Šta je novo?

Zamena harda na laptopu

Kolika je razlika izmedju tog i nekog SSD-a?

U parama ili...?
Cena mu je 11100 do 11500 din.

hm majku mu, drugar uzo neki ssd i kaze da sanjim sve leti.. a opet ovaj 7200 je dosta bolje od 5400 al izuva bateriju i greje... sad vredi li cekati za ssd ili uzeti ovako nesto...

mene dosta kolje hard tako da nisam pametan sta tu da radim

Sto se tice SSD jako su skupi recimo Ocz 30gb Vertex Serija kosta 148e a od 60gb 244e a da rastura sto se tice perfomansi 230mb/s za read a za write 135mb/s.
Jos je dobitak na bateriji najmanje 30 minuta.

Nema neki 32gb ssd a da nije ocz, da vredi kupiti kao lap drive?
Na mom lapu imam 2 hdd-a ionako koristim jedan kao sistemski, zauzeto 20gb, njega bih ladno mogao zameniti za ssd 30tak gb... No 150e je stvarno preskupo za tu gimnastiku...

poz!

Ima samo OCZ od 30gb nijedan drugi nema te velicine vido sam je SP od 60gb ali su mu performanse daleko slabije.
I ja sam razmisljo da ubacim u lap ovaj Ocz mada mi se nedaju tolike pare za tako malo gigabajta.

hm majku mu, drugar uzo neki ssd i kaze da sanjim sve leti.. a opet ovaj 7200 je dosta bolje od 5400 al izuva bateriju i greje... sad vredi li cekati za ssd ili uzeti ovako nesto...

mene dosta kolje hard tako da nisam pametan sta tu da radim

Razlika izmedju HDD i SSD je jednostavna - SSD je mnogo brzi, bolji je jer nema pokretne delove i mnoooogo skuplji narocito jos kad uzmes da je znatno manjeg kapaciteta (odnos cena po GB).
Bez obzira na to sto je brzi i bolji, jednostavno smatram da je cena od oko 250 evra za 60 GB za mene jos uvek neprihvatljiva, narocito jer mi je inace trebao veci kapacitet.
Ipak kao i za svaku novu tehnologiju za ocekivati je da cene brze padaju tako da ce u nekom narednom periodu i on biti prilicno dostupniji cenom (I hope so)
Sto se tice zagrevanja HDD na 7200, laptop mi je ukljucen nekoliko sati (doduse net, DVD Decrypter i DVD-lab pro od programa) a temperatura harda mi je trenutno 38C sto je znatno manje nego sto sam ocekivao, tako da sam sa te strane zadovoljan.

a koliko para je taj hard od 7200 obrta?

Ja sam model od 500 GB platio 10370 dinara, ali sam jedva nasao model na 7200 rpm - gde god pozoves nemaju.

Mene mori ista dilema...
Vidim da gledate Seagate... a kakvi su WD 7200rpm diskovi?
Doduše najveći kapacitet za WD sa 7200rpm je 320GB! Slažem se da je 500GB bolje, tu nema dileme... doduše i cena je bolja!

Kolika bi razlika bila u brzini izmedju tog Seagate sa 500GB i recimo mog HITACHI Travelstar 7K200 HTS722012K9SA00, tj. da li bih dobio u brzini ili samo u kapacitetu?
Ako nema neke osetne razlike onda bih uzeo eksterni od 320 ili 500GB.

Da ima SSD od 120GB sa odličnim performansama za 200 EUR... još bih razmišljao... ovako ostaje mi da se sačekam sledeću godinu i nadam se značajnijem padu cena SSD-a!!!

Poslednja izmena:
Seagate Momentus je trenutno najbrzi 2.5" HDD. Ja sam prvo gledao taj WD ali sam naleteo na neke testove gde je seagate brzi.

Seagate Momentus je trenutno najbrzi 2.5" HDD. Ja sam prvo gledao taj WD ali sam naleteo na neke testove gde je seagate brzi.

...a koliko je taj Seagate Momentus brži od ovog HITACHI harda koji imaš/imam u laptopu???
Osetno ili... tek zbog kapaciteta???

Poslednja izmena:
Stigao mi HDD (seagate momentus 7200.4), zamenio, prebacio sistem sa starog.. i brz je...

Aj malo testiraj pa javi utiske... kultura rada i to!
Buka u odnosu na HITACHI, zagrevanje, pristup, koliko MB/sec?

Poslednja izmena:
O brzini:

attachment.php

Temperatura posle duzeg rada je 41C. Potrosnju baterije nisam merio jer mi je laptop 99% vremena na adapteru. Nisam primetio da je bucan ili da se cuje vise nego Hitachi.

Prilozi

• seagate vs hitachi.jpg
    seagate vs hitachi.jpg
    114.1 KB · Pregleda: 241
A gde ste uzeli te 500GB diskove, cenu videh, ali ne i gde da tražim. :D

Znam da (za IBM) Drugi hard možes staviti u pcmci slot ili izvadiš optiku pa kupiš bay u koji uskače hard, pa ih menjaš po potrebi...
Koliko ja znam laptopovi gde mogu da idu dva HDD su jako retki, a kod nas nisam siguran ni da ih ima. U svakom slucaju taj Acer 5920G nije jedan od takvih.

Jeste... i za moj HP može ta fora sa optikom... stim što taj sitni dodatak košta preko 150 EUR... naravno bez diska!

Nazad
Vrh Dno