Šta je novo?

Zamena kulera na MSI ti4200

Maelkum

Čuven
Učlanjen(a)
03.04.2003
Poena
609
Nakon trogodisnjeg koriscenja, kuler na doticnoj grafickoj karti je poceo da ispusta cudne zvuke.Tretman WD-40 sredstvom za odmascivanje nije urodio plodom, te planiram da zamenim problematicnu sesticu.Pitanje:Kako?
Oklop od bakra i plastike je ucvrscen tiplovima , a ne srafovima te se bojim da kad bi ih jednom skinuo ne bih ih mogao vratiti.Ako je iko imao slican problem i uspesno ga prevazisao, molim vas podelite svoje iskustvo sa blago isfrustriranim vlasnikom bucne ti4200.Hvala.

nisi trebao da koristis wd40. za podmazivanje ventilatora se koristi sinteticko ulje za motore i to gusce.

Pa moraces da ga skines kad tad zbog zamene, jer taj cooler je prolupao i
ne isplati se da ga podmazujes jer ce ponovo da rikne. Pogledaj
kod Imtela sta imaju od coolera za VGA karte.

Mozda bi pomoglo da slikas kartu i ventilator koji je prolupao - pa da ti mozemo malo detaljnije savetovati kako da resis problem. Prskanje i zalivanje uljem i slicnim WD-40 preparatima je za izbegavanje jer postoji verovatnoca da neka kapljica napravi kratak spoj na PCB-u karte i da ti napravi vise problema nego kupovina novog ventilatora.

Kao druga mogucnost ostaje kupovina nekog pasivnog hladnjaka tipa Cooler Master Cool VIVA ili Zalman HP80 - mogu da se nadju po oglasima za 10-15, sto i nije velika cena kada se uzme u obzir da je ventilatorcic 200-300 dinara... Procesljaj forum, bilo je dosta price o ova dva hladnjaka...

milanbb je napisao(la):
Prskanje i zalivanje uljem i slicnim WD-40 preparatima je za izbegavanje jer postoji verovatnoca da neka kapljica napravi kratak spoj na PCB-u karte i da ti napravi vise problema nego kupovina novog ventilatora.

zato ja i savetujem sinteticko ulje. sa njime ne moze da se spali nista.

velkod je napisao(la):
zato ja i savetujem sinteticko ulje. sa njime ne moze da se spali nista.

Misliš? :d
I ono je provodnik isto kao i mineralno.
BTW, da nije malo skupo kupovati 1L ulja koje je najmanje 400Din samo zbog ventilatora?

Poslednja izmena:
Odlican mod samo treba to negde da stane.

SuperStarr je napisao(la):
Misliš? :d
I ono je provodnik isto kao i mineralno.
BTW, da nije malo skupo kupovati 1L ulja koje je najmanje 400Din samo zbog ventilatora?

Siguran sam :)

BTW, meni nije skupo jer isto ulje sipam u auto pa uvek ima gde da se potrosi ostatak. :D

grafika je standardna MSI Ti-4200-TD8X64 sa tiplovima umesto srafova

top1.jpg

back1.jpg

Lep hladnjak... bila bi steta da ga skidas i stavljas neki drugi. Mozda da probas da skines ovu plastiku i sam ventilator i da umesto njih namontiras neki 8cm ventilator ? Zamenu za ovaj prolupali ces tesko naci, jer su ovi sa zakrenutim krilcima i duvaju vazduh bocno oko sebe... dok su skoro svi koje sam video po prodavnicama napravljeni da duvaju iza sebe...

najbolje resenje ti je tt giant 3 za 10€. hladi bolje a cena je stvarno minimalna.

milanbb je napisao(la):
Mozda bi pomoglo da slikas kartu i ventilator koji je prolupao - pa da ti mozemo malo detaljnije savetovati kako da resis problem. Prskanje i zalivanje uljem i slicnim WD-40 preparatima je za izbegavanje jer postoji verovatnoca da neka kapljica napravi kratak spoj na PCB-u karte i da ti napravi vise problema nego kupovina novog ventilatora.

Kao druga mogucnost ostaje kupovina nekog pasivnog hladnjaka tipa Cooler Master Cool VIVA ili Zalman HP80 - mogu da se nadju po oglasima za 10-15, sto i nije velika cena kada se uzme u obzir da je ventilatorcic 200-300 dinara... Procesljaj forum, bilo je dosta price o ova dva hladnjaka...

jel moze cool viva na ti4200?
kad sam hteo da kupim prodavacica mi je rekla
"e bas na tu ne moze!!"

