Šta je novo?

Zaplena robe---Šta učiniti?

^^Ok, malo sam bio revoltiran ovim navedenim dogadjajem pa sam prenaglio.Ne mislim bukvalno brojku 100, ali mozda ja volim da imam 10 dvd rezaca recimo ili 5 lcd monitora.Znaci li to da sam ih ukrao? Necu da cuvam ni racune, ni papire (recimo) i treba li da strepim da ce komsija da me ocinkari da ja to imam.Kao u SSSR-u ako imas nesto vise od 2 odma dojde NKVD da bije i oduzima.Izvinjenje za offtopic ali se uvek nekako setim veselih Amerikanaca sto sve imaju x10.Vole ljudi.Kod nas zbog jedne sumnjive stvari lome, gaze i unistavaju sve ostalo.Kakvo crno postovanje privatne svojine kod nas, ovo je tamni vilajet.

U međuvremenu, ako neko ima još neki predlog, može da ga izloži
Jedini predlog koji mi pada na pamet jeste da nikada vishe ne kupujesh polovnu stvar bez papira.

Prosto je...pogotovo ne laptop...To je toliko ochigledno kao i n95 8gb za 150e prvi vlasnik smorio sam se majke mi sve u fullu al pazi u potpisu HITNO :trust:

Jedini predlog koji mi pada na pamet jeste da nikada vishe ne kupujesh polovnu stvar bez papira.

Prosto je...pogotovo ne laptop...To je toliko ochigledno kao i n95 8gb za 150e prvi vlasnik smorio sam se majke mi sve u fullu al pazi u potpisu HITNO :trust:

Pa jeste to, ali kad čoveku prođe 5 ljudi minimum dnevno kroz kuću i 4 od njih napravi neku zamenu, onda teško da svi imaju papire. A ni čovek koji je prodao laptop nije znao da je kraden...

E pa onda ne bih ti bio u kozhi. Znam da je teshko u danashnje vreme ali kada se vecj bavish tim stvarima onda bi trebalo da imash 4 para ochiju shto mu znachi komada 8 i ne bi trebalo nishta da ti promakne.

Zhao mi je shto chitam ovo :( Posavetuj se sa advokatom, on cje sigurno znati bolje i konciznije da ti da savet nego da chitash neke brute force komentare ovde jer svi mi bi najradije nekome....

A to nije znao...super kada nije znao shto ga onda prodaje ? Trange frange ? Kako njega onda nisu uhvatili ????

E pa onda ne bih ti bio u kozhi. Znam da je teshko u danashnje vreme ali kada se vecj bavish tim stvarima onda bi trebalo da imash 4 para ochiju shto mu znachi komada 8 i ne bi trebalo nishta da ti promakne.

Zhao mi je shto chitam ovo :( Posavetuj se sa advokatom, on cje sigurno znati bolje i konciznije da ti da savet nego da chitash neke brute force komentare ovde jer svi mi bi najradije nekome....

A to nije znao...super kada nije znao shto ga onda prodaje ? Trange frange ? Kako njega onda nisu uhvatili ????

Pošto je sve ovo ipak javno...recimo samo da čovek nije držao robu kod kuće...

ajd' obavesti nas o daljem razvoju stvari. iz cisto edukativnih razloga

..naravno

Dobro si ti jos i prosao. Cesto prvo biju pa onda postavljaju pitanja. Tesko da ces bilo kakovu odstetu od njih izvuci.

Bez imalo oklevanja i razmisljanja, pravo mesto na koje ces se uputiti je zakonitost, konkretno unutrasnja kontrola u ulici 29-og Novembra. Oni se bave svakim problemom koji policija napravi, pogotovo zbog onog oduzimanja robe na nacin na koji ti je oduzeta bez ikakve dokumentacije da je oduzeta. Idi tamo, okreni telefonom, a 988 ces im naci broj, pomoci ce ti ljudi sigurno...

Ova tema je samo dokaz da je dobro što savetujem svojim poznanicima da ne kupuju kradenu robu ili robu sumnjivog porekla.Možda te niko nikada ne poseti, a opet, možda ti sledeći dan bane policija u kuću.

Zato uzmeš lične podatke od prodavca ako ti je roba sumnjiva.

