Šta je novo?

Zaplena racunara u Kraljevu?!

Poštar

Slavan
Učlanjen(a)
27.01.2005
Poena
455
Malopre mi rece jedna zena knjigovodja da u Kraljevu ide
inspekcija po firmama i zaplenjuje racunare bez licenciranog Windowsa!
Ima li ikoga iz Kraljeva da ovo potvrdi?

Mislim, od takvih komentara mi je muka. Pa kako nije, zamisli da ti uđu u firmu i oduzmu računare, katastrofa.

Ono jes. Zamisli da neko "iskopira" tvoj rad ? Ili da neko bane u neku firmu i ukrade projekat? Katastrofa, zar ne ?

Naravno da je to neprijatno, ali to tako ide. Ti uzmi i stavi Linux ako neces da koristis Win i gotovo. Dokument o legalizaciji je potpisan jos 2001. ako se ne varam i tad je to bilo reformski i gle cuda poceo je da se sprovodi.
To tako mora ici i gotovo. Naravno da je neprijatno ali vremena za prelazak na legalne varijante, bilo linuxa bilo windowsa je itekako bilo. I znalo se da ce brzo doci taj dan kad ce krenuti po firmama kontrole. Sta je tu cudno ? Jos uz sve ove presije iz sveta koje dolaze mene cudi da to nije krenulo mnogo mnogo ranije

npetar je napisao(la):
Ono jes. Zamisli da neko "iskopira" tvoj rad ? Ili da neko bane u neku firmu i ukrade projekat? Katastrofa, zar ne ?

E ovo je druga prica. No svako bi trebao da redovno svoje radove bekapuje na eksterne medije i da ako dodje inspekcija jednostavno ne dozvoli da mu se oduzme racunar pre nego sto on to bekapuje i obrise sa tvrdog diska

Ja mislim da je prica provala. Ima da pokupujem fioke za hard diskove ako je tako i da ubodem u svaku radnu stanicu u firmi, pa kad ulete, samo ce biti "ne, mi ne koristimo racunare" :d. Serveri su i ovako u prostoriji koja je pod kljucem stalno.

Inspekcija je krenula i u igraonice u metrou, vlasnici su privremeno zatvorili igraonice zbog "renoviranja" ali su ih zatvorili jer su culi da je krenula inspecija, sad stavljaju licencirane igre i sisteme, cuo sam da ne zaplenjuju racunare nego naplacuju kaznu od 40.000din po racunaru sa ilegalnim softverom... Ovu pricu sam cuo od par ortaka koji stalno "vise" u Kgb-u

Nešto se slično desilo sa igraonicama u Velikoj Plani i Smed. Palanci. Naravno sada opet rade, ali im je izbor igara naravno poooodosta sužen (Heroes 3, Counter S. i možda još jedna ili dve). Bilo je nagoveštaja da se proveravaju i prodavnice računara, jer navodno skoro svaka reže igre i filmove. :zgran: :D Tako da sad radi lap-top sa originalnim Win Me-om...doduše na Germanskom :S: , ali šta je tu je. Mada ljudi ozbiljno, stvrno je bilo vremena da se organizujemo, isprsimo sa 100€ i kupimo Win XP. Open office (ili PC Suit) je skroz korektan, još par free programčića (antivirus, firewall, pregled i obrada sličica...) i woala. Eto legalne mašine za firmu...a kući radi već šta hoćeš. Pa ne moramo baš poslednji fotošop i korel da držimo na računarima gde radimo. A to što rad koji si radio na nelicencirano softveru ne možeš da prodaš(ne mislim kod nas), to je plus.
Pozdrav. :wave:

Ortak iz Kraljeva, direktor jedne od najvećih PC firmi tamo, kaže da je priča delimično tačna. Zatvorili su dve igraonice...

Danas dok sam chekao da pocne utalkmica Partizana, RTS2, na dnu ekrana citam vesti kako su u Pirotu zatovrene sve igraonice a oprema je zaplenjena... ja nemam stav prema ovome. Ispravno mi je i jedno i drugo. A ne kao neki koji su se gore potpisali, sto to osudjuju a znaju sta imaju u racunaru... ;)

I ovde u Valjevu su zatvorili 3 igraonice koliko sam cuo. Nisam bas upoznat sa svim tim, jer nikad nisam ni isao u njih, ali carshijom kruze glasine. Tacne ili ne, vreme ce pokazati. A da li mogu oni da upadnu u privatni stan i da provere sta je legalno, a sta ne?

Ako posaljiu Skaldera i Moli da reshavaju sluchaj, savsta je moguce, pa chak i da upadaju u stan... ;)

A da li mogu oni da upadnu u privatni stan i da provere sta je legalno, a sta ne?
Samo ako postoji 'opravdana sumnja' da se u stanu obavlja neka neprijavljena delatnost koja donosi prihode, pošto su kontrole u nadležnosti privrednih inspekcija (tržišna, finansijska, poreska...).

Majstor^Zivota je napisao(la):
Ako posaljiu Skaldera i Moli da reshavaju sluchaj, savsta je moguce, pa chak i da upadaju u stan... ;)

E pa neka ih i posalju, valjda ce razotkriti one gremline koji se toliko puta spominju u topicima o hardverskim problemima.

