspeha. Sama nokia nije očigledno znala kako da symbian unapredi, imali su dosta servisa koji su bili ispred svog vremena ali su svi neslavno propali.

Poslednja izmena:
@kruko
Verujem da nisi, posmatrajuci sa ove vremenske distance... 2008/09 a i pre toga, simbijanu nista falilo nije...

Poslednja izmena:
Našao sam koliki deo trzišta je je držao Simbian.

Više od 80 odsto pametnih mobilnih telefona na svetskom tržištu predstavljaju modeli čiji je softver zasnovan na platformi operativnog sistema Symbian. Istoimenu kompaniju formirale su Nokia, Motorola, Matsushita Electrical i Psion. Jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona u svetu - Samsung (verovatno treći po redu), dosad je proizvodio pametne mobilne telefone na bazi operativnih sistema Palm, Windows i Linux. Nedavno se i ova kompanija priključila proizvođačima mobilnih telefona na Symbian platformi, a prvi Samsung-ovi modeli te vrste su SGH-D720 i SGH-D730.

samsung_d720_phone.jpg

http://www.66mobile.com/phones/samsung/Samsung-D720.html

Inace najzanimljivije mi je ono sto se desilo sa Samsungom koji, iako je u to doba takođe pravio Simbian telefone nikako nije uspevao da se meri sa Nokiom a danas je jedan od lidera na trzisu smartfona. Mislim da je jedan od znacajnih razloga za njegovu propast upravo Samsungova pasivnost u pogledu Simbiana kao i njihova i Soni Eriksonova odluka da ga napuste i pređu na Android.

Poslednja izmena:
Velika fragmentacija platforme, razlicite rezolucije, razlicite kolicine memorije, preskupe aplikacije.
Kada razvijas app moras da pravis vise verzija za razlicite uredjaje.
Lose je radio i power managment. Nisu gasili wifi ili 3g kada treba.
Medjutim, procesori nisu bili dovoljno jaki za nesto bolje. Mislim da je prvi iphone imao jaci hw od najjace nokie u tom trenutku.

Velika fragmentacija platforme, razlicite rezolucije, razlicite kolicine memorije, preskupe aplikacije.

Kada razvijas app moras da pravis vise verzija za razlicite uredjaje.

Da ne znam da pricas o Simbianu, pomislio bi da opisujes Android. :d

@kruko
Verujem da nisi, posmatrajuci sa ove vremenske distance... 2008/09 a i pre toga, simbijanu nista falilo nije...

Bio je ok za telefone sa tastaturom, nazalost, ostao je na tom nivou. 2010 sam kupio zeni C5-03 jer voli nokiu (ja sam vec uveliko navikao na android na obicnom wildfire-u) i smorio se koliko je OS retardiran.

Samo jedno-dva pitanja...A zasto je ovo retro? Treba neko da raspali offtopic po temi pa ste smestili u retro :-devil-: ?
Mislim ima lepo citav podforum "» Mobilna telefonija i drugi mobilni uređaji"
Inace sam koristio nokiu 3650 ,zatim n70 i trenutno jos uvek trosim 5800. Nekada je za symbian bilo svacega kao danas za android i nokia se uspavala na lovorikama. Realno ni jedan telefon svojom pojavom nije bio bas najmodernij u datom trenutku ali su nekako nalazili put do kupca.Meni je upotreba androida nekako haoticna , ne mogu da se naviknem ali to nikako ne znaci da se necu navici na njega.

Upravo taj XM 5800 koji pominješ mi je doneo jako puno sreće kada sam ga uzeo. I to u doba kada je na tržištu odavno već bio vladar iPhone 3G.
Strašan telefon. Bukvalno sve si na njemu mogao da uradiš. Superiorna rezolucija ekrana, kamera, office, flash... Sve je to bilo samo plus na odlične funkcije upotrebe telefona (koje današnji pametni telefoni iz nekog razloga izbacuju).
Symbian si mogao da namestiš da radi savršeno. Multitasking je imao! Garmin sa svežim mapama. Milina bila...
Jeste, imao je rezistivan ekran ali je zato imao stylus. Baš je zadovoljstvo bilo surfovati njime. Još kada se sada setim koliko mi je smetalo što potrošim bateriju za dva i po dana :)

Moje mišljenje je da je Nokia ostala zbunjena nakon popularnosti konkurentskih pametnih telefona koji se jednostavno koriste.
Nekako se kod njih podrazumevalo da "smart" telefone koriste napredni korisnici dok za ostale su uvek bili oni jednostavniji (lepi :) ).

Zbunjeni su i dan danas. Mada sam siguran da bi većina nas danas rado kupila njihov Android telefon.

Dovoljno mi je da uzmem svog vivaza u ruke, i u 5 sekundi korišćenja sve mi bude jasno.

Nego? Kažeš menadžment je kriv, naravno da jeste, ali da je proizvod zadovoljavao tada rastući trend misliš da nokia ne bi ostala na čelu kolone? Najveći krivac za generalni raspad symbiana su N97 i 5800, zato što iako uspešni po prodaji, pokazali su nespremnost nokie i koliko su uhvaćeni na spavanju. Džaba sve prednosti symbiana kao sistema u odnosu na iOS i android (koje nisu bile male) kada je proizvod bio upakovan da izgleda kao da je trebao da izađe na tržište 2005 godine.

