Šta je novo?

Zamena paste na grafickoj

• Začetnik teme Začetnik teme Sicky
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Sicky

Slavan
Učlanjen(a)
04.01.2007
Poena
319
Posto sam resio da zamenim pastu na grafickoj karti na kojoj to nikad nije radjeno evo da i ja malo kao Stoske to podelim sa svima vama.

Pre nego sto se pocne sa odvajanjem bilo koje komponente koja ima pastu neophodno je ostaviti racunar ukljucen 30-ak minuta da bi se pasta zagrejala i otpustila da se komponente ne bi zalepile.

1. Prva operacija koju je neophodno uraditi jeste skidanje coolera sa GPU-a. Da bi se to uradilo neophodno je sa zadnje strane graficke karte lagano otkaciti male zabice ( ja sam to uradio pincetom za obrve koju sam pozajmio od svoje devojke, naravno ona nije znala za to) sl.1. Kada su zabice otkacene lagano odvojiti cooler od gpu-a. Kao sto se vidi kod mene je bilo poprilicno mnogo paste sto je verovatno dovodilo do veceg zagrevanja sl.2.

2. Sada je potrebno natopiti neku pamucnu krpicu medicinskim benzinom ili medicinskim alkoholom (po meni bolje benzin) i laganim pokretima ocistiti svu pastu sa gpu-a i kasnije sa tela coolera sl.3. Kad se dobro ocisti gpu izgleda kao na slici 4., a cooler sl.5

Prilozi

• Picture 013.webp
    Picture 013.webp
    58.5 KB · Pregleda: 197
  • Picture 003.webp
    Picture 003.webp
    77.2 KB · Pregleda: 228
  • Picture 005.webp
    Picture 005.webp
    57.4 KB · Pregleda: 220
  • Picture 007.webp
    Picture 007.webp
    75.5 KB · Pregleda: 228
  • Picture 012.webp
    Picture 012.webp
    30.2 KB · Pregleda: 179
Poslednja izmena:
3. Ne bi bilo lose ocistiti i fan od nakupljene prasine sto takodje moze dovesti do znatnog pada temperature.Tu je potrebna neka cetkica (pozeljno sa tvrdjim,plasticnim "dlakama") sl.6.

4. Sledeci korak je nanosenje termalne paste na gpu. Potrebna je vrlo mala kolicina sl.7. Sada to odgovarajucim alatom(sl.8.) razmazati u tankom sloju po gpu-u sl.9.

5. Nakon toga vraca se cooler na mesto i zabice se ponovo pricvrste, cooler malo promrda da se pasta ravnomerno rasiri i obezbedi sto bolji kontakt izmedju gpu-a i coolera (sto je i svrha stavljanja paste) i sve je ponovo na svom mestu sl.10.

Nakon ovog postupka zamene paste na karti staroj oko 3 godine bio sam u mogucnosti da podignem takt gpu-a sa 235 Mhz na 315 Mhz bez pregrevanja i nekih anomalija.

Prilozi

• Picture 008.webp
    Picture 008.webp
    65.2 KB · Pregleda: 163
  • Picture 009.webp
    Picture 009.webp
    9.6 KB · Pregleda: 182
  • Picture 014.webp
    Picture 014.webp
    30.2 KB · Pregleda: 163
  • Picture 011.webp
    Picture 011.webp