Šta je novo?

Zasto A/VIDEO Receiver??

The Minister

Čuven
Učlanjen(a)
20.09.2000
Poena
619
Razmisljam se o kupovini A/V risivera, ali mi tu nesto njie jasno; kao prvo zasto se zove A/V risiver, a ne samo audio risiver ili suround pojacalo (znam za tuner)??? Da li on treba da dobija i neki video signal, i sta radi sa njim (pojacava ga:))?
Koje sve mogucnosti osim pomenute imaju A/V risiveri neke srednje (ili nize) klase (recimo oko 300 €, gledano na internetu), a koje neki od 1000?
I jos me zanima kakve ulaze podrzavaju tj, da li treba da mu povezem obican stereo, pa ga on obradjuje u 5.1, ili mogu sa recimo 5.1 zvucne karte svaki izlaz da ubodem u A/V risiver, i time dobijem nesto? Najvise me zanima povezivanje kompa sa njim, ali kasnije i sa standalone DVD playerom, i ne znam sta jos moze da se nakaci na njega????
Sledece sto me zanima je koliko im je, generalno, jak izlaz za SUB, i da li je, za jaci sub potrebno recimo dodatno stereo pojacalo (vece snage, samo za SUB)? Kako rade sa starijim zvucnicima, a kako sa recimo rucno pravljenim subvuferom? Da li je preporuka da FRONT i REAR budu isti model, ili marka, ili mogu da budu potpuno razliciti (recimo, za pocetak da mi frontovi budu moji pioneer a rear da uzmem neke slicne, kasnije)?
Otprilike to, ali sam siguran da sam dosta pitanja i zaboravio.
Zamolio bih ko zna (a zna se KO zna:)) da mi malo detaljnije prakticno odgovori.
U krajnjem slucaju moze i link, ako na njemu ima odgovora na sva ova pitanja?
HVALA!!!

'Aj' ja da pokusam....:)

A'V se zove zato sto se na njega moze prikljuciti gomila sto audio sto video uredjaja. Sto se video signala tice (dakle, iz DVD-a, VCR-a ili VideoOut-a sa compa), koliko sam ja video, receiver ne radi nista osim sto ga "prosledi" na zeljeno mesto (TV, comp, VCR...) "zajedno" sa odgovarajucim zvukom.

Prikljucivanje compa na A/V receiver je moguce analogno i digitalno. Naravno, toploti preporucujem dvosmernu digitalnu (S/PDIF) vezu, bilo optickim ili koaksijalnim kablovima (koaksijalni bi trebalo da budu jeftinije resenje). Ako koristis ovakvu vezu, nije ti potrebna 5.1 zvucna kartica, svaka sa S/PDIF ulazom i izlazom radi posao.

A/V receiver obicno moze od obicnog stereo signala da napravi neki kvazi surround...nista posebno.

Ako imas ViVo karticu u racunaru, to je prava milina....sve kombinacije su moguce.

Sto se zvucnika tice, stvari stoje otprilike ovako: pozadinski zvucnici mogu da budu manji i jeftiniji (najcesce i jesu kada se prodaju u kompeltu) i mislim da na njih ne treba trositi neku veliku lovu. Prednji bi vec trebalo da budu bolji, jer veliki deo zvuka (narocito kada slusas muziku) ide preko njih. Centralni zvucnik je IZUZETNO bitan za SurroundSound zvuk na filmovima.

Subwoofer je preporucljivo da bude "aktivan", tj. da ima svoje sopstveno pojacalo.

Poslednja izmena:
Da li je "dovoljan" 5.1 sistem ili ici na 6.1?
Centralni zvucnik, da li treba da je nesto specijalno pravljen ili moze obican 2-osistemski zvucnik? Ne razmisljam o kupovini komplethnih 5.1 zvucnika, zato sto imam zelju sam da pravim sub.
Da li je analodno povezivanje kompa sa A/V-om preko standardnih cinceva? Da li imaju sve cinc ulaze kao i pojacala (gramofon tape, isl.)?
I na kraju, zamolio bih za preporuke za a/v risivere, sto rece covek gore best buy.

