Šta je novo?

Zapucavanje (epox-a???)

mikac

Slavan
Učlanjen(a)
09.04.2004
Poena
319
Imam jedan problem. Odnosno, danas sam shvatio da imam
problem. Iz cista mira, radio je winamp, racunar se resetovao,
krenuo da dize sistem pa opet reset, pa opet, pa onda krece
da pisti "ploca". Ugasim kompjuter, i onda je sve proradilo.
Ista stvar mi se desila pre 5 dana, ali sam mislio da je do
WinXP-a(SP1), pa sam se posluzio ghost image-om ali ocigledno,
nije samo u tome problem. Kada mi je ploca stigla pre jedno
mesec i po sistem se skucao, jednostavno krene da dize
sistem i zakuca se na welcom(tada sam mislio da je problem
u Sp2). Jos jedna stvarcica, comp.. se restartovao i kada
sam pokusavao da instaliram Easy CD Creator 6.0. sa CD-a
Sve je pocelo sa novom( drugom) 8rda+ 2.2. Najcudnije
je sto sam prekjuce 24h vrteo Prime95 Blend test, sa
Bartonom 1837@2200 bez greske,sa alociranih 450MB
ram-a i prioritetom 9. I ostali testovi su pokazali maksimalnu
stabilnost sistema.
Cela konfiguracija je:
Barton 2500+, epox8rda+ 2.2, 2*256 DDR400 Twin MOS(50D)
Saphire R9600Pro Fireblade, DTK 400W, Maxtor 40GB.
Asus CD-RW 5224A
Cela prica se onosi na neoverklokovanu masinu,
tj. uzrok sigurno nije pregrevanje.
Cini mi se kao da postoji u problem komunikaciji
ploca HDD, CD-RW, pitam se da nisu negde
prelomljeni kablovi, da li moze to da bude uzrok.
Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Mozda je problem u memoriji, mozda je neispravna, a mozda se ne slaze sa plocom. Posto vidim da imas dva modula, probaj da izvadis jedan da vidis da li ce raditi stabilnije, posle probaj opet isto sa drugim modulom.

Pazi taj, twin mos je vrlo diskutabilna memorija, mada ako prolazi 24h prime problem koji imas moze da bude ili do hard diska koji je poceo da brljavi (nista cudno za Maxtor 40gb - pretpostavljam da je Diamond8).

Znas kako, hoce Prime95 da radi OK, a da se masina spuca posle par minuta neke zahtevnije igre.

Ja ga vrteo 8h, usao u Hitman3 i kad sam hteo da izadjem u win - BSOD.

ista stvar se desila mom ortaku. ispostavilo se da je kabl za CD bio losh. otkachish kabl sistem se digne, stavish kabl (prikachim CD) spuca se kod wellcome, frizuje mi misha i kraj. inache su IDE kablovi koji dolaze uz Epox po meni loshi, vetj su mi se dva raspala. a shto to spucava win XP - to mi nije najjasnije

drfedja je napisao(la):
Pazi taj, twin mos je vrlo diskutabilna memorija, mada ako prolazi 24h prime problem koji imas moze da bude ili do hard diska koji je poceo da brljavi (nista cudno za Maxtor 40gb - pretpostavljam da je Diamond8).

Podeli sa nama tvoja saznanja o Twin MOS-u. Memorija kao ima For Life garanciju. Planiram da uzmem 2x512, pa bi mi znacile dodatne informacije.

Najverovatnije je problem što se memorija ne slaže sa pločom. Pisalo se već na kilometre o Epox-u, koji se nećka s kojoj će memojoj OK da radi. Ali, pre nego što probaš drugu memoriju, flashuj bios. Nakon toga, probaj sa tom memorijom u single channel. Možda radi u single channel, a u dual pravi probleme.

Vezano za TwinMOS & EpoX,jeste da je nekakav sitni OC
u pitanju ali je priblizno sa onih 200MHz o kojima autor
thread-a govori ....

2 x 256MB value , ne znam tacno cipove , zalepio sam hladnjake.
Epox-i (3 x 8RDA i 2 x 8RDA+) 210 MHz stabilno
cas 2.5-2-3-11
Abit-i (1 x NF7-S i 1 x NF7) 220MHz stabilno
cas 2.0-2-3-11

U svakom od slucaja voltaza na maximum-u tj 2.93v
(realno malo manje) za EpoX i 2.9v za Abit.

