Šta je novo?

Zanimljiv clanak o zameni kondenzatora

Svasta sam video u elektronici ali razbusivati viseslojnu pcb...prvi put :d

Zanima me da li i Cika Pera radi isto ovako!

Svasta sam video u elektronici ali razbusivati viseslojnu pcb...prvi put :d

Stvarno prvi put :banana: Sve te rupe su metalizirane iznutra a kad se razbuse tesko da ce i dalje biti. Tako je jedina preostala veza izmedju slojeva sama nozica kondenzatora. Tupavo resenje, mada su rekli da ga koriste samo u kranjem slucaju.
Moje pitanje je da li se nekome isplati da menja kondenzatore na ploci???

Ne bi verovao koliko. Kondenzatori su DZHABA da se kupe. Recimo u NS <ITC>. Ako sam menjash ne izadje te smeshno.

Znam kolike su cene, kupujem ih stalno, ali ako je ploca "potrosila" elektrolite sve su sanse da je presla veliku kilometrazu, i da se bilo kakvo zezanje sa njom ne isplati. Sa druge strane ako nije dugo radila a oni su se naduvali, nesto ocigledno nije u redu sa drugim komponentama (napajanje, stabilizacija napona na ploci...), tako da bi se opet pokvarili novi kondisi. Inace neke novije ploce imaju solid kondenzatore pa se isplati investirati u takve ako se zeli duzi rad.
Poz:wave:

Stvarno prvi put :banana: Sve te rupe su metalizirane iznutra a kad se razbuse tesko da ce i dalje biti. Tako je jedina preostala veza izmedju slojeva sama nozica kondenzatora. Tupavo resenje, mada su rekli da ga koriste samo u kranjem slucaju.
Moje pitanje je da li se nekome isplati da menja kondenzatore na ploci???

To je manji problem; veci je problem sto su ploce viseslojene, a da su "Power Plane" slojevi upravo unutra i kondezatori su po pravilu spojeni na njih!

Ako je razlog za menjanje kondenzatora kvalitet (recimo Low ESR i klasa 105C), tesko da ces ih naci na lageru u ITC. Za to je potrebno prevrteti strane kataloge.

Ako može neko da me prosvetli... Nije mi jasno kako se menjaju kondiši na matičnoj s obzirom da je u pitanju višeslojna štampa. Vi koji ste već menjali, da li ste sekli nožice postojećih pa na njih kalemili nove, ili ste stare kondenzatore skidali zajedno sa nožicama?

Sta je smesno, elektroliti imaju vek trajanja, a moja poenta price je da se ne isplati zamena ako je bajata ploca.
@Sale: Ako bas mora da se menjaju, secni im nogice (ako mozes da im pridjes), pa onda jednu po jednu nogicu izvadi iz rupe i naravno isisaj kalaj pumpicom. Na cistu rupicu ubaci nov kondis i gotovo.

Ja pomislih da menjaju kondenze da bi mogli bolje da OC-uju, a ono ...

Ako tako brzo riknu, onda ne treba uopste popravljati takav krs ...

Sta je smesno, elektroliti imaju vek trajanja, a moja poenta price je da se ne isplati zamena ako je bajata ploca.
Kako sta je smesno? Sklop recenice...
A kako da se ne isplati zamena kada su kondezatori za dzabe skoro... :eyebrows:

Valjda je ocigledno da sam se zezao jer sam stavio "potrosila" pod navodnike, poredeci sa predjenom kilometrazom na kolima i npr. celavim gumama.

Anyway, menjajte kondenzatore ako mislite da ima poente, a kao sto dr wox rece, tesko je naci ovde kvalitetne kondenzatore, a jos da su dzabe - nemoguce (ukoliko je poenta zamene bolji kvalitet). Bolje kupite dobru plocu u startu.
Ukoliko je bajata ploca ionako nista ne vredi, kupite polovnu, mada zezanje ne kosta mnogo.
Ukoliko su na relativno novoj ploci otisli kondenzatori najverovatnije nesto sa ostatkom price nije u redu, pa ce i zamenjeni kondisi isto tako da riknu.
Poz

Anyway, menjajte kondenzatore ako mislite da ima poente

Evo ti plastican primer najneisplativije varijante.

1. Sam umes da zamenis pokvarene elemente na ploci, grafickoj karti...
2. Imas plocu koja da je ispravna vredi 15€, pokvarena vredi 5€.
3. Delovi te kostaju 200din.
4. Pola sata posla

Ako i dalje tvdis da se ne isplati i da je 10€ bezvredno onda zasto uopste hoces da se cimas i recikliras tonere na prastarom stampacu?