N97 i 5800 su bili dobri telefoni (dobro, N97 je imao bagovit softver, ali to je valjda apdejtima ispravljeno, ne znam). 5800 sam imao i mogu slobodno da kažem da je bio izvrstan telefon za ono vreme. Zamerke koje su mu bile upućivane su bile u fazonu "jao, mnogo je debeo, jao, plastičan je, jao, nije toliko fensi, jao, ne slaže mi se uz ove cipele...", međutim telefon je radio kao satić i bio sposobna, pouzdana, žilava zver sa trajanjem baterije koju danas možemo samo da sanjamo na smartfonu. Njegovo dobro prihvatanje je pokazalo da su kupci i dalje i te kako zainteresovani za Symbian, međutim Nokia dugo nakon toga nije uradila ništa drugo na polju Symbiana osim što je izbacivala oslabljene verzije 5800 kao nove modele. Kada proizvođač jasno pokazuje da napušta platformu, zašto bi ijedan diveloper želeo da ostane na njoj? Kada razvoj aplikacija prestaje, zašto da krajnji kupac poželi taj smartfon? Platforma koja je mogla još da ponudi je jednostavno bila puštena niz vodu i prepuštena sama sebi. Kada je Symbian konačno postao open-source kako bi se diveloperi zainsteresovali, bilo je kasno, Symbian više nikom nije trebao.

Bio je ok za telefone sa tastaturom, nazalost, ostao je na tom nivou. 2010 sam kupio zeni C5-03 jer voli nokiu (ja sam vec uveliko navikao na android na obicnom wildfire-u) i smorio se koliko je OS retardiran.

Ne radi se samo o tvojoj zeni vec o milionima korisnika sirom sveta posto su Simbain telefoni te godine drzali procentulano najveci deo trzista od svih smartfona. Android ih je po prodaji nadmasio tek 2011 a iOS 2012.

Sinoc na N8 na Belle sistemu, instaliram devojci viber.
Telefon se skroz uspori, navodno ima i slobodnog rama i c: diska (a to je posebna nebuloza, stalno kuburimo sa tim prostorom, nema bukvalno vise kako da se oslobodi prostor, a na mass storage 5gb prazno...) i sad ocekujem da me gadja telefonom i da opet kuka za iphone ;)

ko me terao da kupujem to cudo... i dobro je sto su propali.

Ja sam sa Nokie E72 prešao na Samsung S3. Ovo mi je prvi Android i očekivao sam mnogo više od same platforme s obirom koliko iteracija je do sada preživela. Na žalost u rukama držim bagovitu, preskupu igračku i iskreno žalim što je Symbian umro.

Svaka cast kad mozes e72 na kome je i surf misaona imenica da poredis sa s3.
Mozda smartfon i nije za tebe.

Jedno im se mora priznati novije verzije Simbiana definitivno imaju lepsa imena od Guglovog OS. Mislim sta reci za ime Simbian Belle ciji predhodnik se zvao Ana.

1313696741-download-symbian-anna-for-nokia-n8-e7-c7-and-c601-1.jpg

Poslednja izmena:
Poceli su da kopiraju nacin kojim daju imena symbianu.. A, B, ... Android je stigao do J.
Brw, svojevremeno su Symbian aplikacije bile preskupe. Kad se setim da su trazili po 10-15e za univerzalni daljinac za TV, a danas je na Play Store gomila besplatnih aplikacija koje su mnogo kvalitetnije.
Da li se secate reklama koje je Nokia pokazicala kako ce novi telefon sa symbianom da radi i sta su na kraju prodavali?

Uf kad se samo setim kako je mocan bio moj N95. U to vreme revolucija sto se tice kamere i funkcionalnosti telefona. igre super, aplikacija brdo.

What went wrong Nokia?!? What?

Ja sam imao Nokiu 6260 negde od 2005. godine, i zatim 6110 navigator krajem 2007. ili početkom 2008. Već u vreme kad sam kupio 6110n (najviše u cilju da koristim garmin na njemu) primetio sam da symbian ide u propast. U vreme 6260 mogao sam da instaliram bilo koju aplikaciju bez puno muke. Sa dolaskom novih generacija symbiana krenulo se sa sertifikatima i raznim drugim glupostima koje su komplikovale čak i upotrebu besplatnih aplikacija. Već sa 6110n nisam mogao da uživam kao što sam uživao sa 6260.

E, onda je izašao 5800XM i imao sam priliku da ga dobijem iz Amerike po extra povoljnoj ceni, ali sam odlučio da ga preskočim i da vidim šta će se dalje dešavati. Posle sam uzeo SGS2 i tu je za mene bio kraj symbiana.

Trenutno kao službeni telefon koristim C2-01 jer mi je na 6110n oslabila baterija, ali bih voleo da imam neki E52 kao drugi telefon. Međutim, s obzirom da imam sgs2, taj e52 bi verovatno bio korišćen kao dumbphone. Šteta.

...
...a i mislim da ista tema negde postoji...

ima tema.

znam da sam kacio intervjue bivsih zaposlenih u nokiji - jako je dugacak tekst ali jako lepo i detaljno objasnjava sta se desilo u Nokiji. (nazalost ne mogu da pronadjem link :()

ukratko: falio im je dobar "reziser" (CEO).

kao sto je morbius rekao: "Finci su bez ikakvog vidljivog razloga rešili da napuste skupo plaćeni Symbian i usvoje MeeGo kao novi OS" ... u tom tekstu je opisano zasto se i kako ovo desavalo iz perspektive zaposlenih programera!

Poslednja izmena:
Symbian je propao zbog pojave zvane crowdsource-ing

Šta ti je to crowdsource i kako je uopšte ta pojava uticala na Simbian ?

Nazad
Vrh Dno