Aha. Dace ti sigurno.
Kao sto napisa neko, ne kupuj robu sumnjivog porekla. Da li je vredela zarada od 200€ za svo maltretiranje. E, Srbijo...

Kao sto napisa neko, ne kupuj robu sumnjivog porekla. Da li je vredela zarada od 200€ za svo maltretiranje.
Ubo si poentu. Nemoguće je da nije znao da je roba kradena, ali je želeo "easy money". A možda su mu namerno uvalili taj laptop kako bi imali razloga da upadnu na gajbu pošto su čuli da radi sa kradenom robom. I na kraju namerno ošetili robu koju on nije mogao da dokaže da je njegova računima, garancijama. Kako bi se uzeo upamet.

Samo da ne pomisli neko da pravdam policiju, svakako sam protiv toga. Ali eto dao si im povod da upadnu i naprave to što su napravili. A mislim da će ti teško poći za rukom da naplatiš štetu jer ne možeš da dokažeš poreklo tih komponenti, kao ni da su komponente bile ispravne. Jedino što eventualno možeš je da ih ganjaš što su zaplenili robu bez zapisnika i što su upali u gajbu bez naloga (mada sumnjam). Ali je sve moguće.

Nekom pilikom pre desetak godina par likova mi ponudi da otkupim neke komponente uz to tražili pare po tržišnoj vrednosti robe. Ne sumnjajući da je kradena ja im rekoh da donesu da vidim šta nude možda uzmem nešto. Kad su doneli samo sam se nasmejao kao da je fap gazio po štampaču, kućištu, pločama, karticama, kablovi na sve strane. Kažem im nosite to na otpad a oni što u čudu, pitam iz kog ste kontejnera to izvukli. Kada su mi odgovrili ostao sam bez reči, a odgovor je bio sledeći: Ma marnuli smo iz neke zgrade sa trećeg sprata a da ne bi iznosili kroz hodnik da nas neko vidi, izbacili smo kroz prozor.

Možda je i ta tvoja roba tako prošla pa posle krivi mali plavi indijanci.

ma preterujete debelo, sta vi mislite kako se na zapadu radi??
pa postoji ebay tamo je hit preprodaja polovne robe i ljudi zaradjuju 1000x puta vise nego ovde neki sitan diler (naravno ako je posten)
sta vi mislite da se tamo ne krade i da se kradena roba ne kupuje???????

Naravno da postoji tržište kradene robe, siva ekonomija itd. Samo je tamo manje izraženo nego kod nas. Ali svako ko radi sa kradenom robom, švercije robu... jednostavno u startu mora da se pomiri sa time da će mu se pre ili kasnije desiti da neka od državnih službi dođe i oduzme zatečene količine takve robe plus sankcije za delo, prekršaj. Ili se ušlihtaš njima tako što pevaš druge pa tebe ne diraju dok ne nađu bolju pevaljku.

Naravno da postoji tržište kradene robe, siva ekonomija itd. Samo je tamo manje izraženo nego kod nas. Ali svako ko radi sa kradenom robom, švercije robu... jednostavno u startu mora da se pomiri sa time da će mu se pre ili kasnije desiti da neka od državnih službi dođe i oduzme zatečene količine takve robe plus sankcije za delo, prekršaj. Ili se ušlihtaš njima tako što pevaš druge pa tebe ne diraju dok ne nađu bolju pevaljku.

ti zivis u nekom utopijskom svetu?

ja sigurno mogu kazati da vani ima vise kradene robe nego kod nas.. a sto se tice ko radi sa time ....... e pa kod nas sa ukradenom robom pretezno radi policija i carinici!

Ubo si poentu. Nemoguće je da nije znao da je roba kradena, ali je želeo "easy money". A možda su mu namerno uvalili taj laptop kako bi imali razloga da upadnu na gajbu pošto su čuli da radi sa kradenom robom. I na kraju namerno ošetili robu koju on nije mogao da dokaže da je njegova računima, garancijama. Kako bi se uzeo upamet.

Samo da ne pomisli neko da pravdam policiju, svakako sam protiv toga. Ali eto dao si im povod da upadnu i naprave to što su napravili. A mislim da će ti teško poći za rukom da naplatiš štetu jer ne možeš da dokažeš poreklo tih komponenti, kao ni da su komponente bile ispravne. Jedino što eventualno možeš je da ih ganjaš što su zaplenili robu bez zapisnika i što su upali u gajbu bez naloga (mada sumnjam). Ali je sve moguće.

