Šta je novo?

Zakup linka

• Začetnik teme Začetnik teme Moso
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Moso

Čuven
Učlanjen(a)
19.12.2002
Poena
619
Da li je moguce da Telekom naplacuje duplo manje cene internet provajderima
u Beogradu, u odnosu na provajdere u manjim gradovima?
Pitam ovo jer mi nikako nije jasno zasto su cene wireless-a u unutrasnjosti
cak i 3-5 puta vece od onih u BG-u. Neko ce reci da je to zbog konkurencije
ali tolika razlika se ne moze pravdati konkurencijom.
Pogledao sam i Telekomove cene na ptt sajtu i frapirao sam se. Oni zakup linka od 2Mb
naplacuju 56.000 dinara pa ne vidim gde je tu racunica wireless internet provajderima?
Uzgred, zar u Nemackoj tih je..nih 2Mb ne kosta 15 eura (1200 dinara) ???

Nije toliko skupo sigurno.
Drugar ima DSL i placa jednu ili dve hiljade dinara za link (2.4 Mbita) i dianar za MB nadprovajderu, ne znam tacno koji.

Pozdrav!

Jeste, jos je i skuplje ako uzimas manje! 1Mbit/s je nesto oko 40 i kusur hiljada, bez PDV-a! Mada je od nove godine malo pala cena (znam da je za wireless link od 512Kbit/s pre Nove godine bilo preko 30 hiljada a sada je negde oko 27 sa PDV-om). NAravno, veca kolicina, manja cena po Megabitu.

Moj prijatelj je zainteresovan da krene sa wirelessom kod nas u Jagodini ali cene kod Ptt'a su stravicne.
Zna li neko drugu soluciju kako bi covek izbegao Telekomov Teror ?
Sasa, moze pomoc na PM?

Moso je napisao(la):
Moj prijatelj je zainteresovan da krene sa wirelessom kod nas u Jagodini ali cene kod Ptt'a su stravicne.
Zna li neko drugu soluciju kako bi covek izbegao Telekomov Teror ?
Sasa, moze pomoc na PM?
Neka pogleda gde mu je najblize Verat sa wirelessom (najblizi grad), pa se linkuje na njega. Mi smo ovde u Svilajncu linkovani na netpro.yu iz Kragujevca, a oni su na Veratu.
:wave:

Jeste, preskupo je! U Pirotu je propalo par pokusaja da neko krene sa wireless-om upravo zbog cene linka. Nekako u Telekomu svi razmisljaju da naplate link do Bg-a.

Moso je napisao(la):
Oni zakup linka od 2Mb naplacuju 56.000 dinara ...

Pazi:
PTT KDS ima ovu cenu (bez PDV-a) za kablovski internet, za pravna lica, u Beogradu. To uredno stoji na cenovniku na KDS info kanalu. Cisto sumnjam da je to cena za potprovajdere.

Dakle, ako izuzmemo Verat koji ima direktni link preko Madjarske, kako se ostalim provajderima po Beogradu isplati da naplacuju 256kb za 1500 dinara? Kod nas u Jagodini za 256kb traze 5000 dinara + PDV. Ponovicu gornje pitanje: Jesmo li mi iz manjih gradova diskriminisani od strane Telekoma tj. da li se provajderima u Beogradu naplacuje duplo manje ?

Moso je napisao(la):
Da li je moguce da Telekom naplacuje duplo manje cene internet provajderima
u Beogradu, u odnosu na provajdere u manjim gradovima?

Pogledao sam i Telekomove cene na ptt sajtu i frapirao sam se. Oni zakup linka od 2Mb
naplacuju 56.000 dinara pa ne vidim gde je tu racunica wireless internet provajderima?

Telekom (ne ptt) je 'mojoj' firmi u Bg. dao na promotivno korishcenje ADSL 768/192 za dz.

Sada za 2Mbit-ni link traze 120.000 mesecno 😛

Znate kako bih ja uradio? Uzeo bih 512Kbit/s preko Verata (isto toliko dobijate i uplink), uzeo dva kompjutera sa dve Sky Star 2 kartice i uzeo satelitski protok od 2x 512Kbit/s (sto je 8000 dinara) i na taj nacin imao megabit i po. Sad, ovo nije bas legalno ali ko ce da zna da sam to uradio? I da li se to sme? Ukupno bi to bilo negde oko 35000 dinara mesecno, I think.

Nazad
Vrh Dno