Pozdrav,

Moja iskustva,

Ovako, Denon je najbolji receiver u odnosu cena i performansi.
Konkretno najbolji receiver do 550e je Denon 1804 6.1 A/V receiver.
Pre kupovine ovog uredjaja sam poslusao razne Yamahe, Marantze, itd..on je bio ubedljivo najbolji u kombinaciji sa MISSION M53 zvucnicima koji su za tu cenu od 630-680 Eura best buy !
Zatim naravno tu su interkonekcijski kablovi koji znaju da budu jako skupi.
Moja preporuka su monster cable USA i ja koristim njihov koaksijalni kabl za vezu sa DVD-jem,moze i vandenhul. Takodje sam probao i opticki, ali koks. je bio za nijansu bolji.
U svakom slucaju bitno je da je taj kabl dobar. Cena oko 70 $
Onda imas zvucnicke kablove koji bi trebali da idu od 4 kvadrata pa do...ali 4 je sasvim dovoljno za a/v receiver.
Ako hoces stereo pojacalo NAD je najbolja preporuka ili neko lampasko ali to je vec ....
Znaci ja za sad imam samo receiver i dva frontalna zvucnika.
Fali mi jos centralni + subwoofer+ rear za 5.1 zvuk.
Takodje Pioneer 565 je dvd koji fenomenalno radi ,a moze da pusta sve nove formate SACD I DVDA ! Kosta oko 300 Evra.
Njega koristis za filmove, a neki Nad cd player za audio cd-ove (razlika se oseca)

U svakom slucaju www.4audio.co.yu i sve ce ti biti jasno samo dobar sistem izlazi na min.2500 eura !
Sto se tice filmova ova kombinacija razara !
Nad-ovi receiveri su bolji ali su i skuplji!

Dobra stvar je to sto na ovaj receiver vec mozed da povezes gramofon jer ima phono ulaz! Vecini receivera treba neki konvertor!

Ovaj sistem je deklarisan na 6x100watt sto je sasvim dovoljno!
Izoblicenje zvuka - sta je to? :)

Poslusao sam i JBL i HARMAN KARDON kombinaciju - dobro je to, samo ovo je za nijansu bolje!

Mozes me slobodno kontaktirati u vezi svega sto te interesuje !

Pa za sada bih pitao ima li neki jevtiniji risiver, a opet da je dobar?
I da li je tacno, koliko sam ja shvatio, razlika izmedju risivera od 250 evra i onog od 500-700 je samo u izlaznoj snazi, ovi imaju oko 6x60-70 a ovi drugi 6x100 (i vise)?
EDIT:I jos me interesuju online cene A/V risivera kod nas....

Poslednja izmena:
Kao sto rece Stefan 1 ta Yamaha je odlican receiver za te pare.
On je u USA oko 300$, ne znam za nase trziste.

Sto se tice razlike izmedju receivera ja bih voleo kad bi samo snaga bila te koja ih razlikuje, ali nije tako!

Razlike su ogromne (transformatori, dsp procesori, tranzistori, hladjenje, kvalitet elektrolita, d/a konvertori.... more stvari)

Kao sto rekoh www.4audio.co.yu ili radix.co.yu imas telefone pitaj ljude !

Pozdrav! :bottle:

Ima li kod nas NAD i Onkyo risivfera?
Kakav radix.co.yu kad prodaju parfeme, a na 4audio nigde cena....

Pa nazovi ih i pitaj!

RX-V440 bi trebao da je oko 330€

p.s. Kao sto petarst rece, razlike izmedju receivera od 300 i 700€ su drasticne, dok sa daljim povecanjem cene kvalitet raste vrlo sporo.

Verovatno sam se prevario ali firma se zove radix audio pa sad ne znam tacno njihov web!

Nazovi 4 audio!

Kao sto sam ti rekao najjeftiniji Nad je shit u poredjenju sa nekim Denonom.
Jer za isti novac Denon je mnogo bolji!

