Šta je novo?

Zasto igrama hard disk "drlja" kao lud?

Bojan_N

Čuven
Učlanjen(a)
07.11.2004
Poena
650
Prvo konfiguracija
XP 1700+ na Asus A7V266C, 256ddr-a, 120gb Maxtor, i ATI 9200SE 128MB

Dakle u ovim novijim igrama kao sto je bio doom 3 i half-Life 2 hard disk jednostavno je drljao previse tj radio previse toliko je to iritiralo da sam pola half lajfa igrao sa zvukom koji je seckao jer hard i dalje radi. Zbog cega to moze da bude? Ucitavanja su preduga a posebno posle nekog duzeg igranja. Sumnjam u RAM. Sad treba da dobijem novu graficku ATI 9550, da li ce to donekle resiti problem ili... Inace igra kad se ucita radi super ali dotle... znaci kao krene a hard i dalje drlja li drlja to me jako nervira jer onda secka kao luda. Ovako mi windows radi super. Ako je ram, koliko bi mi jos trebalo? I kolika je otprilike cena?

Naravno, malo RAM-a, plus slaba graficka kartica.
Trenutno neki prihvatljivi minimum je 512 MB sistemskog RAM-a (70-80 evra).

Masina ti je generalno slaba, sigurno je do svega po malo. Za danasnje igre ti treba minimum 512ram, 1GB je savrseno. Tu graficku karticu podhitno da menjas (garant su ti uvalili kada si kupovao celu konfiguraciju a ti nisi znao kakva je) jer mislim da na trzistu ne postoji nista gore.

Ako ovo 266c na oznaci ploce znaci da memorija moze da ti sljaka samo na 266MHz onda je i to sporo i mislim da kupovinom samo ram-a neces nista postici.

I ja sam imao ambicije da kupujem samo RAM ali su mi objasnili, a i sam sam shvatio da time necu mnogo dobiti. Ono sto tebi treba (a i meni) je upgrade svake pojedinacne komponente da bi osetio pravi boljitak. Tu mislim na graficku, ram i procesor ali trebace ti i bolja ploca koja podrzava brze memorije.

Ne bih smeo da ti dam savet koja bi pojedinacna komponenta donela najvise dobroga tvome kompjuteru, to cu prepustiti strucnijim ljudima sa ovoga foruma, a ima ih mnogo.

Poslednja izmena:
Ogi. je napisao(la):
Ne bih smeo da ti dam savet koja bi pojedinacna komponenta donela najvise dobroga tvome kompjuteru, to cu prepustiti strucnijim ljudima sa ovoga foruma, a ima ih mnogo.
I treba da prepustis strucnim ljudima, jer si u ovom postu svasta napisao
:crash:

Dodatnih 256MB Ram-a ces u "drljanju" HDD-a itekako osetiti.

Ako ti graficka kartica odgovara u pogledu optimalne rezolucije i koja zadovoljava tvoje potrebe za igranje, nemoj da je menjas. Ipak s' obzirom na sve vise i vise zahtevnije igre, upgrade graficke ce brzo doci na red.

Poz!

Poslednja izmena:
Definitivno je graf.kartica i ja je imam mada nisam probao da igram ni HL2 ni D3 ali NFSU2 radi vrh isto 256 memorije

Memorija ti ovde igra ulogu. Ja igram HL2 na lap-topu sa 256 RAM-a i ATI9200. Kada se ucita nivo, moram da se krecem malo po stazi da zavrsi ucitavanje i onda mogu da igram bez ikakvog seckanja bez obzira na rezoluciju i detalje (naravno donja i srednja podesavanja)

Naravno da memorija igra ulogu. 256MB je nedovoljno i tada HDD "pozajmljuje" memoriju sistemu, tj. swapuje (bese se tako kaze). Kako sada HDD postaje usko grlo, on je non-stop u funkciji i "drlja". Dodatna RAM memorija je resenje problema "drljanja" sto se da i logicki zakljuciti jer HDD ne drlja non-stop vec samo prilikom ucitavanja ili prelaza na drugi nivo.

Graficka kartica ima uticaja na ono sto smo Boyce i ja vec naznacili.

Poz!