Nije bas merodavno da na osnovu samo 2 moja modula
donesem zakljucak za sve TwinMOS module , ali na tri moje ploce
i po jednu od kuma i druga ..... za EpoX definitivno mogu da tvrdim
dole napisano.

Ne bih rekao da je TwinMOS los vec ponavljana prica EpoX je izbirljiv.
Abit-i izvlace i iz V-Data memorija vise nego EpoX.
Sto se tice plavih ekrana,resetovanja ni na jednoj od 3 EpoX-a nisam imao
problema , kao ni moj kum i drug.

Mikac , pusti memtest86 i obrati paznju posebno na cuveni test 5.
Ako tu nesto ne radi kako treba ili olabavi setovanja , ili povecaj voltazu
za memoriju .......
Naravno ovo je samo hint , a problem moze biti i u necem drugom vezano
za tvoj komp.

Mihha je napisao(la):
Podeli sa nama tvoja saznanja o Twin MOS-u. Memorija kao ima For Life garanciju. Planiram da uzmem 2x512, pa bi mi znacile dodatne informacije.
Memorija je krsh nevidjeni, ne kazem to samo ja, ima na ovom forumu jos ljudi koji su svedoci da je predstavnik TwinMOS-a pricao kako svaka memorija pravi greske :d To se narocito odnosi na onaj Duall Chanell Kit.

Inace, nekompatibilan je sa svim zivim plocama :d
Jedino ako mislis da uzmes TwinMOS Twister, onda je to vec ok. izbor. Za ove ostale module specificna je nekonzistentnost u kvalitetu, skart, u smislu da memorija jednostavno ne zeli da radi kako treba. Mozda ce ti sa TwinMOS-om raditi vecina stvari, ali ako Prime puca na memorijskom opterecenju, sigurno ce ti se negde ispoljiti ta nestabilnost.

drfedja je napisao(la):
Memorija je krsh nevidjeni, ne kazem to samo ja, ima na ovom forumu jos ljudi koji su svedoci da je predstavnik TwinMOS-a pricao kako svaka memorija pravi greske :d To se narocito odnosi na onaj Duall Chanell Kit.

Jedino ako mislis da uzmes TwinMOS Twister, onda je to vec ok. izbor. Za ove ostale module specificna je nekonzistentnost u kvalitetu, skart, u smislu da memorija jednostavno ne zeli da radi kako treba. Mozda ce ti sa TwinMOS-om raditi vecina stvari, ali ako Prime puca na memorijskom opterecenju, sigurno ce ti se negde ispoljiti ta nestabilnost.[/QUOTE
Meni ta ista memorija na istoj epox-ovoj ploci radu super.Inace,dok sam kupovao racunar,za svaku memoriju i svaku plocu mi je pola govorilo da je uzas a pola da je super.Isto je vazilo i za Epoz rda+ 2,2 i za twinmos-sad mi je drago sto nijesam poslusao one koji su ih kritikovali,jer bar u mom slucaju za to nema ama bas nijednog razloga.Pozdrav

Momci, hvala na savetima. Evo kakva je
situacija. Prvo sam promenio plocu( treci
8rda+, opet ista prica, krece da dize sistem,
spucava se...). Dalje, skinem rezac, isto.
Sada mi je trenutno u racunaru GF MX 460,
isti slucaj. Najvise sam sumnjao na memoriju,
pa sam zato stavio Kingstona, ali mi se danas
opet racunar restatrovao.
Kako se manifestuje problem?
Prvo je bilo problem kod dizanja sistema.
Krece da dize sistem i restartuje se. Pre neki
dan mi je puca Serious Sam. Jednostavno se
ugasi racunar. Najcudnije je sto se computer
restartuje kod defragmentacije harda. Nekoliko
puta prodje dobro, i onda se spuca. Evo juce
sam stavio kingstona i pomislio da ce sve biti o.k.
pokrenem defragmentaciju i sve prodje dobro.
Posle nekog tumbanja po disku ponovo pokrenem
defragmentaciju, i restart. Powermax kaze da je
hdd ispravan. Sto se tice Twin Mos memorije,
cinimi se( bar ovi moduli koje ja imam), da je to
sasvim korektna memorija, mozda nije za neki
zastok oc ali je sasvi korektno radila na 200MHz
FSB-a, sa 2-3-3-11 setovanjima( naravno nije bog
zna sta ali za cenu ovih modula i nije lose).

