Šta je novo?

Zaostatak od prethodne slike

SomiKnight

Čuven
Učlanjen(a)
09.06.2005
Poena
645
U pitanju je Nikon D40, napravio sam preko 1000 snimaka (polovan), do sad je bilo u redu, medjutim desilo mi se tri puta do sada sledece, vidi se na slici, uradio sam crop ali nebitno vidi se sta se desilo, cetvrtina slike je ostatak od neke prethodne. Cudno je to sto kad pregledam slike u fotoaparatu ona deluje cela, bez ove donje cetvrtine, dok kad zumiram jedanput pojavi se taj deo. Odzumiram opet se vidi cela slika. Kad prebacim na komp vidi se ovako kao prilozeno. Cudno je sto se to desi nakon formatiranja kartice. Sta bi to moglo da bude? Da ne ostane u aparatu u njegovom bufferu pa on nesto izmesa?

edit: da li je moguce ovako nesto da se desi ako na primer uslikam nesto, onda obrisem sliku, a desi se da on jos nije zavrsio upis na karticu, pa se posle taj deo pojavi?

Prilozi

• image.jpg
    image.jpg
    330.8 KB · Pregleda: 135
Poslednja izmena:
Sve što sam vidio grešaka tog tipa je bilo uzrokovano neispravnošću memorijske kartice.

Da, najverovatnije je memorijska, ne znam sta bi to trebalo da se desi sa elektronikom aparata pa da ih sam tako snima:)

Nisi lepo premotao film :d

Duhovito nema sta ,) .

Ne znam, ako se bude ponovilo jos koji put, uzecu drugu karticu pa cemo da vidimo jel to u pitanju.

Danas mi se opet isto desilo sa dve slike. Mala dopuna, onaj donji deo nije ostatak od prethodne slike, vec to software za pregledanje slika doda na taj deo prethodnu sliku ili sledecu, isto tako ako pregledam u aparatu, a ukljucen je zum, on doda taj deo od prethodne slike.
Posto sam bio upgradovao firmware na 1.12 verziju, sada sam vratio na 1.11 da vidim da nije do toga, ako se isto desi kupicu novu karticu. Mene jedino buni kako se u aparatu dok nema zuma vidi cela slika, a cim se zumira fali taj deo, takodje i kad se prebaci fali deo.
Javicu kako se razvija situacija, ako naleti neko sa ovakvim problemom da zna.

Opet se desilo na jednoj slici, znaci nije do firmware-a. Ispitao sam karticu sa nekim software-om i kao kaze da je ok, brine me sta je ako nije kartica problem vec kamera, ali videcemo, javljam pocetkom nedelje.

Vec su ti ljudi rekli, a i ja da ponovim - 90% je kartica problem. Vec sam se dva puta susretao sa istim problemom (razliciti aparati) i u oba slucaja je katica bila problem.

Uzeo sam danas novu karticu, nisam stigao da puno ispucam , mozda nesto preko 100 slika, nije bilo za sad problema.
Sinoc sam uspeo da u 50 snimaka napravim 3 lose slike, cini mi se lakse se reprodukuje problem kad prebacim na neki custom mode snimanja, mada mozda je bilo slucajno.
Javicu za dan dva kako je proslo sa ovom karticom.

Ma kartica je, nema shta tu drugo da bude...

Za sad nema problema, tako da je verovatno kartica pravila problem, hvala na savetima.
Primetio sam jos da mi ovu novu karticu, jeste 2gb, ali mnogo brze formatira, onu staru od 8gb je formatirao 2-3 sekunde, ovu manje od 1 sekunde, mozda je i to bio signal da je kartica losa. Ali dobro, nece da se baci, kao flash za sad radi ok i ova stara. Dobro je samo da nije do aparata nesto, tacno bi se momentalno spucao, ja i polovna roba, to ne ide zajedno uopste...

8GB? Čini mi se da sam pročitao da je 4GB podržano. To ne znači da veće kartice neće da rade. Problem može biti kod formatiranja kartice u FA. Probaj ti nju formatirati u računaru. I to uradi 'full format'. Ne onaj 'quick'.
Kasnije brišeš slike sa kartice iz fajl menadžera koji koristiš. Ne moraš uopšte formatirati.

Vrh Dno