Ogi. je napisao(la):
Masina ti je generalno slaba, sigurno je do svega po malo. Za danasnje igre ti treba minimum 512ram, 1GB je savrseno. Tu graficku karticu podhitno da menjas (garant su ti uvalili kada si kupovao celu konfiguraciju a ti nisi znao kakva je) jer mislim da na trzistu ne postoji nista gore.

Ovca jesam.. ali tolika nisam da neznam sta je SE :). A inace ja sam tu konfiguraciju kupio novu pre tri godine.

Inace ja sam 9550 platio pre nekih mesec dana ali sam dobio SE umesto FULL. Sto sam video na prvi pogled (nedostatak cipova) ali posle ubedjivanja sam uzeo i odneo kuci. Posle sam uz pomoc Aide video da je 64-bitna pa sam e vratio ali evo jos me vrte. Sta da radim, ortak preko koga kupujem nece da i da adresu firme gde je uzeo, jer sam ja hteo licno tamo da odem da ih "malo pozurim". Ali kao trebalo bi u ponedeljak da sve bude sredjeno. Nisu mi cak ni vratili staru karticu pa sam od momka koji je ovde poznat kao "Boris Lozac" morao da uzmem njegov stari 9200SE. Koji mi brand preporucujete za 9550?

Boyce je napisao(la):
Memorija ti ovde igra ulogu. Ja igram HL2 na lap-topu sa 256 RAM-a i ATI9200. Kada se ucita nivo, moram da se krecem malo po stazi da zavrsi ucitavanje i onda mogu da igram bez ikakvog seckanja bez obzira na rezoluciju i detalje (naravno donja i srednja podesavanja)

E tacno to se i meni dogadja.

Ma nista. Hvala svima na brzim odgovorima, uvek brzo odgovorite i sve znate... moram da vam nadjem neko tesko pitanje :D. Moracu da vidim RAM da menjam. Imate li neku firmu za preporuku? Naravno 266Mhz-A... ili nemam pojma... mogu li da kupim brzi ram pa da ga utakarim u ovu plocu ali da radi na 266Mhz-a. To bi mi bilo najbolje zbog buduceg upgradea da ne kupujem opet.

Poslednja izmena:
Bojane, ne znam da li si ovca :) , ali sam pomislio da u trenutku kupovine racunara nisi znao sta je SE. 9200 nije ni postojala pre 3 godine. Ja kada sam kupovao svoj prvi "ozbiljniji" PC drugar mi je ugradio 9200 full jer mi je drugar, mislio sam da si ti bio jedna od mnogobrojnih zrtava - u 99% slucajeva, specifikacije za neki hardver koje prodavci daju ljudima koji zele da ga kupe (bar da ja znam) su takve da obavezno sadrze 9200se, znaci najgora kartica koja postoji na trzistu. I ako ne znas - *****'o si se. Samo mi nije jasno zasto to rade.

Sto se ovoga drugoga tice, ne kapiram, ti si njima dao svoju staru karticu, uzeo 9550 (verovatno uz doplatu), vratio si 9550 a oni ti nisu vratili tvoju staru i jos te *****avaju!?!?!????

Joker je napisao(la):
I treba da prepustis strucnim ljudima, jer si u ovom postu svasta napisao

Ok, pametnjakovicu, hajde mi napisi sta sam to netacno napisao u ovom postu. Trebalo je da mi napises sta to nije u redu, a ne ovako, napravis se pametan bez argumenata.

Ja sam se barem potrudio da coveku odgovorim, sto se za tebe ne bi moglo reci. Ne vidim cemu ovakav tvoj nekonstruktivan odgovor.

@Ogi.
Ako ovo 266c na oznaci ploce znaci da memorija moze da ti sljaka samo na 266MHz onda je i to sporo i mislim da kupovinom samo ram-a neces nista postici.
Netacno
I ja sam imao ambicije da kupujem samo RAM ali su mi objasnili, a i sam sam shvatio da time necu mnogo dobiti.
Opet isto
Ono sto tebi treba (a i meni) je upgrade svake pojedinacne komponente da bi osetio pravi boljitak
Netacno

Ogi. je napisao(la):
Bojane, ne znam da li si ovca :) , ali sam pomislio da u trenutku kupovine racunara nisi znao sta je SE. 9200 nije ni postojala pre 3 godine. Ja kada sam kupovao svoj prvi "ozbiljniji" PC drugar mi je ugradio 9200 full jer mi je drugar, mislio sam da si ti bio jedna od mnogobrojnih zrtava - u 99% slucajeva, specifikacije za neki hardver koje prodavci daju ljudima koji zele da ga kupe (bar da ja znam) su takve da obavezno sadrze 9200se, znaci najgora kartica koja postoji na trzistu. I ako ne znas - *****'o si se. Samo mi nije jasno zasto to rade.

