Šta je novo?

Zalman waterblock

Sasa je napisao(la):
Samo treba znati da stalno moras da dolivas vodu, pogubi par litara vode na dan, pa ono, moras ga pazis stalno 🙂
Na bong mislim 🙂

Zato zatvoren sistem rula 🙂

A koliko Vi ljudi placete racun za vodu onda ??? :eye:

jazza je napisao(la):
...

ihhhh. pa sta ti je, ti za jedno brijanje u proseku potrosis 2L vode. :mrgreen:

jazza je napisao(la):
...

Nisi valjda ozbiljan ?
I 10 litara da trosi, toliko ode na jedno tusiranje, a pranje sudova pozdere mnogo vise.
To su svakodnevni poslovi naravno, a ima ih jos.

Drugo, voda je jos uvek vrlo jeftina, tako da racun ne moze da bude visok sve i da bong trosi litar na sat. A ne trosi (samo ponekad 😉)

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
...

Nisi valjda ozbiljan ?
I 10 litara da trosi, toliko ode na jedno tusiranje, a pranje sudova pozdere mnogo vise.
To su svakodnevni poslovi naravno, a ima ih jos.

Drugo, voda je jos uvek vrlo jeftina, tako da racun ne moze da bude visok sve i da bong trosi litar na sat. A ne trosi (samo ponekad 😉)

Pozdrav!

Dobro de salio sam se samo ljudi :beat:

Nego sta vi mislite da ja stavim u zatvoren sistem trafo ulje, koliko sam cuo ono nije provodnik e sad je pitanje samo kako ide hladjenje i grejanje tog ulja. Ovo pitanje postavljam svima, a narocito TEX-u.. Prijatelji dajte svoje glasove pa da krenem na posao.

jazza je napisao(la):
...

Dobro de salio sam se samo ljudi :beat:

Nego sta vi mislite da ja stavim u zatvoren sistem trafo ulje, koliko sam cuo ono nije provodnik e sad je pitanje samo kako ide hladjenje i grejanje tog ulja. Ovo pitanje postavljam svima, a narocito TEX-u.. Prijatelji dajte svoje glasove pa da krenem na posao.

Ulje se u transformatore stavlja zato sto ima dobre dielektricke osobine, a ne zato sto ima visok termicki kapacitet.

Stavi ISKLJUCIVO vodu, i to destilovanu. Mozes da dodas minimalnu kolicinu nekog glikola (ili sta li je vec sastijak), tj. antifriza, cisto da se ne stvaraju alge.

tex707 je napisao(la):
...

Ulje se u transformatore stavlja zato sto ima dobre dielektricke osobine, a ne zato sto ima visok termicki kapacitet.

Stavi ISKLJUCIVO vodu, i to destilovanu. Mozes da dodas minimalnu kolicinu nekog glikola (ili sta li je vec sastijak), tj. antifriza, cisto da se ne stvaraju alge.

Ali nisi mi odgovorio zbog cega nije dobro da se stavlja trafo ulje? Nesto nije uredu sa njim ili je mnogo gusto ili ??

jazza je napisao(la):
...

Ali nisi mi odgovorio zbog cega nije dobro da se stavlja trafo ulje? Nesto nije uredu sa njim ili je mnogo gusto ili ??

pa verovatno nije dobar provodnik, kao što je voda...Tex jer znas nesto o dejonizovanoj vodi? citao sam nesto o njoj, pa me zanima.

jazza je napisao(la):
...

Pa pomenuo sam da se ne stavlja u trafoe zbog visokog toplotnog kapaciteta, vec zbog dielektrickih osobina...🙂...znaci, nije dobro da se stavlja u watercooling sistem zato sto ima manji toplotni kapacitet od vode.

Inace, trafo ulje ima manju gustinu od vode...

genijalcin@23 je napisao(la):
...
pa verovatno nije dobar provodnik, kao što je voda...Tex jer znas nesto o dejonizovanoj vodi? citao sam nesto o njoj, pa me zanima.

Provodljivost (kondukcija) kod medijuma (voda, vazduh) nije tako bitna kao konvekcija (prelazenje) i toplotni kapacitet....

Pa dejonizovana voda je voda bez slobodnih jona...dakle, elektricno neprovodna....mislim da je svaka redestilovana voda dejonizovana...

tex707 je napisao(la):
...
Pa dejonizovana voda je voda bez slobodnih jona...dakle, elektricno neprovodna....mislim da je svaka redestilovana voda dejonizovana...

da znam da nije provodna, ali nisam siguran da je redestilovana voda dejonizovana. Pitao sam te, jer zelim da budem 100% siguran, ako nesto krene naopako, pa negde pocne da curi :mrgreen:

...
da znam da nije provodna, ali nisam siguran da je redestilovana voda dejonizovana. Pitao sam te, jer zelim da budem 100% siguran, ako nesto krene naopako, pa negde pocne da curi :mrgreen:

Pa nisam ni ja bas siguran...trebalo bi da se javi neki hemicar...a moze i "cist" fizicar da ovo objasni....🙂

Ne mogu da odolim da se ne ukljucim u ovu diskusiju. Sasa MOLIM TE donesi mi prace bakra koje ne moze da se lemi. Naravno da bakar moze i da se lemi i da se vari (autogeno), jedino ne moze da se vari elektricno. Genijalcin, sva uputsva ces naci na www.overclockers.com. Sto se hladnjaka tice najbolje je da nedjes hladljak nekog vodom hladjenog motocikla ili hladnjak za ulje nekog veceg automobila (na otpadu na kome sam ga ja kupio zovu ga interkuler, posto nisam automehanicar neznam da li je to tacno).