@ZorMi: Hvala.

Ako nekog znate , imam 5-6 originalnih XP - ova . Drzao sam igraonicu i izgleda mi dzabe kupovao originale - do pre 6 meseci niko nije proveravao softver. Raspitao sam se i moze da se napravi ugovor o koriscenju, na taj nacin moze nekom da se resi problem, a ja se oslobodim necega sto niko nije hteo da kupi sa racunarom .

Ma odlicno! Zatvaraju igraone a sta je sa drzavnim firmama?
Pre par dana sam bio u jednoj i pitase me nesto oko win-a. A ja njih: da li imate legalnu kopiju?
Pojavio se osmeh na licima uz jedan komentar: odakle nam a i sta ce nam?

Kao ponosni vlasnik farmerica "Levis" prizvedenih u Novom Pazaru ,pochinjem da strahujem na me na ulici na startuje inspekcija i oduzme "piratske" pantalone.Naravno inkriminisana roba po zakonu mora biti oduzeta.Ok to shvatam. Ali sta ako me na drugom coshku sacheka uniformisano lice i pritvori zbog shirenja nemorala odnosno shetanja u gacama? Gospodo da se razumemo, zakon je zakon i mora se poshtovati.
Nadam se da ce drzava izaci u susrtet nashem "napacenom" narodu tako sto ce davati povoljne kredite za nabavku softvera (world of warcraft na 12 mesecnih rata prim.aut).

Hvala na paznji

U tome i jeste problem: zakon se primenjuje selektivno!

Kako se primenjuje selektivno ?
Pa ne mogu istog dana u istom trenutku sve sto je nelegalno da zatvore.
Vi ste bili u drzavnim firmama koje nemaju legalan Win i hvale se time (bio sam i ja). Takodje bio sam u drzavnim firmama gde je banula inspekcija i ojadila ih. Nema pravila.

Oko ulaska u stan - ne moze niko da ti udje bez sudskog naloga, a da bi se to dobilo mora da postoji prijava protiv nekoga o intenzivnoj zloupotrebi autorskih prava i slicno. Dakle niko ne moze tek tako da ti udje u stan

Sto se igraonica tice inspektori vrlo rado zazmure na nedostatak originalnih igara, uglavnom se samo pazi na original Win. Info iz prve ruke od jednog od vlasnika igraonica ispod Wooka.

Niko nema prava da ti oduzme masinu zbog nelegalnog softvera vec samo da ti naplati kaznu sto koristis nelegalni na istoj... to je kao kada bih ja prekoracio dozvoljenu brzinu na putu ili vozio sa celavim gumama i oni mi oduzmu auto ;) Smesno.

a kao sredstvo kojim je pocinjeno krivicno delo
a i kad parkiras kola na nedozvoljenom mestu pauk ih drzi dok ne platis kaznu
mozda je ovde ista fora :D

Naravno, ne moze isti dan. Oni rese da idu negde a negde ne.
Ako je to zakon za sve, onda bre sve redom.

Ko nema para za Win neka uzme Linux ili Protos (preradjeni Srpski Linux) Protos sam video na sajmu i vrlo je dobro odradjen...

PROTOS

Poslednja izmena:
kUdtiHaEX je napisao(la):
to je kao kada bih ja prekoracio dozvoljenu brzinu na putu ili vozio sa celavim gumama i oni mi oduzmu auto ;) Smesno.

heh pa bice i toga. bilo priche o tome u nekom ludachkom nacrtu zakona o saobracaju kod nas. fora je kad napravish neki prekrshaj dobijash odredjeni broj poena i kad ih skupish dovoljno(ne idesh na novi lvl :d ) nego ti oduzmu auto i prodaju na licitaciji(recimo u italiji se vec tako radi).

Moj otac je vlasnik PC igraonice... Pre neki dan je umalo nisu zatvorili zbog NE izdavanja fiskalnog rachuna... Iskeno ja nisam ni znao da se to primenjuje i na igraonice. (Hoce li i kada bude vashar, pa budem hteo da pichim sto'ni-fudbal, prilikom kupovine zetona, cigojner da mi odstampa fiskalni rachun? ;) ) Medjutim nema ni licencirani windows niti bilo kakvu originalnu igricu... Tako da ne znam sta cje biti.

Kako su krenuli naterace i popove da nose fiskalne kase na sahrane :d

Uh, ja bih njih orobio i sa porezom od 50%.....
Vrhunac je kad dodje sirotinja da odnese kolac za Bozic i da popu 100din. a on mrtav 'ladan kaze "sta je ovo? sta da radim sa 100 din.?". Pa, na kolac bi ga nabio....

Da zakon se selektivno primenjuje.S obzirom da s vremena na vreme radim odrzavanje sistema i mreza imam prilike da se prosetam po nekim drzavnim institucijama...tipa skole.Konkretno znam da 2 Novo Beogradske,3 locirane u "starom" delu grada i u jos dve institucije pod drzavnim pokroviteljstvom (takodje se bave obrazovanjem) nemaju originalne operativne sisteme a o ostalom softveru da ne pricam(pisem).
Znaci u pitanju su institucije koje se bave obrazovanjem i finansiraju se iz drzavnog budzeta.
Da li je daljnji komentar potreban?

Nazad
Vrh Dno