Mislim da ne moze zbog rupa na kartici, suvise su razmaknute
tako da ne bi mogao da prikacis CoolVivu.
Biolje iscupaj taj ventilator i stavi neku secticu ili osmicu, mozda
nece lepo izgledati ali ce dobro hladiti. ;)

Pa iskreno ne znam to za 'nepasovanje' na ti4200... ja sam je probao montirati 'do pola' na ti4600 i stalo je bez problema.....e sada ne znam kako bi isla montaza heatpipe-a i zadnjeg hladnjaka

Pa malo bolje pogledaj fotke i vidi gde mu stoje - kako on kaze "tiplovi", ova MSI-ijeva kartica ima ne tipican cooler u odnosu na vecinu TI4200. ;)

uhh sada si me naterao da sklopim i slikam sve....

Jedino sto je ne tipicno na ovom MSI kuleru je polozaj ventilatora u odnosu na jezgro...

Prilozi

• ti2.jpg
    ti2.jpg
    122.3 KB · Pregleda: 104
Poslednja izmena:
Pa ovaj hladnjak na slici 4 tj. podnozje za koji se kaci hladnjak, dolazi na
procesor od VGA karte a ne pozadi kako si ga ti stavio. Taj zadnji deo ti je totalno nepotreban kada nemas nakacen heatpipe.

milanbb je napisao(la):
Pa iskreno ne znam to za 'nepasovanje' na ti4200... ja sam je probao montirati 'do pola' na ti4600 i stalo je bez problema.....e sada ne znam kako bi isla montaza heatpipe-a i zadnjeg hladnjaka

koji ti je bio hladnjak pre toga?
ako se ne varam ti4200 i ti4600 su imale cak iste hladnjake
onda bi mogao i na ti4200....

@sikili - necu vise tvoje komentare uzeti u obzir posto vise gledas koja je po redu slika nego sta je na slici. smisao kolaza je da pokaze da je raspon rupa i njihov polozaj identican na 2 karte a ne da bude uputstvo za montazu CoolVIVA...

@okimijun - ovo je nazalost spaljeni ti4600 koji sam dobio bez kulera i hladnjaka za memoriju...

trebalo bi da karta ovako izgleda u originalu:

http://www.ixbt.com/video2/images/suma-gf4ti/suma-4600-card-front.jpg

Poslednja izmena:
Si 100% bas siguran da je spaljen?
neki put ovako izgleda kad stavljas prepravljene biose i nesto ne proradi kako treba
(makar meni su slicne slike bile)
kad malo bolje pogledam ustvari identicne slike su bile i meni u slicnim situacijama (samo su meni i padala slova preko ekrana)
ko zna, ako je nisi ti spalio, vec dobio, nikad se ne zna....

Poslednja izmena:
Pa ne znam iskreno - dobio sam ga ovakvog, znaci karta radi pod Knoppixom recimo, podigne cak i vise rezolucije, vrti VRAM test sa testmem.ru (ali se sa vremenom slika sve vise pogorsava). Cika Pera me savetovao da prelemim GPU sto je i uradjeno sa fluksom, ali nista bolje nije bilo... eto moram jos probati taj BIOS posto mi nista drugo ne pada na pamet...

p.s. izgleda da je bilo jos takvih problema sa ovom kartom http://overclockers.ru/lab/14882.shtml

Poslednja izmena:
Ja imam upravo MSI Ti42000 karticu kao sto je Maelkum pokazao na slici. Pre par meseci sam morao kuler da posaljem u penziju. Skinuo sam ga sa sve plastikom i nabavio neki kuler koji sam prisrafio na bakrani hladnjak i bez dinara i za samo par minuta resio problem.

I kod mene na Asusu Ti4200 postoje te 2 rupe za kuler (razmak 8cm tacno).
E sad, vec rekoh da planiram da modujem neki drugi hladnjak koji bih stavio umesto originalnog. Medjutim postoji jedan problem. Taj bakarni koji bih stavio nema u dijagonali tih 8cm koliko su rupe udaljene. Ali vidim da postoje 4 druge rupice koje cine kvadrat dijagonale oko 6cm. Da li te 4 rupe mogu da posluze za drzanje hladnjaka ili cemu uopste sluze?

edit: Evo ih na slici...

Dakle, cemu sluze te 4 "crvene" rupe? 2 "zelene" su za originalni kuler.

Prilozi

• ti4600-2.gif
    ti4600-2.gif
    71.9 KB · Pregleda: 480
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno