Šta je novo?

Zamena kulera

Hmmm... Kako je moguce da software snizi temperaturu procesora?

Sto se tice BIOS-a, ne znam za tu opciju.

Kad ne radi nista Idle ili radi delimicno "stedi procesora" - da li gasi deo procesora ili mu smanjuje takt nisam siguran, ali RADI posao.

Probaj CpuCool ili neki slican programcic pa vidi i sam.

poz, Niksa

Zaista nikakav problem - dok ne odlomis parce procesora
A onda - pa nista samo kupis nov procesor
Silicijum je jako tvrd i jako krt !!!

Jedan od razloga zasto dobar kuler ne hladi dobro, je i to da nije celom svojom povrsinom nalegao na procesor, vec je pod enkim malim uglom. To delimicno resava pasta koja popuni taj prostor ali nije to to. To se desava zbog opruge koja hladnjak ne pritiska na sredini vec na 2/3.
Ovo je moglo lepo da se vidi nekad kad su postojali slot/socket adapteri pa se kuler montirao van kucista na procesor. To je toliko mali "gap" da se jedva vidi, tek kad se adapter i kuler gledaju prema izvoru svetlosti. To sam resavao tako sto bih polugu izvadio i klestima ispravljao/previjao sve dok kuler ne nalegne lepo na procesor. Ali, danas je to nemoguce videti/proveriti.
Najveci pad temperature sam dobijao smirglanjem kulera i stavljanjem veoma male kolicine silver paste (-9 C).
Nije los ni dodatni ventilator koji izduvava vazduh (kod procesora koji se mnogo greju). Bolje nego da uduvava. Naravno, najbolja kombinacija su oba ventilatora (ali i malo vise buke).

Poslednja izmena:
Jos jedna stvar koja se desava kod KT600 ploca (npr. Epox) je i pogresno prikazivanje temperature. Imao sam slucajeva da sonda pokazuje 0 stepeni, ali i 65, 70,... i da se ondak ugasi racunar. Manualnom proverom, tj. pipanjem kulera, i maticne ploce sa druge strane na mestu gde je socket procesora, dosao sam do zakljucka da ta temp. od 70 stepeni nema veze sa realnoshcu, i resenje je bilo iskljucivanje opcije u BIOS-u za temp. shutdown....

Mislim da nema logike da sonda odmah po ukljucivanju racunara prikaze temp. vecu od npr. 30-40 stepeni... jedino ako procesor nije ispravan....

Kolika prica oko jednog kulera.

Bio jednom jedan kuler...

A cemu tolika frka oko temperature ??? Nije ti preterano vruc proc ( mom ortaku se athlon 1600+ grejao opusteno do 80+ stepeni na leru i radio tako mesecima, tj. i dan danas radi kod drugog ortaka).Moj Presscot u cod2 isto dize temp na 60 i par stepeni i uopste se ne nerviram zbog toga (doduse on se i inace vise greje od ostalih Intel procesora).Inace radi na 44 do 48 stepeni na idle (trenutno, posto lepo greju kod mene u blokovima ;) ).
Znaci opusteno :) Poz

Nazad
Vrh Dno