Šta je novo?

Zakacio me virus

nedostizni

Čuven
Učlanjen(a)
05.11.2003
Poena
609
Ne brinite, nije u pitanju svinjski grip :p

Pre par dana, Windows xp sp3 Viena je poceo nesto cudno da se ponasa (i jedan i drugi, imam instalirane iste Viene na dve razlicite particije). Tad mi je konacno sislo iz dupeta u glavu (izgleda nazalost kasno), da moram da uradim nesto po pitanju antivirusa (na jednom windowsu imam Kapserksy, na drugom Eset Smart security, ali i jedan i drugi su stari sigurno vise od godinu dana, i isto toliko nisu apdejtvoni).

Posto nemam internet (razlozi su mnogi, pre svega finansijski), odem do druga, skinem Avast (na njegovu preporuku, kaze da je najbolji free antivirus?!) i skinem apdejt za definicije virusa odavde, (sto me je odusevilo, nisam znao da se apdejt moze raditi i offline). Skeniram sve particije, i on mi nadje oko 70 zarazenih fajlova (Trojanci, neki Trojanski konji...). Skeniranje sam obavio u samom windowsu, i pre podizanja windowsa (mislim da se to zove boost scan? ili tako nesto).

Problem je u tome sto sada nakon ciscenja virusa (navnodnog, pitanje je koliko je Avast to uspeo da ocisti), oba windowsa su mi nestabilna, i prave probleme pri samom pokusaju da uradim nesto jednostavno: otvorim start meni, my computer i slicno.

Sta mislite, da li je problem u tome sto jos uvek ima virusa na hardisku (odnosno, da li je avast sa najnovijim apdejtom, doraso zadatku) ili su virusi inficirali neke od Windows sistemskih fajlova koje sam ja pobrisao nakon skeniranja? Napominjem da je najvise zarazenih fajlova bilu u folderu "System Volume".

Shvatam koliko je pitanje koje postavljam neodredjeno, i da niko ne moze da pogleda u kuglu i kaze mi sta je uzrok problema, ali da li mozete barem da mi date bilo kakav savet, zaista sam ocajan.

Hvala svima na odgovorima.

P.S.

ne znam da li sam pogresio forum, trebalo bi da ovo spada u oblast Antivirusnih programa, a to takodje valjda ide u forum "Windows aplikativni softver"?!

Procesljaj racunar sa nekim od antispyware programa-Malwerbyres, Spybot, Superantispyware ili pokusaj ako mozes da kod druga skines CounterSpy(nije free) i njegove definicije pa da sa njim skeniras komp:wave:

Najbolji savet koji ja mogu da ti dam je da prvonabaviš čist XP pro, znači nikakve Viene, Black, Cristal i sl. gluposti. Zašto? Razlog je vrlo jednostavan, sve te instalacije istina izgledaju onako dobro, moćno ili simpatično ali pravili su ili bolje rečeno budžili neki likovi sa gomilom crackovanih programa koji su prepuni nekih gluposti (virusa, trojanaca itd.) koje tebi sad prave problem. Upravo te gluposti su ono što ti je antivirus prepoznao kao gomilu trojanaca i sl, a ukoliko zaista ne ideš na internet onda ti je to još jedan dokaz koji potvrđuje moju priču, verovatno će ti još neko potvrditi moju priču. Znači samo ČISTA verzija XP Pro (x86 ili x64) untached bez bilo kakvih dodataka (bukvalno ništa). Sve što ti treba od programa instaliraj sam jer ko bolje od tebe samog zna šta tebi treba.

:wave::wave::wave:

Hvala obojici na odgovorima, nisam mogo da odgovorim odmah, zbog ispitnih obaveza.

Tacno, je ne idem nemam net kuci, ali zato na svakih par dana ubacujem neke fajlove koje sam skinuo sa interneta kod druga. Slucajno sam jednom prilikom upalio "Show hidden files" u Folder optionsu, i zacudio se kakvog sve smeca nemam na fleski. Verovatno su virusi.

Sleep, u potpunosti shvatam sta mi savetujes. I sigurno da si u pravu. Ali istu verziju (SP3 Vienna) imamo nas cetvorica, i samo ja imam problema sa virusima. Tako moguce, moguce da ta verzija ipak nema nijedan virus u sebi. Ali da bi bio siguran 100% da nema, sigurno si u pravu, treba mi cista verzija. Samo jedno pitanje, zasto si naveo x64 i x86? Zar ne moze neki SP3 x32 (da li takvo nesto uopste postoji)?

Cuo sam zeni Hijack program, koji kad se pokrene moze da nadje viruse na racunaru, koje recimo avast nije u mogucnosti da nadje? O cemu se radi?

P.S.

poceo sam da koristim Aviru (jer je besplatna kao i Avast) sa najnovijim Updejtom baze, i za sada je sve u redu. Sistem ne kasljuca, ne restartuje se, ne odbija da otvara windows explorer i programe i slicno. Koliko je realno Avira dobra?

Hvala na svim odgovorima.

Meni Avira odradjuje posao vec 1~2 godine :)

Takodje,doduse ja trenutno koristim avira premium security suite(trial verzija 30 dana) i prezadovoljan sam.Mada nema tog antivirusa koji ce zastiti racunar od napasti ako je vlasnik nemaran i klikce na svakojake gluposti(You are 999999 visitor,please click here and win 1000000$):d

verovatno si "očistio" i neke sistemske fajlove te ti je stoga nestabilan sistem. preporuka o cistom win-u je sasvim ok i poslusaj sleep-a.

ja na osnovu sistema u odredjenom trenutku i par trial-a pokushavam da zakljuchim koji je na 3-4 meseca najbolji antivirus, i ponovo sam se vratio na Bitdefender sa avire.

elem - brisanje virusa u mnogim antivirus programima ima sledecu opciju - repair, if fail > delete

nadam se samo da nisi stavio na delete, pre pokushaja uklanjanja virusa iz pojedinachnih fajlova.

e sad - ja ne znam, dal ce iko da napravi antivirus koji je "pametan" u smislu da ce da zna da ako obrishe neshto zarazeno - OS nece vishe da radi. pretpostavljam da je to jako komplikovan proces, pa zato i nije izvodljivo danas.

preporuchujem - Bitdefender Total security 2010.

Prvo iskljuci system restore jer to ionako sluzi samo da vrati viruse koje je AV detektovao i ocistio. Zatim iskljuci autorun i ocisti USB stikove od autorun virusa (ovo je wild guess.. verovatno imas i autorun virus).
AV koji nisi updejtovao godinu dana je potpuno beskoristan.. bas kao i AV koji se placa.
Pored novog AV-a koji si stavio potrazi i skini GMER i pusti ga da ti preceslja racunar u potrazi za rootkitovima. Neki virusii trojanci koriste rootkit da bi se sakrili od AV programa, neki su u stanju i da onesposobe AV programe.
Ciscenje ce predugo da traje i pitanje je koliko ce uspesno da bude. Moja preporuka ti je da skines sveze drivere za tvoje masine, instaliras XPSP3 ali nemoj da instaliras nista sa tvog HDD-a jer postoji rizik da su ti instalacioni programi inficirani. Tek posle reinstalacije Windowsa proveri instalacije programa koje koristis.

Vrh Dno