Šta je novo?

Zamena procesora?

jozza

Čuven
Učlanjen(a)
26.04.2005
Poena
845
Zanima me koji bi procesor mogao da "sedne" umesto ubogog Celerona 520 (FSB 533MHz, 1,6GHz core clock)? Plocha je sa 945GM chipsetom, pa kontam da bi mogao bilo koji Core2Duo sa FSB-om od 667MHz. E sad, sve ovo je teoretski OK, ali Everest mi prijavljuje pod CPUID da je u pitanju socket 479, a negde na netu sam prochitao da se ti procesori teshko menjaju??? Jel zalemljen za plochu ili shta??? :wall: Evo i citat: If you've got a Core Duo notebook with a PGA Socket-M interface, all you should need is a BIOS update and a Core 2 Duo CPU to upgrade your notebook. If you've got a BGA CPU, then you're unfortunately out of luck as desoldering 479 balls from your motherboard without damaging it isn't for the faint of heart. Lap je FJS Amilo Li 1818, i vec me je smorio ovaj Celeron. :mad:

Nadji neki dual core ili core2duo sa magistralom od 667 MHz, ubodi i pici. Svi procesori (noviji) su socket P i kompatibilni su sa tvojom plocom.

Nadji neki dual core ili core2duo sa magistralom od 667 MHz, ubodi i pici. Svi procesori (noviji) su socket P i kompatibilni su sa tvojom plocom.

A gde bih mogao da potrazim neki, i koliko koshtaju? Gledam ovde po oglasima i ne nadjoh.

Ti neki su na forumu bili od 40 do 50 EVRA dok kod ovlascenih forumasa sa garancijom iznose od 200 pa na gore.

http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=209284

na osnovu modela CPU koji imas potrazi kompatibilne modele. Cene su nepopularne, mogucnost dobavke nikakva, eventualno neko kome se razbio laptop.

Hmm... Po ovoj listi je definitivno socket M, to sam ustanovio jer pretposlednja verzija BIOS-a reshava neke probleme sa 2080 procesorom, a isti model koji ja imam se isporuchivao i sa 5300 procesorom. Oba su na ovoj listi samo pod SOCKET M! E, tek sad vidim da je ovo lov u mutnom...

Celeron 520 je izgleda Socket M. Intel je bas solidnu zbrku napravio sa socketima i oznakama, 540 recimo je Socket P...

Elem, bez problema se moze uraditi upgrade procesora, ja sam sa C2D 5200 zamenio Celeron M 430 koji je bio u Lenovo laptopu. Srecom pa sam ga nasao ovde na oglasima po sasvim prihvatljivoj ceni, medjutim covek je prodavao jer mu je laptop odleteo niz stepeniste :(

Pored te polovne opcije, mozes da pogledas kod uvoznika, ali mislim da je to neisplativo. Na kraju ti ostaje ebay, uz mnogo paznje mozes da kupis sta ti treba (postoje procesori sa pinovima i BEZ (BGA))... u svakom slucaju, vredi upgrade sa stanovista performansi, ali mislim da je trud/potrosen novac neisplativ.

Nazad
Vrh Dno