Šta je novo?

zamena procesora

satell200

Slavan
Učlanjen(a)
01.04.2014
Poena
225
Da li mogu da izvrsim zamenu procesora izmedju
  1. Asus X552CL-SX014D gde je Intel Pentium Dual Core 2117U 1.8GHz (2MB cache, 22nm, 17W) i
  2. HP EliteBook 8470p gde je 3rd Generation Intel Core i5-3320M (2.60 GHz, 3MB L3 cache, 35 W, 2 cores)?

sporan je skoro duplo veci tdp kod i5tice tj dal je to hladjenje na asusu sposobno da ohladi taj cpu.inace po pitanju mikrokodova i samog soketa ne bi trebalo da bude problema.a sto bi menjao?sta nije u redu sa HP-om?

sporan je skoro duplo veci tdp kod i5tice tj dal je to hladjenje na asusu sposobno da ohladi taj cpu.inace po pitanju mikrokodova i samog soketa ne bi trebalo da bude problema.a sto bi menjao?sta nije u redu sa HP-om?

sta ti je tdp _)) nasao _)) Max. Power Consumption (TDP = Thermal Design Power)koliko vidim u specifikacija za asus on podrzava sledece:

Intel® Core™ i7 3537U Processor
Intel® Core™ i5 3337U Processor
Intel® Core™ i3 3217U Processor
Intel® ULV Pentium® 2117U Processor
Intel® Celeron® 1007U Processor

i koliko sad procitah kod svih ovih modela ej tdp 17w sto znaci postojala bi sansa da se pregrejava.. ako sistem za hladjenje nije sposoban za to ..
sta mislis da isprobam uradim test .. zamenim ih i propratim pa ko se bude zagreejvao . vratim sve kako je bilo ?

Sa HP je sve u redu .. nego taj HP sam hteo bratu da dam .. mladjem a da malo ovaj moj poboljsam .. posto je kod mene bolja grafika i veci hard i imam 8 GB rama samo procesor slabiji .. na tom hp jedino porocesor dobar . hard 320.. ram 4 gb .. integrisana hd ..

Poslednja izmena:
ako si vest sa sracigerom nema razloga da ne probas,nisu lemljeni procesori i u najgorem slucaju nece da radi i moraces da vratis kako je bilo.samo polako i pazljivo,uz obavezno naizust poznavanje service menjuala i gledanje svih tutorijala po netu i tjubu.

specifikacije nisu toliko bitne,isti je soket i ista je (ivy bridge) generacija procesora,tako da na papiru prepreka nema,sem pomenutog TDP-a.a TDP je potrosnja struje procesora i generalni pokazatelj koliko se isti greje tokom punog opterecenja.pentium je 17w a i5 35w cini mi se,dakle duplo vise.nema garancija,ali vrlo verovatno na asusu samo hladjenje nije projektovano da moze da ohladi 35w TDP procesor,pa moze da dodje do pregrevanja.nema razloga za paniku,danas svi procesori su opremljeni sa zastitama,tako da u najgorem slucaju primetices da tokom testiranja proc se dosta zagreva i eventualno obara takt (megahercazu) i voltazu da bi sam sebe zastitio.u tom slucaju od transplatacije nemas nista,narocito sto bi se procesor posteno akao jer koliko razumem sve se i radi zbog te dodatne grafike i igranja na istom.

ja licno na tvom mestu ako si vest naravno,imas vremena i zivaca bih isprobao.mozes da probas i sa poliranjem baze hladnjaka na asusu i tako dobijes stepen dva koji mogu budu presudni.nisam imao taj asus,ali takodje je vrlo verovatno da je klot dizajnirano hladjenje na njemu i da je sposobno da se izbori sa svim procevima do 35w TDP-a,i da nece biti problema.generalno se tako radi kod laptopa sa soketovanim procesorima,odradi se hladjenje za 35w TDP proc i zavisno od nabavljivosti i potraznje se samo ubacaju procesori.

e hvala ti puno na info .. pocecu sa operacijom danas tokom dana .. da se pripremim ..
isprobacu nista me ne kosta.. jos ako bude kao sto si rekao da aj hladjenje projektovano za 35w bice super ..
konsultovacu te u svakom slucaju :_)))

pusti mene,konsultuj service manual i tutorijale po netu,polako i pazljivo i puno srece. 🙂

Moze da se desi da ti je bios limitiran da ne prima jace procesore,sto je cesto slucaj kod slabijih laptopova. Izguglaj dobro tvoj model i cpu upgrade i iscitaj sva iskustva.

znaci i na to da obratim paznju .. nista jednostavno _)) kao menjanje ram memorije i termalne paste -))

Proveri obavezno. I pusti stres test za tvoj cpu, vidi koliko se greje... ako ide na tipa 80 stepeni,ne pomisljaj na jaci procesor,jer ce otici na 100

Sad proverih i kod ovlascenog servisa .. rekose
Postovani,

Na Vasem uredjaju nije moguce zameniti procesor,jer je sastavni deo maticne ploce.

Pozdrav!

😡

jel moze neka preporuka za ssd od 240 ili 480 .. da makar to ubrzam i utesim se ))))

pitaj u odgovarajucem podforumu,a imas i best buy ssd temu na podforumu za hard diskove.

koliko sam ja guglao,oba procesora su soketovana,a i image search za ploce za oba laptopa potvrdjuje to.

procitah sada
In short, no, as these processors use a BGA connection which means they are soldered directly to the circuit boards. Even if you could safely remove the old processor, and correctly solder on the other, the thermal design could lead to issues with overheating.

Nazad
Vrh Dno