Pre tri godine kad sam kupio komp dobio sam GF MX 460, to nisam ni pominjo jer mi nije izgledalo bitno :). A inace posle sam taj MX zamenio za 9200SE jer mi MX nije imao Pixel Shader a to znaci nema igranja RBR-a pa eto, nisam imao kintu iako znajuci da je prspora uzeo sam je i RBR radi... jes da je na mailm detajlima ali radi.

9200 se prodaje ljdima kojima igre nisu mnogo bitne ali ipak zele nesto da igraju. Eto zamisli da sad nema 9200SE-a, ja ne bih ni video R od Richard Burns Rally-ja, jer ne bih imao para za 9200 FULL. Tako da prodaja tih kartca ipak nekom koristi. MX - ovi se vise ne proizvode i tako da cak i neko ko ne zeli da igra igrice ne bih mogao da nadje neku dosta jeftinu karticu vec najmanje 9200 FULL. Mozda je za nekog preskupa.

Ogi. je napisao(la):
Sto se ovoga drugoga tice, ne kapiram, ti si njima dao svoju staru karticu, uzeo 9550 (verovatno uz doplatu), vratio si 9550 a oni ti nisu vratili tvoju staru i jos te *****avaju!?!?!????

Bas tako, a slag na tortu je sto sam sad ja, da bi mi radio komp uzeo od "Borisa Lozaca" 9200SE pa mi je vec bezveze da mu toliko drzim karticu, jer treba da je proda... a boga mi zna i da bude nezgodan kad se naljuti :).

Gledaj to je "krkljanje:" je standardno kod MAxtor diskova.Slusaj posto imas i onako premalo rama , kad igras igrice iskljuci anti-virus jer sam ubijedjen da ti on to proizvodi.Probaj pa javi ;)
Poz...

Bojan Novakovic je napisao(la):
Bas tako, a slag na tortu je sto sam sad ja, da bi mi radio komp uzeo od "Borisa Lozaca" 9200SE pa mi je vec bezveze da mu toliko drzim karticu, jer treba da je proda... a boga mi zna i da bude nezgodan kad se naljuti :).

Udri ti to bre... nemoj da im dozvolis da te tako *****avaju!
Ti prodavci, to su bre dzukele uglavnom, sa njima nema nista na finjaka jer ce odmah nesto da te zavrnu...

@Joker Ovo za plocu sam rekao AKO, znaci nisam siguran da to znaci to, i kupovinom samo RAM-a na takvoj konfiguraciji i sa takvim ostalim komponentama definitivno nece osetiti neke basnoslovne performanse.

Sto se ovoga drugoga tice, odgovor je isti kao i za prvu primedbu.
I tu nema sta da se prica jer je to tako.

A i ovo trece mi je smesno da komentarisem.

Ogi. je napisao(la):
Udri ti to bre... nemoj da im dozvolis da te tako *****avaju!
Ti prodavci, to su bre dzukele uglavnom, sa njima nema nista na finjaka jer ce odmah nesto da te zavrnu...

Ma dzabe kad ortak nece da mi da njihovu adresu inace bi jebali jeza u ledja, a on mi je strava ortak pa mi je glupo da njemu serem.

@Ogi: Stvarno nisi u pravu, RAM je RAM, ako ga ima malo HDD drlja, HDD je sporiji 3000% od nekog 266 RAM-a, kad rama ima dosta, makar i na 100mhz, HDD ne drlja. Znaci - nisi u pravu. Ako igrica zahteva ogroman protok kroz ram (ne kolicinu) onda brzina samog RAM-a igra ulogu, jer ako nije dovoljno brz, igrica ce seckati ili stuckati, ali HDD nece drljati.

@Bojan Novakovic: Najbolja kombinacija bi ti bila, ako imas malko novaca, da taj tvoj modul od 256 pc2100 (ddr266) prodas nekom ko se ne igra, a pasuje mu taj RAM zanekih ~25e, dodas para do ~80e i uzmes jedan modul od 512mb (ddr400) i on ce ti biti dovoljan, takodje, kad budes menjao plocu za neku bolju/brzu ostace ti taj RAM koji ces sada eventualno kupiti.