NAD je sr**e za HomeTeather (jeftiniji modeli), ali je zato u stereo modu zakon, pa ako te vise zanima muzika, znas sta ti je za ciniti...

Inace, zaboravi na pravljenje subwoofera, jer kao sto je neko vec rekao, mora da bude aktivni, a kitovi za samogradnju su VRLO skupi, a i subwoofer ti je najnezahvalnija kategorija za samogradnju - najzeznutije ih je napraviti bas onako kako treba!
Ja sam to resio tako sto sam napravio (dobro ne ja - majstor :)) velike frontove od po 100 litara (netto) sa po 2 8"-ice i veruj mi, subwoofer mi apsolutno ne treba! Sigurno bi sa nekim kvalitetnijim dobio jos malo na dubini, ali su oni >=400€.

Da, nasao sam adresu Radix Audija...
Subwufer i hoce da bude aktivan, tj, imace jedno jako stereo pojacalo samo za njega, a ja koliko sam video mnogi modeli uopste i nemaju "speaker outpup" za sub, vec imaju cinc za aktivan sub (logicno, jer sta nekom boljem subu znaci tako slab izlaz kao za obicne zvucnike(60wati, recimo)).
Za NAD sam procitao da daje najrealnije informacije o jacini izlaza, dok skoro svi drugi objavljuju neke budzene.
Odmah da kazem da nikako ne mogu da dam 500eu za taj risiver, bar trenutno, zato sto planiram pravljenje sub-a i kupovinu zvucnika, ali bih prvo da kupim neki onako, solidan risiver.
Kakvi su Onkyo (kao ime - bas mi se svidja, mnogo vise nego recimo yamaha)? Ima ji Harman-Kardon neke jevtinije modele (do300eu)?
Otprilike ovo je ono sto bih ja da taj A/V risiver ima:
Izlazi za 5 zvucnika + cinc za Sub;
Bilo bi lepo da ima ono za stelovanje crossover frekvencije za sub i, valjda, delay (ako zvucnici ne stoje jednako udaljeni od slusaoca);
Video ulazi/izlazi mislim da nisu bitni (kako kazu ljudi na netu - slika je sigurno bolja ako se direktno povezu 2 komponente nego preko A/V risivera), ali mislim da svi imaju 2 ulaza i 1 izlaz (a neki i vise);
Mislim da je dovoljan i 1 digitalni ulaz (ispravite me za bilo sta ako nije bas tako);
I to je otprilike to...
P.S. Znam da mogu da ih pozovem, ali mi mnogo vise odgovara da koristim internet za to, jer odmah mogu da pogledam sta me zanima, i plus nisam iz BG pa i ne mogu da odem i vidim to samo tako, tako da ako neko zna adresu sa cenama....neka napise.

Garantujem ti da je Yamaha vrlo, vrlo glasna za svoje specifikacije!
Da si mi blizi (sistem je u Vrscu) pozvao bih te da je cujes na mojim Visaton-ima!

Za moju sobu mi je ta kombinacija cak i preglasna pa sam jedno vreme razmisljao i o prodaji, a onda mi je bilo zao s'obzirom koliko sam zezancija imao pri pravljenju zvucnika (cekao sam prvo 4 meseca za frontove, a onda jos 6 za satelite!) pa sam odustao, ali sad se opet neckam jer mi treba lova!

p.s. Yamaha je totalni best-buy sto se tice HomeTeather sistema, ako je to prioritet! Jedino malo kuburi sa stereom, dok npr. NAD, kao sto sam vec rekao puca na tu stranu, a ostali prave kompromise, a svi znamo sta znaci kompromis...

Denon nije los, ali u istom cenovnom rangu ne moze da prismrdi Yamaha-i!

p.s. A i poprilicno je tisi, kod 1603-ke nema ni govora o 100W po kanalu! U poredjenju sa Yamaha-om koja ima 65W, pre bih rekao da je oko 40W!

Koja je to Yamaha, i koliko kosta i gde to?
Da li ima neki domaci sajt koji se bavi testiranjem tih uredjaja?