Ako je to biznis mozda se i isplati, ali mi se cini da nismo pricali o tome.
Sad se vracam na pocetak price i problem viseslojne stampe i kucne radinosti.
Postoje velike sanse da se ploca zezne, tako da moze da ispadne i 200 bacenih dinara (btw za 200 kinti i nisu neki kondenzatori, + vise komada je ipak malo skuplje). I postoji i sansa da ce novi kondenzatori da opet vrisnu ako se zamene stari. Pritom ako neko to radi prvi put sanse su jos vece, ali bar nije skupo igranje.
Danas kada je cena nove ploce 60e, koja ima i integrisanu dvi grafiku i zvuk, mreznu kartu brdo portova i ostalih djakonija, mislim da cela ova prica postaje besmislena.

To je moje misljenje, imate pravo da se ne slazete samnom :bottle:
Btw, dobio sam reciklirani toner uz kupljen polovan hp6l i sljaka odlicno nakon 3 godine :banana:

Sad se vracam na pocetak price i problem viseslojne stampe i kucne radinosti.

Ovo je najgluplja fluskula koju koriste svi protivnici popravke ploca. Kondisi uvek prolaze kroz "kanal" koji je monolitan i nema govora o nekom ostecenju viseslojne stampe ako neko zna sta radi i ne cupa klestima kondise napolje. Surface mount komponente se jos lakse menjaju. Znaci za nekoga ko ume da uradi servis ploce i otkrije kvar isplativa je svakakva intervencija, ja svoje intervencije nisam nikada naplacivao posto to radim hobija radi i smiruje me. Uvek koristim 105° kondise iz RK_a i do sada gde god sam ih stavio i dalje rade a nekima je vec 2-3 godine.

Over and out :smoke:

To je manji problem; veci je problem sto su ploce viseslojene, a da su "Power Plane" slojevi upravo unutra i kondezatori su po pravilu spojeni na njih!

Ako je razlog za menjanje kondenzatora kvalitet (recimo Low ESR i klasa 105C), tesko da ces ih naci na lageru u ITC. Za to je potrebno prevrteti strane kataloge.

Mnogo pricate a malo prakticno radite.Uzmes lemilicu ,odlemis stari kondenzator,ubacis novi i zalemis ga.To je sve.Kakvi slojevi "Power Plane" i kakvi bakraci. :crash:

Mnogo pricate a malo prakticno radite.Uzmes lemilicu ,odlemis stari kondenzator,ubacis novi i zalemis ga.To je sve.Kakvi slojevi "Power Plane" i kakvi bakraci. :crash:

Ledeni, jel moze da se stari razlemi (odlemi), a ne da se lomi? :D :d :D :d :D :d
Zatim joj (ploci), oprostite mi, napravis rupe tamo gde su bile nozice. Posle toga joj uguras nozice u te rupice. Na kraju zalemis, proveris da nema neki kratak spoj i ako je sve u redu, koristis plocu. :D :D

Valjda je ocigledno da sam se zezao jer sam stavio "potrosila" pod navodnike, poredeci sa predjenom kilometrazom na kolima i npr. celavim gumama.
Joj sto mrzim kada ljudi uporedjuju auto sa kompom... pa to je strasno. Koliko mehanickih delova imas na ploci? :p
Danas kada je cena nove ploce 60e, koja ima i integrisanu dvi grafiku i zvuk, mreznu kartu brdo portova i ostalih djakonija, mislim da cela ova prica postaje besmislena.
Prvo, isto ne volim leekove koji ne umeju da cene znanje, i padaju im pare sa neba za nove ploce cim staroj nabubre kondenzatori, mislis li da svi imaju uslova da opusteno odu i kupe novu plocu... Mislim, nisi ti jedini, ima vas na forumu na tone, samo se razbacujete ciframa... Daj molim te. Batali te price "imas novu za 60€", nije u tome poenta ne prica se o tome.
Drugo, koliko se dugo bavis elektronikom?

