Ja sam zamenio kondenzatore na desetak ploca, vecina i dan danas radi, evo i jedna u masini s koje pisem, bitno je dobro zalemiti, sa kvalitetnim kalajem i nikako pregrejati plocu.
Sreca pa sam imao dobru praksu u srednjoj, pa sam naucio pravilno kako odlemiti komponentu a da ne moras da busis rupicu...
Najcesci razlozi curenja elektrolita su losa struja ili slab kvalitet samih kondenzatora, u vecini slucajeva s kojim sam se sreo, bili su losi kondenzatori na plocama PC Chips, FastFame, Gigabyte i Soltek, na PC Chips i FastFame sam uradio 2-3 zamene, jer se na ostalim (a bilo ih je dosta) nije isplatilo, jer su ploce radile i sa naduvanim i procurelim kondenzatorima duzi period, dok nije otislo nesto drugo (u glavnom CPU), naravno malo ko od običnih korisnika gleda kakvo mu je stanje u kucistu, pa kad je masina crkla skroz, onda su mi doneli u servis, a posto vise nije bilo duroncica, (u glavnom ploce sa FSB 100) ili je bilo steta stavljati athlone na tako jadne ploce, zavrsile su u kanti.
Kod gigabyte-a je bilo puno slucajeva na 7DXE varijantama, a kod solteka je bilo na kt 333 i NF2 (onim zutim preteranim plocama).
Isplati se, pogotovo ako radis sebi, sto bi davao 50+eura za novu MB, kad mogu da je popravim za 5... po meni je isplativo. MAX po sata posla, a rezultat ne sme da izostane.
Sto se tice ovog tutoriala, nije neki, pokusacu da nadjem jedan koji je po meni bio najbolji koji sam procitao.
http://www.hardwaresecrets.com/article/164/1
evo ga, ali to je samo odlemljivanje, medjutim to je najtezi deo posla.
Bilo kako bilo, subjektvna je stvar, da li menjati kondenzatore ili ne, ja sam za, jer je sansa da upali 99% a kosta 1/10 nove ploce, pogotovo ako imate masinu sa socket A podnozjem, za koje nema novih, sem AsRock-a K7VT4A Pro koliko sam upucen, a ako imas NF2 plocu, onda je kt400 korak unazad.