Šta je novo?

Zamena ploce procesora i memorije

ZoxG79

Slavan
Učlanjen(a)
17.09.2008
Poena
320
Planiram da menjam ove tri komponente pa me zanima sta mislite o mom predlogu:

Ploca:
MSI 790FX-GD70 ili MSI 790GX-G65 mada mi je kod ove druge bezveze ta integrisana graficka. Koliko integrisana graficka moze praviti probleme ako ih uopste pravi posto vidim da se na dosta ploca nalazi i da li je ipak bolje uzeti plocu bez integrisane graf. Moze neko da napise i neki drugi predlog za plocu neku ASUS npr

Procesor
AMD Phenom II X2 550

Memorija
2 x 1GB DDR3 Geil PC1333 ili mozda 2 x 1GB DDR3 OCZ 1600MHz
jel neka velika razlika izmedju ove dve memorije mislim jeli bitno ovih 1600MHz

Posto imam napajanje Chieftec 450W da li je potrbno menjati tj uzimati jace ili mogu da koristim i dalje sa ovim komponentama?

Toliko za sada :)
Hvala unapred na savetima
:wave:

Poslednja izmena:
Integrisana grafika ne smeta nichemu, i samo je plus. Ako uzimash plochu za X2 proc, ja bih ishao na jeftiniju varijantu sa int. grafikom, jer ona prva (GD70) je ipak za X4 i mastan OC, a bilo bi glupo da dash za plochu duplo vishe kesha nego za proc.

Ako planira da zapecati kuciste i da ga ne otvara (upgrade) onda bolje jeftiniju plocu.
Ukoliko planiras da uzmes posle nekog vremena bolji CPU onda uzmi bolju plocu, moras uzeti u obzir da ako planiras da se ponovis sa CPU-om kroz 5 godina smatraj da ce ti onda ploca biti slaba i mozda vise neces moci da nadjes CPU za tu plocu.

I najjaca danasnja ploca ce mu biti slaba kroz 5 godina. :)

Bolje neka uzme tu jeftiniju MSI ili Asus M4A78T-E, DDR3 na 1600MHz i Phenom II X3 720BE, ja ne bih uzimao sada slabiji procesor od njega, dodatno jezgro itekako ima znacaja.

Uz to, moze da uzme i OCZ Vendettu 2 (ako ima dovoljno siroko kuciste), da klokne procesor i da uziva.

Jedino nisam siguran da li ce taj Chief da gura 1950pro i X3 kako bi trebalo...:trust:

Pa ti skoro rekao celu moju konfiguraciju.:D
Shto je sigurno sigurno je bolje da uzme napajanje OCZ 500W PC Power&Cooling Silencer.Ako mu ne smeta da doda jos koju kintu.

ako zelis da imas najbolju am3 plocu onda uzmi tu msi tj ako zelis da sa njom vijas neki dobar oc inace uradi tako kako ti je rekao peja i uzmi 720be i ja bih dodao maticnu gigabyte ma790xt ud4p

Ploca:
MSI 790FX-GD70 ili MSI 790GX-G65 mada mi je kod ove druge bezveze ta integrisana graficka. Koliko integrisana graficka moze praviti probleme ako ih uopste pravi posto vidim da se na dosta ploca nalazi i da li je ipak bolje uzeti plocu bez integrisane graf. Moze neko da napise i neki drugi predlog za plocu neku ASUS npr

Ne smeta nishta, chak je i korisna npr. ako sumnjash da ti ne valja grafika, mozes odmah da proveris tako sto ces ubosti monitor u integrisanu grafiku.

Sto se drugih ploca tice, pogledaj ASUS M4A78T-E ili BIOSTAR TA790GX A3+
Odlicne ploce.

Citajuci Vase predloge razmisljam o konacnoj odluci a to mu dodje:

MicroStar 790GX-G65 ( mislim da ce biti dovoljno jer nisam neki OC fanatik :D pa da uzimam GD70 )
2 x 1GB DDR3 OCZ 1600MHz Value
AMD Phenom II X2 550 ( mozda gresim kod njega ali me najvise privlaci ipak njegova brzina u odnosu na taj X3 720BE posto vidim da X2 radi na 3.1 GHz )

Valjda sa ovim mogu da izguram naredne dve godine s tim da bih u medjuvremenu kad bude bilo vise para :) da zamenim i graficku a njaverovatnije moracu i napajanje tj. sigurno cu morati

Lose razmisljas. :)

Tih 300MHz prednosti koje ima 550BE se za tren oka anuliraju na 720BE, prostom promenom mnozioca, i to uz box kuler. :)

A kako ces kod aplikacija koje mogu da koriste vise od 2 jezgra da nadoknadis nedostatak istog kod 550BE? Ne bih ti predlagao 720BE da je razlika u ceni veca, ali ovako dodaj te dve "crvene" i uzmi pravu stvar, a kasnije, kada budes mogao, uzmi neko kvalitetno napajanje i miran si. :)

Pogresices ako ostanes na 550BE.

Lose razmisljas. :)

Tih 300MHz prednosti koje ima 550BE se za tren oka anuliraju na 720BE, prostom promenom mnozioca, i to uz box kuler. :)

A kako ces kod aplikacija koje mogu da koriste vise od 2 jezgra da nadoknadis nedostatak istog kod 550BE? Ne bih ti predlagao 720BE da je razlika u ceni veca, ali ovako dodaj te dve "crvene" i uzmi pravu stvar, a kasnije, kada budes mogao, uzmi neko kvalitetno napajanje i miran si. :)

Pogresices ako ostanes na 550BE.

Onda nek to izgleda ovako :D

MicroStar 790GX-G65
Phenom II X3 720
2 x 1GB DDR3 OCZ 1600MHz ( nisam pitao ova mem kakva je? ili da dodam jos "crvenu" pa da uzmem 2 x 1GB DDR3 Geil PC1600 )

to sto kazes ovaj cpu moze da se klokne a dodatno jezgro moze da znaci puno

Nesto gledah karakteristike ove MSI ploce pa se nesto zbunih kod podrzavanja mem. Ovo sto stoji da podrzava 1600MHzOC znaci li to da mem moze da se klokuje do 1600 ili da moze da se stavi tipa ove memorije sto ja hocu od 1600MHz?
za peju cisto tvoje misljenje koja je bolja ploca iliti koju bi radije uzeo za sebe MSI 790GX-G65 ili Asus M4A78T-E i zasto bas tu izabranu

Poslednja izmena:
To znaci da je potrebno da je rucno namestis u BIOS-u da radi na 1600MHz, ne vidim MSI-jevu memory support listu, ali bi trebalo da radi ta OCZ.

Obe ploce su odlicne, prakticno se svodi na to ko sta vise voli, mozda malo vise naginjem ka Asus-u u ovom slucaju...

kako covek moze da skrene :p kad ne moze da se odluci :D

ali mislim da cu ovo uzeti
Asus M4A78T-E
Phenom II X3 720, 2.8GHz Box Black Edition

jedino ne znam koju memoriju uzeti dal uzeti 1333MHz ili 1600Mhz i od kog proizvodjaca

Patriot Extreme Viper na 1600MHz CL7 za ~4000 din (2x1GB) zvuci primamljivo, ali se ne nalazi na QVL listi, sto ne znaci da kod tebe ne bi radio, ali bi bilo pozeljno isprobati.

Druga varijanta je Transcend modul od 2GB na 1333MHz, on je ~2800 din, pa moze da mu se zategne latencija na CL7 (rece matrixxsu da uspeva uvek na default naponu).

Ajde da ne otvaram novu temu posto razmisljam o identicnom upgrade-u.

Koliki bi dobio performance boost (procentualno) kupovinom PII X3 720 , neke AM3 ploce i DDR3 memorije u odnosu na moju vec zastarelu konfiguraciju (c2d e6320, p5b, 3GB ddr2 800hz) ?

Cpu mi je klokovan na 2.4 ghz, nikad nije mogao vise a da radi stabilno, ne znam zbog cega (dal do ploce, memorije ili mog neznanja).

Da li se isplati ovaj upgrade ili je bolje sacekati jos malo?

Poslednja izmena:
Dobio bi znacajan boost, narocito u aplikacijama koje umeju da koriste vise od 2 jezgra, a i 720BE moze lako da se klokuje na 3.2+GHz sa box-om, ali ako ti nije hitno (a nije), mozda je pametnije da sacekas (i ustedis jos para) dok kod nas dodje Core i5.

Poslednja izmena:
Koliki bi taj boost bio pod uslovom da je oc-ovan ?
30% , 40%, 50+%? Ako je oko 50+% onda mislim da ne bih cekao.
I5 izlazi u septembru ali kad bi se kod nas unormalile cene?

U aplikacijama koje koriste vise od 2 jezgra moze da bude preko 50%, dok bi u onima koje vide 2 jezgra boost bio oko 30% (grubo, ako te zanima detaljnije, trazi review-e na netu).

Ja bih ipak sacekao septembar...

Poslednja izmena:
ciso da se pohvalim :D da sam uzeo

Msi 790FX GD70
Phenom II X3 720 Box BE
Kingston 2GB 1333MHz

za sad funkcionise sve ok probao i clock cpu promenom mnozioca radi stabilno na 3.2GHz sa ovim box-om
ako neko razmislja da menja komponente sve preporuke za ovako nesto jeste malo skuplje al valjda sam miran bar koju godinu :)
Poz :wave:

Koliki bi taj boost bio pod uslovom da je oc-ovan ?
30% , 40%, 50+%? Ako je oko 50+% onda mislim da ne bih cekao.
I5 izlazi u septembru ali kad bi se kod nas unormalile cene?

pa ako ga klokuješ negde oko 3.5 recimo samo na klok bi dobio 40ak %, plus dodatno u aplikacijama koje znaju da iskoriste treće jezgro.
imaš na ovom sajtu dosta poređenja AMD vs intel, amd vs amd itd, raznih modela, pa možeš videti otprilike to šta te zanima.

@ Go-R4n: mozda ti je trenutno najbolja opcija da prodas taj tvoj (mozes da dobijes oko 40-45e za njega, posto je nov oko 65-70) i da uzmes Core 2 Duo E7400 (mozda i polovan od nekog, mozes da nadjes za 60-70e), klokujes ga na 3.2Ghz sa box coolerom (mada moze i do 4Ghz sa nekim boljim bez problema) i imaces sigurno 20-30ak% bolji procesor...

Naravno, mozes da uzmes i q9550 i dobijes sigurno duplo bolji procesor (pogotovo u aplikacijama koje koriste vise od 2 kora), sad sve zavisi koliko para dajes (iako je ovo jedan od boljih quadova intelovih, mozda i malo skupa varijanta ali opet jeftinija od menjanja ploce, proc i memorije...) :)

Nije Go-R4n uzeo Phenoma, nego ZoxG79.

Za ostale koji se razmišljaju da kupuju sličnu konfig kao ZoxG79, teško da će naterati DDR3-1600 da radi na 1600Mhz sa bilo kojim procesorom. ~1333 je realnija varijanta, jedino što su pristupačniji DDR3-1600 (npr. Patriot CL9) moduli samo malo skuplji od 1333...

Inače sklopio mašinu sa MSI 790GX-G65 Winky, extra je ploča.

Poslednja izmena:
Vrh Dno