Šta je novo?

Zalepljen CPU za Cooler

scheilinkin

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
03.12.2007
Poena
229
naime htedoh da isprobam AthlonaII X4, i krenem da vadim ovaj moj iz potpisa X3 720BE, star nepuna 2 meseca. otpustio sam onu plavu štipaljku i počeo da skidam kuler. umesto samog kulera ja izvadio kuler sa sve procesorom napolje. Sreća(?) pa sam vukao nagore pa su svi pinovi kao netaknuti.
Prvo da priupitam, kako uopšte da ga skinem sa kulera, a drugo oće mu nešto biti što sam ga tako izvadio?
Mislim da li neko imao slično iskustvo i da li je procesor kasnije radio?

evo kako to izgleda
http://img197.imageshack.us/img197/1594/p1020349p.jpg
http://img197.imageshack.us/img197/3315/p1020350r.jpg

Šta reći česta situacija , zalepi pasta i povuče procesor , znam lika koji je to dopola uradio pa ga nabio nazad pokrivio i izlomio pinove a onda tako upalio mašinu i spalio ploču . Reč je o 6000+ i nekom Asusu 590 čipset . Polako procesor svuci u stranu , kad ga skineš lepo ga očisti od paste a zatim istu skini i sa kulera . Nanesi novi pastu u što tanjem sloju na procesor a zatim podigni polugu i sve lepo vrati na mesto . Zbog zamene paste ćeš verovatno dobiti još par stepeni niže temperature .

ok fala, baš sam se presr.
sad mi je X4 pa ako bude bolji za rad, ovaj X3 onda putuje.

Desava se da se slepi, cuo sam za te situacije, zato uvek malo opteretim/zagrejem procesor pre nego sto skidam kuler. Opusti se pasta na taj nacin, mada tvoj proc je vec napolju tako da ti ovo i nije od neke pomoci :)

Samo mi reci da je pasta sa box coolera? :d
Ako je tako, molio bih da se ne logujes na forum dok ne kupis normalnu pastu :D

Poslednja izmena:
ma kad sam kupovao istrošio se totalno, u kasi ostalo možda 50-ak dindži.
ali sad ga ne vraćam nazad bez min. Ventette2 i neke žešće paste.
Evo nakon što sam ga ostavio da se oladi par sati skinuo se sa kulera bez ikakve muke, a kad sam ga vadio bio je topao, tj. radio je ceo dan.

ubuduce kada skidas kuler pokusaj da zarotiras kuler po povrsini procesora, znaci uzmi ga u ruku i pokusaj da ga okrenes recimo u pravcu kretanja kazaljke na satu , tako jedimo mozes biti uveren da se procesor nece iscupati zajedno sa kulerom

pozdrav ;)

važi, o tome sam i razmišljao nakon "incidenta"

Ma to se sada gotovo cesto desava. Uhvatis ga sa dva prsta i dok drzis cooler pokusavas da okrenes cpu oko svoje ose. Najbolja varijanta je dok je vruc procesor. Meni je jednom racunar koji sam servisirao toliko zalepio jer sam hteo cooler da promenim, da sam morao malo na vrucu ringlu da stavim cooler kako bi zagrejao pastu na nekih 50-60c kako bi otpustila.

Meni je jednom na popravku stigla ploča sa procesorom i naravno zalepljenim kulerom. Lepo sam uzeo fen za kosu, zagrejao kuler i bez problema je skliznuo sa procesora.

Isto sam i ja jednom kada sam ortaku sredjivao komp, iskoristio fen za kosu da zagrejem kuler i odvojim procesor od njega.

Nema veze da li je "box" pasta ili neka aftermarket.
Problem u ovoj prici je vacuum koji se stvori.
Prevencija, kao shto su neki vec predlozili, skidash cooler dok je proc josh topao i
ne vucesh na gore vec ga prvo razmrdash levo - desno da se oslobodi vacuum.

Jos samo da dodam ako se nekom desi da pokrivi koji pin, da bi ispravio pin ili pinove treba dobro fenom zagrejati CPU i lagano vratiti iskrivljeni pin inace ako se vraca na hladno sigurno ce se p[olomiti. Jednom prilikom ispao mi je CPU iz ruke na plocice i pokrivio sam 9 pinova. Od toga polomio sam 4 posto sam pokusao na hladno da vratim a 5 sam ispravio i procesor je najnormalnije radio.

meni se na sreću nije nijedan iskrivio i procesor radi najnormalnije

To je normalna pojava, meni se 100 puta desilo da iščupam sve zajedno i nikad nisam imao problema. Posle zabodem šrafciger izmedju i rastavim ih normalno.

^Ne hvali se baš mnogo sa tim.

Pa to ti je najlakši način, normalno je da se procesor zalepi za hladnjak, pogotovo kad je "žvaka" u pitanju.

Ne može se oštetiti tako ništa i najjednostavnije je.

