Šta je novo?

Zakucavanje u PIO mod

frenkyshka

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.09.2007
Poena
229
Imam Seagateov HD ST3500630AS 3AAK od 500GB podeljen u 5 particija koji je do skoro radio odlicno, od skora je poceo da se zakucava u PIO mod. Malo cackanja u registry, reset i on ponovo radi u UDMA 5 mod. Problem je sto mi se to dogadja na svaka 2-3 dana pa sumnjam da nije neki kvar (garancija mi istice u septembru). Moze li neko da mi objasni sta se to dogadja i kako da resim to? Evo i slika sa HD tach testa mozda nesto znaci.
Pogledajte prilog 39408

slika je ok...

proveri/promeni kablove...

Znaci rezultat je ok. Ajde provericu sata kablic. Reci mi moze li da bude do rama? Sad mi se bas zamrzo i izbacio onaj plavi ekran .....phisical memory itd itd, sto mi se i ranije desavalo ali ne odkako sam povecao napon za memoriju na 2.1v, skoro sam ga vratio na normal 1.8v zbog vrucina, pa kontam da nije to to?
Hvala na brzom odgovoru.

Zakucavanje u PIO ide posle par neuspelih DMA transfera.... uradi neku bolju dijagnostiku

IDE ATA and ATAPI disks use PIO mode after multiple time-out or CRC errors occur

Follow these steps, and then quit Registry Editor:
1. Click Start, click Run, type regedit, and then click OK.
2. Locate and then click the following key in the registry:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0001
3. On the Edit menu, point to New, and then click DWORD Value.
4. Type ResetErrorCountersOnSuccess, and then press ENTER.
5. On the Edit menu, click Modify.
6. Type 1, and then click OK.
Follow these steps, and then quit Registry Editor:
1. Click Start, click Run, type regedit, and then click OK.
2. Locate and then click the following key in the registry:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0002
3. On the Edit menu, point to New, and then click DWORD Value.
4. Type ResetErrorCountersOnSuccess, and then press ENTER.
5. On the Edit menu, click Modify.
6. Type 1, and then click OK.
Note The numbered subkeys that are listed earlier correspond to the primary and secondary IDE channels on a computer that contains a single IDE controller. If your computer contains two IDE controllers, the numbered subkeys for the primary and secondary IDE channels for each of the two controllers may be:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0002

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0003

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0004

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0005
To verify that you have located the correct subkey, verify that the DriverDesc value for the subkey contains the string value "Primary IDE Channel" or the string value "Secondary IDE Channel."

voodoo provalio sam ja to. Ovde sam pitao zasto se to dogadja i koliko je opasno, mislim da mi ne rikne HDD bas kad mi istekne garancija?
Inace vratio sam napon rama na preporucenu vrednost za Geil Ultra, a to je 2.1v i od tada nema prebacivanja u PIO mod, pa kontam da je bilo do toga. Ako opet bude problema javicu u svakom slucaju.

Jel neko probao pa mu radi to sa editovanjem registara, posto je kod mene ne radi - tj isti je efekat?

Ja resavam to sa editovanjem registra ali malo drugacije.
Prvo nadjem
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} otvorim 0001 ili 0002 ....
i tamo nadjem MasterIdDataCheckSum (mada nisam siguran da se bas ovako zove) kljuc, obrisem ga resetujem komp i razlika se vidi vec kod podizanja sistema.

Ovo sto sam gore napisao probaj da nadjes negde jos na netu, verovatno tacnije i opsirnije objasnjeno, zbog tvoje sigurnosti jer mozes da napravis neko s***e.

A ovo sto je voodoo postovao nije radilo ni kod mene, cak je bilo i gore pa sam morao da HDD ubodem u drugi sata slot na ploci da bih podigao sistem.

Poslednja izmena:
Meni je pomoglo, na starom disku (WD od 250 GB) su iskakali disk errori u event logu čim krenu dva programa istovremeno da čitaju i/ili pišu. Mislio sam prvo da je do ploče i kabla, al kad sam promenio i ploču i kabl, na kraju ispade da je disk odradio svoje (radi i dalje, ali uz ovaj "hack").

Pa i ja se to pitam, da li je disk odradio svoje, ali nema ko da mi odgovori. Disk mi ja star nesto manje od godinu dana pa bi bilo steta da rikne. Moze li bar neka preporuka sto se tice test programa za HDD?
Evo opet mi je zapucao u pio mod.

Šta kaže SMART dijagnostika? Uključi je prethodno u Biosu, pa proveri sa npr. Everestom. Meni kad su ove greške krenule da iskaču, SMART je prijavljivao Write defekt.

Poslednja izmena:
Imam Seagateov HD ST3500630AS 3AAK od 500GB podeljen u 5 particija koji je do skoro radio odlicno, od skora je poceo da se zakucava u PIO mod. Malo cackanja u registry, reset i on ponovo radi u UDMA 5 mod. Problem je sto mi se to dogadja na svaka 2-3 dana pa sumnjam da nije neki kvar (garancija mi istice u septembru). Moze li neko da mi objasni sta se to dogadja i kako da resim to? Evo i slika sa HD tach testa mozda nesto znaci.
Pogledajte prilog 39408

Zar nebi trebalo da ti disk radi u UDMA 6.

Pa jel bi trebalo? Ne znam dal bi trebalo ali zasigurno mi radi u UDMA 5. Da cujem nekog iskusnijeg?

UDMA6 je standard koga je Maxtor forsirao ... ostali ne
To je kod PATA diskova.
Evo i kod mene se na SATA2 kontroleru 3. disk od 160GB WD SATA vidi kao UDMA5
To je sasvim normalno.
Isto zavisi valjda i od chipseta.
Razlike izmedju UDMA5 i UDMA6 skoro da i nema.

Poslednja izmena:
Evo ako nekome zatreba:

Prvo idete na Start -> Run, ukucate regedit onda OK.
Kroz navigacioni deo registry editora pronadite sledeci kljuc:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\
{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

On ima podkljuceve (sub-keys) 0000, 0001, 0002, respektivno (može da varira od racunara
do racunara).
Uobicajeno je da je 0001 Primary a 0002 Secondary IDE channel.

Potražite atribute (sa desne strane) MasterIdDataChecksum i SlaveIdDataChecksum.
Obrišite ih, slobodno.

Zatvorite registry editor i restartujte racunar.

Posle restarta, Windows opet dodeljuje modove uredajima. Proverite u System Properties
da li je DMA ukljucen. I to je to.

bangie e to bas i ja radim, znasi 100% funkcionise, samo sto mi se opet, posle izvesnog vremena, prebaci u PIO mod pa ne znam kolko je opasno?

@frenkyshka da li je to opasno ili ne, neznam, u svakom slucaju neka odgovori neko ko vise zna o ovome.
Ja kad god sam prebacivao nekome sa PIO na DMA mod, to sam radio na gore opisan nacin i nikome se nije desavalo da vrati ponovo na PIO. I skoro uvek se to desavalo sa optikom, retko sa hdd-om.

Vrh Dno