Moja je konkretno RX-V430, znaci skoro najniza klasa, vise se ne proizvodi, a zamena joj je RX-V440, a sada vec i RX-V450, ali se tek pojavio pa je jos nema kod nas. Cenu sam ti napisao par postova iznad!

Ovako,

Slusanjem razlicitih receivera (nas 5 kad sam kupovao opremu ) smo dosli do saznanja da je DENON majka i to 5 koplja ispred Yamahe (pogotovo u stereo rezimu i najslicniji je lampama)!

To je moje misljenje i misljenje drugih ljudi koji su bili tu samnom!
Sto se tice Yamahe, ona je stvarno dobar receiver za te pare i tacno je da je DENON slabiji u dsp polju za koje ne znam nikoga da to koristi.
Ono kao pustis cd i ukljucis efekat stadiona i kao to je to obicno ******, ali ajde.

www.denon.com

Za svaki receiver imas review negde na netu pa pogledaj.

Samo pogledaj avr 3805 i a1sra i sve ce ti biti jasno kao i naj naj DVD player u tom rangu DVD A11 koji je razorio sve rivale pioneer, sony, yamaha, nad !
Taj review sam citao u nekom hrvatskom mag. mislim da je hi-fi ili tako nesto.

Najbolje ti je da odes i poslusas u 4audio sve sto hoces!

petarst je napisao(la):
...Najbolje ti je da odes i poslusas u 4audio sve sto hoces!

Slazem se! Zvuk je vrlo subjektivna kategorija!

@petarst: Kojeg Denon-a si uzeo?

Sto se tice stereo pojacala, tu mi se definitivno vise svidja Denon-ov "mekani" zvuk u odnosu na Yamaha-u, a sto se tice DSP modova, za stereo zvuk koristim jedino DolbyProLogic II (za neke tipove muzike i za DivX), a za DVD filmove i neke od ostalih. Za efekte tipa stadion i slicno, slazem se da su totalno sr**e!

Dolby prologic II je majka!!!!

Bez njega DIVX je kita!

Na zalost posto sam pukao za sistem za sad 1500 eura imam samo dva fronta MISSION M 53 koji su stvarno boli glava zvucnici za tu cenu naj naj !
Jos kad sam ih napunio peskom ludilo!

Uzeo sam Denona 1804 jer je on za te pare best buy.
Prethodni 1803 je bio ocaj, zato je Denon izbacio ovaj model i kompletno razorio konkurenciju.

Hteo sam ja NAD-a ali 700 evra i kusur je mnoooggooo!

Ostaje mi jos nekih 1000 evra pa da kompletiram mission seriju 5!

Imam ohlenbah zvucnicke kablove 4 kvadrata i to je sasvim dovoljno i monster cable coax koji **** kevu 70$ sam ga platio!

Inace jako se sad nerviram sto sam narezivao cd-ove i to me izludjuje jer na ovom sisitemu original je majka!

Tu jos treba bolje napajanje, APC surge itd...

To je inace sve niza srednja klasa!
ma odlicna je u kojim uslovima zivimo!
pozdrav!

Da, jedino je 1804-ka klasa iznad RX-V430 i 1603-ke, ali mu je i cena zesca!

p.s. Skuplji je skoro 200€, ako se ne varam, tako da nisu za poredjenje! Yamaha pandan je RX-V740, koji je takodje ozbiljnija makina!

petarst je napisao(la):
imam samo dva fronta MISSION M 53 koji su stvarno boli glava zvucnici za tu cenu naj naj !

Joooj, nisi svestan koliko nisi u pravu. Mada, to već može da spada u stvar ukusa, ali nije ni sasvim stvar ukusa.........

Bas bih voleo da cujem moje Visaton-e na tom Denon-u!
Mislim da bi oduvali te Mission-e!

p.s. Cuo sam frontove na NAD C-370, i razboleo sam se!

Visaton - ma odlicno - mora da su bolji od Mission!
Jos jednom DENON je za Yamahu majka i to je to!
U mom cenovnom rangu je 640 i ona je losija od 1804 !!!
Da je bolje posedovati hand made speakers svi bi ih imali, a ne 2% trzista!