Poslednja izmena:
Najverovatnije napajanje, a verovao ili ne, hoce opasno da zaj**ava kad je IDE kabl neispravan.

znaci ostaje HDD, napajanje i procesor, stavi drugi hdd na probu, pozajmi od nekog na jedan dan, prmeni kablove (ako nemas kupi jedan IDE kabel, ko zna kad ce ti zatrebati) ako nije ni to, proveri napajanje, pokreni neki program koji ocitava temperature i napone i ima opciju pracenja i logovanja napona pa u trenutku gasenja sistema moze da zabelezi interesantne stvari koje kasnije mozes da pogledas i analiziras, naravno proveri kolko se i da li se napajanje greje, probaj njega da zamenis sa nekim drugim, makar nekim fortonom ili jnc-om... :wave:

zoran l je napisao(la):
drfedja je napisao(la):

Jedino ako mislis da uzmes TwinMOS Twister, onda je to vec ok. izbor. Za ove ostale module specificna je nekonzistentnost u kvalitetu, skart, u smislu da memorija jednostavno ne zeli da radi kako treba. Mozda ce ti sa TwinMOS-om raditi vecina stvari, ali ako Prime puca na memorijskom opterecenju, sigurno ce ti se negde ispoljiti ta nestabilnost.[/QUOTE
Meni ta ista memorija na istoj epox-ovoj ploci radu super.Inace,dok sam kupovao racunar,za svaku memoriju i svaku plocu mi je pola govorilo da je uzas a pola da je super.Isto je vazilo i za Epoz rda+ 2,2 i za twinmos-sad mi je drago sto nijesam poslusao one koji su ih kritikovali,jer bar u mom slucaju za to nema ama bas nijednog razloga.Pozdrav
Verovatno si imao srece da te "nabode" dobar primerak. Masa modula koji su dolazili su bili poluispravni. Mislim konkretno na 256MB jednostrane module koji nisu Prime95 prolazili ni na 133 Mhz. Mozda je jos ljudi nabolo dobre module, ali definitivno postoji nekonzistentnost u kvalitetu sto nikako nije odlika vrhunske memorije. TwinMOS nazalost ne moze da ispostuje ni najobicnije standarde, kakve postuje recimo jedan KingstonVR, koji radi na svim plocama.

mikac je napisao(la):
Momci, hvala na savetima. Evo kakva je
situacija. Prvo sam promenio plocu( treci
8rda+, opet ista prica, krece da dize sistem,
spucava se...). Dalje, skinem rezac, isto.
Sada mi je trenutno u racunaru GF MX 460,
isti slucaj. Najvise sam sumnjao na memoriju,
pa sam zato stavio Kingstona, ali mi se danas
opet racunar restatrovao.
Kako se manifestuje problem?
Prvo je bilo problem kod dizanja sistema.
Krece da dize sistem i restartuje se. Pre neki
dan mi je puca Serious Sam. Jednostavno se
ugasi racunar. Najcudnije je sto se computer
restartuje kod defragmentacije harda. Nekoliko
puta prodje dobro, i onda se spuca. Evo juce
sam stavio kingstona i pomislio da ce sve biti o.k.
pokrenem defragmentaciju i sve prodje dobro.
Posle nekog tumbanja po disku ponovo pokrenem
defragmentaciju, i restart. Powermax kaze da je
hdd ispravan. Sto se tice Twin Mos memorije,
cinimi se( bar ovi moduli koje ja imam), da je to
sasvim korektna memorija, mozda nije za neki
zastok oc ali je sasvi korektno radila na 200MHz
FSB-a, sa 2-3-3-11 setovanjima( naravno nije bog
zna sta ali za cenu ovih modula i nije lose).
A da nisi mozda posumnjao na "posrnulog" Bartona, koji se povremeno glupira na tim radnim taktovima ? Doduse Prime bi ti pucao garantovano. To prilicno asocira na napajanje, izduvane kondenzatore itd....

