Šta je novo?

Zamena mikro SD kartice

ciciban

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2002
Poena
620
Na Huawei Ascend-u G300 imam eksternu karticu od 4GB(klasa4) a kupio sam novu od 16GB(klasa10), pa bih da je zamenim. Znam kada sam stavljao tu karticu od 4GB, da sam iz interne kartice (od 2.05 GB), aplikaciju po aplikaciju, prebacivao u eksternu karticu... Tada sam i podesio telefon, da buduće aplikacije, instalira, isključivo, na eksterni mikro SD. Medjutim, kad sad pogledam u podešavanja-aplikacje-korišćenje memorije, i otvorim spisak aplikacija "na SD kartici", vidim da je samo nekolicina programa čekirano i kad kliknem na njih, daje mi se mogućnost "Premesti na telefon" - to valjda znači na internu memoriju (ne na RAM)... Ali sve ostale aplikacije, koje nisu čekirane, kad se klikne na njih daju mogučnost "Premesti na SD karticu", samo ne znam koju (nije valjda da se to odnosi na internu-fiktivnu- SD karticu od 2GB) kad sam sve te programe upravo i instalirao na SD karticu (mislim eksternu, od 4GB)...? Jednostavno, želeo bih da bezbedno prebacim sve do sada instalisane aplikacije (ukupno 1.2 GB) sa stare eksterne SD kartice na internu, a potom opet, sa interne, na novu eksternu od 16GB. Ili je možda moguće da sadržaj sa stare SD kartice prebacim (običnim kopiranjem) na računar, pa istim postupkom sa računara na novu SD karticu, koju samo ubacim u telefon...?

Poslednja izmena:
Trebalo bi može običan copy na računaru. Kada staru karticu ubaciš u računar, u win exploreru, klikni ctrl+A (da selektuje i ako ima neki hidden file) i prevuci to na novu, pre toga u računaru formatiranu karticu. Tu karticu ubaci u telefon, a staru naravno izvadi, ali ne briši dok ne utvrdiš da sve radi i sa novom.

Poslednja izmena:
A što se tiče formatiranja, da li to, isključivo, treba uraditi na računaru, ili moze i na telefonu? Drugo, da li je to bolje uraditi preko XP-a ili Windows 7 (imam 64-bitnu verziju)? Trece, da li u quick ili full formatu? Da li je neophodno izabrati FAT 32, pošto bi varijanta sa NTFS-om (ako ne smeta) bila zgodna za nasnimavanje fajlova većih od 4GB? I zadnje pitanje, da li formatiranje može da se uradi preko USB kabla, kad se nova kartica ubaci u telefon, ili je poželjno mikro SDHC karticu staviti u adapter, pa u čitač na laptopu (u tom slučaju mogu samo formatirati preko Win7, pošto na računaru sa XP-om nemam čitač kartica)?

Na Huawei Ascend-u G300 imam eksternu karticu od 4GB(klasa4) a kupio sam novu od 16GB(klasa10), pa bih da je zamenim. Znam kada sam stavljao tu karticu od 4GB, da sam iz interne kartice (od 2.05 GB), aplikaciju po aplikaciju, prebacivao u eksternu karticu... Tada sam i podesio telefon, da buduće aplikacije, instalira, isključivo, na eksterni mikro SD. Medjutim, kad sad pogledam u podešavanja-aplikacje-korišćenje memorije, i otvorim spisak aplikacija "na SD kartici", vidim da je samo nekolicina programa čekirano i kad kliknem na njih, daje mi se mogućnost "Premesti na telefon" - to valjda znači na internu memoriju (ne na RAM)... Ali sve ostale aplikacije, koje nisu čekirane, kad se klikne na njih daju mogučnost "Premesti na SD karticu", samo ne znam koju (nije valjda da se to odnosi na internu-fiktivnu- SD karticu od 2GB) kad sam sve te programe upravo i instalirao na SD karticu (mislim eksternu, od 4GB)...? Jednostavno, želeo bih da bezbedno prebacim sve do sada instalisane aplikacije (ukupno 1.2 GB) sa stare eksterne SD kartice na internu, a potom opet, sa interne, na novu eksternu od 16GB. Ili je možda moguće da sadržaj sa stare SD kartice prebacim (običnim kopiranjem) na računar, pa istim postupkom sa računara na novu SD karticu, koju samo ubacim u telefon...?