Ovako posto se ova diskusija otela u pravcu koji me ne zanima sve sto sam imao da kazem je vec receno.

Poslednja izmena:
petarst je napisao(la):
Na zalost posto sam pukao za sistem za sad 1500 eura imam samo dva fronta MISSION M 53 koji su stvarno boli glava zvucnici za tu cenu naj naj !
petarst je napisao(la):
:d Zvucnici su za te pare ubedljivo najjaci :smoke:

Posedovao sam iste i slusao ih u kombinaciji sa Denon AVR 3802 receiverom,
NAD-om 752 i na lampaskom pojacalu sa 300B lampama - single ended.

Zvuk koji dolazi iz m53 je nepojmljivo dobar za tu klasu zvucnika.
Bas je cvrst i precizan cak i na lampama(dumping factor<3),srednji kontrolisani i bez ikakvog dodatnog kolorisanja.Zvucna slika tj. soundstage i prostornost izuzetna.

Da ne ispadne da puno tupim ima i mnogo boljih zvucnika ali nazalost ne za te pare.

Uostalom treba dobro poslusati i to ako je ikako moguce na vise uredjaja.Zvuk dosta zavisi i od muzickog opredeljenja,tj pravca koji se slusa.Retko koji sistem jednako dobro zvuci pri slusanju jazz-a,klasike,rock-a,techno muzike...Sve u svemu ovo su jedni od najboljih allround zvucnika. :beer: :bottle: :d

petarst je napisao(la):
Visaton - ma odlicno - mora da su bolji od Mission!
Jos jednom DENON je za Yamahu majka i to je to!
U mom cenovnom rangu je 640 i ona je losija od 1804 !!!
Da je bolje posedovati hand made speakers svi bi ih imali, a ne 2% trzista!

Ovako posto se ova diskusija otela u pravcu koji me ne zanima sve sto sam imao da kazem je vec receno.

Iako i ova diskusija opet vuce na ono seljacko "Ciji je duzi/deblji?" moram da prokomentarisem, a tebe pozivam kad god budes bio u blizini Vrsca da navratis i da cujes, pa tek onda da pricas!
Ja sam tvoje (dobro ne bas licno tvoje:)) preslusao i odgovorno tvrdim da uopste nisu ista kategorija sa Visaton-ima! Pri tihom slusanju (pred spavanjac:)) mogu da im pariraju (cak i da zvuce finije), ali kada treba da zagrmi bas, ne mogu ni da im prismrde! Bez subwoofera mozes da ih koristis samo za blues, jazz, soft rock i slicnu muziku. Pusti neki hard rock ili metal na njima i videces o cemu pricam. Uostalom, zar ovde ne pricamo o HomeTeather sistemima. Jel ti uopste osetis (osetis, ne cujes!) eksplozije i grmljavinu basa u filmovima?

Uostalom, da su postojali fabricki zvucnici koji bi me zadovoljavali (u tom rangu cene, zar mislis da bi se uopste zezao oko pravljenja kutija?

p.s. Cisto da se zna, ovde ne govorimo o pravljenim kutijama od po 100 "marki", kostali su me (frontovi) isto koliko i tebe M53 - 600€ - i to zato sto znam coveka!

Jos da napomenem da ovde ne govorim o dizajnu i finalnoj obradi kutija nego o zvuku koji iste reprodukuju!

p.s. Mada mi se dizajn serije M7x, M77x i M78x mnogo vise dopada od "space" izgleda M5x serije! Da budem iskren, najvise mi se dopada dizajn AR Status Sx0 serije, ali mi se zvuk nikako ne svidja, jako "jeftino" zvuci!