Nekom pilikom pre desetak godina par likova mi ponudi da otkupim neke komponente uz to tražili pare po tržišnoj vrednosti robe. Ne sumnjajući da je kradena ja im rekoh da donesu da vidim šta nude možda uzmem nešto. Kad su doneli samo sam se nasmejao kao da je fap gazio po štampaču, kućištu, pločama, karticama, kablovi na sve strane. Kažem im nosite to na otpad a oni što u čudu, pitam iz kog ste kontejnera to izvukli. Kada su mi odgovrili ostao sam bez reči, a odgovor je bio sledeći: Ma marnuli smo iz neke zgrade sa trećeg sprata a da ne bi iznosili kroz hodnik da nas neko vidi, izbacili smo kroz prozor.

Možda je i ta tvoja roba tako prošla pa posle krivi mali plavi indijanci.

NE kapiram hoces da kažeš da sam znao da je roba ukradena? To je u svakom slučaju preglupo reći.. Uostalom ovo mi je prvi problem takve vrste... A ova rečenica
"Nemoguće je da nije znao da je roba kradena, ali je želeo "easy money". A možda su mu namerno uvalili taj laptop kako bi imali razloga da upadnu na gajbu pošto su čuli da radi sa kradenom robom. I na kraju namerno ošetili robu koju on nije mogao da dokaže da je njegova računima, garancijama. Kako bi se uzeo upamet"; samo govori o tome da nisi pročitao moj prvi post. Svoje frustracije leči na nekom drugom mestu...

Da ponovim još jedanput, sa tim čovekom sarađujem već duže vreme i znam da nije ni on zano da je roba kradena. Laptop sam platio po standardnoj dilerskoj ceni za tu robu, znači ništa jeftinije. A ROBA KOJA JE OŠTEĆENA JE IMALA GARANCIJU. Asus ploča koju sam pomenuo da su mi vratili u prvoj turi, je imala garanciju u Hrvatskoj i CPU Q6600. Ploča je kod bench korisnika Solomobg i trebao sa da mu pošaljem i još neke komponente, ali to je ostalo na tome.

Uostalom, advokat je angažovan. U petak treba da dobijem detalnjnije informacije (šta god to da znači)

Ajde sad ponovo.Ne bih da ti stajem na muku, ali ako dobro kapiram, tvoj drug je dilovao računare na crno, što je samo po sebi prekršaj.Advokat će morati dobrano da nategne naše i onako nategnute zakone da bi tvog druga izvukao iz sosa u koji je upao.
Moram da priznam da mi je malo sumnjivo da neko ko ne zna da je laptop kraden za 2 sata isti već preproda dalje.

Btw, ko piše sa tog naloga, pošto je originalni post za druga a ovaj zadnji je u prvom licu?

u ovom zemlji ljudi non stop dokazuju kako su zlobni.... pa po vama bi ceo ebay sigurno bio za goli otok?????

Darko. Ja i Villy (Villy - Vili , Da- Darko, Man - Čova ----isti komp) smo imali uloženo u robu. Kao što sam rekao, advokat je uzeo stvar u svoje ruke, dobar prijatelj, pa ćemo videti šta će dalje biti.

Ovo kao podvojena licnost :)

Javi sta se desilo.

Ovde se dobije metak kad prodjes kroz crveno tako da si i dobro prosao.Ko nije imao posla sa nasim Mup-om ne zna kako stoje stvari...Ipak nadam se da ces nekako uspeti da vratis bar deo stvari.

Zato uzmeš lične podatke od prodavca ako ti je roba sumnjiva.

Mali je off - ali ja sam imao jako interesantnu situaciju pre dve godine u firmi.

Dosao mi klinac/tinejdzer i hoce da proda "svoju" Logitech namunjenu tastaturu.
Zaboravio sam sad model tacno - ali tastatura je bila jedna od onih >50eur .

