Šta je novo?

Zakljucavanje particije

sasko nikolic

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2007
Poena
304
Da li je moguce zakljucati bilo koju particiju hard diska osim sistemske, tako da nije moguce vise ubaciti nijedan podatak u nju a da se iz iste mogu "vaditi" podaci, npr. slusati muzika, gledati slike... itd? Dakle mozda neko podesavanje ili programcic koji bi mi ovo omogucio? Hvala.:type:

Disk Password Protection 4.8.930 ili Folder Lock.

Nisu free, nazalost. Ne znam za neku dobru besplatnu alternativu.

Ovaj Disk Partition Protector je ok ali on particiju cini nevidljivom. Da li ima nesto sto je
cini vidljivom a da sve na njoj "zamrzne" tako da se ne moze u njoj nista ubaciti? Recimo dozvoli ti da otvoris particiju D i da koristis foldere i fajlove ali da se nista drugo ne moze ubaciti u ovu particiju. Mozda preterujem ali mi je ovaj vid zastite particije neophodan zbog
kolega koji stalno ubacuju kojekakve gluposti u hard. Hvala i za F-Lock. Pozz!

Probaj sa nekim Windows Tweak programima.
U njima možeš da uradiš upravo to što želiš:
Da zaključaš particiju tako da korisnici mogu samo da koriste fajlove, a da ne mogu ništa da kopiaju na nju, ili čak da odrediš samo pojedini/pojedine foldere gde bi mogli da kopiraju i slično.
Imaš još dosta stvari u njima kojima možeš da središ windows, ali pazi šta radiš, da ne blokiraš samog sebe...

ovo moze elegantno da se uradi sa onim sto XP nudi...stavi sifru na svoj nalog i kreiraj im jedan nalog koji ce koristiti kad pristupaju racunaru.

Iskljuci Simple FIle Sharing, idi u properties foldera u kome hoces da ogranicis "slobodu delovanja" kolega i u jezicku Security setuj Permissions za nalog kojeg ce kolege da koriste prilikom pristupa. U osnovnom prozoru ima relativno malo mogucnosti za detaljna podesavanja ali ces u Advanced podesavanjima pronaci tacno sta ti treba - zabranu kreiranja fajlova, zabranu kreiranja foldera, zabranu brisanja postojecih fajlova i foldera (pod jezickom Permissions klikni na Add..., dodaj taj nalog i cekiraj Deny na gore pobrojane akcije).

Nezaboravi da im takodje uskratis prava da menjaju Access Permissions...

WinXP Manager 5.1.9 i uradi sta ti volja sa svim i svacim.

Ljudi stvarno ste sjajni. Gledaju kolege u kompjuter tuzno i zbunjeno, pa pomislim bice sve ok dok ne cuju za benchmark forum, he he. Hvala jos jednom!!!

Pa naravno, sa WinXP Manager 5.1.9 i plus odradio mnogo toga pride, zar ne sasko nikolic ?

Po uputstvu: Desni klik na particiju npr. (D🙂 >properties > security, i dao sam ogranicenja po mojoj zelji. Recimo u allow samo cekiram "read" a sve ostalo odcekiram i particija je dostupna samo za upotrebu fajlova ali nikakvo kopiranje, ubacivanje niti brisanje istih. Naravno to mi je i trebalo. Madjutim sa WinXP menadzerom moze se samo potpuno zakljucati particija ili ista sakriti "hiden" sto mi takodje koristi u datom momentu a ostali posao ovaj program je odradio i vise nego dobro. Hvala svima!

Prijatelji imam jos dve molbice za vas. Najpre u vezi opcije "security" u properties particije, a druga je, kako da zabranim pravljenje foldera (...bilo cega) na desktopu?
Naime kako da dodjem do opcije "security" u meniju properties particije? Imam tri particije i na jednoj imam omogucenu karticu security, i to redosledom: General, Tools,Hardware, Sharing, Security, Quota ali na ostale dve se javljaju samo General, Tools,Hardware, Sharing. Hvala.

Prijatelji imam jos dve molbice za vas. Najpre u vezi opcije "security" u properties particije, a druga je, kako da zabranim pravljenje foldera (...bilo cega) na desktopu?
Naime kako da dodjem do opcije "security" u meniju properties particije? Imam tri particije i na jednoj imam omogucenu karticu security, i to redosledom: General, Tools,Hardware, Sharing, Security, Quota ali na ostale dve se javljaju samo General, Tools,Hardware, Sharing. Hvala.

My computer > tools > folder options > view > use simple fIle sharing - iskljuci. pojavice ti se svuda kartica security.

A za desktop: stani desnim klikom na svoj desktop (C:\Documents and Settings\user) pa propertis. ukljuci sharing pa na permissions obrisi sve i dodaj korisnika Authenticated Users i daj mu read i change. Posle na security > odredjeni korisnik > advanced > effective permissions izaberi po potrebi

Poslednja izmena:
Uff, iskljuceno je vec bilo "use simple fIle sharing" pa sam probao opet i nece, mora da sam nesto drugo zezn'o. A kod desktopa nisam bas ukapirao, desni klik na desktop... mislis da kreiram nesto u notepadu ili sta vec, posto desni klik otvara samo kontekstni meni. Izvini sto gnjavim.

Te particije na kojima nemas tab security su ti sigurno u FAT 32.
Te permisije mozes imati samo na NTFS fajl sistemu.
Ako nameravas da konvertujes te particije u NTFS, bratski ti preporucujem najpre da odradis backup svih vaznih podataka.
Programi za to PM, Acronis DD, Paragon i sl.

Uff, iskljuceno je vec bilo "use simple fIle sharing" pa sam probao opet i nece, mora da sam nesto drugo zezn'o. A kod desktopa nisam bas ukapirao, desni klik na desktop... mislis da kreiram nesto u notepadu ili sta vec, posto desni klik otvara samo kontekstni meni. Izvini sto gnjavim.

Ne desni klik na wallpaper nego na folder desktop Documents and Settings > user > pa sad desni klik na folder desktop i prati dalje proslo uputstvo

Poslednja izmena:
Hvala vam puno drugovi. Particije su FAT 32 i nema veze, ne isplati mi se da diram oko formatiranja, skakljiva je to rabota. A za desktop sam uspeo po vasem uputstvu tako da... imate pivo od mene! Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno