Šta je novo?

Zaključan BIOS

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poena
1,105
Moja oprema  
CPU & Cooler
Xeon 5650 (6c/12t) @ 3,7Ghz
Matična ploča
MSI X58
RAM
48Gb HyperX DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Gigabyte 1060 6Gb
Storage
256Gb 850Pro + couple of AliExpress SSD's
Zvuk
Creative
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Ostale periferije
MX Master 2 & K380
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Na jednom starijem HP Laptopu (6475b) imam problem sa zaključanim BIOS-om. Cilj je da se integrisanoj grafici dodeli više memorije u odnosu na to kako je sada podešeno.
Jedino što sam do sada probao je:
koji daju iste rezultate i laptop in iz nekog razloga ne prihvata.

Kakva su vaša iskustva, postoje li nekakvi trikovi u vidu vađenja CMOS baterije na određeno vreme?
Postoji li neki sofver koji može da reši ovaj problem?
Dajte neke predolge. :)

👋

Za sada ne mogu da rešim ovo.
Mazzif ne podržava ovaj model, za generaciju je noviji.
Za HPUnlocker mi treba programator koji nemam.
Najbliže što sam došao je default HP BIOS ali ne mogu da unesem podatke jer ne mogu da podignem HP DMI iz razloga jer mi je zaključan BIOS pa ne mogu da primenim "Goes to F10 -> System Configuration -> Boot options -> UEFI Boot Mode" da bi ga na kraju otklučao uz pomoć RCUnlocker alata. A i onda, kako bi ga flešovao?

Sve u svemu probao sam šta sam mogao, hvala lepo na savetu!

@SuperStarr - Nemoj gubiti vreme bez potrebe. Softverskim putem nema odključavanja BIOS-a kod laptopova iz te generacije ili novijih. Samo USB programator ili Raspberry Pi sa GPIO interfejsom i odgovarajućnom štipaljkom. Većina tih laptopova koristi Macronix BIOS flash čipove, tako da ako se odlučiš za nabavku programatora, proveri koja je oznaka čipa, i nađi programator+software koji ga podržavaju. Takođe imaj na umu da neke čipove nije moguće flešovati dok su zalemljeni na ploču, pa je potrebno fizičko uklanjanje sa matične ploče.

Bolje je platiti nekome ko ima iskustva i sav neophodan hardware+software da to odradi. Najdalje što ćeš otići softverom je da ubiješ BIOS čip.

@SuperStarr Jesi li rešio problem ili je još aktuelno? Imao sam zaključan BIOS na nekom HP EliteBook-u i sredili su mi to u jednom laptop servisu u Knez Mihailovoj (da ne reklamiram). Ne sećam se cene, ali mislim da nije bilo nešto skupo.
Pretpostavljam da to može da uradi bilo koji bolji servis.

@dulenator , nisam rešio, navikao sam se ali kad stigneš pusti mi kontakt na PM?
Hvala unapred! :)

Nazad
Vrh Dno