Ja mu kazem da ne otkupljujemo polovne komponente, ali da (pazite sad pakleni plan) mogu eto da mu otvorim internet nalog sa desetak sati na njemu ako je bas zapeo da ostvari razmenu (vrednost nesto tipa 250din). VIdim da je klinac mutan i kontam sad ce da zapali - kad on iz keca "E super taman sam mislio da visim na netu - to ce dobro da mi dodje". Little sucker ;)

I nista uzmem ja njemu sve podatke za otvaranje novog dialup naloga. Znaci kompletno legitimisanje, telefon, adresa, JMBG i isti dan pozovem inspektora iz lokalne stanice na informativni razgovor.
Kaze pojavili su se klinci koji bas ono aktivno "rade" tehniku pa da pripazimo ako se pojavi sumnjiva roba.
Ja ga pitam imas li listu ukradene robe - on mi pokazuje - kad ono izmedju ostalog i ova Logitech tastatura :d

Rekoh, vi bi mene opusteno mogli staviti na platni spisak (nije dzaba nadimak Srga Robocop :d ), jer mozemo ako hoces sad odmah da pozovemo malog "distributera". Ispostavilo se da je u pitanju bila ekipa koja je krala po stanovima i firmama, a posle koristila klince da zavaljaju ukradenu robu.

Mislim nisam u fazonu da mi je drukara srednje ime, ali posle nemilog dogadjaja koji sam sam imao i tog osecaja da ti je neko narusio privatnost - nevezano za vrednost stvari koje su ti nestale, nikako ne mogu da opravdam lopova.

Realno, nije valjda da stvarno verujete da je neka roba super jeftina zato sto je liku koji je prodaje bolesna baba pa treba hitno da joj kupi lek ili slicno?
U 95% slucajeva je direktno ili posredno kradena roba - a na vama je da prihvatite odgovornost ako vec hocete da se igrate.

Onaj ko je smislio onu: "Ko ne plati na mostu..." je izgleda stvarno bio zen master ,)

Realno, nije valjda da stvarno verujete da je neka roba super jeftina zato sto je liku koji je prodaje bolesna baba pa treba hitno da joj kupi lek ili slicno?
U 95% slucajeva je direktno ili posredno kradena roba - a na vama je da prihvatite odgovornost ako vec hocete da se igrate.

Onaj ko je smislio onu: "Ko ne plati na mostu..." je izgleda stvarno bio zen master ,)

Ja sam laptop satellite L300-1AM koji kosta oko 450E platio 380..nije bila neka povoljna cena...na osnovu toga niko ne bi pretpostavio da je reč o kradenoj stvari...*** Prodao sam ga za 400E...

Poslednja izmena:
Ako je vama sumljivo samo u trenucima dok vam neko nudi robu po strasno povoljnoj ceni, mene cudi sta bi bilo da vam ponudi kradenu rodbu po normalnim cenama. Tada niko ne bi sumljao ni u sta, jel? :p
Zapitajte se...
Na kraju krajeva, u zivotu mozemo da budemo sugurni samo u jedno: sve sto ima pocetak ima i svoj kraj.
:)

Poslednja izmena:
Ma razumem ja tvoj slucaj - zato sam i napisao da je post offtopic na samom pocetku.

Problem i jeste sa popularnom robom koja se najvise krade (lapovi i mobilni) jer se tu desava da roba promeni jako veliki broj kupaca tako da se u najvecem broju slucajeva ni ne moze otkriti pravo poreklo. Mahom se ovde prodaje tehnika koja je "oslobodjena" sa nekog inostranog lagera, a da najvise nayebe onaj poslednji koji je takvu robu kupio.

Pogledajte samo oglase sa robom bez garancije koja je navodno iz USA ili je stigla od tetke iz Nemacke... Cena je niza od standardne i primamljiva - ali realno nikad ne mozes znati da li je ista ipak negde "deknuta".

Samim tim sto si nesto kupio za kesh od nn lica a ne legalno u prodavnici - preuzeo si na sebe odredjeni rizik.
U tvom slucaju se nazalost desio najgori moguci scenario koji moze da zadesi jednog dilera hardverom.
Rizikovao si za 20eur i dobio shtetu od par stotina evra + mrlju na dosijeu ;)

Ocekivati da ce panduri da budu pazljivi dok budu rasklapali tvoje komponente dok ih mazu ko zna kakvim pomadama ne bi li dobili otiske, DNK ili bilo kakvo drugo zadovoljenje svog CSI tripa - i nije bas realno, a na tebi se slomilo koplje.

