Šta je novo?

Zakasnelo pitanje

x1gor

Slavan
Učlanjen(a)
22.04.2007
Poena
320
Resio ja da probam overclock i prvi pokusaj se nesrecno zavrsio (otisla ploca u vecna lovista). Posto sam pocetnik da li bi mogli da mi bar objasnite gde sam pogresio:wall:
Konfiguracija:
Abit NF7
Athlon 1700+ (def: 133*11)
2*512@400
Blueberry 350W
Krenuo sam sa podizanjem FSB (mnozilac na def.) i sve je radilo na 190. Memoriju sam drzao ispod 400. E onda sam krenuo dalje i podigao FSB na 200 (mnozilac spustio na 8, a memoriju na oko 350), da bi video da li moze ploca. Posle save&exit i reboota komp se nije vise upalio. Ploca podrzava FSB 200( bar pise u uputstvu). Proc i mem rade normalno ( na drugoj ploci). U cemu sam pogresio?

Poslednja izmena:
Ne znam gdje, ali pokusaj da sve iscupas sa ploce, ostavis par sati na mrtvo, izvadis takodje i bateriju iz nje, i ukljuci opet, sumnjam da ce se nesto desiti, ali ne kosta da probas :)
Moja ploca je znala tako "rikavati" bez posebnog povoda. Onda povadim memorijske module, resetujem bios i cmos, ako opet ne radi, kombinovanje iskljucivanja hdda i cd/roma, pa na kraju uvijek upali, neka za pola sata ebatanja, nekad za sat :) Ukleta k7s51

Doduse, mozda je greska u: "now the greedy dog had nothing" :) Mozda si malo pretjerao, ipak si ga digao sa 1.46 na 2.08 ghz, to je znacajan skok u performansama, treba si ga drzati na tome par dana da vidis kako ce gurati, pa onda ispitati kod ekipe gdje je granica...

Poslednja izmena:
Ma sve sam to vec probao (prespajao jumper, vadio bateriju , stojala "gola" nekoliko dana) bezuspesno. Nosio sam je i u servis, gde su potvrdili sumnju da je crkala.
Ja sam je otpisao, i ne zanima me kako mogu da je povratim, vec u cemu sam pogresio i zbog cega je do toga doslo?

@monstrum
da ali nije crkao proc vec ploca sto me i buni

Poslednja izmena:
Resio ja da probam overclock i prvi pokusaj se nesrecno zavrsio (otisla ploca u vecna lovista). Posto sam pocetnik da li bi mogli da mi bar objasnite gde sam pogresio:wall:
Konfiguracija:
Abit NF7
Athlon 1700+ (def: 133*11)
2*512@400
Blueberry 350W
Krenuo sam sa podizanjem FSB (mnozilac na def.) i sve je radilo na 190. Memoriju sam drzao ispod 400. E onda sam krenuo dalje i podigao FSB na 200 (mnozilac spustio na 8, a memoriju na oko 350), da bi video da li moze ploca. Posle save&exit i reboota komp se nije vise upalio. Ploca podrzava FSB 200( bar pise u uputstvu). Proc i mem rade normalno ( na drugoj ploci). U cemu sam pogresio?

Sve nF2 ploce su imale taj problem, jedino save zasebno od exit je bio siguran nacin da promenis podesavanja, save&exit je siguran nacin da obrises BIOS u slucaju da ploca ne moze da se startuje sa novim podesavanjima.

Nadji nekog sa programatorom i nosi mu da ti sredi BIOS.

E to nisam znao:wall: Sad bih molio za jos sedno objasnjenje:)
Ploca je otisla u vecna lovista na FSB 200 (koji ona podrzava), zbog cega?

hm aj procitaj stojcin odgovor ponovo pa onda razmisli o tvom pitanju....

Obrisan ti je bios 99.9%. Prvo pogledaj koja ti je revizija ploce, pise na ploci kod PCI slota (1.2 ili 2.0), zatim skini poslednji bios za tvoju plocu sa abitovog sajta. Snimi ga na disketu, izvadi bios cip sa ploce i nadji nekog sa eeprom programatorom. Ako si u beogradu, proveri tehnicom (sad se mozda zovu sinfonika) servis preko puta sajma, oni su imali programator kad je meni trebalo.

Ok hvala svima na odgovorima, videcu da nadjem nekog sa programatorom.

E to nisam znao:wall: Sad bih molio za jos sedno objasnjenje:)
Ploca je otisla u vecna lovista na FSB 200 (koji ona podrzava), zbog cega?

Sve nF2 ploce su vrlo dugo imale retardiran sistem snimanja podesavanja BIOSa. Jednostavno se desi da se ploca opcijom save&exit restartuje pre nego zavrsi snimanje podataka u CMOS sto dovodi do ostecenja svih podataka u BIOSu i tu pomaze samo programator (ili druga ista takva ploca i 'hot-swap', imas par tema pa udari search na forumu).
Desilo mi se par puta sa Asus i Epox plocama da sklopim coveku masinu, podesim BIOS bez ikakvog o/c, cisto osnovni parametri, save&exit i dovidjenja :d
Sreca pa su tad bile ploce u izobilju i svako malo je bilo krpljenje BIOSa dok se pametni ljudi nisu setili da razdvoje save i exit opcije a kasnije su ubacili pauzu od par sekundi pre restartovanja ploce prilikom snimanja podesavanja.

Nazad
Vrh Dno