Toliko nelogicnosti.
Taj telefon ima 2.5 GB user available memorije od kojoh je oko 800 mb rezervisano za instaliranje aplikacija. Jel ti tih 800 bilo malo pa si zbog toga pomerao aplikacije na sd karticu? Ni najbrza sd kartica nije brza od internerne memorije pa ne znam zbog cega bi premestao aplikacije na micro sd osim ako imas toliko aplikacija da ti fali mesta...
I da, premesti na telefon se odnosi na memoriju telefona koja je dostupna za instaliranje aplikacija a ne na mnt/sdcard.
A što se tiče formatiranja, da li to, isključivo, treba uraditi na računaru, ili moze i na telefonu? Drugo, da li je to bolje uraditi preko XP-a ili Windows 7 (imam 64-bitnu verziju)? Trece, da li u quick ili full formatu? Da li je neophodno izabrati FAT 32, pošto bi varijanta sa NTFS-om (ako ne smeta) bila zgodna za nasnimavanje fajlova većih od 4GB? I zadnje pitanje, da li formatiranje može da se uradi preko USB kabla, kad se nova kartica ubaci u telefon, ili je poželjno mikro SDHC karticu staviti u adapter, pa u čitač na laptopu (u tom slučaju mogu samo formatirati preko Win7, pošto na računaru sa XP-om nemam čitač kartica)?

Uh koliko pitanja...
Nema veze koja je verzia sistema. Format mozes odraditi u racunaru ili u telefonu sve jedno je. Neko kaze da je bolje odraditi u telefonu posto onda on namesti block size kakav njemu najvise odgovara ali neces pogresiti ni ako format odradis u kompu preko sdhc citaca. Nema veze dali quick ili normalan.

Da mora FAT32 posto android po defaultu NTFS moze samo da cita, ne i da upisuje na taj format. Za podrsku za upis na NTFS ti treba kernel koji to podrzava. Ako si mislio da prebacujes HD filmove vece od 4 GB na taj phone - sta ce ti na tako malom ekranu?

A inace napravio si citavu nauku obicnom zamenom sd kartice...

Poslednja izmena:
Shvatio sam ja da na toj "virtuelnoj" SD kartici ima i neki prostor (kažeš 800MB, odnosno, 756MB) koji je namenjen za aplikacije, što treba da znači da je u pitanju brža memorija (baš se pitam koliko brža-opet prizivam "nauku" u pomoć), od one na eksternoj, odnosno, internoj SD kartici (čiji je, na neki način, deo- eto izvora konfuzije), a opet to nije onih 512MB RAM-a... Onda sam pretpostavio da tih 800MB brže memorije (možda brze i kao RAM) može dobro doći kao pomoć RAM-u u slučaju, kad vremenom, na eksternu SDHC karticu, budem instalirao veći broj aplikacija... Idući tom logikom, prebacio sam već instalirane i nekolicinu aplikacija koje sam , u međuvremenu, ja instalirao, sa te "interne" SD memorije na novoubačenu, eksternu memoriju od 4GB. Tada sam i u podešavanjima, za "Preferiranu lokaciju za instalaciju" aplikacija, izabrao: "Prenosna SD kartica", dakle ne ni "Unutrašnja memorija na uređaju", niti "Neka sistem odluči". E sad, da li sistem ignoriše nalog za preferiranu lokaciju za instaliranje softvera ili neke delove programa instalira na prenosnu SD karticu, a neke na unutrašnju memoriju (pa se vodi da je cela aplikacija na unutrašnjoj memoriji), ne znam, ali smatram da za to mora da postoji neko objašnjenje (naučno ili nenaučno)... Možda neke aplikacije, same od sebe, "odbijaju" da se instaliraju na eksternu memoriju (recimo, baš iz razloga što je spora)... Naravno, da od svega ovoga ne treba praviti "nauku", mada mislim da nije na odmet da se razjasni pitanje postojanja, odnosno, uloge tih različitih vrsta memorija u telefonu. Moje pitanje je u funkciji želje da ne izgubim aplikacije, za čiju sam instalaciju potrošio određeno vreme, a da sam ih još i platio, verovatno bih mogao da izgubim i novac. Kažem, verovatno, jer ne znam da li se jednom kupljena i instalirana aplikacija može ponovo (bez ponovnog plaćanja) instalirati? Iskreno, ne znam ni da li se iz Srbije, i na koji način mogu kupiti aplikacije sa Google marketa, ali to, uskoro, nameravam da saznam... Pošto sam već skrenuo sa teme, a da ne otvararam novu, pitao bih samo, načelno, da li je moguće da mi neko (recimo rođak) iz Amerike obavi kupovinu određene aplikacije i da mi samo prosledi određene podatke u vidu nekog koda ili tome slično, pomoću koga bih iz Srbije (bez bavljenja, eventualno, problematičnom procedurom kupovine) na svom Androidu preuzeo i instalirao kupljenu aplikaciju?

A sta komplikujes ?? Na sve sam ti odgovorio. Iskreno mrzi me da citam takav dugacak post i to si sve napisao u jedan pasus.

Batali prebacivanje na micro SD - prebacuj jedino ako nemas mesta na internoj. I ne onih 756MB za aplikacije nije brze od rama ali je mnogo puta brze od externe micro sd. I da znas onih 756 MB neces moci da iskoristi nikako drugacije samo za instalaciju aplikacija posto je ta memorija bas za to namenjena. To je u stvari /data particija od 756MB. Procitaj malo o particijama na Androidu da bolje razumes o cemu pisem: http://www.addictivetips.com/mobile...plained-boot-system-recovery-data-cache-misc/

A jednom kupljenu aplikaciju mozes da instaliras nebrojno puta na sve uredjaje sa tvojim gmail nalogom sa kojim si obavio kupovinu.