Bolje je i sigurnije za CPU skidanje na "vruće" :eyebrows: tj. posle oko 10 - 15 min. rada računara.U tvom slučaju može i fen ili ringla da poslože kako bi se pasta zagrejala
a može i na "hladno" okretanjem CPU-a oko njegove ose ili šrafcigerom.
Posle bilo kakve intervencije nad CPU-om sledi
1.brisanje stare paste sa CPU i hladnjaka
1a. poliranje istih površina kada se ide na overclock
2.nanošenje nove paste na CPU
3.montaža CPU-a
4.montaža (čistog)hladnjaka.:banana:

Poslednja izmena:
Najbolje bi bilo prilikom skidanja amd procesora da otkacite drzace za procesor i kuler polako pomerate u krug ili levo,desno samim tim trenje ce uraditi svoje i kuler ce se odlepiti. Meni se desila ista situacija, i onda sam procesor skinuo sa nozem :D

mislim da u krug ne bi išlo kod box varijante jer ona crna plastika oko socket-a, za koju se kači kuler, dozvoljava samo levo-desno ili napred-nazad zavisi kako gledate. naravno to govorim za AM2,+,AM3 socket-e

Poslednja izmena:
ja za to imam siguran metod. Otkacim cooler i pocnem da ga vrtim levo-desno-levo-desno..... i tako jedno 30-40 puta, brzo, kao da ga tresete, a sve vreme ga blago vucem nagore. Lepo se u jednom trenutku sam odvoji. Problem je u velikoj povrsini poklopca procesora sa malim, tj. jako tankim iglicama. Vakuum koji se stvori je jednostavno prevelik. Za dimenzije 30x30mm teorijska sila usled totalnog vakuma moze biti maximalno 9,2kg. To je izgleda previse za cpu i on se izvuce iz socketa. Zato preporucujem pomenuto vrtenje-tresenje. U trenutku se negde stvori procep i vakuum nestane. Uzevsi ovo u obzir prosto je logicno zasto Intel vec duze vreme koristi metalni okvir koji drzi procesor na mestu.

To je normalna pojava, meni se 100 puta desilo da iščupam sve zajedno i nikad nisam imao problema. Posle zabodem šrafciger izmedju i rastavim ih normalno.

Taj fazon, kad ga vec iscupate sa procesorom onda je najmanji problem otkaciti ga sa kulera. Problem je da ga ne cupate tako, jer mozete da ostetite pinove.

Zanima me, da li je i na AM3 isto tako reseno stavljanje procesora i hladnjaka ili su sredili nesto kao na intel 775. Stvarno se intel lepo setio da ima onaj drzac za proc.
Super stvar.

..."srafcigerom"...ako se vec to desi onda umjesto srfacigera je bolje koristiti snazne plasticne spatle, ili nekakav alat kojeg sami napravite, a da nije od metala.
Neki serviseri za tu namjenu koriste konac za pecanje (silk).

Patent olovka ona 0.7 ili kartica od Halo govornice najbolje ispravljaju pinove. A takozvana "zvaka" posle par meseci nije zvaka nego kao osuseno blato, a i proizvodjaci debelo namazu kuler pa prave problem bez problema...

U ovakvim situacijama kad si vec kiksnuo i nisi ostavio malo da racunar radi, uzmi fen i uperi kroz rebra kulera da se zagreje i razmrdaj cpu. Trebalo bi da se zvaka na taj nacin zagreje i popusti. Mozes i skalpel da zavuces i povuces.

Patent olovka ona 0.7 ili kartica od Halo govornice najbolje ispravljaju pinove. A takozvana "zvaka" posle par meseci nije zvaka nego kao osuseno blato, a i proizvodjaci debelo namazu kuler pa prave problem bez problema...

Definitivno bolje resenje od srafcigera (samo jos da nije onaj kamiondziski :d), plastika od koje je napravljena kartica je "mekana" pa nece nista ostetiti...

Previse se brinete, srafciger sasvim lepo radi posao. Uzmes ravni i samo ga postavis izmedju i zavrnes kao da ces da zavrnes sraf, i to je to.

Ono sto se meni desilo nema ni u horor filmovima... U radnji mi preporuce neku "Zalman" dvokomponentnu pastu, satro ekstra kvalitet, od dobrog proizvodjaca. Namazem ti ja to, upalim komp i kontam da nesto ne radi kako treba (temperature previsoke). Posle 20 minuta, resim ja da skinem stvar kad cvrc - nece. Ispostavi se da je ta pasta u stvari epoxi smola, i kuler sa procesora ni da mrdne.

Iscupam procesor sa sve kulerom na silu Boga, i polako pokusavam da ga odvojim tankim srafcigerom, pa sam pokusao da podvucem jednu nit bakarne zice ali nista od toga. Na kraju sam odneo u servis firme, spreman da se bijem ako problem ne rese. Lik uzme srafciger i upotrebi takvu silu na procesor, da ja to smatram nehumanim :). Posle nekih 15 minuta drndanja procesor se odvoji!

E sad, ostade na procesoru epoxy koji ne moze nicim da se skine, stegao se kao beton. Kupio sam vodenu smirglu, pa sam polako smirglao dok nisam dosao do "mesa", i tako na jedvite jade spasao moj procesor (verovatno sam ostao bez garancije, posto ima nekoliko ogrebotina od delovanja srafcigera i smirgle po ivicama IHS-a). Onda sam o istom trosku ispolirao i bazu hladnjaka... kad sam vec kupio smirglu :) Drugi put nisam napravio gresku, nego sam stavio Xilence Silver pastu.

E da, kad sam razbucao Zalmanovu kutiju, ispostavi se daje to pakovanje za fan mate 2, samo bar kod nalepljen preko imena proizvoda.

Poslednja izmena:
Naravucenije?! Ne veruj prodavcima i njihovim ubedjivanjima tipa ovo je odlicno... u stanju su da kazu sve samo da bi ti nesto uvalili. Sramota :mad:

Vrh Dno