Šta je novo?

Zamalo da predjem na Linux

jorgovan

Čuven
Učlanjen(a)
13.03.2002
Poena
825
Imam jako puno dobre volje da predjem na Linux ali imam dva velika problema koja me drze u WinXP-u, i sve to verovatno sto se sa Linuxom druzim tek jedan dan. Naime oba moja problema su vezana za drajvere, koje nemam blage veze kako i gde da instaliram, a vezani su za dve osnovne stvari: modem i zvucnu. Da normalno da se radi o Winmodemu i to Lucent v92. A zvucna je integrisana na MSI KT3 Ultra ploci i radi se o AC97 muzickoj. Radi se o to me da su ovo verovatno pocetnicka i stoput ponavljana pitanja, ali meni ovih dana nesto skripi i-net, pa ne mogu malo dublje da ceprkam. Pa ajde neko od Linux korisnika neka me spasava.

Ajde ja cu pokusati da ti dam par smernica, a ti odradi ostalo. Nije poenta da ti neko drugi nesto uradi ili kaze, ni u linuxu ni u bilo cemu drugom.
I obavezno kada nesto trazis pogotovu drajvere prvo uradi search, pa ako nista nema onda pitaj. Inace drajveri, pogotvu za lucent modeme pod linuxom je bilo vec dosta, cak i previse puta.
1. zvucna, treba da je via8233a, imas par resenja, ako koristis neku od distribucija za koje je via napisala drajvere, koristi njih. www.viaarena.com, doduse to ima nekih nedostataka, ali tebi kao pocetniku i na pocetku to nije toliko bitno. A mozes i da korists oss (koji se kupuje ili ''kupuje'') ili moja preporuka su alsa drajveri (www.alsa-project.org). Meni su radili sa tom zvucnom koju ti imas, a i sada sa audigyjem rade bez problema. Na mandrake.co.yu sajtu imas lepo uputstvo kako se namestaju, i to na srpskom, pa procitaj. A i uz alsa drajvere stize prilicno dobar readme tako da nije neka mudrost citati sta pise u njemu i to kucati.
2. sto se modema tice, postoje drajveri za linux (koristi search foruma, bio je link) koji rade odlicno sa lucent/agere modemima, osim sa modemima koji imaju agere sv92 cip, poznaju se po tome sto imaju samo jedan cip, ostali koliko sam video imaju dva cipa. I uz njh ide prilicno dobar readme, a i instalacija je maksimalno pojednostavljena, ako imas modem sa kojim rade, samo je potrebno da pritiskas enter do kraja instalacije.
A za trazenje informacija vezanih za linux mozes koristiti www.google.com/linux pa udri, citaj, experimentisi, sta da ti kazem.
Pozdrav

...i uz malo srece 🙂 proradice ti zvucna sasvim OK kao sto meni nece (ista ploca)....
Za modem ne brini. On radi perfektno.

DusaN je napisao(la):
Ajde ja cu pokusati da ti dam par smernica, a ti odradi ostalo. Nije poenta da ti neko drugi nesto uradi ili kaze, ni u linuxu ni u bilo cemu drugom.
I obavezno kada nesto trazis pogotovu drajvere prvo uradi search, pa ako nista nema onda pitaj. Inace drajveri, pogotvu za lucent modeme pod linuxom je bilo vec dosta, cak i previse puta. A i uz alsa drajvere stize prilicno dobar readme tako da nije neka mudrost citati sta pise u njemu i to kucati.

Znam to jako dobro, ali se radi o tome da mi ovih dana nesto manjka interneta i za takvo trazenje i lutanje po sajtovima ga sada svakako nemam, pa sam se zato i obratio forumu na ovaj nacin sa nadom da ce mi neko konkretno pomoce.
No tebi svakako hvala na savetu.