Graficku radeon v9950 uzmi ASUS, ako nema onda sve sem EAGLE i Club3D (Club3D je generalno dobar, ali trenutno mozes da naletis na skart pa ga izbegni za sada)

Sto se toliko przite da je DDR400 ekstremno brzi od DDR266? Mislim, jeste brzi ali sad da ce sa jednim imati 40 a sa drugim 10 frejmova - to nema veze sa zivotom. Ja se bre jos igram sa SDRAM-om i sta mi fali? :)

Poslednja izmena:
gx-x je napisao(la):
@Ogi: Stvarno nisi u pravu, RAM je RAM, ako ga ima malo HDD drlja, HDD je sporiji 3000% od nekog 266 RAM-a, kad rama ima dosta, makar i na 100mhz, HDD ne drlja. Znaci - nisi u pravu. Ako igrica zahteva ogroman protok kroz ram (ne kolicinu) onda brzina samog RAM-a igra ulogu, jer ako nije dovoljno brz, igrica ce seckati ili stuckati, ali HDD nece drljati.

Ma ko govori o drljanju? Ja sam prokomentarisao situaciju generalno, znaci ako kupi jos ram-a, mozda mu HD nece vise drljati ali isto tako nece osetiti neku ogromnu razliku performansama igre.

Doduse, topic jeste o drljanju....

pa fali ti DDR :) Salim se. Pa nije ekstremno brzi, ali jeste brzi, ako igrica zahteva 1000mb/s mem protoka onda je svejedno jer SDRAM ili DDR266, 333,400....ako zahteva 3000, onda ce sa SDRAM-om ipak malo da zeza....U svakom slucaju od viska glava ne boli (ako se izuzme alkohol)

@OGI: Kako bre nece osetiti razliku ?? Pa ne da ce osetiti razliku, nego ce izdahnuti duboko i reci: NAPOKON ! Bre ti Ogi, samo zbunjujes ljude. KAd HDD drlja igra radi u 2fps svaki prestupni minut zato sto je CPU "zaposednut drljanjem" i ne obraca mnogo paznju na to sto ti pomeras misa ili sto igra oce nesto da uradi...

Poslednja izmena:
Ogi stvarno bi trebalo da iskuliras posle svog prvog posta, mislim u ovom tredu, bar. Ja bas nisam u fazonu da takve stvari govorim user-ima, ali cisto da ti i ja skrenem paznju.
I da odgovorim na pitanje za preporuku za 9550 - uzmi Abit-a, slobodno. Kartu je napravio ASUS, a radi na oko 400 / 600 MHz, sto je odlicno za nesto sto kosta 60-ak evra...

p.s. da se razumemo, radi na 400 / 600 kad se overklokuje, inace je na 250 / 400, ako sam dobro video kad sam namestao neku masinu...

Ogi. je napisao(la):
Ma ko govori o drljanju? .................
Doduse, topic jeste o drljanju....
Vidis u tome je problem, sto objasnjavas nesto sto nema veze sa topic-om. Drljanje ce resiti dodavanjem rama, a ne upgrade svake pojedinacne komponente. Naravno da ce mu komp biti mnogo bolji ako kupi novi racunar, ali taj tvoj odgovor je isti kao kad neko ima softverski problem a neko mu odgovori resenje je format c:

Ok hvala svima na odgovorima. S'obzirom da imam ovaj problem potrudicu se da nadjem negde jos 265 RAM-a, pa cu bas ovde napisati rezultat tog dodavanja. I mislim da ce ta dilema biti resena. Ali naravno verujem u ono sto ste rekli da ce to u sustini resiti problem. Ipak naravno i ogi je u pravu da konfiguracija mora da se unapredi ali kao sto je joker reko to je kao radti format c za neki softverski problem. Hvala svima puno pozdrava

Ne verujem da ces naci 265 :) Sala, verujem da je slucajno.

RAM ce ti definitivno pomoci kod drljanja, u to ne sumnjaj, ali samo kod toga. Ne ocekuj veci fps, to ces dobiti kada ti ovi daju graficku.

Nazad
Vrh Dno