Šta je novo?

Zastite (OVP, OPP, SCP, UVP, itd.)?

Condor

Slavan
Učlanjen(a)
05.05.2009
Poena
395
Par pitanja u vezi zastita za napajanja, kao sto su: OVP (Over Voltage Protection), OPP (Over Power Protection), OVP (Over Current Protection) i sl.:

Da li se ove zastite odnose samo na ulaz u napajanje (iz spoljne mreze), ili ce reagovati i pri internom preopterecenju, tipa, preopteretis napajanje prejakim potrosacima - da li ce ono reagovati u ovakvim situacijama i iskljuciti se (OPP) ili to nema veze sa ovim zastitama?

Jos jedna stvar koja me zanima da li se 8-pinski PCI-e konektor moze koristiti kao 6-pinski (poznato je da su 2 pina fizicki odvojena)?
Kontam da je to sasvim regularna situacija, ali ipak da provjerim...?

Odnosi se na izlaz. Tj ako povuces previse struje, ili se napajanje pocne pregrevati trebalo bi da se iskljuci...
Ako su vec odvojili ta 2 pina, znaci da moze (Kao oni konektori 20+4 za plocu).

Znaci, teoretski, ako bih prikljucio grafiku koja je prejaka za konkretno napajanje, ne bi trebalo da bude havarije (ni po grafiku ni po napajanje), naravno za slucaj kada postoje navedene zastite (OPP ili OVP)!
Nadam se da ovo radi i u praksi... ;)

Hvala, zevs!

Teoretski da, ako ima sve te zastite, ne bi trebalo da mozes uopste da ga spalis. Praksa tezi teoriji... :)

Znaci, teoretski, ako bih prikljucio grafiku koja je prejaka za konkretno napajanje, ne bi trebalo da bude havarije (ni po grafiku ni po napajanje), naravno za slucaj kada postoje navedene zastite (OPP ili OVP)!
Nadam se da ovo radi i u praksi... ;)

Hvala, zevs!

Ja sam jednom kratkospojio izlaz napajanja i ono se odmah ugasilo (OCP). Ako ti se desi da napajanje bude preoptereceno, samo ga treba iskljuciti iz mreze na 20tak sekundi. Naravno, to uglavnom vazi za krstena napajanja ;)

Vrh Dno