Word! :Klanjanje

Poslednja izmena:
...Danas kada je cena nove ploce 60e, koja ima i integrisanu dvi grafiku i zvuk, mreznu kartu brdo portova i ostalih djakonija, mislim da cela ova prica postaje besmislena...
Izvini, a zasto bih dao 60E za novu plocu ako svoju mogu da popravim sa 500 din i malo ulozenog truda? Mislim da je poenta upravo u ulozenom trudu! Neke ljude jednostavno sve mrzi, i mnogo im je lakse da daju 60E koje im je dao tatica nego da provedu pola sata radeci nesto.
Ljudi, probaje nesto da napravite ili popravite sami, kada uspete mnogo je dobar osecaj ,)

A zamena ide prosto: izlemis, zalemis i igras :)

Pod jedan - Slobodno lemite, nemam ja nista protiv.
Btw, dok smo pisali juce ovu smislenu raspravu konstruisao sam i simulirao par sema za neki uredjaj. Elektronikom se bavim bar 15god. a uz to i programiranjem mikrokontrolera.
Ja sam prvi koji bih nesto menjao i budzio. Na maticnim plocama sam morao i konektore da skidam i menjam a to je tek pain in the ass. Ko bench prati od bar 2k godine, zna da volim diy varijantu kada joj i mesto nije. Jednostavno ima stvari koje se ne isplate, i cini mi se da je ovo jedna od njih. Sa sadasnjim cenama ploca sve je mnogo jednostavnije.

Ko se bavi elektronikom i zna sta radi, on je za vreme ove rasprave vec zamenio svoje kondenzatore i nastavio da radi posao.
Izvinjavam se vama sa vecim iskustvom, poznavanjem viseslojne stampe i power plane slojeva, ocigledno su tih 6 medjuslojeva smislili samo da vas odvrate od lemljenja. Busilicu u ruke i rokaj :crash:

Ja sam zamenio kondenzatore na desetak ploca, vecina i dan danas radi, evo i jedna u masini s koje pisem, bitno je dobro zalemiti, sa kvalitetnim kalajem i nikako pregrejati plocu.
Sreca pa sam imao dobru praksu u srednjoj, pa sam naucio pravilno kako odlemiti komponentu a da ne moras da busis rupicu...
Najcesci razlozi curenja elektrolita su losa struja ili slab kvalitet samih kondenzatora, u vecini slucajeva s kojim sam se sreo, bili su losi kondenzatori na plocama PC Chips, FastFame, Gigabyte i Soltek, na PC Chips i FastFame sam uradio 2-3 zamene, jer se na ostalim (a bilo ih je dosta) nije isplatilo, jer su ploce radile i sa naduvanim i procurelim kondenzatorima duzi period, dok nije otislo nesto drugo (u glavnom CPU), naravno malo ko od običnih korisnika gleda kakvo mu je stanje u kucistu, pa kad je masina crkla skroz, onda su mi doneli u servis, a posto vise nije bilo duroncica, (u glavnom ploce sa FSB 100) ili je bilo steta stavljati athlone na tako jadne ploce, zavrsile su u kanti.
Kod gigabyte-a je bilo puno slucajeva na 7DXE varijantama, a kod solteka je bilo na kt 333 i NF2 (onim zutim preteranim plocama).
Isplati se, pogotovo ako radis sebi, sto bi davao 50+eura za novu MB, kad mogu da je popravim za 5... po meni je isplativo. MAX po sata posla, a rezultat ne sme da izostane.

Sto se tice ovog tutoriala, nije neki, pokusacu da nadjem jedan koji je po meni bio najbolji koji sam procitao.
http://www.hardwaresecrets.com/article/164/1
evo ga, ali to je samo odlemljivanje, medjutim to je najtezi deo posla.
Bilo kako bilo, subjektvna je stvar, da li menjati kondenzatore ili ne, ja sam za, jer je sansa da upali 99% a kosta 1/10 nove ploce, pogotovo ako imate masinu sa socket A podnozjem, za koje nema novih, sem AsRock-a K7VT4A Pro koliko sam upucen, a ako imas NF2 plocu, onda je kt400 korak unazad.

Za sve one koji su vični radom sa lemilicom iskreno preporučujem zamenu kondenzatora, u protivnom ne pokušavajte dajte nekom iskusnijem. Uradio sam oko 30-tak ploča uspešno koje i dan danas rade.

Evo jednog dobrog kondenzatora:
Panasonic FM series 1200uF/6.3V 8X20mm RM3.5 farnell 121-9446

jos bolji:
Rubycon ZLH series 1000uF/10V 8X16mm RM3.5 farnell 812-6316 long life: up to 10000h

evo i cuvenog OS-CON:
SANYO SVP series 820uF 6.3V SMD 12.6X10.3X10.3mm farnell 918-8860

POZZ.

Gde ima i koliko para? :)

Lepo napisa covek u farnell-ovom katalogu. Odlicni kondenzatori ali se ugrade bar jos 20% pri uvozenju istih kod nas.
Pozdrav

Nisam upucen u to; mislio sam da li ima u nekoj radnji posto takve stvarcice jako retko nabavljam i idu za neke druge stvari, pa sam mislio da li ima u nekoj "narodnoj" prodavnici (RK, ITC, mikroprinc...)

Vrh Dno