interkuler je valjda ono shto hladi sabijeni vazduh izmedju turbine i motora, pa se valjda zato i zove interkuler.. 🙂

[quote="jazza]
Nego sta vi mislite da ja stavim u zatvoren sistem trafo ulje[/quote]

NEMOJ DA SE ZEZAS. Ni lud drogiran 😱 . To ulje je jedan od jacih otrova (posebno piralen). Ubija lagano i sigurno. O🙂

vudu_dva je napisao(la):
interkuler je valjda ono shto hladi sabijeni vazduh izmedju turbine i motora, pa se valjda zato i zove interkuler.. 🙂

Ne...intercooler hladi vazduh izmedju kompresora i usisnih vodova na glavi motora....vazduhu koji izlazi iz turbine temperatura pada na racun predate nergije kompresoru.

Vladd je napisao(la):
...

NEMOJ DA SE ZEZAS. Ni lud drogiran 😱 . To ulje je jedan od jacih otrova (posebno piralen). Ubija lagano i sigurno. O🙂

Mislis da je taj rad a????? :beat:

tex707 je napisao(la):
...

Ne...intercooler hladi vazduh izmedju kompresora i usisnih vodova na glavi motora....vazduhu koji izlazi iz turbine temperatura pada na racun predate nergije kompresoru.

Dobro nije rec sada o interkuleru i ostalim zafrkancijama, hvala jos jednom na informacijama datim koristicu destilovanu vodu....

ebe je napisao(la):
Sasa MOLIM TE donesi mi prace bakra koje ne moze da se lemi. Naravno da bakar moze i da se lemi i da se vari (autogeno), jedino ne moze da se vari elektricno.

Vidis da nije klasicno varenje ni lemljenje kao za lim vec drugacije.
Ako nisi procitao, napisao sam da moze nesto da mu se radi.
Sad, sto se ja ne razumem u metalozavaravicke poslove kao sto ti ne znas automehanicarske pa ne znam tacne nazive..

tex707 je napisao(la):
...

Tex, covek rece vazhud izmedju turbine i motora, a ti izmedju kompresora (najcesce turbo punjac a.k.a. turbina) i glave motora.
Ti si bio samo malo precizniji, inace pricate o istome 🙂

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
...
Tex, covek rece vazhud izmedju turbine i motora, a ti izmedju kompresora (najcesce turbo punjac a.k.a. turbina) i glave motora.
Ti si bio samo malo precizniji, inace pricate o istome 🙂

Pozdrav!

Ma u tome i jeste fora, ne pricamo o istome....turbo punjac NIJE isto sto i turbina...naprotiv, turbina je ono suprotno od turbo punjaca (kompresora)...turbina pogoni turbo kompresor.

Nadam se da nece niko da me isamara zbog skretanja sa teme...🙂

Tex, ljudi u zargonu za turbo punjac, znaci ceo sklop sa turbinom i punjacem zovu kratko turbo ili turbina.
O tome ti pricam 🙂

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Tex, ljudi u zargonu za turbo punjac, znaci ceo sklop sa turbinom i punjacem zovu kratko turbo ili turbina.
O tome ti pricam 🙂

Pozdrav!

OK...ali ako bi razmisljali o svemu kako neki u zargonu zovu nesto...pa izgubili bismo se totalno u neznanju....

tex707 je napisao(la):
...

Nadam se da nece niko da me isamara zbog skretanja sa teme...🙂

Smorite Tex-a, smorite Tex-a, naravno samo se salim, nego kako ja da nadjem tog fizicara ili hemicara? Da ga priupitamo za te stvarcice hmmm moracu da smislim nesto.

jazza je napisao(la):
...
Smorite Tex-a, smorite Tex-a, naravno samo se salim, nego kako ja da nadjem tog fizicara ili hemicara? Da ga priupitamo za te stvarcice hmmm moracu da smislim nesto.

Izgleda da nisi dobro procitao...🙂...napisao sam "isamara" a ne "smara"...vidis da se covek lepo dobrovoljno javio...🙂

Uzmi ti lepo redestilovanu vodu i bices zadovoljan, garantujem ti...a do curenja ne dolazi bas tako lako....ja nisam imao ni jedno za neke cetiri godine.

tex707 je napisao(la):
...

Izgleda da nisi dobro procitao...🙂...napisao sam "isamara" a ne "smara"...vidis da se covek lepo dobrovoljno javio...🙂

Uzmi ti lepo redestilovanu vodu i bices zadovoljan, garantujem ti...a do curenja ne dolazi bas tako lako....ja nisam imao ni jedno za neke cetiri godine.

Ok poslusacu te i ovaj put kao i svaki prethodni... Thanx

jazza je napisao(la):
...

Ok poslusacu te i ovaj put kao i svaki prethodni... Thanx

mislim da se meni obracao, ali nema veze :mrgreen: I onaj koji je trebao da se zahvali sam bio ja :mrgreen:

...

mislim da se meni obracao, ali nema veze :mrgreen: I onaj koji je trebao da se zahvali sam bio ja :mrgreen:

Ma ok je sve u svakom slucaju covek pomaze svima pa eto :beat:

Nazad
Vrh Dno