Pitanje ostaje samo sada ako krenes u lov na vetrenjace - da li ce ti to uopste doneti neku finansijsku/moralnu satisfakciju ili ces opet nekome da zgazis na zulj.

To jedino ti mozes sam da odmeris - svi ostali nasi komentari su na ovoj temi tipicna trla-baba-lan-po-netu proseravanya.

P.S.
Svi mozda osim onog Manicevog - on ipak malo bolje poznaje sistem "iznutra" ;)

Ovde se dobije metak kad prodjes kroz crveno tako da si i dobro prosao.Ko nije imao posla sa nasim Mup-om ne zna kako stoje stvari...Ipak nadam se da ces nekako uspeti da vratis bar deo stvari.

Ne nije se dobio metak zbog prolaska kroz crveno, vec zbog borbe sa sluzbenim licem, kojem je pokusao da oduzmes oruzje. Ti verovatno opravdavas i gazenje saobracajaca na raskrsnicama, jel da. Kao neki dan na Banjici, gde je bila guzva, a 3 bilmeza iznervirani, izadjose iz kola, otese oruzije policajcu i cao.
Ili cuvena prica o onom navijacu. Jos ce da ispadne da policajac kome je taj hteo da ugura baklju u usta, morati da mu se izvini. Policajac je imao sva legitimna prava da upotrebi oruzije i sta bi tada bilo_Opet kriv. Znaci, kako god okrenes, policajac je kriv.

To sto gledate u americkim serijama, kako su policajci pod kontrolom, malo morgen. O tome moze da pise samo onaj koji zivi tamo. Skupe se 3 policajca, umlate crnca u istoj toj demokratskoj drzavi i nikom nista.

Odosmo u off.
Nema lake love i neka svako snosi , muski, posledice.

Ma ovde (a verujem i ne samo ovde) su isti i panduri i kriminalci. I treba se čuvati i jednih i drugih. Ja uopšte ne pravim razliku, jer je realno i nema.

Ovde se panduri pokažu samo kada treba bacati suzavac na ljude, kada ih treba ubijati batinanjem (što su pokazali pre godinu dana u Beogradu), a kad treba pomoći ljudima, naravno, nema ih nigde.

A što se tiče konkretno ovog slučaja... kapiram da ima ljudi koji dosta kupuju/prodaju polovne stvari, i realna je mogućnost da ti nekad neko ponudi nešto što je kradeno. Zato mislim da bar kad su laptopovi u pitanju uvek treba kupovati isključivo one sa originalnim dokumentima. To je ipak neki stepen garancije da je roba legalnog porekla. Mom laptopu je odavno istekla garancija, ali svejedno čuvam i nju i račun, jer možda ću sutra hteti da ga prodam, a verujem da bi kupcu značilo da dobije originalne papire. Isto tako verujem da nisam jedini koji tako rezonuje. Zato pamet u glavu... nije vredno ispasti svakakv i imati veliko maltretiranje i ponižavanje zbog 100 evra.

Mislim da je tema skrenula s puta malo...Uzmi advokata,nekog boljeg,znace sta da radi.U principu,prvo se pokusava vansudski poravnati,a onda se podnosi tuzba sa pokretanje postupka.Ima instanci koje ce to resiti,cak verujem i uspesno,ako ti budes obezbedio valjane dokaze.Jer jedno od nacela po kojima rade sluzbena lica i sama uprava(MUP i ostala uprava) jeste da svu stetu koju pricine moraju da nadoknade.Nisi ih smeo pustiti da ti odnesu stvari bez potvrde,niti da ti vrsljaju po objektu bez naloga,to je tvoja greska.
A Borab,sto se tice tvog izlaganja,u principu u pravu si,samo gresis da je pandur na utakmici smeo da vadi pistolj.Nije smeo,jer se nije prvenstveno ni legitimisao,bio je u civilu,a njegovi pretpostavljeni su u sustini najveci krivci sto je on zavrsio tako kako je zavrsio.Uros Misic jeste kriv i niko to ne osporava,niko ne trazi da on bude oslobodjen,ali on jednostavno nije kriv toliko da mu kazna bude 10 godina!

Nazad
Vrh Dno