Šta je novo?

Zastita privatnosti u firmi

Kako ćeš ti znati da li je naškodilo firmi ako nisi pogledao sadržaj poruke?
Mislim daj stvarno.....

Mnogo toga se promenilo, zakoni, propisi, tesko se dolazi do profita, beskrupulozna konkurencija, ljudi sve lakse dolaze na ideju da izvrse prevaru, itd itd, sve je to prouzrokovalo da kompanije koriste sve sto im je na raspolaganju da zastite svoje interese.
Mnoge velike kompanije u Srbiji su citale i citaju facebook chat, lync komunilaciju, mail-ove, ... zaposleni su dobijali otkaze zbog toga (naravno sadrzaj komunikacije nije bio odgovarajuci za kompaniju)

Није ово ништа случајно, имао сам баш овакву ситуацију у фирми где су интернет и локална мрежа врло важна ставка. Донео тип флешку да среди неки документ, каже кући му комп не дозвољава да отвори јер има вируса па донео у фирму јер се ту не буни. И онда одједном ... не сећам се, беше неки бронко или слично, пуна фирма штеточине. Срећа па сам одмах приметио и успео да средим пре него је било штете. Наравно, никаквих последица по поменутог, само су се сви смејали том његовом резону. А није једини, већина је тако радила. Зато је и све ту где јесте. Не мора шеф да чита мејлове (мени не би могао и да хоће) али ако већина не зна где је граница безбедности за фирму, онда нека приватне преписке оставе за по кући.

Pre par godina, puštenje u pogon sistema upravljanja i nadzora nekog bitnog, važnog i komplikovanog procesa (zadržaću diskreciju), cela mreža je zatvorena bez konekcija sa spoljašnjošću te nema ni virusne zaštite ni firewall-a, svi to znamo i nema zayebavanja sa tim računarima, kad' dođe neki lik, skroz druga firma, iz druge priče, sa flash-kom u rukama i pita: "treba nešto da odštampam"... Jedna iz telekomunikacija (zovemo ih inače, telekomplikacije) kaže, evo, mislim da je ovaj (računar) na onom (štampaču). Ubode ovaj flešku pre nego što je neko od nas video šta se događa... I... šta da vam pričam.

Imali smo posle ideju da nalijemo epoxi smolu u USB portove. :D

Poslednja izmena:
Tim gore...za takve stvari, telefon ili tablet, ako vec mora.

Ali pomenuti su i mailovi, pa sam se na njih konkretno osvrnuo.

Ovo meni stoji u svakom emailu,poslatom od strane šefa,kao prevoznik ja sam isto tako obavezan da poštujem to a i isto tako mogu da zakonski odgovaram ako nešto zabrljam,radi se o firmi Cimos Citroen
Znači nisam zaposlen kod njih ali radim za njih,i isto tako me kači ta odgovornost (mada neznam šta bi se tu moglo prodat drugoj firmi)

,,This e-mail and any files transmitted with it are confidential and intended solely for the use of the individual or entity to whom they are addressed. Please notify the sender immediately if you have received this e-mail by mistake and delete this e-mail from your system. If you are not the intended recipient you are notified that disclosing, distributing or copying of the contents of this information is strictly prohibited.
All reasonable precautions have been taken to ensure no viruses are present in this e-mail.,,

Nije niko ispred nikog, sustina je da se igra otvorenih karata. Jel ti sve objasnjeno, jesi dobio na papiru - to su uslovi saradnje - oces / neces.

Ma salio sam se malo, tako je u svim sistemima i uredjenjima. Jeste, predoce ti kako a na tebi je da prihvatis ili odbijes. Ali pravis kompromis, nije to fer odnos. Problem je u tome se vremenom situacija pogorsava za radnika, prava koja je prethodno imao iscezavaju. Donose se novi, po njega nepovoljni zakoni. Mozda sam u zabludi i sve nam je bolje na globalnom nivou, ne samo u Srbiji. Neka me neko razuveri ukoliko nadje vremena.

Delimicno si u pravu. Sve ide protiv ljudi, bili oni radnici ili manji preduzetnici, a u korist vecih firmi i bogatijih pojedinaca.
***, imali smo lepih... 5 minuta u evoluciji kada je bilo obratno :D

Nazad
Vrh Dno