Sto se tice kupovine aplikacija sa marketa iz Srbije procitaj ovu temu: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?263883-Kako-kupovati-aplikacije-na-Android-Marketu

Nisam želeo da komplikujem, ali mi je sada sve mnogo jasnije... Hvala puno...

Uradio sam kako je gore rečeno... Dakle, na FAT32, Quick format... Jedino još ne znam koja veličina klastera najviše odgovara (8KB ili više) za Android, ili je sasvim sve jedno?

Najbolje bi bilo da je formatiras u telefonu - on ce podesiti sve kako treba.

Ako sam dobro zaključio nakon guglanja, Android, pri formatiranju SD kartice pravi veličinu klastera 32KB, odnosno, 64KB? Ne znam kako to da proverim? Probao sam sa Run, komanda: Chkdsk X:, ali se brzo izgubi crni prozor sa ispisom i ništa se ne vidi? A ne znam ni zašto tako veliki klasteri, kad je softver za android prepun "sitnih fajlova", što znači da se velikim klasterima gubi mnogo prostora na kartici? Jedino ako se tako dobija na brzini upisa, odnosno, čitanja sa kartice...

:D Napraviste cijelu nauku sa kilometarskim postovima, oko zamjene microSD kartice :d Kopiras sve sa stare na novu i vozdra :)

A to sto se tice prebacivanja na microSD, ja ne znam ko to praktikuje. Ona opcija "Move to SD Card" sto postoji u telefonu, ne prebacuje na externu, vec internu memoriju. I to je sva sustina price! ;)

Ne znam ako je kod tebe. Kod mene sa CM10 je to malo ispreturano. Postoji 2 memorijska chipa, jedan od 512MB brza memorija (OneNAND), gdje se nalazi /system, /cache i ostalo i jedan od 8GB (iNAND)(gdje je 2GB rezervisano za alikacije i njen DATA, a za ostalo ostaje 6GB)
Da bi rasteretio memoriju od 512MB, prebacuje se na SD Card, naravno ukoliko aplikacija podrzava.

bok.kupio sam sd micro karticu 16gb.stavio sam je u android bez formatiranja.stavio sam gore multimediju i neke aplikacije koje su se dale premjestiti.pa me zanima dal sam trebao prije formatirati karticu ili ne?pošto je sve u redu i ne piše mi nikakve greške oko toga.imam archos 40 titanium.da i mob nije rootovan.

Ono sto radi, ne popravljaj.

a daj mi reci za particioniranje.dal je to potrebno raditi i dali se to može naptaviti bez da je napravljen root?zapravo čemu raditi to?hvala

Nemas potrebe da particionises karticu ako nemas root. Kartica se particionise na dve particije ako zelis preko nekog programa da prebacujes programe na karticu odnosno ako nemas dovoljno mesta na internoj memoriji telefona sto kod tebe nije slucaj...

zdravo. imam samsung micro sd karticu 64 gb. ali desava mi se jedan problem. uradio sam formatiranje kartice preko telefona i od tada telefon karticu ne prepoznaje (tj. kada idem na mount d card izadje prvo poruka: sd card is preparing a onda i druga poruka: sd card is safe to remove). kartica savrseno radi na drugim mobilnim telefonima i tabletima, probao sam je i na citacu na kompu, znaci bez problema moze da se slike, muzika i ostali fajlovi prebacuju na nju i da se brisu. e , jedino na mom telefonu nece. stvarno ne znam zasto nece na mom telefonu, ne znam u cemu je proble,..,uradio sam i formatiranje preko sdFormater i preko my computer ali na mom telefonu gde sam je prvi put formatirao nece. opet naglasavam da bez ikakvih problema radi na drugim android telefonima i tabletu, kao i na citacu kartica...

zdravo. imam samsung micro sd karticu 64 gb. ali desava mi se jedan problem. uradio sam formatiranje kartice preko telefona i od tada telefon karticu ne prepoznaje (tj. kada idem na mount d card izadje prvo poruka: sd card is preparing a onda i druga poruka: sd card is safe to remove). kartica savrseno radi na drugim mobilnim telefonima i tabletima, probao sam je i na citacu na kompu, znaci bez problema moze da se slike, muzika i ostali fajlovi prebacuju na nju i da se brisu. e , jedino na mom telefonu nece. stvarno ne znam zasto nece na mom telefonu, ne znam u cemu je proble,..,uradio sam i formatiranje preko sdFormater i preko my computer ali na mom telefonu gde sam je prvi put formatirao nece. opet naglasavam da bez ikakvih problema radi na drugim android telefonima i tabletu, kao i na citacu kartica...

Koji telefon?

samsung galaxy mega... taj model podrzava tu sd karticu ali stvarno ne znam sta da radim... ne znam da li nije problem do telefona mozda,....

Vrh Dno