Poslednja izmena:
jedno pitanjce, a poshto je u pitanju Epox 8rda+ nije ni offtopic:
ortaku dolazi do chudnog problema, kada igra razlichite igrice, desi mu se da mi9sh i tastatura kao da prestanu da rade. on posmatra shta se deshava na ekranu - znachi sve i dalje radi i pomera se mish, ali ne reaguju klikovi na mishu ili komande sa tastature. npr. kada igra DRvsAK poshalje jedinice u napad, i u nekom trenutku kao da gleda filmic, ne mozhe da izdaje komande. do pre neki dan mu je sve OK radilo. neshto mu se zabrljavio winXP, pa je uradjen system restore.
mala napomena, procesor je Barton 2500+ default, na temperaturi oko 62 stepena pri punom radu. memorija 2x256MB DDR400 CS2.5 (ne znam makera), i grafichka MSI FX5200 sa 128MB.

hvala unapred

Delija je napisao(la):
Najverovatnije napajanje, a verovao ili ne, hoce opasno da zaj**ava kad je IDE kabl neispravan.
ovo je gotovo sigurno posustalo napajanje!

drfedja je napisao(la):
Verovatno si imao srece da te "nabode" dobar primerak. Masa modula koji su dolazili su bili poluispravni. Mislim konkretno na 256MB jednostrane module koji nisu Prime95 prolazili ni na 133 Mhz. Mozda je jos ljudi nabolo dobre module, ali definitivno postoji nekonzistentnost u kvalitetu sto nikako nije odlika vrhunske memorije. TwinMOS nazalost ne moze da ispostuje ni najobicnije standarde, kakve postuje recimo jedan KingstonVR, koji radi na svim plocama.
Moze biti i to,mada opet,taj KingstonVR je toliko ljudi ispljuvalo...Mislim da vecina komentarise komponente subjektivno,uzimajuci u obzir svoje favorite i donoseci lose zakljucke na osnovu jednog loseg iskustva.Ne govorim konkretno o tebi,ali je cinjenica da o svakoj komponenti postoje super i uzasna misljenja,gotovo uvijek.Sto se tice TwinMos-a,meni radi,ostalo mi je manje vazno.Pozdrav

Tacno tako!
Jedno veliko "UUUAAAAAAAA !!!" za KingstonVR! :d

Promenio sam IDE kablove, pa napajanje, i sve
po starom. Na kraju je dosao na red hard, prebacio
sam ga na drugu masinu,na kojoj je poceo takodje da
brljavi sistem. Najcudnije je sto sve testove u
Powermax-u prolazi, Full test, burn in test u vise
prolaza, i kaze da je sve u redu. Da li moze da bude
u pitanju softverski problem. U pitanju je DiamondMax 8
( 6E040L0) star oko godinu i po. Pretpostavljam da,
ako je je elektronika u pitanju, da relativno lako mogu da
nadjem istu.

Poslednja izmena:
mikac je napisao(la):
Promenio sam IDE kablove, pa napajanje, i sve
po starom. Na kraju je dosao na red hard, prebacio
sam ga na drugu masinu,na kojoj je poceo takodje da
brljavi sistem. Najcudnije je sto sve testove u
Powermax-u prolazi, Full test, burn in test u vise
prolaza, i kaze da je sve u redu. Da li moze da bude
u pitanju softverski problem. U pitanju je DiamondMax 8
( 6E040L0) star oko godinu i po. Pretpostavljam da,
ako je je elektronika u pitanju, da relativno lako mogu da
nadjem istu.

mikac ja ti se divim !!! :wave:

Zao mi je sto ranije nisam video ovaj thred. I meni se potpuno ista stvar desila sa jednom masinom. Hard je bio delimicno neispravan. Masina je vrtela i Prime i Memtest i goldmemory i sve... I opet je dolazilo do spucavanja. I to nije bilo pravila. Hard je prolazio PowerMax, ali se na kraju ispostavilo da je on bio nesipravan. U odredjenim trenutcima jednostavno povuce mnogo struje i sve se spuca. Ne znam da li bi sistem sa takvim hardom spucavao da je u masini neko bolje napajanje. Uglavnom, umeju maxtori da prave ovakva sra..a.

Pozdrav

Toma37 je napisao(la):
Zao mi je sto ranije nisam video ovaj thred. I meni se potpuno ista stvar desila sa jednom masinom. Hard je bio delimicno neispravan. Masina je vrtela i Prime i Memtest i goldmemory i sve... I opet je dolazilo do spucavanja. I to nije bilo pravila. Hard je prolazio PowerMax, ali se na kraju ispostavilo da je on bio nesipravan. U odredjenim trenutcima jednostavno povuce mnogo struje i sve se spuca. Ne znam da li bi sistem sa takvim hardom spucavao da je u masini neko bolje napajanje. Uglavnom, umeju maxtori da prave ovakva sra..a.