OK,
Vidim da je Yamaha best buy (uzgred i u mom gradu mogu da kupim Yamahu), pa me zanimaju razlike izmedju serije 4, serije 5, i recimo serije 6 (valjda su to 440, 540, 640???).
Da se razumemo, znam ja sta je Denon, HK, i ostalo, kada bih kupovao tako nesto ne bih isao na najnzu klasu, nego da kupim nesto kvalitetno...Ali sada, mislim da ce mi ta najniza klasa Yamahe (jel tako da ne postoje jevtiniji risiveri kod nas od Yamaha 440???) zavrsiti posao narednih 3-4 god.....pa kad budem u situaciji uzmem bolje.

Ja imam ovde hand-made zvučnike od 500 Evra. Pre godinu dana me prijatelj zamolio da mu pomognem oko odabira CD playera. Odemo u 4Audio. Bili su u konkurenciji Denon DCD-735 i NAD 521, oba po 240 Evra. Ja sam mislio da ćemo bez greške izabrati Denona, ali....
Sistem na kome smo uporedjivali playere je bio: pojačalo NAD C370 i zvučnici Mission M52, čija je cena 540 Evra za par. Posle 40 minutnog gnjavljenja prodavaca, izabran je NAD 521.
Dok smo izlazili iz radnje, kaže mi Saša: "Ja sam usput na kvarnjaka hteo i da uporedim kako svira taj Mission od 540 Evra, u odnosu na tvoje ručno radjene zvučike, i sada sam 100% siguran - ne pada mi na pamet da kupujem serijske."
Još da se sakupi nekih 650-700 Evra, koliko je planirao, pa da mu uradim 3-way zvučnike.
Razlog zašto je zastupljenost hand-made zvučnika mala je reklama velikih firmi, i nemogućnost ljudi da direktno uporede sisteme. Način na koji većina ljudi bira zvučnike su recenzije i audio saloni. Tu hand-made zvučnika nema, i to je to.

The Minister je napisao(la):
OK,
Vidim da je Yamaha best buy (uzgred i u mom gradu mogu da kupim Yamahu), pa me zanimaju razlike izmedju serije 4, serije 5, i recimo serije 6 (valjda su to 440, 540, 640???).
Da se razumemo, znam ja sta je Denon, HK, i ostalo, kada bih kupovao tako nesto ne bih isao na najnzu klasu, nego da kupim nesto kvalitetno...Ali sada, mislim da ce mi ta najniza klasa Yamahe (jel tako da ne postoje jevtiniji risiveri kod nas od Yamaha 440???) zavrsiti posao narednih 3-4 god.....pa kad budem u situaciji uzmem bolje.

540 se razlikuje od 440 SAMO po broju ulaza/izlaza (ako ti treba vise digitalnih konekcija) + ima i SVHS konekciju (ovo je vazilo za serije RX-Vx30 i RX-Vx20, pa 99.9% vazi i ovde. 640 je vec malo ozbiljnija masina, koriscene su kvalitetnije komponente, ima lepsi, cistiji zvuk na vecoj snazi, a takodje nema nikakvog shuma koji je karakteristican za jeftinije serije svih proizvodjaca sem NAD-a! 740 se razlikuje od 640 po OSD-u. Imas i RX-V340, ali to zaobidji!

p.s. I da se razumemo, i Yamaha ima receivere gornje klase koji kostaju preko 3000€ (RX-Z1 i naslednici)!

Pa da naravno slazem se za bas.
One i nisu projektovane za niske bas frekvencije, vec kao front zvucnici !
HIFI choise im je dao best buy!
Sto se tice reggea i ska kao Punk-a jebu kevu, a tek sa dodatim peskom razbijaju!
Dakle za ostale bas opsege tu je cale koji se podrazumeva da je u sklopu m5 sistema:

ZNACI ZA KRAJ - nema sta da se kaze sve je jasno !

Mission m5as
Tip subwoofer basrefleks
Frekventni opseg (+/-3dB) 28Hz-150kHz
Crossover frekvencija 50kHz-150Hz
Zapremina 52 litara
Impedansa 8 Oma
Snaga integrisanog pojačala 350W po kanalu
Dimenzije (VxŠxD) 580x350x505 mm
Boje crna, beech, rosewood

Prilozi

• m5as.jpg
    m5as.jpg