Pa poenta i jeste u tome, resavanje problema i ucenje. Svaki pocetak je tezak, momci su ti dali dobre preporuke za pocetak i sada je na tebi sve.
Jedno je sigurno, prevazilazenjem ovakvih stvari, stecenim iskustvom i proteklim vremenom naucices zaista mnogo. I to ne gde u kom prozoru, meniju, listu treba cekirati/odcekirati opciju pa da nesto prosljaka, nego mnogo esencijalnije stvari : strukturu OS-a, kako on radi to sto radi, nacine za njegovo poboljsanje, ubrzanje i modifikaciju, generalno sve i svasta o networking-u itd itd. Sve je tu, na dohvat ruke.
Potebna je samo volja i malo, sasfvim malo hrabrosti 🙂

salac je napisao(la):
Pa poenta i jeste u tome, resavanje problema i ucenje. Svaki pocetak je tezak, momci su ti dali dobre preporuke za pocetak i sada je na tebi sve.
Jedno je sigurno, prevazilazenjem ovakvih stvari, stecenim iskustvom i proteklim vremenom naucices zaista mnogo. I to ne gde u kom prozoru, meniju, listu treba cekirati/odcekirati opciju pa da nesto prosljaka, nego mnogo esencijalnije stvari : strukturu OS-a, kako on radi to sto radi, nacine za njegovo poboljsanje, ubrzanje i modifikaciju, generalno sve i svasta o networking-u itd itd. Sve je tu, na dohvat ruke.

Ama vi ne shvatate jedno, a to je da mi je za svako ucenje potreban internet, koji ne mogu da koristim sa svog racunara, jer je na njemu Linux za koji sa modemom za koji drajvere nemam pa zato ne mogu pola dana da visim na netu od drugih ljudi da bih ucio. Zato vas molim za jasan i konkretan odgovor kako da svoj problem resim.

www.linmodems.org

salac je napisao(la):

Pricaj mi o tome 🙂

Nekako sam uspeo da nateram muzicku da radi, sad mi je samo modem ostao.

Pa skini taj drajver sa www.linmodems.org (tj http://www.heby.de/ltmodem ) , otpakuj fajl, procitaj readme, postupi po uputstvu i za 30 sec imas modem koji funkcionise.
Ako se jave problemi, postuj ih ovde pa da pomazemo.

salac je napisao(la):
Pa skini taj drajver sa www.linmodems.org (tj http://www.heby.de/ltmodem ) , otpakuj fajl, procitaj readme, postupi po uputstvu i za 30 sec imas modem koji funkcionise.

Po tom uputstvu mogu da se snadjem, ali ne znam kako da uklonim ranije brljotine od drajvera.

salac je napisao(la):

Pa eto mene sa Linux-a, problem je bio samo u tome da sam prvo morao da skinem prethodne brljotine. Sada sam se uspesno konektovao, tako da v92 Agre modem radi uLinuxu.

Hvala svima na pomoci cheers

milos1985 je napisao(la):
...

Pa eto mene sa Linux-a, problem je bio samo u tome da sam prvo morao da skinem prethodne brljotine. Sada sam se uspesno konektovao, tako da v92 Agre modem radi uLinuxu.

Hvala svima na pomoci cheers

Welcome to the free world 🙂

salac je napisao(la):
...

Welcome to the free world 🙂

Pre ce biti Welcome to World of the pain 🙂 :beat:

kUdtiHaEX je napisao(la):
...

Pre ce biti Welcome to World of the pain 🙂 :beat:

Ti si prijatelju poseban slucaj 🙂 Privlacis elementarne nepogode i najneverovatnije nikad vidjene kompjuterske probleme 🙂

salac je napisao(la):
...

Ti si prijatelju poseban slucaj 🙂 Privlacis elementarne nepogode i najneverovatnije nikad vidjene kompjuterske probleme 🙂

To je cast 🙂 umece biti talentovan za takve stvari 🙂 Salu na stranu 🙂 iako se mucim zadovoljan sam kako radi... uostalom nema tog linuxa kojeg sam instalirao da nije hteo da radi lepo (izuzev OpenBSD-a koji nisam znao ni da instaliram ali on je unixolikiji)...

Nazad
Vrh Dno