Pozdrav

okey recite vi meni kako ja da utvrdim dal me stvarno hard *****ava ako prolazi i taj powermax? imam slican problem - samo se restartuje mada retko, na preko nekoliko masina na poslu sa maxtorima + nforce2 + barton 2500-2600+ + napajanja razna recimo chiftek 360w. i stvarno moze da bude disk jer sam promenio 3 iste masine a svoj disk i dalje zadrzavao i rastura me.
Nadjoh na google da uncheckiram u nekoj win->jebadi... "automaticaly restart" da bih video plavi screen koji mozda moze da pomogne.
kako da ga nateram da se spuca, jer ovih dana nije nijednom?

blue screen

i ja sumnjam na maxtora ... evo jel se vidi? sta je ovo? a desilo mi se kad sam se najmanje nadao - prethodne noci je vrteo prime i winamp ...

Prilozi

• shot.gif
    shot.gif
    26.4 KB · Pregleda: 78
Ovako, preinstalirao sam sistem, stavio osnovne(proverene)
programe, napravio ghost image i krenuo u eksperiment.
(Inace, Antipatriota-o, imam Fat32). Rezultati su sledeci.
Sve normalno radi dok ne stavim Roxyo Easy creator 6.0.
Cim sam ga instalirao spucao mi je racunar. Takodje, neka
verzija Alcoholl 120%(krekovana) je davala slicne simptome.
Cak sam probao sa starijin IDE (nforce, mislim 4.24,trenutno
drzim 4.27), sve isto. Sada,sam vratio winXP Sp2, bez tih
programcica, i nekoliko dana radi bez ikakvih problema,
idu igre normalno, masina radi vrlo stabilno. Treba da prodje
malo vremena, pa da donesem neki konacan sud.
Rekao bi da je pre u pitanju nekompatibilnost odredjenog
softvera i nforce2 drajvera, i da to daje te probleme,
mada mi je sve vuklo na hardver.No, opet kazem, tek za
nekoliko dana cu moci da ocenim da li je sve o.k.
Antipatioto, i meni se pojavljivao takav plavi ekran,
a sto se tice aplikacija koje su obarale sistem, probaj
sa Ad-aware 6.0. Taj program mi je iz drugog prolaza
(obicno) obavezno ubijao masinu. Sada, sve normalno
radi. Zakljucak, proverite prvo softver, da se ne bi zezali
kao ja, da promenite sav hardver pa da dodjete do
zakljucka da nije u tome problem. Inace, moje iskustvo
sa powrmax-om je da je to poprilicno pouzdan program,
tako da ce tesko neispravan disk da ga uspesno prodje.

Poslednja izmena:
mikac je napisao(la):
Kada mi je ploca stigla pre jedno
mesec i po sistem se skucao, jednostavno krene da dize
sistem i zakuca se na welcom(tada sam mislio da je problem
u Sp2

glupo pitanje, a da li si uopshte reinstalirao sistem kada si promenio plochu?
nema shanse da ti winXP proradi normalno posle promene ploche, tj. spucavatje se bash na "wellcome".

IzNoGooD je napisao(la):
glupo pitanje, a da li si uopshte reinstalirao sistem kada si promenio plochu?
nema shanse da ti winXP proradi normalno posle promene ploche, tj. spucavatje se bash na "wellcome".
ja JESAM uspeshno promenio sistem i to sa nforce2 na via - ne pitajte zasto ni kako, znaci ima sanse - mada priznajem nije proradilo sa via na nforce - budjavi XP za razliku od win98 koji guta sve zivo ... i radi bez reinstalacije drivera - je nikakve drivere za nforce nisam ni stavljao !? a ni naknadno za viju - mozda je do toga !? znaci spucava mi se i sa vijom!?
neka jebada nastaje sa fat kombinacijom pod XP... mada meni nije tako drasticno - jedva ga nateram da se spuca !? i kad se spuca, spuca se na totalno nepredvidivom mestu nekad i pri pomeranju misa ...

Nazad
Vrh Dno